Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ
ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟ-
ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ

  Από πού θα αρχίσουμε την περιήγηση;


   - Από την εκκλησία των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πλατεία. Ελάτε κύριε υπουργέ να δείτε μιά ωραία εκκλησία, που φτιάξαμε!


    Πραγματικός πρόσφατος διάλογος μεταξύ ρωμιών κατοίκων του χωριού Μπελογιάννης στην Ουγγαρία και επισκέπτη ρωμιού υπουργού.

  

  Όταν ρωμιοί επίσημοι, αλλά και απλοί ρωμιοί τουρίστες πηγαίνουν στη Βουδαπέστη, συνηθίζουν να επισκέπτονται και το χωριό Μπελογιάννης, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πιό πέρα.


Εικόνες από το χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία, το οποίο έκτισαν μετά το 1949 ρωμιοί αριστεροί κυνηγημένοι από την Ελλάδα.

    

 Το χωριό άρχισε να κτίζεται το 1950 κι αρχικά ονομάστηκε Görögfalva, δηλαδή Ελληνοχώρι, αφού προοριζόταν να φιλοξενήσει εξόριστους  ηττημένους αριστερούς της περιόδου 1946-49. Το 1952 μετονομάστηκε σε Μπελογιάννης (Beloiannisz στα ουγγρικά) προς τιμήν του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, τον οποίο είχαν τότε εκτελέσει στην Ελλάδα. Μετά το 1974 και κυρίως μετά το 1982 αρκετοί κάτοικοί του επέστρεψαν στην Ελλάδα, όταν τους επιτράπηκε η επιστροφή. Άλλοι όμως, ιδίως όσοι είχαν κάνει οικογένειες κι είχαν ήδη τακτοποιηθεί, προτίμησαν να παραμείνουν στην Ουγγαρία.


   Το 1996 έκτισαν τον ορθόδοξο ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στην ομώνυμη πλατεία. Στην επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση του χωριού, το επισκέφτηκε και λειτούργησε στην εκκλησία του ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Ο ναός των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην ομώνυμη πλατεία, το επιβλητικότερο κτήριο του χωριού Μπελογιάννης. Κτίστηκε από ρωμιούς αριστερούς εξορισμένους από την Ελλάδα λόγω πολιτικών φρονημάτων. Ο ναός σήμερα αποτελεί καύχημα για τους κατοίκους κι είναι το σπουδαιότερο αξιοθέατο του χωριού.

   Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, που έφυγαν από την Ελλάδα κυνηγημένοι, οι αριστεροί, για τους οποίους «η θρησκεία είναι το όπιο των λαών», σήμερα, μισό αιώνα μετά, έκτισαν μεγαλοπρεπη εκκλησία στο χωριό τους και την επιδεικνύουν υπερηφανευόμενοι στους επισκέπτες.

    

    Η σχιζοφρένεια της αριστερής Ρωμιοσύνης αποδεικνύεται εξ ίσου βαριά -άν όχι ακόμα βαρύτερη- κι απʼ αυτήν της δεξιάς.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ