ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΚΑΙ ΟΙ
ΤΟΙΧΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ

Με λίθους από το αρχαίο τείχος του Πειραιά
έκτισαν τα γραφεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας!

  Οι τετραγωνισμένες πέτρες της φωτογραφίας προέρχονται από το αρχαίο τείχος του Κόνωνα στον Πειραιά· χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των γραφείων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ), που βρίσκονται δίπλα στα Αρχαιολογικό Μουσείο (αυτό είναι σοβατισμένο κι έτσι δεν φαίνεται άν και σε αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί μέλη από το αρχαίο τείχος). 


Λίθοι από το αρχαίο τείχος ενσωματωμένοι

στους τοίχους της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ στον Πειραιά.


  Τον Πειραιά τα κλασικά χρόνια κοσμούσαν πολλά αγάλματα, μνημεία ηρώων, εμπορικές στοές, περικαλλείς ναοί, όπως του Μειλιχίου Διός, της Αθηνάς, του Σωτήρος Διός, της Αφροδίτης, της Αρτέμιδας στον Προφήτη Ηλία, του Ασκληπιού κ.ά., των οποίων σήμερα δεν σώζεται ούτε ίχνος. Μέλη από το αρχαίο τείχος βρίσκονται σε πλήθος μεταγενέστερων κατασκευών. Το αρχαίο θέατρο των κλασικών χρόνων, το οποίο μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 19ου αιώνα διεσώζετο καθʼ ότι αναφέρεται σε περιγραφές περιηγητών, τα κατοπινά χρόνια εξαφανίστηκε παντελώς· τα μάρμαρά του τα μετέτρεψαν σε ασβέστη για τις οικοδομικές ανάγκες της υπό ανέγερση τότε νέας πόλης.


*    *    *

   Αρωγός της Εκκλησίας στις καταστροφές των αρχαίων ελληνικών οικοδομημάτων (ναών, σταδίων, θεάτρων κ.λπ.) στέκεται ολόκληρη η Ρωμιοσύνη. Δεν είναι μόνον οι άγιοι Νικόλαοι, οι άγιοι Σπυρίδωνες κ.λπ. εκκλησίες, που έθαψαν τον προχριστιανικό πολιτισμό. Τα αρχαία υλικά δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την ανέγερση χριστιανικών ναών, αλλά και ιδιωτικών κατοικιών, μαντροτοίχων, δημόσιων κτηρίων κ.λπ., κ.λπ.. Το μόνο μέρος της αρχαίας πόλης του Πειραιά, που έχει μείνει άκτιστο και στο οποίο φαίνεται καθαρά ένα -μικρό έστω μέρος- του αξεπέραστου οικοδομικού συστήματος του Ιππόδαμου του Μιλήσιου. Η τύχη, που επιφύλαξε η (β)ρωμιοσύνη στον μοναδικό αυτό αρχαιολογικό χώρο είναι τρισάθλια: Eίναι πνιγμένος στα χόρτα και στα σκουπίδια με παληά σκουριασμένη και ξεχαρβαλωμένη περίφραξη. Στο πλάι του όμως, στέκεται φρεσκοβαμμένη η χριστιανική εκκλησία, ανεγερμένη -προφανώς- επί του αρχαίου ναού της περιοχής.

 

 Με αυτή τη νοοτροπία της η Ρωμιοσύνη έχει και το θράσος να απαιτεί την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ευτυχώς που βρίσκονται τα μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο! Άν είχαν μείνει εδώ μπορεί να είχαν γίνει εκκλησίες, τοίχοι, μάντρες και ασβέστης...


  

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ