Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ
ΚΙ Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ-
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Κωνσταντίνε, άν θέλεις να νικήσεις
τον σταυρό πρέπει να προσκυνήσεις.
Σαν κι αυτόν κανένας δεν υπάρχει
δυνατότερος μέσα στη μάχη....
Γιατί όταν ο Χριστός προστάζει
ο εχθρός φοβάται και δειλιάζει...»


Από την παράσταση του Θεάτρου Σκιών του Ευγ. Σπαθάρη
«Ο Καραγκιόζης στο Βυζάντιο»
(κανάλι της Βουλής, 31.10.2009).

  

  Η παράσταση λαμβάνει χώρα εν μέσω πλήθους σπασμένων αρχαίων μελών. Ο Μέγας  Κωνσταντίνος γυρίζει την πλάτη του σε κάποιους -ακόμη όρθιους- αρχαίους κίονες (σύμβολο του Αρχαίου Πολιτισμού), γονατίζει εμπρός σε ένα λάβαρο με σταυρό, ενώ ο Καραγκιόζης -ως συνήθως- φέρεται δουλοπρεπώς, αναζητάει φαγητό και παράλληλα προσπαθεί να αποφύγει τη στράτευση.    

  Οι ρίζες του Θεάτρου Σκιών χάνονται στα βάθη της Ανατολής και του χρόνου. Στην Τουρκία εισήχθη από την Αίγυπτο τον 16ο αιώνα, όταν οι Τούρκοι είδαν για πρώτη φορά τέτοια παράσταση κι ο Σουλτάνος έφερε στην Κωνσταντινούπολη τους διασημότερους Αιγύπτιους καραγκιοζοπαίκτες. Οι παραστάσεις, που στην αρχή είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα με θέματα ηθικοδιδακτικά, διαδόθηκαν ευρέως σε ολόκληρη την Οθωμανική αυτοκρατορία αποτελώντας τη μόνη «θεατρική» λύση δεδομένου, ότι ο μουσουλμανισμός απαγορεύει τις αναπαραστάσεις. (Στις παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών οι θεατές δεν βλέπουν αναπαραστάσεις, παρά μόνο τις σκιές τους). Από τη  μορφή αυτή του Τούρκικου Θεάτρου Σκιών προέκυψαν αργότερα οι εθνικές μορφές του στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (π.χ. Αλγερία, Τυνησία κ.λπ.). Ειδικά ο Τούρκικος Καραγκιόζης ήταν βωμολόχος. Πιστεύεται, ότι διέθετε ένα τεράστιο φαλλό, που για λόγους ευπρέπειας αντικαταστάθηκε από ένα μακρύ  χέρι.     Όπως στον Τούρκικο Καραγκιόζη, έτσι και στον Ρωμαίικο, τα γυναικεία πρόσωπα είναι λιγοστά. Κεντρικά πρόσωπα είναι ο Karagoz (μαυρομάτης) κι ο Hatcivat, που στα Ελληνικά είναι γνωστοί ως Καραγκιόζης και Χατζηαβάτης. Στις φωτογραφίες εικονίζονται μερικοί από τους χαρακτήρες του Τούρκικου Καραγκιόζη, που αντιγράφτηκαν από τους Ρωμιούς Καραγκιοζοπαίκτες: Από αριστερά προς τα δεξιά: Moρφονιός, Σιόρ Διονύσης, Karagoz, Ηacivat και Αγλαΐα.


 

  Ο Ρωμαίικος Καραγκιόζης έχει όλα τα ελαττώματα, που χαρακτήριζαν το Ρωμιό κατά την Τουρκοκρατία (ραγιαδισμό, χαμέρπεια, κουτοπονηριά κ.τ.λ. κ.τ.λ.). Τα ελαττώματα αυτά, που είχαν πρωτοφανεί στο Βυζάντιο, διατηρήθηκαν στην Τουρκοκρατία κι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να χαρακτηρίζουν και να ταλανίζουν ολόκληρη τη Ρωμιοσύνη αποτελώντας τη σημαντικότερη αιτία της κακοδαιμονίας και υπανάπτυξής της.

 

    Οι Ρωμιοί καραγκιοζοπαίκτες απλά αντέγραψαν τους Τούρκους συναδέλφους τους παίζοντας κι αυτοί Καραγκιόζη και σατιρίζοντας απλά την καθημερινή ζωή και τους χαρακτήρες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, χωρίς να έχουν πρόθεση να επιτελέσουν κανένα εθνικό έργο, όπως υποστηρίζεται από διάφορους σημερινούς Ρωμιούς «ελληναράδες» σε έναν από τους πολλούς μύθους της Ρωμιοσύνης περί δήθεν ελληνικότητας του Καραγκιόζη, ο οποίος δήθεν στόχευε την Οθωμανική Εξουσία. Άν αυτό ήταν αληθές, ο χαρακτηρισμός Καραγκιόζης θα αποτελούσε τίτλο τιμής για τον Έλληνα· στη σημερινή όμως γλώσσα μας ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός συνιστά ύβρι.

 

 

 

 

    Η παράσταση «Ο Καραγκιόζης στο Βυζάντιο» του Ευγενίου Σπαθάρη κινείται στο ίδιο μήκος κύματος· μας εξέπληξε περισσότερο δυσάρεστα όμως, διότι επιχείρησε να δρέψει και ελληνοχριστιανικές ιστορικές δάφνες δόξας παρουσιάζοντας θριαμβευτικά την επικράτηση του Χριστιανισμού επί του «κατεδαφισθέντος» αρχαίου Πολιτισμού.


    Όλα αυτά βέβαια, φαίνονται τελείως φυσιολογικά για τη Ρωμιοσύνη, η οποία ουδόλως συγκινείται όταν εκθειάζονται καταστροφείς του Πολιτισμού, όπως στην παράσταση του Ευγ. Σπαθάρη, αντιθέτως σύμπασα συγκινήθηκε από τον πρόσφατο θάνατο του εν λόγω καραγκιοζοπαίκτη, τον οποίο επί πλέον τίμησε και το κανάλι της Βουλής παρουσιάζοντας τακτικά παραστάσεις του. 

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


9 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  1 Σεπ 2017


  Τη βραδιά πλαισιώνουν σε μια ένωση μουσικών και κοινού η Ομάδα Κρουστών και το Μουσικό Τμήμα ΕΜΠ. Θα συμμετέχει και το Μουσείο Πειραμάτων με νέα παιχνίδια πειραμάτων, ενώ μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη πλέον παράσταση από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών με θέμα φέτος ʽΟ Καραγκιόζης Ερευνητής'.
  http://www.iefimerida.gr/news/289232/ethniko-metsovio-polytehneio-anoigei-tis-pyles-toy-gia-ti-vradia-toy-ereyniti

 • Ανώνυμος 40108

  16 Νοε 2016

  στα @@ του σλαβε μπιντε γραμμενο σε εχει. μπασταρντ ΜΑΤΣΕΝΤΟΝ

 • Ανώνυμος 39391

  2 Αυγ 2016  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ  ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΜΑΣ, ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΙΑΤΕΣ  ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΜΕ ΓΑΜΨΕΣ ΜΥΤΕΣ  ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ  ΣΛΑΒΟΙ ΟΠΩΣ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ  ΑΡΑΒΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΙΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΙ  ~  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ

 • Ανώνυμος 39232

  30 Ιουλ 2016

  Ανώνυμος 33228

  Είπαμε, ένας καλός ψυχίατρος, μια καλή φαρμακευτική αγωγή και θα θεραπευτείς. Όλα καλά θα πάνε. Μην παραλείψεις όταν πας να πείς όλα όσα γράφεις στα κεφαλαία, να δούμε τί θα σου πεί, ποιά θα είναι η διάγνωση; Εγώ πάντως λέω πως έχεις έλλειψη αυτοεκτίμισης για αυτό και βρήκες ευκαιρία μέσω του εθνικισμού να νιώσεις υπαρκτός.

 • Ανώνυμος 38786

  12 Ιουν 2016

  wwww

 • Ανώνυμος 33461

  16 Απρ 2015

  και η προδοσια καραγκιοζησ

 • Ανώνυμος 33333

  7 Απρ 2015

  Η ΜΑΣΩΝΙΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΕΡΙΑΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 • Ανώνυμος 33228

  1 Απρ 2015

  επί του «κατεδαφισθέντος» αρχαίου Πολιτισμού
  ΣΩΠΑ ΡΕ ΑΛΑΝΙ....ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 200 ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ;;...ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ....ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ;;;
  ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΕΙΧΑΝΕ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΟΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΟΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ.......ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΡΕ ΑΛΑΝΙ...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΞΕΡΕΙΣ;;;;;......ΑΛΛΑ ΧΑΘΗΚΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ Ο ΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑ;;;;;.....ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

 • Ανώνυμος 33021

  25 Μαρ 2015

  ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ με «ΕΙΣ ΕΔΑΦΟΣ ΦΕΡΕΙΝ»
  «...τάς μὲν ἐκκλησίας εἰς ἔδαφος φέρειν, τάς δὲ γραφὰς ἀφανεῖς πυρὶ γενέσθαι, προστάττοντα καὶ τοὺς μὲν τιμῆς ἐπειλλημένους ἀτίμους, τοὺς δὲ ἐν οἰκετίαις, εἰ ἐπιμένοιεν ἐν τῇ τοῦ χριστιανισμοῦ προθέσει, ἐλευθερίας στερεῖσθαι» (Μτφρ: «..εδημοσιεύοντο πανταχού βασιλικά διατάγματα, προστάσσοντα αι μεν εκκλησίαι να κατεδαφισθούν, αι δε Γραφαί να εξαφανισθούν με πυρ και ορίζοντα οι μεν τιμημένοι με αξιώματα να τα χάσουν, οι δε ευρισκόμενοι εις την υπηρεσίαν ανωτάτων αξιωματούχων να στερηθούν της ελευθερίας των, εάν επιμένουν εις την ομολογίαν του Χριστιανισμού.»)
  ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΡΗΘΟΥΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ [ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΣΑΝΑ ΚΑΙ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΠΙΜΟΝΟΙ]
  ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΙΣΤΗ ΔΕ ΧΑΘΗΚΕ...ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΝΙΚΗΣΕ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ.....ΑΝΩ Ο ΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ...ΚΛΑΨΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ