ΕΛΓΙΝ:
ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ
ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ

  Από την επίσημη προπαγάνδα του Ρωμαίικου κρατίδιού μας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι ο Παρθενώνας θα αποκατασταθεί εάν επιστραφούν τα μάρμαρα από το Βρεταννικό Μουσείο. Ουδέν ψευδέστερο. Είναι τεράστιες οι προγενέστερες χριστιανικές καταστροφές στο μνημείο και τόννοι τα μάρμαρα, που έγιναν ασβέστης κι εντοιχίστηκαν στις εκκλησίες της Πλάκας.


  Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες προέρχονται από το χώρο έκδοσης των εισιτηρίων του σταθμού του Μετρό «Ακρόπολη», όπου εκτίθενται αντίγραφα μαρμάρων από την Ακρόπολη και συγκεκριμένα από πληροφοριακή πινακίδα υπό τον τίτλο: «Γλυπτά του ανατολικού αετώματος του Παρθενώνα».

     

  Στην πινακίδα αναγράφεται αυτολεξεί: «Η κεντρική σύνθεση με τη γέννηση της θεάς χάθηκε κατά τη μετασκευή του Παρθενώνα σε χριστιανικό ναό (5ος αι. μ.Χ.). Οι σύγχρονες αποκαταστάσεις έχουν γίνει με βάση ορισμένα θραύσματα κορμών, που βρέθηκαν στην Ακρόπολη και σύμφωνα με τις απεικονίσεις του ίδιου θέματος. Όσα αγάλματα παρέμειναν στη θέση τους στο κτήριο απεικονίστηκαν στο σχέδιο του J. Carrey (1674)».


     Η επάνω φωτογραφία απεικονίζει το αέτωμα, όπως ήταν την αρχαία εποχή.

     Η μεσαία φωτογραφία είναι το σχέδιο του 1674, στο οποίο φαίνεται, ότι το κεντρικό τμήμα και ένα πολύ μεγάλο μέρος του αετώματος ήδη λείπουν, 150 περίπου χρόνια πρίν την επίσκεψη του Έλγιν. Η καταστροφή αυτή οφείλεται στη χριστιανική μανία, όταν έκαναν τον Παρθενώνα Αγία του Θεού Σοφία αρχικά και Παναγία Αθηνιώτισσα αργότερα.

     Η κάτω φωτογραφία είναι σύγχρονη μετά την αφαίρεση επί πλέον μαρμάρων από τον Έλγιν. Τα μάρμαρα, που πήγαν όμως στην Αγγλία, αφ' ενός δεν είναι τόσα πολλά, όσα είχαν ήδη καταστρέψει οι χριστιανοί κι αφ' ετέρου  διασώθηκαν με την τοποθέτησή τους στο Βρεταννικό Μουσείο, δεν έγιναν κι αυτά... εκκλησίες.


  Μια επίσκεψη στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα σας πείσει. Εκτίθενται οι μετόπες, τα αετώματα και η ζωφόρος, όπου είναι εμφανέστατες οι καταστροφές. Ο Έλγιν απλά αποτελεί το άλλοθι της Ρωμιοσύνης, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες χριστιανικές καταστροφές στον Παρθενώνα.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

  • Ανώνυμος 46504

    4 Δεκ 2018

    https://www.iefimerida.gr/news/463057/apogonos-toy-elgin-prokalei-doro-toy-soyltanoy-itan-ta-klemmena-marmara-toy-parthenona
    Προκαλούν τη νοημοσύνη της ρωμιοσύνης, ε, χε, χε, χε.