ΓΙΑΤΙ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ
ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ

Οι “φυλές”
των υποψηφίων


IMAGE DESCRIPTIONΒαρέθηκα να διαβάζω δημοσκοπήσεις. Βαρέθηκα να ακούω τους διάφορους «σωτήρες» να μου υπόσχονται πως θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μου, το μέλλον των παιδιών μου, την ασφάλειά μου και γενικά ό,τι με απασχολεί και με προβληματίζει ως πολίτη.

Αυτή τη φορά λοιπόν, ίσως περισσότερο έντονα από κάθε άλλη προηγούμενη, δηλώνω πως οι εκλογές είτε σε επίπεδο Ευρώπης, είτε σε επίπεδο τοπικό (δήμοι, κοινότητες, περιφέρειες) είτε και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, δεν με αφορούν γιατί πολύ απλά, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει όποιος και να εκλεγεί.

Συνεπώς, τέρμα οι εκλογικές φαιδρολογίες π.χ. «για το κοινό καλό», «για τον τόπο μου», «για την πατρίδα», «για μια καλύτερη Ευρώπη» και λοιπά κουραφέξαλα. Όλα αυτά όχι μόνο δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα, αλλά είναι και πολύ κουραστικά να τα ακούς συνέχεια.


Ποιους όμως αφορούν οι εκλογές;

Λοιπόν, αυτοί που τους αφορούν οι εκλογές ανήκουν σε διάφορες «φυλές».

Ας δούμε αυτές τις «φυλές» περισσότερο αναλυτικά:


1. Η «φυλή» των δημοσίων υπαλλήλων

IMAGE DESCRIPTIONΤην ταυτότητα και τα προνόμια της φυλής φέρουν οι έχοντες δευτεροβάθμια εκπαίδευση που κατάγονται κυρίως
από την επαρχία (η Πελοπόννησος πάντα πρωτοστατεί) και είναι ανάξιοι να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα είτε σαν στελέχη επιχείρησης είτε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πρόκειται δηλαδή, για ένα συνονθύλευμα διαχρονικά αλλά αναξιοκρατικά τοποθετημένων κηφήνων, που τοποθετήθηκαν από συστάσεως του κράτους της Ρωμιοσύνης στην κρατική μηχανή με καθαρά ψηφοθηρικό σκοπό.


Η «φυλή» απαρτίζεται από ελάχιστους ευσυνείδητους και προσοντούχους ανθρώπους, οι οποίοι χάνονται μέσα στον συρφετό των ανάξιων και τεμπέληδων χαραμοφάηδων που πληρώνονται όχι μόνο για να μην παράγουν έργο αλλά και για να δυσκολεύουν τη ζωή του μέσου πολίτη.

Οι υποτιθέμενες «κρατήσεις» που βρίσκονται στο εκκαθαριστικό τους και συνυπολογίζονται στο μισθό τους ή τη σύνταξή τους, είναι προσυμφωνημένες λογιστικές εγγραφές άνευ αντικρίσματος και ουσίας και αφορούν τάχατις χρηματικά ποσά, που ουδέποτε όμως βγήκαν από τις τσέπες των μελών της «φυλής».

Η «φυλή» αρέσκεται στο να εκβιάζει την εκάστοτε εξουσία, ώστε όχι μόνο να μη θιγούν τα προνόμια της, αλλά και να αυξάνονται διαρκώς ανεξαρτήτως της γενικής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Στην ουσία, η «φυλή» των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο. Υιοθετεί όμως διάφορα ιδεολογήματα κάθε φορά που υποψιάζεται πως τα συμφέροντά της θα θιγούν (δεν γίνεται ποτέ).

Επίσης, η προσάρτηση μελών της «φυλής» σε διαφορετικά κόμματα και παρατάξεις οφείλεται στον ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των μελών για περισσότερο επίλεκτες θέσεις εξουσίας, προνομίων και διαπλοκής με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

IMAGE DESCRIPTIONΚάθε φορά λοιπόν, που η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, η «φυλή» των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινάει
να παζαρεύει και να εκβιάζει αποσκοπώντας να αποσπάσει επιπρόσθετες υποσχέσεις για ενίσχυση των προνομίων της.


2. Η «φυλή» των συνταξιούχων

Η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων της Ρωμιοσύνης, ειδικότερα η προερχόμενη από το βαθύ κράτος του δημοσίου, λαμβάνει συντάξεις που δεν δικαιούται.

IMAGE DESCRIPTIONΑναγκαίο να επαναληφθεί και το παραπάνω: Οι υποτιθέμενες «κρατήσεις» που βρίσκονται στο εκκαθαριστικό τους, είναι προσυμφωνημένες λογιστικές εγγραφές άνευ αντικρίσματος και ουσίας και αφορούν τάχα χρηματικά ποσά που δεν βγήκαν ποτέ από τις τσέπες των μελών της «φυλής».

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός αυτής της «φυλής» εξακολουθεί να λαμβάνει ακόμα και διπλές συντάξεις, ενώ πολλά μέλη της συγκεκριμένης «φυλής» συνταξιοδοτήθηκαν σε εξαιρετικά μικρή και παραγωγική ηλικία.IMAGE DESCRIPTION3. Η «φυλή» του διαπλεκόμενου ιδιωτικού τομέα

Πρόκειται για τη φυλή των «εθνικών εργολάβων», μεγάλων και μικρομεσαίων που «λαδώνει» κρατικούς λειτουργούς για να παίρνει δημόσια έργα και να κερδοσκοπεί με υπερτιμολογήσεις και νοθεία υλικών.

Ενδιαφέρεται λοιπόν η «φυλή» όχι για το ποιος λαδώνεται (σχεδόν όλοι) αλλά ποιος λαδώνεται με τα λιγότερα και πιο γρήγορα. Ο χρόνος είναι χρήμα.

Μέσα από σκοτεινές διαδικασίες, η εν λόγω «φυλή» καταφέρνει όχι μόνο να πλουτίζει, αλλά και να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, η «φυλή» αυτή έχει χάσει πολλές δυνάμεις λόγω της εισβολής ξένων πολυεθνικών εταιρειών, των οποίων η δράση επιβάλλεται με πολιτικά στυγνούς όρους στις κυβερνήσεις της Ρωμιοσύνης από τους ίδιους τους δημιουργούς του προτεκτοράτου, δηλαδή τον ξένο παράγοντα.

IMAGE DESCRIPTIONΠαρόλα αυτά όμως, η φυλή του διαπλεκόμενου ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί όχι μόνο να υφίσταται, αλλά και να έχει πολιτικο-οικονομική ισχύ, μιας και έμαθε να συνεργάζεται θαυμάσια με τα αφεντικά του εξωτερικού, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δαπανήσουν κάποια από τα κέρδη τους για να εξασφαλίσουν συνεργασίες που τους επιτρέπουν να λειτουργούν χωρίς ανταγωνισμό.


4. Η «φυλή» των ψώνιων

Αρκετές «υπο-φυλές» εδώ:

α. Πρόκειται για άχρηστα και ανίκανα άτομα στη μεγάλη τους πλειοψηφία, που έχουν αποτύχει επαγγελματικά με τρομερά ελλείμματα και κόμπλεξ που τους δημιούργησε το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Επιθυμούν να καταξιωθούν στα μάτια του περίγυρού τους, αλλά κυρίως να πείσουν τον εαυτό τους πως κάτι αξίζουν. Να τους δει η μαμά, η γιαγιά, η γυναίκα, ή γκόμενα σε αφίσα.


IMAGE DESCRIPTIONβ. Παλιές δόξες από το χώρο του αθλητισμού
ή του θεάματος που ξέφτισαν με το χρόνο, δεν τους θυμάται πια κανείς και αυτό τους τρώει τα σωθικά.

Σ’ αυτήν την υποκατηγορία ανήκουν και οι οικονομικά χρεωκοπημένες παλιές δόξες του θεάματος ή του αθλητισμού που πιστεύουν πως με μια θέση δημοτικού συμβούλου, του αντιπεριφερειάρχη αλλά κυρίως του ευρωβουλευτή, θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να πληρώσουν τα δάνειά τους, ώστε να μην πάνε φυλακή.

γ. Αρρωστημένοι νάρκισσοι, που ναι μεν πέτυχαν επαγγελματικά, έβγαλαν χρήματα, αλλά δεν μπορούν να ανεχτούν τη φθορά του χρόνου και της λήθης. Θέλουν όχι μόνο να παραμείνουν στο προσκήνιο, αλλά και να γίνουν ακόμα περισσότερο αναγνωρίσιμοι. Ψυχιατρικές περιπτώσεις δηλαδή. Αυτοί ψηφίζουν και (αυτό) ψηφίζονται.

Οι εκλογές λοιπόν γι’ αυτούς είναι θέμα ψυχοσωματικής επιβίωσης.


Όπως διάβασα και σε κάποιο άρθρο, το να παραγγείλεις έναν καφέ και να σου τον σερβίρει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, είναι κάτι το εξαιρετικά πιθανό σ’ αυτές τις εκλογές.


Ένας μεγάλος άνδρας φαίνεται πόσο μεγάλος είναι από τον τρόπο που διαχειρίζεται την παρακμή του, εν προκεμένω την πτώση της δημοτικότητάς του.


IMAGE DESCRIPTION5. Η «φυλή» των μικροαπατεώνων της προσκολλήσεως

Για πολύ κόσμο, η εκλογή του συγγενή, του γνωστού ή του κολλητού είναι πολύ σοβαρή υπόθεση γιατί πίσω της υποβόσκουν υποσχέσεις για βόλεμα. Η «φυλή» αυτή δεν είναι καθόλου μικρή σε μέγεθος. Απεναντίας, ο ρόλος της είναι διαχρονικά καθοριστικός στα τεκταινόμενα στη χώρα της Ρωμιοσύνης από συστάσεώς της ως κράτος.

Η εκλογή λοιπών οικείων προσώπων δίνει τη δυνατότητα διορισμού σε μέλη της «φυλής», ρύθμιση των δανείων τους ή εκκρεμοτήτων τους με το κράτος ή τη δικαιοσύνη κ.ο.κ..


IMAGE DESCRIPTION6. Η «φυλή» των αγράμματων φτωχών
(και ως εκ τούτου φανατισμένων)

Ναι, είναι αλήθεια πως αν σ’ έναν αγράμματο φτωχό (στις μέρες μας και νεόπτωχο) που η πείνα και η εξαθλίωση τον αναγκάζει να επαναστατήσει για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, πετάξεις μια σημαία, τον λούσεις με εθνικούς μύθους
περί ενδόξου καταγωγής και στο τέλος του ψιθυρίσεις και το μεγάλο μυστικό πως «για όλα φταίνε οι “άλλοι”» τότε, τον έχεις πείσει να σε ακολουθεί εσαεί ως πειθήνιο όργανό σου.

Πολλοί σπεύδουν να δώσουν συγχωροχάρτι σ’ αυτή τη «φυλή», ειδικά οι αριστερίζοντες. Η άποψή μου είναι, πως η εν λόγω «φυλή» έχει σοβαρότατες ευθύνες, μιας και τα μέλη της ουδέποτε επιχείρησαν να αυτοβελτιωθούν και να κυνηγήσουν το μέλλον τους. Συνεπώς, η «φυλή» υποσυνείδητα έστω, βολεύεται πίσω από τους «κακούς άλλους» και δεν κάνει τίποτα να αλλάξει την πορεία της ζωής της.


7. Η «φυλή» των εκδικητών (Vigilante Tribe)

«Δεν με βόλεψες βρε κερατά; Βόλεψες τον γείτονα και εμένα με άφησες στην απέξω. Τώρα θα δεις τι θα πάθεις...
Θα ψηφίσω τον άλλον, αυτόν που θα με βολέψει». Αυτή είναι η «φυλή της εκδικητικής ψήφου». Δεν ψηφίζει με ορθολογιστικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια βολέματος που δεν είναι απαραίτητο να είναι ταξικά. Ιδεολογικά δεν είναι σίγουρα. Σημαντική φυλή με μεγάλο αριθμό μελών.

Πώς τελικά θα χωρέσουν τόσοι πολλοί καμμένοι celebrities, υποcelebrities και ανθυποcelebrities στα ψηφοδέλτια;
IMAGE DESCRIPTION
Αν λοιπόν κάποιος δεν ανήκει σε μία ή περισσότερες από αυτές τις φυλές (ναι, υπάρχει το ενδεχόμενο της «φυλετικής επικάλυψης»), δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγο να ενδιαφερθεί γι’ αυτές ή οποιεσδήποτε άλλες εκλογές στη χώρα της Ρωμιοσύνης.

Σε ό,τι με αφορά, με καλύπτει μια παράφραση μιας ρήσης του Καζαντζάκη που άκουσα πριν από χρόνια από καλό φίλο:

«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, έχω ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ)».


Υστερόγραφο:

Στο κάτω κάτω, ό,τι και να ψηφίσει κανείς στη χώρα της Σλαβοαρβανιτοτουρκοβλαχίας,
πάντα PA-SHOCK βγαίνει.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


40 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47290

  15 Απρ 2019

  «Κλαίει» το Τwitter με την ατάκα Παπακώστα για Εξάρχεια και Μονμάρτη -«Πού μένεις; Στα Μονμάρτεια»
  https://www.iefimerida.gr/ellada/twitter-papakosta-gia-exarheia-kai-montmartri

  Μα καλά αυτή η Παπακώστα πού ζει;
  Μάλλον φαντασιώνεται ότι είναι κάτοικος της Ελβετίας.

 • Ανώνυμος 47285

  13 Απρ 2019

  Η νέα γκάφα Τσίπρα: Τυμβωθηρία είπε, άλλο εννοούσε
  https://www.iefimerida.gr/politiki/nea-gkafa-tsipra-tymbothiria-eipe-allo-ennooyse
  Ήθελε να πει τυμβωρυχία ο κομμουνιστής κωλοτούμπας πρωθυπουργός της ρωμιοσύνης.

  Τσίπρας: Δεν ξέρω αν θα πάρω το Νόμπελ Ειρήνης -Ο κ. Μητσοτάκης θα έπαιρνε το Νόμπελ Αστοχίας
  https://www.iefimerida.gr/politiki/tsipras-o-kmitsotakis-tha-epairne-nompel-astohias
  Το νόμπελ κωλοτούμπας του ταιριάζει.

  Γαβράς: Προσβολή να λένε ότι χρηματοδοτήθηκα από κυβέρνηση για να προωθήσω την πολιτική της
  https://www.iefimerida.gr/ellada/gabras-prosboli-hrimatodotithika-gia-politiki-kybernisis
  Προσβλήθηκε, αλλά τσέπωσε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να κάνει ταινία το μπαρουφοβιβλίο του Μπαρουφάκη.
  Τί άλλο θα δούμε τελοσπάντων.
  Στη μικρή οθόνη εννοώ βρε.

  Και το καλύτερο το άφησα για το τέλος, χε, χε, χε:

  Λαοκρατία Λάκκα: Η θεία του Τσίπρα με το όνομα που της έδωσαν οι αντάρτες το 1945
  Όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ήρθε ο καιρός να βγάλει ταυτότητα, οι αστυνομικοί, δεν δέχτηκαν να γράψουν ολόκληρο το όνομά της, και ανέγραψαν το μισό, δηλαδή μόνο …Κρατία, χωρίς το πρώτο συνθετικό, δηλαδή το Λαό.
  Η Λαοκρατία, υπήρξε άριστη μαθήτρια και στις αρχές του 1960, κατάφερε να περάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί, κάποιος γνωστός της την φώναξε με ολόκληρο το όνομά της και οι Εκοφίτες, την έβαλαν στο μάτι, και την έδερναν όποτε έβρισκαν ευκαιρία. Ως ισχυρή προστασία της είχε, τους συμφοιτητές της, που τότε αγωνίζονταν για το 1-1-4 και το 15%.
  Στα προδικτατορικά αυτά χρόνια, η σπουδάζουσα της Νεολαίας ΕΔΑ, είχε κέντρο δράσης το σπίτι της Λαοκρατίας, το οποίο και ονόμαζαν Λορδοκομείο, όχι λόγω κάποιου Λόρδου, αλλά λόγω της λόρδας (φτώχειας).
  Στο Λορδοκομείο, το σπίτι της Λαοκρατίας Λάκκα, έζησε για μεγάλο διάστημα και ο Άγγελος Παπούλιας, πρόσωπο ηρωικό για το τότε φοιτητικό κίνημα, αφού ήταν αυτός που έριξε το σύνθημα «Προίκα στην Παιδεία» και φιλοτέχνησε τα πλακάτ με τους «Γάμους της Παιδείας».
  Οι φοιτητές που συγκεντρώνονταν στο σπίτι της Λαοκρατίας Λάκκα, δηλαδή στο Λορδοκομείο, έβγαζαν και περιοδικό με το όνομα «Λόρδα». Τα πλακάτ που σηκώθηκαν στις διαδηλώσεις για το 15%, σχεδιάζονταν εντός Λορδοκομείου.
  Σε μια σπάνια φωτογραφία της εποχής διασώζεται η όψη αυτών των πλακάτ. Στο ένα, παριστάνεται η Παιδεία σαν νύφη. Στο άλλο, ο γαμπρός, νεαρός φοιτητής. Σε τρίτο πλακάτ στέκει βλοσυρός ο κακός θείος που δεν θέλει να δώσει την προίκα και να ευτυχήσει το νέο ζευγάρι. Ο κακός θείος αντιστοιχούσε στον υπουργό Παιδείας Κασιμάτη που δεν έδινε την προίκα (το 15%) στην Παιδεία, ενώ όλο το δρώμενο έπαιρνε την μορφή γαμήλιας πομπής, με βιολί, κιθάρα και τραγούδι.
  https://www.iefimerida.gr/stories/laokratia-lakka-i-zoi-tis-theias-toy-alexi-tsipra
  Και έτσι βολεύτηκαν οι αριστεροί στα πανεπιστήμια της ρωμιοσύνης. Όποιος για παράδειγμα κάνει μια γύρα στο Καποδιστριακό θα καταλάβει ότι αυτά τα τσιμεντένια μέγαρα κατασκευάστηκαν για τα γραφεία των καθηγητών. όχι για τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια των φοιτητών. Η ρωμιοσύνη βρωμάει από την ουρά μέχρι το κεφάλι.

 • Ανώνυμος 47283

  13 Απρ 2019

  https://www.iefimerida.gr/zoi/trolarismata-ypopsifioi-dimotikoi-symboyloi

 • Ανώνυμος 47253

  8 Απρ 2019

  https://www.iefimerida.gr/politiki/sti-boyli-i-ypothesi-xepapadea-gia-artemioy
  Η Ξεπαπαδέα μου θυμίζει τον Άρη που έγινε παπάς και οι πιστοί τον φώναζαν: πάπα-Άρη.

 • Ανώνυμος 47251

  8 Απρ 2019

  Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα του… νέου ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι απέμεινε από διαλυμένα κόμματα. Ο Αλέξης Τσίπρας αφού διέλυσε το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, έδωσε στον Θεοχαρόπουλο τα ανταλλάγματα που χρειαζόταν για να διαλύσει και το κόμμα – σφραγίδα, τη ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να αναδείξει την… πλατιά απεύθυνση που σχεδιάζει. Με Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου, Μωραϊτη, Θεοχαρόπουλο, Παϊτέρη, με τα «ορφανά» του Τσοχατζόπουλου σε παράταξη να αποθεώνουν το νέο… ηγέτης της Κεντροαριστεράς.
  Κάπως έτσι στήθηκε το σόου στο Γαλάτσι από τον Ανδρέα Παπανδρέου από τα Lidl. Επί της ουσίας δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ με την παλιά έννοια και ο Τσίπρας επιλέγει να δημιουργήσει ένα κόμμα «μπουκέτο» που χωράει όλα τα μπουμπούκια. Και κάπως έτσι θα ζούμε το επόμενο διάστημα ένα κωμικοτραγικό σκηνικό. Η Ελενα Κουντουρά και ο Κουίκ, αγκαλιά με την ομάδα των 53, με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% και με τα «ρετάλια» του βαθέως ΠΑΣΟΚ, να τραγουδάνε αγκαλιά το Bella Ciao και να ονειρεύονται νέους αγώνες κατά της ακροδεξιάς.
  https://www.in.gr/2019/04/08/politics/kyvernisi/oi-sygxronoi-tzoumpedes-pou-ftiaxnoun-neo-pasok/

  Ο Καραγκιόζης θηριοδαμαστής στο τσίρκο δηλαδή.

 • Ανώνυμος 47247

  8 Απρ 2019

  https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3353151/poies-ekloges-gia-ta-paniguria-eimaste
  Να περάσουν και έναν χαλκά στην μυτόγκα τους και να χορεύουν στον ήχο του ζουρνά και του ντέφι.

 • Ανώνυμος 47244

  6 Απρ 2019

  – Γιατί με το ΚΚΕ;
  Επιλέγω να είμαι με τους έντιμους! Επιστρέφω δυναμικά εκεί απ’ όπου ξεκίνησα, γιατί ξεκίνησα στα 17 μου από το ΚΚΕ κι από την ΚΝΕ. Είμαι εδώ, όπως ήμουν πάντα, όλα αυτά τα χρόνια (με τον τρόπο μου και τις όποιες δυνάμεις μου) κι αυτοί που πρέπει να το ξέρουν, το ξέρουν. Τώρα, ακόμη πιο ουσιαστικά και σίγουρα, περήφανα!
  – Τι μπορεί να προσφέρει στην ευρωβουλή ένα κόμμα που αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
  Αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ να αναδείξει από την πρώτη στιγμή τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχαμε πλήρη μεσάνυχτα για μια σειρά από αντιλαϊκές αποφάσεις, σχεδιασμούς και Συνθήκες σε βάρος μας. Τα πράγματα θα ήταν εφιαλτικά χειρότερα. Μόνο το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα για το βάρβαρο χαρακτήρα της ΕΕ, ότι οι επιλογές στην πολιτική της γίνονταν πάντα με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαών. Τα βρήκαμε όλα μπροστά μας.
  Ξέρετε κάτι; Καμιά φορά σκέφτομαι πως αν η Ελλάδα ήταν εφημερίδα, το ΚΚΕ θα ήταν εκείνος ο τολμηρός, ο μαχητικός και ασυμβίβαστος ρεπόρτερ, που θα αποκάλυπτε τα σκάνδαλα και τις βρωμοδουλειές αυτών που την επιβουλεύονται.
  Να, αυτό είναι μια δουλειά που μπορούμε να κάνουμε μέσα στον «λάκκο των λεόντων», όπως την έλεγε παλιά η αριστερά. (η κανονική, όχι η μεταμφιεσμένη). Γιατί παραείναι ξεδιάντροπο πλυντήριο αυτό που της κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
  https://www.in.gr/2019/04/06/plus/interviews/semina-digeni-sto-gr-o-tsipras-einai-xarismatikos-pseytis-kke-giati-einai-entimoi/

  (...)

 • Ανώνυμος 47236

  6 Απρ 2019

  Έχει δίκιο ο 47235 βρε αχάριστοι άνθρωποι. Πώς θα επιβιώσουν οι ρωμιοί αν γίνει ιδιωτική η σύνταξη, ε;
  Αντί να κάνετε το σταυρό σας που πατάτε τα ποδάρια σας στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη.
  Παλιοκανίβαλοι που θέλετε να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα.

  "Εξαρχιστάν: Ελάτε τώρα, αφού σας αρέσει…"
  https://www.capital.gr/me-apopsi/3353002/exarxistan-elate-tora-afou-sas-aresei
  Ε, αν αρέσει στους ρωμιούς τί να κάνουμε τώρα δηλαδή.
  Αμάν πια βρε ανικανοποίητοι άνθρωποι με τις απαιτήσεις σας.

  https://www.iefimerida.gr/news/489992/ymnoi-gia-pasha-me-moysiko-prioni-me-doxari-poy-trivetai-pano-sti-lama-eikona
  Μουσικό πριόνι με συνοδεία πιάνου. Όπως λέμε μπαγλαμαδάκι με άρπα ή φλογέρα με σαξόφωνο.

  Στο σκίτσο αρχικά εμφανίζεται ένας πελάτης να λέει σε υπάλληλο βιβλιοπωλείου: «Μου είπαν ότι κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης».
  Η υπάλληλος του απαντά «ψέμματα σας είπαν», με τον πελάτη να αποκρίνεται «ναι! Αυτός είναι ο τίτλος»!
  https://www.iefimerida.gr/news/490097/spartaristo-skitso-toy-arka-gia-tis-proeklogikes-yposheseis-tis-kyvernisis-eikona
  XD

 • Ανώνυμος 47235

  6 Απρ 2019

  ακομα και οι γιββωνες απορουν ......ποιος κοπανος θα ψηφισει το Κουλη,,,,,,,,,η τα γοριλακια ,,,της χ.α.,,,...Αν βγει το ζαβο της οικογενειας παρασιτων -μητσοτακηδων ....ας ετοιμαστουν να πληρωσουν την ιδιωτικοι συνταξη ...........οι ηλιθιοι ρωμιοι ,,,,,,,,,σε σοβαρη χωρα .....τα γαλαζοπράσινα ...τρωκτικα ..θα ηταν στην μπουζου από το 90 ........αλλα.......οσο η δικαιοσυνη ...δεν θα δηλωνει το ποθεν εσχες,,,τοσο οι πρεζεμπορες θα κουμανταρουν τον τοπο...........................αρρωστη κοινωνια ....μια μιξη αφρικης ...λατινικης αμερικης ..με πολλη ανατολη ..και λιγο ευρωπη .....αρτζι μπουρτζι και λουλας .

 • Ανώνυμος 47228

  5 Απρ 2019

  Οι γιαγιάδες που έκλεψαν την παράσταση στην περιοδεία Μητσοτάκη: «Κυριάκο, φρόντισε για τους νέους»
  https://www.iefimerida.gr/news/490050/oi-giagiades-poy-eklepsan-tin-parastasi-stin-periodeia-mitsotaki-kyriako-frontise-gia

  Εννοούν: Κυριάκο φέρε τους νέους πίσω, αλλιώς ποιοι θα πληρώνουν τα σπασμένα.
  2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι, 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι, 600.000 νέοι στο εξωτερικό, 1 εκατομμύριο άνεργοι, μισό εκατομμύριο αναμένουν να συνταξιοδοτηθούν.

 • Ανώνυμος 47227

  5 Απρ 2019

  https://www.in.gr/2019/04/05/economy/aythaireti-kyvernisi-kalokairi-eftaigan-oi-nekroi-sto-mati-tora-proxora-se-mazikes-nomimopoiiseis-ston-aigialo/
  Συγχαρητήρια στην απερχόμενη κυβέρνηση.
  Ας προθερμαίνεται ο Κυριάκος. Αν τελικά τα καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός.
  Διότι το μέλλον είναι απρόβλεπτο. Μπορεί π.χ. οι ευρωπαίοι να απαιτήσουν κυβέρνηση κοινής συναίνεσης.

 • Ανώνυμος 47219

  5 Απρ 2019

  Στο μεταξύ, ενδιαφέρον ανάγνωσμα.
  https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3352735/mporis-den-ixeres-den-rotages

 • Ανώνυμος 47215

  4 Απρ 2019

  47206,
  δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις, ούτε ένα απλό σύντομο σχόλιο

 • Ανώνυμος 47214

  4 Απρ 2019

  https://www.strawpoll.me/17708138

 • Ανώνυμος 47213

  4 Απρ 2019

  Στον χώρο, σύμφωνα με τον κ. Μαυροκέφαλο, βρίσκονταν ως περιφρούρηση τραμπούκοι και ποινικοί, κάποιοι εκ τους οποίους κρατούσαν ζώνες στα χέρια, απειλούσαν φωτορεπόρτερ και φώναζαν «φασιστάκια κομμουνιστές».
  https://www.iefimerida.gr/news/489647/kataggelies-pame-mpravoi-tis-gsee-mas-epitethikan-me-zones-kai-dagkonies-vinteo-eikona

  Θέλει βούρδουλα ο ρωμιός, αλλά όχι και έτσι.

  Θες να στείλεις την φωνή σου στον Αρη;
  https://www.iefimerida.gr/video/489581/thes-na-steileis-tin-foni-soy-ston-ari

  Όχι, δεν θέλω.

  @47211
  Ντάξει, επειδή ήπιε μια νταμιτζάνα θα το βγάλεις και καμπούρη τον άνθρωπο.

  νταμιτζάνα < βενετική damigiana < γαλλική dame-jeanne < dame + jane < Jeanne (κυριολεκτικά: κυρία Ιωάννα) < Jean < αρχαία γαλλικά Jehan < λατινική Iohannes < ελληνιστική κοινή Ἰωάννης (αντιδάνειο) < εβραϊκά יוחנן‏ (Yôḥānān: ο θεός είναι ελεήμων)
  https://el.wiktionary.org/wiki/νταμιτζάνα

 • Ανώνυμος 47211

  4 Απρ 2019

  @47199

  Ουτε που καταλαβες τι εγραψα.. Οταν ειπα οτι δεν εμεινε ουτε ενα μηνα απληρωτος, ηταν ακομα υπαλληλος της τραπεζας.!! - Κανονικα πρεπει να σου αφαιρεθει το δικαιωμα ψηφου. !

 • Ανώνυμος 47208

  4 Απρ 2019

  Δημόσιοι υπάλληλοι:
  https://i.postimg.cc/xTqC0BMF/D-Y.jpg

  Ένας για όλους και όλοι για τον..
  https://i.postimg.cc/Sxkmn5Mh/mpoutso.jpg

  Σημαία:
  https://i.postimg.cc/B6sTkJ8z/sillalitirio.jpg

  Παπανδρέου - Καραμανλής.
  https://i.postimg.cc/FRy4FVHR/290x236.jpg

 • Ανώνυμος 47206

  4 Απρ 2019

  Εάν απειλήσε από την πραγματικότητα ραντεβού με τον ψυχίατρο.
  Αλλά κατά τα άλλα εκφράζεσαι ελεύθερα.

 • Ανώνυμος 47205

  3 Απρ 2019

  47196,
  από το tao το απόσπασμα; Το βρήκα; Τι, όχι;
  Για να μιλήσω σοβαρά: Εκφράσου ελεύθερα.. Χίλιοι καλοί χωράνε..Μόνο μη μας απειλείς, με την πραγματικότητα.

 • Ανώνυμος 47204

  3 Απρ 2019

  Οι ιδιοκτήτες του γραφείου τελετών μετέτρεψαν ένα φέρετρο σε… ψησταριά, λόγω Τσικνοπέμπτης!
  Πέρσι το ίδιο γραφείο είχε κατασκευάσει ένα φέρετρο με τον Παρθενώνα και ένα φέρετρο σε σχήμα καϊκιού κάνοντας πραγματικότητα την επιθυμία πελατών του.
  https://www.in.gr/2019/03/01/plus/perierga/deite-tin-pio-makavria-tsiknopempti-pou-egine-pote/

  Ανυπέρβλητη ρωμιοσύνη.
  Respect!

  https://www.youtube.com/watch?v=UzXuQbcp8Yc
  Πάμε όλοι μαζί!

 • Ανώνυμος 47203

  3 Απρ 2019

  Πνίξ 'το και συ.... :)

 • Ανώνυμος 47202

  3 Απρ 2019

  Τον πνίγει το δίκιο..

 • Ανώνυμος 47201

  3 Απρ 2019

  Όχι ρε μακάκα, οι τράπεζες έχουν δικό τους εκτυπωτή. Μα τι βούρλο είναι τούτο.

 • Ανώνυμος 47200

  3 Απρ 2019

  @47197
  Δεν είναι μόνο οι συντάξεις του δημοσίου το πρόβλημα, αλλά οι συντάξεις γενικά.
  Συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα βγήκε στη σύνταξη πριν την κρίση και κατά τη διάρκεια της κρίσης έπαιρνε κάθε χρόνο απανωτές αυξήσεις μέχρι που το 2015 η σύνταξή του διπλασιάστηκε. Πού το γνωρίζω; Έχω δει τις ασφαλιστικές του καταστάσεις. Φανταστείτε τί όργια γίνονται με τις συντάξεις στο δημόσιο, αν αυτά γίνονται στον ιδιωτικό τομέα.
  Τώρα θα μου πείτε, αφού εν μέσω κρίσεις γίνονταν κάθε τόσο περικοπές, πώς αυτοί έπαιρναν αυξήσεις; Η απάντηση είναι πολύ απλή: από τη μία μεριά οι ρωμιοί πολιτικάντηδες υπέγραφαν περικοπές στις συντάξεις με την τρόικα και από την άλλη τους τα έδιναν πίσω με προσαυξήσεις μάλιστα με διάφορους τρόπους. Έτσι λειτουργεί το σύστημα εν Ελλάδι.
  Π.χ. κάθε φορά που θέλουν να προστατεύσουν το πελατειακό κράτος, πάνε και ζητάνε κάτι τρελές απαιτήσεις από τους ευρωπαίους, αυτοί τους δίνουν κάτι λίγα και μετά διαμαρτύρονται κιόλας μέσω των μίντια ότι δεν πήραν αυτά που ζήτησαν. Μα αυτά που ζητάνε οι ρωμιοί κάθε τόσο από τους ευρωπαίους ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

  @47199
  Οι ασφαλιστικοί φορείς εν Ελλάδι έχουν δικό τους εκτυπωτή που εκτυπώνει ευρώ προφανώς και μπορούν να δίνουν ανεξάντλητα όσα γουστάρει ο κάθε συνταξιούχος.

  Έχετε στενοχωρηθεί για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ;
  https://www.youtube.com/watch?v=4UFZHcB9S2w
  Ενδεικτικά σχόλια:
  "Δε κανουν καθολου πλακα μιλουν σοβαροτατα. Και ομως ζουν αναμεσα μας. Αν γινει πολεμος οι νεοι θα πολεμησουν για να προστατευσουν αυτους."
  "Πατα το κουμπι ρε Κιμ"
  "μόλις άλλαξα γνώμη για την έλειψη φαρμάκων που αντιμετωπίζουν τα γερόντια..."
  "Φαγανε καλα τα γεροντια και θα τα πληρωσουμε εμεις οι νεοι τωρα.."

 • Ανώνυμος 47199

  3 Απρ 2019

  Μακάκα 47197, την σύνταξη στην Ελλάδα (και πιθανότατα παντού στον κόσμο αυτό) δεν στην πληρώνει ο εργοδότης αλλά ο ασφαλιστικός φορέας που πλήρωνες τις συνταξιοδοτικές σου εισφορές. Και, ακόμα και αν δεν υπήρχαν τράπεζες, τα χρήματα της σύνταξής σου θα πήγαινες να τα πάρεις από τα ταμεία του ασφαλιστικού σου φορέα, μακάκα.

 • Ανώνυμος 47198

  3 Απρ 2019

  Εγω θα ψηφισω δεξια. Ειμαι μεταξυ Κουντουρα και Παπακωστα.. :)

 • Ανώνυμος 47197

  3 Απρ 2019

  "Οποιος δεν ψηφισει ΝΔ-Πασοκ,να παει να ψοφισει".. Αυτα μου ειπε τραπεζικος συνταξιουχος. Με πτωχευμενες τραπεζες, δεν εμεινε ποτε απληρωτος και επιπροσθετα πηρε 70,000 ευρω ως bonus εθελουσιας εξοδου επι Σαμαρα-Βενιζελου.!! - Και ολα αυτα απο πτωχευμενο εργοδοτη..!

  Ζητω τα τραπεζικα και δημοσιο-υπαλληλικα παρασιτα και μακαρι να ημουν και εγω ενας απ' αυτα.. Αλλα επειδη δεν ειμαι, τοτε μην μεινει πετρα πανω στην πετρα.. Οχι μονο θα ψηφισω, αλλα θα ψηφισω τον τεκμηριωμενα αχρηστο και ψευτη.! - Ετσι, για να ανακατευτει λιγακι η σημαδεμενη τραπουλα.

 • Ανώνυμος 47196

  3 Απρ 2019

  Βλέπω ότι δεν λείπει από το κείμενο η αρχαιοελληνική αναφορά (Αγάθων 5ος αιώνας π.Χ.).
  Επειδή στη δύση με κάποια "θεμελιώδη" πράγματα δεν τα πάνε και πολύ καλά αρχής γενόμενης από την αρχαιοελληνική αρχαιότητα, ας δούμε ένα απόσπασμα, δεν λέω από πού, για να μην σκανδαλίσω τους αντιπροσώπους της διανόησης του βόθρου των Εξαρχείων (νομοτέλεια, υλιστο-ιδεαλιστική νίλα, κοσμική δικαιοσύνη, ιστορικός υλισμός κ.λπ.).

  Όταν η φορολογία είναι υπερβολική και οι άνθρωποι πεινούν, τελικά θα επαναστατήσουν.
  Το ίδιο και όταν οι κυβερνήτες δεν ξέρουν πώς να δρουν αβίαστα.
  Φρόντισε το καλό των ανθρώπων και εμπιστέψου τους – άφησέ τους ήσυχους.
  Μόνο αυτοί που δεν νοιάζονται για τα αγαθά της ζωής, νοιάζονται πραγματικά για τη ζωή. (75)

  Ταινία εξολοκλήρου αφιερωμένη στη ρωμιοσύνη: Ghost Stories (2017).
  https://www.imdb.com/title/tt5516328/

  Στο μεταξύ:
  - Να κλάσω ή να φωνάξω;
  - Φώναξε.
  - ΚΛΑΝΩΩΩΩ!

 • Ανώνυμος 47194

  3 Απρ 2019

  Καμία μειωσούλα στις κύριες συντάξεις των ρωμιών θα δούμε επιτέλους..

 • Ανώνυμος 47193

  3 Απρ 2019

  Gerakina, είμαι ο 47182,
  συμφωνώ με τις σκέψεις σας. Να διευκρινίσω ότι η μη συμμετοχή μου στις εκλογές, είναι η θέληση μου να απέχω από αυτό το παιχνίδι που μπορούμε και να το ονομάσουμε "πελατειακή σχέση μεταξύ κομμάτων και ψηφοφόρων" σε μια βάση που ορθά γράψατε: "Η μπαλίτσα έτσι παίζεται! Δούναι και λαβείν. Φτηνιάρικο!" Δεν με αφορά το όλο σκηνικό. Ουδόλως στοχεύω με την μη συμμετοχή μου, να πείσω και άλλους να κάνουν το ίδιο μήπως και αλλάξει κάτι προς το καλλίτερο. Είναι θέμα αρχής. Είναι προσωπική μου θέληση, ανεξαρτήτως τι σκέφτονται και τι κάνουν οι άλλοι.

 • Gerakina

  3 Απρ 2019

  Εν τέλει, υποψιάζομαι ότι και το 10% να πάει να ψηφίζει, κυβέρνηση, ΠΑΛΙ θα βγει! Λέω να συνεχίσω την οικονομία, μιας και τα χρήματα δεν βγαίνουν εύκολα (τουλάχιστον τα δικά μου)

  Γερακίνα

 • Gerakina

  3 Απρ 2019

  Νόμιζα ότι συνδέθηκα αλλά δεν...

  Ο Ανώνυμος 47190 είμαι εγώ η Γερακίνα.

 • Ανώνυμος 47190

  3 Απρ 2019

  Μάλιστα.

  Κατ΄ αρχήν, ναι συμφωνώ με το άρθρο. Η μπαλίτσα έτσι παίζεται! Δούναι και λαβείν. Φτηνιάρικο!

  Να απαντήσω στον πρώτο που έγραψε, τον 47182. Έχετε δίκιο αγαπητέ. Οι φυλές είναι Οκτώ. Μαζί με τους συνδικάλες. Ομολογώ ότι απέχω από όλη αυτή την ιστορία του εκλέγειν και τα ρέστα εδώ και 15 χρόνια, διότι αποφάσισα ότι δεν θέλω να πληρώσω ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μου (πόσο μάλλον 5 μαζί με τα εισιτήρια μετρό και την βενζίνη μου) για να οικονομούν μερικοί άχρηστοι και ανεγκέφαλοι πολλά χιλιάρικα ευρώ μηνιαίως. Θεωρούσα βλακωδώς ότι αν απέχουμε πολλοί από την όλη διαδικασία τότε κάποιες από τις εκλογές θα κηρυχθούν άκυρες λόγω μικρής προσέλευσης προβάτων και θα προσέξουν οι υποψήφιοι λίγο περισσότερο ΚΑΙ τι λένε ΚΑΙ τι κάνουν. Και βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη τις περασμένες εκλογές. Κάποιοι δημοσιογράφοι ψέλλισαν κάτι για αποχή 60% και χάρηκα πάρα πολύ (ΠΡΙΝ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ). Είπα μέσα μου: Να υπάρχουν κι άλλοι που σκέπτονται το ίδιο.

  Ηλίθια φάνηκα! Το 40% πήγε και ψήφισε! Και έβγαλε το κόμμα που εδώ και τέσσερα χρόνια το παίζει εξουσία με τους πλέον κούφιους για λειτουργούς. Να λένε μαλακίες δικαιολογώντας την ανικανότητά τους, να μην μπορώ εγώ ή ο άλλος να τους βρούμε για να τους πούμε πόσο πολύ καραγκιόζηδες και ανεγκέφαλοι είναι. Διότι ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΗΜΑ. Εμείς ... μην σάς πω τι έχουμε! Πνίγηκαν νομίζω 40 άνθρωποι στην Μάνδρα και κάηκαν 101 άνθρωποι στο Μάτι και η Δούρου κάνει "υπομονή γιατί πρέπει να κάνουμε υπομονή περιμένοντας την Δικαιοσύνη" και δεν μπόρεσε ούτε ΕΝΑΣ να της πει "ΤΙ ΛΕΣ ΜΩΡΗ ΑΝΙΚΑΝΗ. Φύγε άχρηστη".

  Αναρωτιέμαι: να πάω να ψηφίσω κουτουράδα; Να μην πάω να ψηφίσω και στα φρύδια μου διότι όλοι ανίκανοι και άχρηστου είναι; Αυτοί εδώ όμως, δεν έχουν Ντροπή.

  Δεν υπάρχει Εξουσιαζόμενος αγαπητέ. Πριν 10 λεπτά της ώρας έτσι νόμιζα κι εγώ αλλά δεν υπάρχει. Ο Εξουσιαστής ΝΟΜΙΖΕΙ ότι διαθέτει εξουσιαζόμενους και οι "εξουσιαζόμενοι" αλλάζουν στρατόπεδα πιο γρήγορα απ΄ ότι όλοι αλλάζουμε βρακί, εκβιάζοντας για θεσούλες και εξυπηρετήσεις. Ο εξουσιαστής, τρέμει ολόκληρος μην του φύγουν πολλοί εξουσιαζόμενοι. Οι Εξουσιαζόμενοι νιώθουν λίγο πιο μάγκες, τουλάχιστον προεκλογικά.

  Μπάχαλο οι κοινωνίες μας ε;

  Να τις χαιρόμαστε και να τους κλάσουμε όλους!

 • Ανώνυμος 47189

  3 Απρ 2019

  Μην πας.Άσε να αποφασίσει για σένα ο Αχμέτ,ο Χασάν και ο Μαχμούτ.

 • Ανώνυμος 47188

  3 Απρ 2019

  Όλοι όσοι νομίζετε ότι είστε κάτι άλλο από αυτά που περιγράφονται (μηδενός εξαιρουμένου, ακόμα και του αρθρογράφου) είστε για τα σίδερα, αφού πιστεύετε εσφαλμένα πως είστε κάτι διαφορετικό από την λοιπή ρωμιοσύνη, ένα ξένο σώμα. Ραγιάδες γεννηθήκατε, ραγιάδες θα πεθάνετε, κορόιδα.

 • Ανώνυμος 47187

  3 Απρ 2019

  Rock on!

 • Ανώνυμος 47186

  3 Απρ 2019

  Εξαιρετικά σοβαρό και απολύτως ακριβές άρθρο!
  Και μη μου πεις πως τορπιλίζει το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα του "εκλέγειν". Καλύτερο ανέκδοτο για γέλια μέχρι δακρύων, δεν υπάρχει...

 • Ανώνυμος 47185

  3 Απρ 2019

  Το πιο γελοίο και ανακριβές αρθρο που διάβασα ποτέ μου.

 • Ανώνυμος 47184

  3 Απρ 2019

  Δυστυχώς επιβαιβεώνεσαι διαχρονικά και ασταμάτητα , χωρίς ελπίδα για αξιοπρέπεια, μιας και τα βιώματα του ραγιαδισμού και της ξεφτίλας είναι περασμένα πλέον στο dna των κατοίκων των νοτίων Βαλκανίων .

 • Ανώνυμος 47182

  3 Απρ 2019

  Τελικά αυτές οι επτά "φυλές" της ρωμιοσύνης (μαζί με τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, ένα αδίστακτο είδος ανθρώπων), αποτελούν την πλειοψηφία του ρωμέικου πληθυσμού. Αποτελούν όλους αυτούς, που συμμετέχουν στο αρρωστημένο και αφύσικο "πολιτικό" παιχνίδι που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική πολιτική. Το παιχνίδι ανάμεσα στους εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους, που καμία σχέση δεν έχει με την αλήθεια. Αμφότερες πλευρές εξ ίσου άρρωστες, έχουν επιδοθεί σε ένα διαχρονικό χορό για δύο - εξουσιαστή και εξουσιαζομένου - που ευθύνεται για την έσχατη παρακμή και τα τραγικά αδιέξοδα που ταλαιπωρούν αυτή την χώρα.
  Το χειρότερο: Πολιτικοί, εκκλησία, δικαιοσύνη, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και οι ραγιάδες - ψηφοφόροι αρνούνται να παραδεχθούν τις ευθύνες τους, και εξαντλούνται στο να κλαψουρίζει ο καθένας γι' τον εαυτό του, επιρρίπτοντας τα βάρη στις άλλες πλευρές, έχοντας μετατρέψει την κοινωνία σε αρένα ενός διαρκούς "αφανούς" εμφύλιου πολέμου ο οποίος ενίοτε μπορεί να πάρει και μορφή μιας ανοιχτής σύγκρουσης.
  Η Ρωμιοσύνη πεθαίνει, αλλά ελπίζει πως είναι εφτάψυχη. Πως στην τελική, πάλι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να παρέμβει και να την κρατήσει στην ζωή.
  Ο γράφων έχει να ψηφίσει περίπου 30 χρόνια, αλλά δεν του λείπει καθόλου ο ρόλος του ραγιά - ψηφοφόρου..