ΤΡΟΧΙΑ
ΤΡΟΜΟΥ

Όταν έπεφτε το Skylab


Το 1974, πέντε χρόνια αφού έστειλε άνθρωπο στη Σελήνη, η NASA αντιμετωπίζει πλήθος περικοπών
στον προϋπολογισμό της.

IMAGE DESCRIPTIONΔεν υπήρχε ενδιαφέρον στη διαστημική εξερεύνηση. Ο κόσμος έλεγε: «Μη χαλάτε χρήματα!». Η NASA έχασε την εύνοιά του.

Η Υπηρεσία αναγκάστηκε να αποσύρει το πλήρωμα σε ένα μεγάλο της έργο.

Το Skylab ήταν ένας σταθμός σε τροχιά λιγότερο από χρόνο. Επρόκειτο για μια κατασκευή 84 τόνων σε μέγεθος τριώροφου σπιτιού. Περιστρεφόταν γύρω από τη Γη σχεδόν με 28.165 χιλιόμετρα την ώρα. Αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για να στείλουν πλήρωμα.

Η NASA άφησε τον τεράστιο σταθμό σε τροχιά ελπίζοντας ότι κάποτε θα έβρισκε κονδύλια για να στείλει άλλη επανδρωμένη αποστολή.

Αλλά, το 1977 υπάρχει μια ανησυχητική εξέλιξη. Μια αύξηση στην ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει την ατμόσφαιρα. Την κάνει να διασταλεί γύρω από το σταθμό. Η αυξημένη αντίσταση του αέρα ξεκινά να βγάζει το σταθμό εκτός τροχιάς. Η 84 τόνων κατασκευή χάνει ύψος και δεν μπορούσε κανείς να την σταματήσει.

Το Skylab βρίσκεται πλέον σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη και η NASA δεν το ελέγχει. Τα μέσα δημιουργούν παγκόσμια υστερία.
Το κοινό αρχίζει να ζει μέσα στο φόβο. Κάποιοι σχεδιάζουν να προστατευτούν από το Skylab σε σπηλιές.


Η NASA υπολόγισε ότι θα χρειάζονταν δύο χρόνια μέχρι το Skylab να βγει πλήρως εκτός τροχιάς.

Με το χρόνο να περνά, δίνει στον διευθυντή πτήσης Bill Peters το καθήκον να αποφευχθεί η καταστροφή.

Ο Peters φοβόταν ότι όταν η κατασκευή θα έμπαινε στην ατμόσφαιρα, θα διασπαζόταν σε μεγάλα πύρινα κομμάτια. Το Skylab ήταν πελώριο, δεν θα καιγόταν, αλλά μεγάλα κομμάτια του θα έφταναν φλεγόμενα στο έδαφος με δύναμη. Δεν υπήρχε τρόπος να σταματήσει η κάθοδος.

Μόνη ελπίδα του Peters ήταν να αλλάξει την πορεία του, για να συντριβεί όσο πιο μακριά γινόταν από κατοικημένες περιοχές. Το κλειδί για να γίνει αυτό βρισκόταν στους δύο προωθητήρες. Αν ενεργοποιούνταν σωστά, η NASA θα έβαζε το σταθμό στο σωστό σημείο στην ατμόσφαιρα.

Η ομάδα του Peters έχει σκεφτεί τον τέλειο στόχο, τον Ινδικό Ωκεανό. Για να πέσει εκεί όμως, πρέπει να μπει στην ατμόσφαιρα από συγκεκριμένο σημείο. Αυτή είναι η τελευταία ελπίδα της NASA.

Το περιθώριο λάθους είναι μηδαμινό. Ο παραμικρός κακός υπολογισμός μπορεί να το στείλει εκτός πορείας.

Η είσοδος του Skylab ήταν ένα παιχνίδι υποθέσεων γιατί η NASA δεν είχε κάνει ποτέ κάτι τέτοιο.


Η τροχιά πτώσης του Skylab. Η συντριβή έγινε τελικά στην περιοχή που σημειώνεται στο χάρτη με κόκκινο.


Στις 11 Ιουλίου 1979, το σχέδιο του Peters μπαίνει σε ισχύ. Οι μηχανικοί της NASA ενεργοποιούν τους προωθητήρες. Άνθρωποι σε όλη τη Γη βλέπουν τηλεόραση, καθώς ο τεράστιος σταθμός ξεκινά τη βουτιά του. Το Skylab ήταν ωρολογιακή βόμβα κι όλοι φοβόντουσαν για το χειρότερο.

Ενώ περνά την ατμόσφαιρα, κάτι αναπάντεχο συμβαίνει. Το Skylab ταξίδεψε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η NASA κοιτάει ανήμπορη, καθώς το Skylab κατευθύνεται στο Perth της Αυστραλίας. Αλλά, ενώ η καταστροφή φάνταζε επικείμενη, τα συντρίμια προσπερνούν την πόλη. Τελικά, πέφτουν σε απομακρυσμένο σημείο της εσωτερικής Αυστραλίας κοντά στη μικρή πόλη Esperance. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε από την είσοδό του. Η NASA απέφυγε μια μεγάλη καταστροφή.


Η αυστραλιανή κυβέρνηση βοήθησε στην περισυλλογή με ένα τίμημα. Επειδή τα συντρίμια σκορπίστηκαν στην Αυστραλία, έκοψε πρόστιμο 400 δολαρίων στη NASA για τα απορρίμματα.


Ένα κομμάτι του Skylab κοντά σε μια αυστραλιανή φάρμα.
Αυστραλός επιστήμονας μετράει τα επίπεδα ραδιενέργειας ενός από τα συντρίμια του Skylab.
Ένα απομεινάρι μιας δεξαμενής οξυγόνου του Skylab στο U.S. Space & Rocket Center της Alabama.
Ομοίωμα του Skylab έξω από το Esperance Museum στην Αυστραλία.


Ένα απομεινάρι μιας καμμένης δεξαμενής οξυγόνου δόθηκε αργότερα στο U.S. Space & Rocket Center του Huntsville της Alabama. Μερικά ακόμα συντρίμα του Skylab υπάρχουν στο μικρό Esperance Museum. Σήμερα, μας θυμίζουν την επικίνδυνη πτώση, η οποία προκάλεσε πανικό παγκοσμίως.Η Μαρία Λούπου είναι Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π..
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46844

  3 Φεβ 2019

  The Shire of Esperance fined NASA A$400 for littering; the fine was paid in April 2009, when radio show host Scott Barley of Highway Radio raised the funds from his morning show listeners on behalf of NASA.
  Analysis of the debris showed that the station had disintegrated 10 miles (16 km) above the Earth, much lower than expected.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Skylab#Re-entry_and_debris

  Επί της ευκαιρίας προτεινόμενη ταινία: October Sky (1999).
  https://www.imdb.com/title/tt0132477/

 • Ανώνυμος 46843

  3 Φεβ 2019

  Ελληνικές εφημερίδες της εποχής είχαν τότε τίτλο: «Το Σκάιλαμπ πέφτει, προσέξτε»