ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΙΑ
ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ

Πράγματι:
Ο Αντετοκούνμπο είναι έλληνας
και οι μακεδόνες είναι μακεδόνες


Δικαιολογημένα επικρίθηκε η κάπως ιδιόμορφη λεκτική επιτέλεση του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδώνιδος Γεωργιάδη
σχετικά με τον μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αξίζει όμως λίγο να αναρωτηθούμε, ποιοι ακριβώς είναι οι δίκαιοι αυτοί λόγοι;
IMAGE DESCRIPTION
Φραστικά, η δήλωση δεν έχει κάτι μειωτικό για τον παίκτη, ούτε καν κάτι ανακριβές ― πέραν βέβαια του ότι δεν γεννήθηκε «στη Νιγηρία» αλλά στα Σεπόλια. Αλλά αυτό το ανασκεύασε ήδη ο Γεωργιάδης. Οπότε, κατά τα λοιπά έχει τυπικά δίκιο να λέει ότι τον σέβεται και τον αγαπά. Λέω όμως «τυπικά» διότι η τοποθέτησή του ενείχε ―προφανώς σκοπίμως― ένα διπλό μήνυμα:

Με τον τρόπο εκφοράς της, υπονόμευε αυτό που έλεγε με το περιεχόμενό της. Το να εκφωνείς λάθος δύο και τρεις φορές το όνομα κάποιου, και ιδίως ένα όνομα που οφείλεις και μπορείς εύκολα να γνωρίζεις, είναι μία γνωστή ρητορική τεχνική υποτίμησης και «πολέμου νεύρων». Με την «απροσεξία» του αυτή ο Γεωργιάδης στέλνει το μήνυμα ότι ο Αντετοκούμπο είναι ξένος, το όνομά του «δεν στέκει καλά στο στόμα» των γνήσιων Ελλήνων, χωρίς να το λέει και ρητά ώστε να μπορεί να του ζητηθεί ο λόγος γι’ αυτό.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ακόμα και αν δεχθούμε τις προσχηματικές αυτές εξηγήσεις, νομίζω ότι ο συλλογισμός αυτός έχει ένα ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα, το οποίο αφορά όχι το παράδειγμα που χρησιμοποιεί αλλά το ίδιο το περιεχόμενό του, και το οποίο κανείς δεν φαίνεται να πρόσεξε.

Ο Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην περίπτωση Αντετοκούνμπο επειδή ήθελε από αυτήν να συνάγει
ένα επιχείρημα για το ζήτημα της Μακεδονίας.


Ας διαβάσουμε σχετικά τις εξηγήσεις τού κ. αντιπροέδρου:

Το επιχείρημά μου σε μια κουβέντα για το αν η συμφωνία των Πρεσπών με το nationality είναι η εθνότητα ή η ιθαγένεια, είπα δείτε το παράδειγμα του Αντετοκούνμπο. (…). Έχει πάρει την ελληνική ιθαγένεια, είναι Έλληνας γιατί έχει πάρει το nationality. Άρα όταν παίρνεις το nationality είσαι Έλληνας. Άρα και ο κάτοικος των Σκοπίων όταν πάρει το nationality Μακεδόνας, θα είναι Μακεδόνας. Οι Σκοπιανοί θα είναι Μακεδόνες όπως ο Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας. Τον έφερα ως παράδειγμα για να εξηγήσω τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η αναλογία πράγματι είναι ορθότατη, όπως ακριβή είναι και τα δύο σκέλη της το καθένα ξεχωριστά απ’ το άλλο. Υπάρχει μόνο ένα λάθος στη δεύτερη πρόταση: οι Σκοπιανοί, όπως και οι Γευγελιώτες, οι Τετοβίτες, οι Μοναστηριώτες κ.λπ. δεν θα είναι Μακεδόνες· είναι ήδη τώρα.

Όποιος λέει ότι οι κάτοικοι της δημ. της Μακεδονίας θα γίνουν Μακεδόνες με τη συμφωνία των Πρεσπών, πάσχει από μια πολύ γνωστή πάθηση που αποκαλείται στρουθοκαμηλισμός, και που μας οδηγεί να φανταζόμαστε ότι, άμα κλείσουμε τα μάτια μας και παριστάνουμε ότι δεν βλέπουμε κάτι που υπάρχει, τότε αυτό απλώς παύει να υπάρχει. Σε αυτή την πάθηση έχουν ενθουσιωδώς προσχωρήσει επί τρεις σχεδόν δεκαετίες ήδη οι Έλληνες εθνικιστές, οι οποίοι φαντάζονται ότι, επειδή οι ίδιοι αποκαλούν τους κατοίκους της δημ. της Μακεδονίας «Σκοπιανούς», το ίδιο κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι στην υφήλιο, περιλαμβανομένων και των ίδιων των ενδιαφερομένων. Αλλιώς δεν εξηγείται η αναλογία: ο Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας επειδή έτσι λέει το διαβατήριό του. Όπως άλλωστε και όλοι εμείς οι υπόλοιποι.

Τι φαντάζεται όμως ο Γεωργιάδης ότι αναγράφουν όλα αυτά τα χρόνια στο εξώφυλλό τους τα διαβατήρια που εκδίδει η δημοκρατία της Μακεδονίας; Μήπως φαντάζεται ότι λένε «Κρατίδιο των Σκοπίων»; Προφανώς όχι. «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αναγράφουν. Λέει ο Γεωργιάδης, χωρίς να ντρέπεται: «ο κάτοικος των Σκοπίων, όταν πάρει το nationality Μακεδόνας …». Μα πώς «όταν»; Τώρα ποιο nationality νομίζει ότι έχουν οι κάτοικοι των Σκοπίων;


(Ουφ! Είναι κουραστικό καμιά φορά να εξηγείς στους ανθρώπους ότι η γη δεν είναι επίπεδη).

Εάν ο Γεωργιάδης, (και μαζί του όσοι σκέφτονται σαν αυτόν), θέλει να είναι στοιχειωδώς έντιμος και συνεπής με τον εαυτό του, οφείλει να παραδεχτεί ότι, με αυτό το συλλογισμό, δεν απέδειξε τίποτε άλλο παρά τη μακεδονικότητα των Μακεδόνων. Ο Αντετοκούνμπο, όπως και ο Γεωργιάδης και όλοι εμείς οι υπόλοιποι, είμαστε Έλληνες επειδή (εάν) έτσι γράφει το διαβατήριό μας και επειδή (εάν) έτσι αυτοπροσδιοριζόμαστε εθνικά όταν μας ρωτάνε. Οι δύο αυτοί όροι όμως συντρέχουν απολύτως και για τους κατοίκους της δημ. της Μακεδονίας.

Άρα οι άνθρωποι αυτοί είναι ήδη τώρα, εδώ και δεκαετίες, Μακεδόνες. Δεν έγιναν με τη συμφωνία των Πρεσπών· με τη συμφωνία αυτή είναι, ακριβώς, που θα πάψει το διαβατήριό τους να λέει (απλώς) Μακεδόνες.

Μπορεί κάποιος να το θεωρεί αυτό καλό ή κακό· δεν είναι έντιμο όμως να λέει ψέματα και να κάνει το άσπρο μαύρο.Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε επίσης
στο blog του συγγραφέα Nomadic universality
με τίτλο: Πράγματι: ο Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας,
και οι Μακεδόνες είναι Μακεδόνες
.
Ο τίτλος και η εικόνα
προστέθηκαν με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».Ο Άκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη.
Έχει ολοκληρώσει διδακτορικό στη Φιλοσοφία του Δικαίου (ΑΠΘ) και μεταδιδακτορική έρευνα στην Πολιτική Ανθρωπολογία (ΠΑΜΑΚ).
Από το 1995 ζει στις Βρυξέλλες, όπου απασχολείται επαγγελματικά ως μεταφραστής και ερασιτεχνικά ως ραδιοφωνικός παραγωγός.
Πολυάριθμα πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα διαφόρων χωρών, καθώς και στο Διαδίκτυο (ιδίως στο μπλογκ nomadicuniversality).
Έχει εκδώσει επτά βιβλία στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά για θέματα όπως η νεκροφιλία του πατριωτισμού, ο ελληνικός εμφύλιος, ο Άκης Πάνου, ο Μπίλλυ Ουάιλντερ, οι Πόντιοι και η οικονομικοπολιτική κρίση.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


8 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46534

  12 Δεκ 2018

  http://iefimerida.gr/news/464903/otan-o-prosopikos-fotografos-tis-vasilissas-viktorias-fotografize-tin-athina-toy-1900

 • Ανώνυμος 46528

  11 Δεκ 2018

  @46526
  Διανοητή μου εσύ.

 • Ανώνυμος 46527

  10 Δεκ 2018

  Με το καλό κύριε Άκη μας και να αποκτήσετε και μακεδονικό διαβατήριο. Σαλονικιός δεν είσαι; Μακεδονικό να πάρεις και να παρατήσεις το ψεύτικο το ελληνικό που έχεις για να κάνεις την ευρωπαϊκή ψευδώνυμη ζωάρα σου.

 • Ανώνυμος 46526

  10 Δεκ 2018

  Καλά τα πάτε, μπορείτε και καλύτερα. Διαβάζεται ένα άρθρο που έξηγει ένα εθνικιστικό παραμύθι και χάνεστε. Βαλκανικός αχταρμάς.
  Έκαστος τόπος έχει την πληγή του: η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμόν ( Εμμανουήλ Ροΐδης ). • Ανώνυμος 46525

  10 Δεκ 2018

  https://www.iefimerida.gr/news/464281/mia-xehoristi-ekdilosi-apo-ton-adoni-paidia-diavasan-arhaio-keimeno-se-skyloys-akroates

  Ε, χε, χε, ρωμιοσύνη ανήκεστος βλάβη.
  Για τα πανηγύρια δηλαδή.
  "Σε άδεια πηγή, πέφτεις πνίγεσαι".
  https://m.youtube.com/watch?v=KQ4JAjo9sM8

 • Ανώνυμος 46524

  10 Δεκ 2018

  Βρε ρωμιός είναι ο άνθρωπος. Τί έλληνας και τρίχες κατσαρές. Με το στανιό έλληνες! Νισάφι πια.
  νισάφι < τουρκική insaf < αραβική إنصاف insāf
  ;)

 • Ανώνυμος 46523

  10 Δεκ 2018

  Είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεωρήσει κανείς, όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι, π.χ. μια χώρα ως πραγματικά σοβαρή, όταν αυτή εκλέγει σαν ηγέτη της έναν άνθρωπο όπως ο Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος θεωρεί ως μέγα επίτευγμα το γεγονός πως του επιτρέπεται να επισκέπτεται κέντρα εξουσίας και διεθνή φόρα, χωρίς να φορά γραβάτα!
  http://www.capital.gr/o-petros-lazos-grafei/3332294/mia-asteia-alla-polu-tuxeri-xora

 • Ανώνυμος 46522

  10 Δεκ 2018

  https://www.freeinquiry.gr/single-post.php?id=3153