ΟΥΤΟΠΙΚΟΣ
ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ

Οι τέσσερις μεγάλες ιδέες
του Πλάτωνα, για να φτάσει
ο άνθρωπος στην ευδαιμονία


Το ότι η οικογένειά του ήταν πλούσια και επιφανής έδωσε την ευκαιρία στον Πλάτωνα να αφιερώσει τη ζωή του στη φιλοσοφία, να βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν στην «ευδαιμονία».

Συχνά, ο κόσμος μπερδεύει τον Πλάτωνα με τον Σωκράτη. Ο Σωκράτης ήταν μεγαλύτερος και δεν έγραψε βιβλία. Ο Πλάτωνας έγραψε πολλά, 36, όλα σε μορφή διαλόγων, κείμενα φανταστικών συζητήσεων, στα οποία ο Σωκράτης έχει συχνά πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Πολιτεία, το Συμπόσιο, οι Νόμοι, ο Μένων, η Απολογία και άλλα.


Πλάτωνας (αριστερά) και Σωκράτης.

Ο Πλάτωνας είχε τέσσερις μεγάλες ιδέες για να είναι η ζωή πιο πλήρης:

1. Να σκέφτεσαι περισσότερο


Σπάνια δίνουμε στον εαυτό μας το χρόνο να σκεφτούμε προσεκτικά και λογικά για τη ζωή μας και το πώς να τη ζήσουμε.

Μερικές φορές ακολουθούμε αυτό που οι αρχαίοι ανέφεραν ως «δόξα», δηλαδή κοινές απόψεις.

Στα βιβλία του ο Πλάτωνας κατέδειξε ότι αυτή η κοινή λογική βρίθει λαθών, προκαταλήψεων και προλήψεων: «Η δόξα είναι κάτι σπουδαίο», «ακολούθησε την καρδιά σου», «το χρήμα είναι το κλειδί για μία καλή ζωή». Το πρόβλημα είναι ότι οι κοινές απόψεις στρέφονται σε λάθος αξίες, σταδιοδρομίες και σχέσεις.

Η απάντηση του Πλάτωνα είναι: «Γνώρισε τον εαυτό σου». Εννοεί ότι πρέπει να ακολουθήσουμε ειδική αγωγή, τη φιλοσοφία. Να εξετάζουμε τις ιδέες μας κι όχι να ενεργούμε παρορμητικά. Αν ενισχύσουμε τη γνώση που έχουμε για τον εαυτό μας δεν αγόμαστε και φερόμαστε από τα συναισθήματα.


Ο Πλάτωνας συνέκρινε το ρόλο των συναισθημάτων μας με το να μας σέρνει βίαια ένα κοπάδι άγρια άλογα.

Προς τιμή του Σωκράτη, φίλου και δασκάλου του, αυτή η εξέταση λέγεται «σωκρατικός διάλογος». Μπορούμε να τον κάνουμε με τον εαυτό μας ή, ιδανικά, με άλλο άτομο, που θέλει όχι να μας επικρίνει, αλλά να μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε τις ιδέες μας.


2. Άσε αυτόν που αγαπάς να σε αλλάξει

Αυτό φαίνεται παράξενο, αν σκεφτούμε ότι αγάπη σημαίνει να βρούμε κάποιον που μας θέλει ακριβώς όπως είμαστε.

Στο Συμπόσιο, το έργο του Πλάτωνα σχετικά με ένα δείπνο, όπου μερικοί φίλοι πίνουν πολύ και συζητούν για το σεξ, τον έρωτα και τις σχέσεις, ο Πλάτωνας λέει: «Ο αληθινός έρωτας είναι θαυμασμός».

Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος που πρέπει να βρούμε πρέπει να έχει πολύ καλά γνωρίσματα, τα οποία εμείς δεν διαθέτουμε. Ας πούμε ότι θα πρέπει να είναι γενναίος ή οργανωμένος ή ευγενικός και ειλικρινής. Όταν έρθουμε κοντά με αυτό το άτομο, μπορούμε να γίνουμε λιγάκι σαν κι αυτό.


Το σωστό άτομο μάς βοηθά να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας.

Για τον Πλάτωνα, σε μία καλή σχέση τα δύο μέρη δεν πρέπει να αγαπούν το ένα το άλλο όπως είναι τώρα, αλλά πρέπει να αφοσιωθούν στο να μορφώσουν το ένα το άλλο και στο να αντέξουν τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Το ένα άτομο θα πρέπει να «παρασύρει» το άλλο, ώστε να βελτιώσει τον εαυτό του.


3. Αποκωδικοποίησε το μήνυμα της ομορφιάς


Σε όλους, πάνω-κάτω, αρέσουν τα όμορφα πράγματα, όμως, ο Πλάτωνας ήταν αυτός που ρώτησε πρώτος γιατί μας αρέσουν.

Ο Πλάτωνας βρήκε έναν εκπληκτικό λόγο, γιατί μας αρέσουν τα όμορφα πράγματα:

Τα όμορφα αντικείμενα μάς ψιθυρίζουν σημαντικές αλήθειες για την καλή ζωή. Βρίσκουμε τα πράγματα όμορφα, όταν ασυναίσθητα καταλαβαίνουμε ότι αυτά έχουν χαρακτηριστικά που μας χρειάζονται, αλλά μας λείπουν. Ευγένεια, αρμονία, ισορροπία, γαλήνη, δύναμη. Άρα, τα όμορφα αντικείμενα έχουν πολύ σημαντική λειτουργία. Βοηθούν στο να μορφωθεί η ψυχή μας.

Και η ασχήμια, επίσης, είναι σοβαρό ζήτημα. Μας επιδεικνύει επικίνδυνα και βλαπτικά χαρακτηριστικά. Καθιστά δυσκολότερο το να είμαστε συνετοί, ευγενικοί και ήρεμοι.

Ο Πλάτωνας θεωρεί ότι η τέχνη είναι θεραπευτική. Είναι καθήκον των ποιητών, των ζωγράφων και, πλέον, των τηλεοπτικών παραγωγών, των συγγραφέων και των σχεδιαστών να μας βοηθούν να ζούμε μία καλή ζωή.


4. Ανάπλασε την κοινωνία

Ο Πλάτωνας πέρασε πολύ χρόνο σκεπτόμενος ποια είναι η ιδανική κοινωνία και ποια η ιδανική διακυβέρνηση. Ήταν ο πρώτος στον κόσμο ουτοπικός διανοούμενος.

Έμπνευση για αυτό αποτέλεσε η Σπάρτη, ο μεγάλος αντίπαλος της Αθήνας. Επρόκειτο για μία πόλη που είχε γίνει μηχανή παραγωγής στρατιωτών. Όλα όσα έκαναν οι σπαρτιάτες, το πώς ανέτρεφαν τα παιδιά τους, το πώς ήταν οργανωμένη η οικονομία τους, το ποιον θαύμαζαν, το πώς έκαναν σεξ, το τι έτρωγαν ήταν προσαρμοσμένα σε αυτόν τον ένα στόχο.


Η Σπάρτη ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη από στρατιωτική άποψη.
Όμως, αυτό δεν ενδιέφερε τον Πλάτωνα. Ήθελε να μάθει πώς μία κοινωνία μπορούσε να γίνει καλύτερη στην παραγωγή όχι στρατιωτών, αλλά ικανοποιημένων ανθρώπων.

Στην Πολιτεία του, ο Πλάτωνας αναφέρει αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Η αθηναϊκή κοινωνία ήταν επικεντρωμένη στους πλούσιους, όπως ήταν ο ακόλαστος αριστοκράτης Αλκιβιάδης και διάσημοι αθλητές, όπως ο πυγμάχος Μίλων ο Κροτωνιάτης. Τον Πλάτωνα δεν τον εντυπωσίαζαν αυτά.

Έχει μεγάλη σημασία το ποιον θαυμάζουμε, γιατί οι διάσημοι επηρεάζουν την εμφάνισή μας, τις ιδέες μας και τη συμπεριφορά μας και τα κακά πρότυπα προσδίδουν αίγλη στα ελαττώματα του χαρακτήρα. Συνεπώς, ο Πλάτωνας ήθελε να έχει η Αθήνα άλλους διάσημους αντικαθιστώντας τους νυν με ιδανικά συνετούς και καλούς ανθρώπους, τους οποίους αποκαλούσε «φύλακες», πρότυπα για τη σωστή εξέλιξη όλων. Θα διακρίνονταν με βάση τις δημόσιες υπηρεσίες τους, τη σεμνότητα και τις απλές συνήθειες, την αντιπάθεια για την προβολή και την ευρεία και βαθιά εμπειρία τους. Θα είχαν τον πιο πολύ θαυμασμό και τις περισσότερες τιμές στην κοινωνία.

Επίσης, ήθελε να δώσει τέλος στη δημοκρατία στην Αθήνα. Δεν ήταν τρελός. Απλώς παρατήρησε ότι ελάχιστοι σκέφτονται πριν ψηφίσουν. Συνεπώς, εκλέγονται πολύ υποδεέστεροι ηγέτες. Δεν ήθελε να αντικαταστήσει τη δημοκρατία με μία φρικτή δικτατορία, αλλά ήθελε να εμποδίσει τους ανθρώπους να ψηφίζουν μέχρι να αρχίσουν να σκέφτονται λογικά. Δηλαδή, μέχρι να γίνουν φιλόσοφοι. Διαφορετικά, η διακυβέρνηση θα είναι κάτι σαν οχλοκρατία.


Απώτατος στόχος τουΠλάτωνα ήταν οι πολιτικοί να γίνουν φιλόσοφοι.
«O κόσμος δεν θα λειτουργεί σωστά», έλεγε, «μέχρι οι βασιλιάδες να γίνουν φιλόσοφοι ή οι φιλόσοφοι βασιλιάδες».

Για να βοηθήσει στη διαδικασία, ο Πλάτωνας ίδρυσε σχολή, την Ακαδημία, που λειτούργησε επί τριακόσια χρόνια. Εκεί, οι άνθρωποι διδάσκονταν όχι μόνο μαθηματικά και γραμματική, αλλά και το πώς μπορούν να είναι καλοί και ευγενικοί.
Πηγή:
Η ταινία για τον Πλάτωνα
της ιστοσελίδας theschooloflife.com.
Η Μαρία Λούπου είναι Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π..
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


14 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  14 Απρ 2018

  Ένα ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα σχέδιο για έναν υποθαλάσσιο Παρθενώνα. Επηρεασμένος από την κλασσική ελληνική αρχιτεκτονική ο Koen Olthius σχεδίασε ένα υποθαλάσσιο τείχος που μοιάζει με το ναό της Αθηνάς και του έδωσε το όνομα Parthenon Seawall.
  Το Parthenon Seawall σχεδιάστηκε για να εμποδίζει την καταστροφή των πλούσιων ακτογραμμών από τα μεγάλα κύματα, όπως η παλίρροια. Κάτι που γίνεται εφικτό λόγω των μεγάλων κυλίνδρων που το απαρτίζουν και έχουν την δυνατότητα να γυρίζουν κυκλικά σύμφωνα με την φορά του ρεύματος της θάλασσας.
  Πέρα όμως από αυτή του την ιδιότητα το Parthenon Seawall είναι και οικολογικό, αφού έχει την δυνατότητα να παράγει ενέργεια. Η ενέργεια αυτή παράγεται μέσα από την ροή του νερού που διαπερνά το τείχος.
  http://www.in.gr/2018/04/13/life/design/o-ypothalassios-parthenonas-tis-ollandias/

  Υποθαλάσσιο Παρθενώνα λέει αρχικά, αλλά μετά διευκρινίζει ότι πρόκειται για κατασκευή που μειώνει την ισχύ των κυματισμών και παράγει ενέργεια από την παλίρροια.
  Τώρα γιατί θα πρέπει να χαίρονται οι ρωμιοί δεν γνωρίζω. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης της ψυχοπαθολογίας.
  ;)

 • Bielidopoulos

  13 Απρ 2018

  @45482
  Καταρχήν το άρθρο αφορά τα θετικά του Πλάτωνα. Δες το πρώτο μου σχόλιο.
  Δεύτερον γράφεις:

  \"Στην εποχή μας τα πορίσματα των επιστημών μας επιτρέπουν όχι μόνο να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη, να βελτιώνουμε την παραγωγή μας κτλ αλλά να έχουμε πολύ καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας. Είναι πολύ δυσκολότερο για τον σύγχρονο ορθολογικά σκεπτόμενο άνθρωπο να πέσει θύμα των ίδιων πρακτικών που για χιλιετίες εξουσίαζαν την σκέψη του. Ο ορθολογικά σκεπτόμενος άνθρωπος όμως συνεχίζει να αποτελεί την εξαίρεση σε ένα κόσμο όπου φουντώνουν ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, οι φυλετικές διαφορές και ο εθνικιστικός παραλογισμός ενώ νεκρές ιδεολογίες συνεχίζουν να αντιστρατεύονται στην προσπάθεια για πρόοδο του ανθρώπου. Η καλύτερη μελέτη του Επίκουρου έχει ακόμα πάρα πολλά να προσφέρει.\"

  Από παλιά ακούγεται το ιδανικό: οι μηχανές θα δουλεύουν για εμάς και εμείς θα απολαμβάνουμε τη ζωή. Αφέλειες για να πουλάνε κάποιοι αμπελοφιλόσοφοι τα χαζοβιβλία τους.
  Ούτε το άλλο με τον Επίκουρο ισχύει. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει διασωθεί σχεδόν τίποτε από τα συγγράματά του. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον κάθε αερολόγο να αφήνει την φαντασία του ελεύθερη και να ονειρεύεται. Αν όμως είχαν διασωθεί, όπως για παράδειγμα του Πλάτωνα, τότε να έβλεπες κριτική που θα έπεφτε, όπως άλλωστε γίνεται τώρα με τον Πλάτωνα. Επίσης από τη δεκαετία του \'90 ακούγονται φωνές για επανελλήνιση, ανακατασκευή των χαμένων αρχαίων συγγραμάτων από σύγχρονους ρωμιούς, περισσότερη μελέτη του Επίκουρου και μέχρι τώρα μηδέν στο πηλίκο. Τέλος θα ήθελα επιτέλους να σταματήσει το παραμύθι ο κακός Πλάτωνας - ο καλός Επίκουρος. Τα μόνα βιβλία που έχουν να πουν κάτι για τον Επίκουρο, είναι αυτά που ασκούν κριτική στον Πλάτωνα... Επειδή όπως έγραψα δεν έχει μείνει και τίποτα από τον Επίκουρο, ενώ από τον Πλάτωνα έχουν διασωθεί όλα. Είναι σαν να προωθεί κάποιος τον βουδισμό, κάνοντας επιθέσεις στον ινδουισμό. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Προτείνω λοιπόν να αφήσεις τον Πλάτωνα στην άκρη και να εντρυφήσεις επιτέλους σε αυτό που εσύ θεωρείς καλό. Και τότε θα δούμε τα αποτελέσματα και αν άξιζε τον κόπο.

 • Ανώνυμος 45489

  13 Απρ 2018

  Μου κάνει εντύπωση που γυναίκες κατά τα άλλα έξυπνες και «διαβασμένες » εκθειάζουν τις ιδέες του Πλάτωνα και δη την “Πολιτεία\" του , όπου συν της άλλης είθελε τις γυναίκες όλες κοινές , όλοι με όλους , σε εμένα καλό ακούγεται ,(επειδή είμαι άνδρας )και όταν ο ίδιος την αποκήρυξε στα γεράματα του , λέγοντας για τους τριάκοντα , ότι σε λίγο χρονικό διάστημα έκαναν να φανεί η αξία του προηγούμενου πολιτεύματος που ήταν η Δημοκρατία .
  Και κάτι άλλο δεν ψήφιζαν για τους πολιτικούς αλλά τους έβγαζαν με κλήρο στη Δημοκρατία , αυτό που μπορούμε να τους προσάψουμε είναι το ότι συντήρησαν το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα που ήταν και ο λόγος που έχασε τη μάχη με την βασιλεία και την ολιγαρχία , γιατί δεν πάταξε την ανισότητα που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα .

 • Ανώνυμος 45484

  13 Απρ 2018

  Πλύση εγκεφάλου για τους άθεους
  Για την πρώτη κατηγορία, τους απλούς άθεους, ο Πλάτων προβλέπει, σε
  πρώτο στάδιο, τον εγκλεισμό τους σε πλήρη απομόνωση τουλάχιστον επί πενταετία στο «Σωφρονιστήριον». Στο διάστημα αυτό, παρακολουθούν αναμορφωτικά μαθήματα: «Απαγορεύεται η επαφή τους με τους άλλους πολίτες, πλην εκείνων τού Νυκτερινού Συμβουλίου, που θα έχουν στόχο τη νουθεσία και τη φροντίδα για τη σωτηρία τής ψυχης τους».

  Πλάτων:
  Εις θάνατον οι αμετανόητοι άθεοι!
  Μετά την ολοκλήρωση αυτής της πλύσης εγκεφάλου, εάν μεν ο κρατούμενος δείχνει σημεία επανόδου στη σωφροσύνη, γίνεται «αποδεκτός στην κοινωνία των σωφρόνων», δηλαδή των πιστών. «Στην αντίθετη περίπτωση και εάν δικασθεί για κάτι παρόμοιο και κριθεί ένοχος, η ποινή θα είναι ο θάνατος». (Νόμοι, Ι΄, 909).


  Πλατωνικά
  στρατόπεδα συγκέντρωσης
  για τους αμετανόητους άθεους
  Η δεύτερη κατηγορία, οι διεφθαρμένοι άθεοι, εγκλείονται διά βίου σε ένα δεσμωτήριο εγκατεστημένο σε «τοποθεσία έρημη, όσο το δυνατόν πιο άγρια, τής οποίας η ονομασία θυμίζει, ότι είναι ο τόπος τής τιμωρίας». Στο χώρο αυτό, σε πλήρη απομόνωση, «τρεφόμενος από τους δεσμοφύλακες μόνο με την τροφή, που έχουν συστήσει οι φύλακες τού νόμου», ο άθεος είναι ένας πραγματικός κατάδικος. «Μετά τον θάνατό του, το νεκρό σώμα του παραμένει άταφο και εκβάλλεται εκτός των συνόρων τής πόλης. Σε περίπτωση δε, κατά την οποία ένας ελεύθερος αναμειχθεί σε πιθανό ενταφιασμό του, να καταγγελθεί για το έγκλημα τής ασέβειας, από όποιον πολίτη επιθυμεί να τον μηνύσει» .

  Ο «θείος Πλάτων», που επινοεί ταυτοχρόνως τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, την Ιερά Εξέταση και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, θεωρεί, ότι υπάρχει μόνο μια επίσημη θρησκεία τής Πολιτείας, υποχρεωτική: «Πρέπει, τέλος,
  για όλους ανεξαιρέτως τους ασεβείς, να θεσπισθεί ένας νόμος, τού οποίου αποτέλεσμα θα είναι ο περιορισμός των παραπτωμάτων απέναντι στη θεότητα, λόγω και έργω, από την πλειονότητά τους και, όπως είναι ευνόητο, η αναχαίτιση αυτής τής παρεκτροπής, εφʼ όσον αίρεται το δικαίωμα ένταξης σε οιαδήποτε λατρεία πλην τής σύμφωνης προς τον νόμο».

 • Ανώνυμος 45482

  13 Απρ 2018

  Ο Πλάτων .
  Ο Πλάτωνας, και πολλοι άλλοι υποτιμούσαν κατάφωρα τις αισθήσεις ως πηγή γνώσης. Μιλούσε για μορφές μη αντιληπτές στην πραγματικότητα, κατανοητές μόνο θεωρητικά. Αυτό δημιουργεί σύγχυση στον άνθρωπο ανάμεσα σε αυτά που βλέπει και σ αυτά που τον πείθουν να πιστέψει, να πείσει τον άνθρωπο ότι αυτά που αυτός αντιλαμβάνεται δεν είναι η πραγματικότητα, να τον κάνει να φοβάται να αντιμετωπίσει την ζωή με τις δικές του δυνάμεις και κατά συνέπεια να δεχτεί ότι δεν είναι ικανός να σχεδιάσει και να προγραμματίσει ανεξάρτητος τη ζωή του. Ότι πρέπει να υπακούει σε αυτούς που καταλαβαίνουν καλύτερα από εκείνον τα πράγματα και σε κείνους που ξέρουν καλύτερα από εκείνον πώς να τα διαχειριστούν. Είναι κλασική λογική πίσω από κάθε ολοκληρωτική νοοτροπία, κάποιοι άλλοι πάντα είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα από το ίδιο το άτομο το δικό του καλό. Ο Επίκουρος στάθηκε απέναντι σ’αυτές τις λογικές:


  «Πρέπει να αναλογιζόμαστε τον αληθινό σκοπό της ζωής έχοντας κατά νου όλες εκείνες τις ολοφάνερες μαρτυρίες των αισθήσεων στις οποίες στηρίζουμε τις απόψεις μας. Ειδάλλως τα πάντα θα είναι γεμάτα αμφιβολία και σύγχυση.»

  Αυτή την σύγχυση εκμεταλλεύεται για αιώνες κάθε σύστημα αξιών και πεποιθήσεων που θέλει να καταπνίξει την ανθρώπινη ανεξαρτησία και ελευθερία. Διότι στηρίζουν την αναγκαιότητά τους ακριβώς σε αυτήν την σύγχυση και την αμφιβολία. Ο ελεύθερος άνθρωπος δεν έχει καμία ανάγκη να ρυθμίζει τη ζωή του με βάση τις επιταγές τους. Εκεί λοιπόν που δεν υπάρχει σύγχυση, αναλαμβάνουν να την δημιουργήσουν. Ένστικτα, αισθήματα, αποκαλύψεις, θείες ενοράσεις, διαλεκτικοί υλισμοί, όλα παίζουν το ίδιο παιχνίδι του εξουσιασμού. Φτάνει να λείπει ο ορθολογισμός και η παρατήρηση της αντικειμενικής πραγματικότητας. Ή με χρήση όρων γενικόλογων, ασαφών και αφηρημένων όπως θεία πρόνοια, θεία χάρη, φυλετική υπεροχή, κοινωνική δικαιοσύνη κτλ που αντιμάχονται κάθε αυστηρή λογική τους ανάλυση.

  Στην εποχή μας τα πορίσματα των επιστημών μας επιτρέπουν όχι μόνο να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη, να βελτιώνουμε την παραγωγή μας κτλ αλλά να έχουμε πολύ καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας. Είναι πολύ δυσκολότερο για τον σύγχρονο ορθολογικά σκεπτόμενο άνθρωπο να πέσει θύμα των ίδιων πρακτικών που για χιλιετίες εξουσίαζαν την σκέψη του. Ο ορθολογικά σκεπτόμενος άνθρωπος όμως συνεχίζει να αποτελεί την εξαίρεση σε ένα κόσμο όπου φουντώνουν ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, οι φυλετικές διαφορές και ο εθνικιστικός παραλογισμός ενώ νεκρές ιδεολογίες συνεχίζουν να αντιστρατεύονται στην προσπάθεια για πρόοδο του ανθρώπου. Η καλύτερη μελέτη του Επίκουρου έχει ακόμα πάρα πολλά να προσφέρει.

  Αιώνες ολόκληρους, η \"αγάπη\" κυνηγούσε αμείλικτα τη γνώση και οι \"ευλογίες\" απ\' το \"σπέρμα του Αβραάμ\", αφάνιζαν τη χώρα που γέννησε τις μισητές ερωτήσεις.

 • Ανώνυμος 45477

  12 Απρ 2018

  Όχι για τον δογματισμό του Πλάτωνα 45476, άλλος ήταν ο λόγος.

 • Ανώνυμος 45476

  12 Απρ 2018

  πολλές ιδέες του είναι υπερβολικά δογματικές...δεν χαρακτηρίσθηκε άδικα ...ατικίζων Μωυσής.....

 • Ανώνυμος 45474

  12 Απρ 2018

  Πάλι ξέχασε να πάρει την δόση του και αποσυντονίστηκε ο μπουρδολόγος ρωμιολάγνος Bielido. Ψυχραιμία.

 • Bielidopoulos

  12 Απρ 2018

  @45471
  Πήγαινε στο insomnia.gr να γράψεις τις μπούρδες σου.
  Έχω βαρεθεί να διαβάζω \"αχ τι ωραία που τα λες φιλενάδα\", τι ωραίο είναι το ένα και τι ωραίο το άλλο.
  Άσε ρε Βρασίδα, τράβα στο insomnia να αναταθείς ψυχολογικά και να φρεσκαριστείς.
  Εδώ δεν είναι χώρος για διαξιφισμούς με λουκουμόσκονη και χάιδεμα αυτιών.

  @45472
  Νάτος ο καραγκιοζάκος. Πετάχτηκε σαν πέος.
  Φαπούλες!

  https://www.youtube.com/watch?v=F3y5FZHBUs8
  Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι.
  XD

 • Ανώνυμος 45472

  12 Απρ 2018

  Bielidopoulos - Bielidopoulos - Bielidopoulos, bingo game.

 • Ανώνυμος 45471

  12 Απρ 2018

  Συγχαρητηρια για το αρθρο..

  υγ - αυτός ο Bielidopoulos πληρωνεται με το κομματι ? Μας εχει ζαλισει τα ρια-παπα μας αυτος ο ξερολισμος του.

 • Bielidopoulos

  12 Απρ 2018

  Αφού κατέστρεψαν την οικονομία με φόρους και capital control τώρα υποκρίνονται πως θα της δώσουν το φιλί της ζωής με βασκανίες και χορούς της βροχής.
  Το αποτέλεσμα ήταν η απουσία επενδύσεων στην επικράτεια να πιέσει σταδιακά όλους τους μισθούς σε επίπεδα Βουλγαρίας με τις τιμές όμως να παραμένουν λόγω υψηλή φορολογίας και κλειστών αγορών, σε επίπεδα Γερμανίας. Μπίνγκο!
  http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3285020/den-einai-oloi-oi-aristeroi-idioi

  Ο πυρήνας αυτού του κράτους δεν κρύβει απλά την απάτη όπως τραγουδάει ο Σαββόπουλος, την υποθάλπει. Το τέλος του πλησιάζει και θα γίνει ορατό μόλις βρεθεί σε αδυναμία να καταβάλει τις συντάξεις των 1.500 ευρώ στους 55άρηδες συνταξιούχους και τους μισθούς των 1.000 ευρώ στους αρνητές κάθε αξιολόγησης εκπαιδευτικούς, πολεοδόμους, εφοριακούς...
  http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3285224/pontarontas-se-kapoio-thauma

  Ωχ βρε αδελφέ! Αμάν πια, όλο παραπονιέσαι. Αντί να κάνεις τον σταυρό σου που πατάς τα ποδάρια σου στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη!

  https://www.youtube.com/watch?v=jbz5TRzEEKg

 • Bielidopoulos

  11 Απρ 2018

  http://www.in.gr/2018/04/11/economy/oikonomikes-eidiseis/enas-stous-dyo-ellines-zei-ligotera-apo-382-eyro-mina/

  Αναρωτιέμαι πόσες φορές έχω γράψει τα τελευταία χρόνια ότι οι ρωμιοί θα μάθουν να ζουν με τα λίγα και θα τους αρέσει κιόλας...
  Υπόψιν ότι μαζί με την ένδεια πριονίζεται και το υπερτροφικό εγώ.
  Έτσι για να τελειώνουμε επιτέλους με αρλούμπες του στυλ η κρίση είναι πλασματική, ότι οι ξένοι θέλουν να μετατρέψουν τη ρωμιοσύνη σε αποικία χρέους κ.λπ.
  Άντε γιατί πολύ ψηλά τον αμανέ είχαν σηκώσει οι ρωμιοί, ειδικά οι γεροντότεροι που νομίζουν ότι είναι υπήκοοι Ελβετίας με καταγωγή από τον Ερατοσθένη και τον Αλκιβιάδη.

  Και επειδή φαντάζομαι ότι δυσαρέστησα τους κατά τα άλλα συμπαθείς αναγνώστες, ας ευθυμήσουμε διαβάζοντας σχόλια στο youtube:
  https://www.youtube.com/watch?v=NgISp4-2WrQ

 • Bielidopoulos

  11 Απρ 2018

  \"Απώτατος στόχος του Πλάτωνα ήταν οι πολιτικοί να γίνουν φιλόσοφοι.\"
  Άσχετο. Όπως άσχετη και η φωτογραφία με τη Μέρκελ. Φιλόσοφους-αυτοκράτορες πρότεινε ο Πλάτωνας, όχι πολιτικούς.
  Καλά τα θετικά του Πλάτωνα (διότι υπάρχουν και τα αρνητικά), αλλά πασπαλισμένα με πολύ ζάχαρη και εξιδανικευμένες απλουστεύσεις βρε παιδί μου.
  Βρε Μέρκελ που χρειάζονται οι ρωμιοί, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. ;)
  Ντάξει από το theschooloflife.com προέρχεται το κείμενο. Θυμάμαι και το άλλο κείμενό τους με τον Επίκουρο όπου είχαν αφήσει ελεύθερη την φαντασία τους και έγραφαν ό,τι τους κατέβαινε.
  https://www.freeinquiry.gr/single-post.php?id=4304