ΤΙ ΧΡΩΜΑ
ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΖΕΒΡΕΣ;

Άσπρο με μαύρες ρίγες
ή μαύρο με άσπρες ρίγες;

Τα μάτια σας ξεγελούν. Όλα αμφισβητούνται, ακόμα και τα χρώματα.

Βλέπετε τα κουτιά; Έχουν ίδιο χρώμα, αλλά οι ρίγες σας μπερδεύουν.

Όπως κι αυτές εδώ. Είναι λευκές με μαύρες ρίγες ή μαύρες με λευκές ρίγες;

Οι ζέβρες εξελίχθηκαν από τα άλογα πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Οι ρίγες τους είναι μοναδικές. Όπως τα αποτυπώματα. Αλλά, τι χρώμα είναι; Οι ζέβρες είναι μαύρες ή λευκές;

Η απάντηση βρίσκεται στα μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα είναι δερματικά κύτταρα, που παράγουν το μαύρο χρώμα στο δέρμα τους. Τα ίδια κύτταρα καθορίζουν το χρώμα δέρματος στους ανθρώπους. Περιέχουν μελανίνη, που μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινβολία.

Σε αντίθεση με εμάς, στη ζέβρα το χρώμα το έχει το τρίχωμα. Τα μελανοκύτταρα έχουν ενεργοποιηθεί στις μαύρες ρίγες. Οι άλλες ρίγες είναι λευκές, γιατί τα μελανοκύτταρα εκεί είναι ανενεργά.

Οι ζέβρες επομένως, είναι μαύρες.

Γιατί είναι καλό αυτό; Οι ρίγες τους διαφέρουν ανάλογα με το πού είναι. Στα θερμά κλίματα έχουν πιο πολλές ρίγες απ’ ό,τι στα ψυχρά.

Αυτά πάντως, είναι καλά νέα γι΄ αυτά τα ιπποειδή. Γιατί όταν πέφτει αέρας πάνω τους, κινείται πιο γρήγορα στις μαύρες ρίγες απ' ότι στις λευκές. Αυτό το εναλλασσόμενο ρεύμα δημιουργεί δίνες αέρα, που κάνουν τη θερμοκρασία του δέρματός τους μερικούς βαθμούς πιο δροσερή από τα ζώα που δεν έχουν ρίγες. Πιο πολλές ρίγες, πιο πολλή ροή αέρα.

Τέσσερα εκατομμύρια χρόνια μετά την εμφάνιση τους, μπορούμε να πούμε ότι οι ζέβρες είναι μαύρες. Αλλά αυτές οι ρίγες... τις αδυνατίζουν.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


8 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 44122

  26 Οκτ 2017

  https://www.youtube.com/watch?v=35e61H2v4HQ
  216 = 6x6x6
  ;)

 • Bielidopoulos

  26 Οκτ 2017

  ;)

 • Bielidopoulos

  26 Οκτ 2017

  https://yts.gs/movies/pi-1998

 • Ανώνυμος 44115

  25 Οκτ 2017

  google is your friend

 • Ανώνυμος 44114

  25 Οκτ 2017

  Πες και τι είναι ο «τρυπανισμός» Bielidopoulos, για την ιστορία ρε γαμώτο :)

 • Bielidopoulos

  24 Οκτ 2017

  Για την ιστορία η περίπτωση με το σπάσιμο της Enigma έχει γίνει ταινία με τίτλο: The Imitation Game (2014) και αναφέρεται στις προσπάθειες του Turing. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει και άλλες ταινίες με θέμα τις ζωές μαθηματικών, όπως: A Beautiful Mind (2001) για τον John Nash, The Theory of Everything (2014) για τον Stephen Hawking. Αλλά η καλύτερη από όλες είναι το The Man Who Knew Infinity (2015) για τον ινδό μαθηματικό Ramanujan. Επί της ευκαιρίας να αναφέρω το απαραίτητο Pi (1998) του Αρονόφσκι. Ένας μαθηματικός με εμμονή νομίζει ότι όλα είναι αριθμοί και ότι υπάρχει μαθηματικό πρότυπο στο Τορά, ένας αριθμός με 216 ψηφία που αναπαριστά το όνομα του ακατονόμαστου Γιαχβέ. Στο τέλος κάνει τρυπανισμό στον εαυτό του και ησυχάζει.

 • Bielidopoulos

  24 Οκτ 2017

  Ωχ! Ζέβρες και ρίγες. Εδώ έχει πολύ ψωμί. Το 1952 ο Alan Turing, αφού ήταν πλέον έμπειρος σε θέματα μαθηματικής λογικής και κρυπτανάλυσης (συμμετείχε στο σπάσιμο της μηχανής Enigma, θεωρείται ο πατέρας της θεωρητικής επιστήμης υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης) έστρεψε το ενδιαφέρον του στη μαθηματική βιολογία και έκδωσε το βιβλίο \"The Chemical Basis of Morphogenesis\". Αναφερόταν στη μοντελοποίηση με σύστημα μερικών διαφορικών εξισώσεων της μορφογένεσης (δημιουργία μορφών και σχημάτων σε βιολογικούς οργανισμούς), είτε πρόκειται για τη δημιουργία των ριγών σε ζώα όπως οι ζέβρες και οι τίγρεις, είτε στη δημιουργία ενός εμβρύου από ένα κύτταρο που όμως είναι κάτι σαφώς πολυπλοκότερο. Η βασική ιδέα είναι απλή και στην πορεία μπορεί να δώσει πολύπλοκα σχήματα και μορφές.
  https://phys.org/news/2014-07-mathematical-theory-alan-turing-formation.html
  https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing#Pattern_formation_and_mathematical_biology

 • Bielidopoulos

  24 Οκτ 2017

  https://en.wikipedia.org/wiki/Zebra#Stripes