ΝΗΙΘ-ΑΘΗΝΑ

Όψεις της ευσέβειας
στην αρχαία Ελλάδα

Έχουμε αναγάγει την αρχαία Ελλάδα σε κάτι το μεγαλειώδες, όπου ο ορθολογισμός, τα μαθηματικά, η γεωμετρία και η φιλοσοφία έβρισκαν δήθεν εφαρμογή στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι λειτουργούσαν ως αυτόνομες ορθολογικές, μαθηματικές μονάδες, όπου το κάθε τι είχε την υπόστασή του με αποδείξεις. Όπου η δημοκρατία και η εξύψωση του ανθρώπινου πνεύματος ήταν κάτι το σύνηθες, το καθημερινό.
 


         ΝΗΙΘ       ΑΘΗΝΑ

Επαγωγικά λοιπόν, οι αρχαίοι έλληνες δεν θα είχαν καμία ανάγκη την οποιαδήποτε θρησκεία ούτε θα δεσμεύονταν αυτοβούλως στα αιώνια δεσμά μιας θεοκρατίας. Δεν θα χρειάζονταν κηδεμόνες και τιμωρούς. Δεν θα έπρατταν ύβρι από επιλογή κι όχι από φόβο θεών.

Ας δούμε όμως πόσο λάθος κάνουμε θεωρώντας την αρχαία Ελλάδα ορθολογική. Δεν ήταν καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Ήταν βαθιά θρησκευόμενη με ελάχιστες εξαιρέσεις ορθολογιστών, φιλοσόφων / επιστημόνων, μερικών μόνον εκ των οποίων τα ονόματα και η δουλειά τους σώθηκαν εντελώς συγκυριακά, αποσπασματικά και από δεύτερο χέρι μέχρι τις ημέρες μας.
 
Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μία αντικειμενική άποψη μέσα από τους μύθους για τους θεούς της. Χωρίς παρωπίδες.

Μία εκ των πλέον λατρεμένων θεών ήταν η Αθηνά. 

  
Πονοκέφαλος τα κορίτσια για τους μπαμπάδες. Από κτίσεως κόσμου. Αποδεδειγμένα.
Εδώ, ολόκληρος Δίας, θεός πράμα, είχε πόνους γέννας. Το κεφάλι του έγινε καζάνι,
προκειμένου να γεννήσει. Φώναξε την μαμή, ονόματι Ήφαιστος, με το κοφτερό του
τσεκούρι και του είπε:
   ─ Ρίξε μια εδώ, γιατί το κεφάλι μου πάει να σπάσει.
      Να βγει, να την προικίσω και να τελειώνουμε.
   ─ Ρε αρχηγέ, δεν γίνεται να σε βαρέσω, απάντησε ο Ήφαιστος.
   ─ Ή βαράς ή την έκατσες.
      Ε, τι να κάνει, του την έριξε στο δοξαπατρί και γεννήθηκε η τσούπρα.
   ─ Ομορφούλα είναι, την παντρεύεις; Την παίρνω.
     Τα χάλια του είχε και του είπαν όχι.
      Έτσι γράφει ο Λουκιανός, που ξέρει τι λέει. («Θεών διάλογοι» - Ηφαίστου και Διός).

 Πατρότητα

Για την πατρότητα της θεάς υπάρχουν πολλοί μύθοι, οι οποίοι αλληλοαναιρούνται. Ο επικρατέστερος πατέρας, μα όχι ο μοναδικός καταγεγραμμένος στον ελλαδικό χώρο, ήταν ο Δίας. Ο μύθος λέει ότι ισχυρός πονοκέφαλος τον κατέβαλε, οπότε ο Ήφαιστος τον χτύπησε στο κεφάλι μʼ ένα τσεκούρι. Μέσα από το κεφάλι ξεπήδησε πάνοπλη η Αθηνά.

Είχε όμως το προσωνύμιο Παλλάδα ως κόρη του γίγαντα Πάλλαντα, τον οποίον σκότωσε, διότι προσπάθησε να συνάψει μαζί της «αθεμίτους σχέσεις».

Άλλος μύθος αναφέρει ότι ήταν σύμμαχος του Δία στη Γιγαντομαχία στην οποία, μεταξύ άλλων, σκότωσε και τον Πάλλαντα, του οποίου το δέρμα αφού αφαίρεσε, το φόρεσε γύρω από το στήθος της.
 
Αλλού αναφέρεται ως κόρη του Κρόνου, αλλού του Κέκροπα, αλλού του Κραναού. Αλλού ως κόρη του Ήφαιστου ─αυτόν τον βρίσκουμε κι αλλού στη ζωή της─ κι αλλού του Ιτώνου. Δεν ήταν θεά. Έγινε, επειδή έδειξε γενναιότητα στη μάχη κατά των Γιγάντων. Ένα από τα προσωνύμιά της ήταν και Αμήτωρ, η μη έχουσα μητέρα.

Αργότερα, οι θνητοί έφτιαξαν μύθους για τις μητέρες της. Κόρες του Ωκεανού. Τη μία την έλεγαν Μήτη και την άλλη Κορυφή. Η Αθηνά είχε κι ένα άλλο προσωνύμιο, Κορυφασία. Υπάρχει κι άλλος μύθος, σύμφωνα με τον οποίο η νύμφη Τριτωνίδα ήταν μητέρα της με πατέρα τον Πάλλαντα


Αιγυπτιακή
η πραγματική
καταγωγή της


Θεωρείται σήμερα, διαπλανητικά μπορώ να πω, ελληνίδα θεά. Έτσι μας έμαθαν. Μία θεά που γεννήθηκε εδώ εις τας ωραίας Αθήνας. Ψέμα μέγα. Εξ αλλοδαπής ορμώμενη η θεά, φοινικικής κατασκευής, με πληρωμένη τη δασμολογική της κλάση και τους συνεπάγοντας φόρους.

Οι λύβιοι μιλούν κι εκείνοι για την Αθηνά στη μυθολογία τους. Δική τους, λέει. Κόρη του Ποσειδώνα και της λίμνης ─ θεάς Τριτωνίδας. Για αυτό το λόγο την ονόμαζαν και Τριτογένεια.

Υπάρχει και η Αίγυπτος, διότι οι αιγύπτιοι είχαν εκεί μία θεά ονόματι Νήιθ, η οποία εδώ έγινε Αθηνά.

Ο Αισχύλος λέει στις Ευμενίδες του ότι «κατά την παράδοση ήταν κόρη του Νείλου». Ούτως ή άλλως την Αθηνά την κουβάλησε ο Κέκροπας από την πόλη Σάι της Αιγύπτου και την επέβαλε ως θεά της πόλης.
 

 
Νήιθ.
Η αιγύπτια παρθένα θεά
της σοφίας, την οποία
υιοθέτησαν
οι αρχαίοι
έλληνες ως Αθηνά.

  

 
Η αιγυπτιακή καταγωγή της Αθηνάς, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.
 Στην Αίγυπτο υπήρχε λατρευτικό δρώμενο, όπως μας ενημερώνει ο Ηρόδοτος, προς τιμή της θεάς. Αναφέρει ότι παρθένα κορίτσια χωρίζονταν σε δύο ομάδες. Στο αγώνισμα αυτό πετροβολούσαν και χτυπούσαν με ρόπαλα οι μεν τις δε. Δεν το κάνανε στα ψέματα. Σκοτώνονταν. Οι ροπαλιές και οι πετριές ήταν αληθινότατες. Όσες λοιπόν άφηναν το μάταιο τούτο κόσμο λόγω αυτής της γιορτής, τις στόλιζαν με κορινθιακό κράνος και ελληνική  πανοπλία, και τις περιέφεραν τιμητικά γύρω από μια λίμνη.


 

 
Η αιγυπτιακή καταγωγή της Αθηνάς, σύμφωνα με τον Πλάτωνα.
 
Ο Όμηρος εμφανίζει την Αθηνά ως αρχηγό των μυθικών Αμαζόνων και δεν ήταν ο μόνος. Ο Λυσίας επίσης αναφέρει το ίδιο. Οι Αμαζόνες θεωρούνται εχθρές του ελληνικού πατριαρχικού πολιτισμού οπότε ακούγεται μάλλον παράδοξο η αρχηγός τους να  έγινε θεά τους. Κατά τον Λυσία, οι έλληνες υποδούλωσαν όλους τους γειτονικούς τους λαούς και τις εξόντωσαν.


Παιδικά Χρόνια

Για τα παιδικά της χρόνια δε λέγεται τίποτε και επειδή και εμείς βαριόμαστε πολύ τους παιδιάτρους, τις μύξες και τα κλάματα, δεν θα ασχοληθούμε. 

 
Αιγυπτιακής προέλευσης όνομα έχει η πρωτεύουσα της Ελλάδας Αθήνα (από το Νήιθ),
στην οποία περήφανα δεσπόζει ο Παρθενώνας, μια αρχαία εκκλησία δηλαδή,
προς τιμήν μιας φερμένης από την Αίγυπτο παρθένας θεάς.
 Σύμβολα

Σύμβολό της ─στην Αθήνα τουλάχιστον─ ήταν η κουκουβάγια. Από πού κι ως πού πουλί της σοφίας; Ίσως επειδή είναι νυκτόβιο. Άλλο σύμβολο η ελιά (το δέντρο) ως σύμβολο της ειρήνης και απορούμε γιατί. Αυτή η θεά όπου μάχη και σφαγή ήταν μέσα. Ποια ειρήνη; Ένα φίδι ως σύμβολο των χθόνιων θεών, ένας κόκορας ο οποίος συμβόλιζε τη μαχητικότητά της, η ροδιά ως σύμβολο ευφορίας, η περικεφαλαία της ως σύμβολο πισινής μην τυχόν και της πετάξει κανείς καμιά πέτρα κατακέφαλα, η αιγίδα κι εκείνο το εξαίσιο και σουβλερά αποτελεσματικό μακρύ ακόντιο.


Δράση

Εύφλεκτος χαρακτήρας. Πολεμίστρια. Άμα λέμε σκοτώνουμε, σκοτώνουμε. Δεν το συζητάμε. Έγινε η γνωστή Γιγαντομαχία και δεν έμεινε ρουθούνι απο αυτούς. Το αίμα τους, λέει ο μύθος, είχε γεμίσει τα όπλα της, το άρμα της και τα άλογά της. Μετά, έτσι όπως είχε πάρει φόρα, κάρφωσε την Αιγίδα, ένα άγριο θηρίο της Φρυγίας ─πάει κι αυτή─ και της έβγαλε κι εκείνης το δέρμα, όμοια με του Πάλλαντα και χρησιμοποίησε το δέρμα της και το φόρεσε πέριξ του στήθους της για να προφυλλάσσεται από τους κινδύνους, μα και να θυμίζει στους ζωντανούς πόσο εύκολα μπορούν να γίνουν πεθαμένοι.

Ακόμη κι ο Λυκαβηττός οφείλει την ύπαρξή του στη θεά Αθηνά και σε μία καρακάξα. Είχε διαλέξει, λέει ο μύθος, έναν ωραίο βράχο από την Παλλήνη, τον φορτώθηκε και τον μετέφερε για να τον χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι και να φτιάξουν μία Ακρόπολη. Ξαφνικά πετάχτηκε μπροστά της μία καρακάξα, νευρίασε η Αθηνά και της πέταξε το βράχο. Δεν ξέρουμε αν την πέτυχε. Από τότε όμως, έχουμε το Λυκαβηττό και τη συνήθεια να πετάμε πέτρες σε αυτά τα πουλιά, χωρίς να τα πετυχαίνουμε.
 

 
Εξ αιτίας της ασέβειας του Αίαντα του Λοκρού, που βίασε την Κασσάνδρα μπροστά στο ξόανο της Αθηνάς (ξύλινο άγαλμα), το ξόανο της θεάς ζωντάνευσε και στύλωσε τα μάτια στον ουρανό.
Μετά το τέλος του τρωικού πολέμου, οι λοκροί ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα. Η πράξη όμως του Αίαντα δεν είχε ξεχαστεί από τη θεά, η οποία άρχισε να πετάει κεραυνούς εναντίον του πλοίου που επέβαινε ο Αίας, έβαλε δε και μέσον τον Ποσειδώνα, που βύθισε τελικά το πλοίο και πνίγηκε ο ασεβής ήρωας.
Η θεά Αθηνά επιπλέον, προκάλεσε μεγάλα δεινά στη φυλή των λοκρών και για πολλά χρόνια τους υποχρέωνε να στέλνουν κάθε χρόνο παρθένες καλών οικογενειών στο Ίλιον, για να υπηρετούν σα δούλες στο ναό της.
 
 
 
Ζηλιάρα

Μετά σκέφτηκε άλλη μία εικαστική παρέμβαση για να γίνει η ασπίδα της εντυπωσιακότερη. Η Μέδουσα είχε μαλλιά παλιά και ήταν μια ωραία κοπέλα, την οποία ζήλεψε η κακιασμένη και την μεταμόρφωσε σε τέρας και τα μαλλιά της σε δράκοντες. Έστειλε τον Περσέα να της κόψει το κεφάλι με τους δράκοντες εννοείται, και το έβαλε κι αυτό πάνω στην ασπίδα της. Το αίμα της, για να μην πάει χαμένο, το έδωσε δώρο στον Ασκληπιό.

Την επόμενη ζαβολιά την έκανε στην Αράχνη, η οποία δεν ήταν ένα σιχαμερό έντομο, αλλά η κόρη του βασιλιά της Λυδίας, Ίδμωνα. Η Αθηνά νόμιζε ότι τα έκανε όλα τέλεια. Έμαθε ότι η Αράχνη ήταν άφθαστη στο  κέντημα, μεταμορφώθηκε σε γριά και την κάλεσε σε αγώνα. Η Αθηνά κέντησε πρώτη τον Άρειο Πάγο, την κρίση των θεών συμπεριλαμβανομένου του Ποσειδώνα, καθώς και τον εαυτό της σε όλη της την μεγαλοπρέπεια και όλα αυτά σε λευκό ύφασμα. Στα άκρα του υφάσματος κέντησε την τύχη και την τιμωρία των θεών για όσους ασεβούν. Έβαλε στο κέντημά της μεταμορφώσεις αθώων που είχαν κάνει η ίδια και η Ήρα, όπως τον Αίνο και την Ροδόπη, που η Αθηνά τους είχε κάνει βουνά, την Πυγμαία και την Αντιγόνη, τις οποίες πάλι η Ήρα είχε μεταμορφώσει σε γερανό και όρνεο και τον Κινύρα να θρηνεί πάνω σε σκαλοπάτια ναού, διότι οι κόρες είχαν μεταμορφωθεί από τους θεούς σε σκαλοπάτια, ούσες άθεες.

Η Αράχνη τώρα, κέντησε τον Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο όταν άρπαξε την Ευρώπη, καθώς και όλους τους άλλους έρωτες του παθιάρη θεού, τον Κρόνο με μορφή αλόγου, όταν ξεμυάλισε την Φίλυρα και από την ένωσή τους προέκυψε ο Χείρωνας, κάτι λουλούδια και φύλλα κισσού.

Όταν είδε το κέντημα της Αράχνης, η Αθηνά ζοχαδιάστηκε πολύ διότι ήταν ολοφάνερο, πως ήταν καλύτερο από το δικό της, της τράβηξε μια επική σφαλιάρα και της αποκαλύφθηκε. Απελπισμένη η Αράχνη ήθελε να αυτοκτονήσει. Η Αθηνά την λυπήθηκε όμως και την έκανε το γνωστό ─σιχαμένο─ έντομο.
 

 
 


Επειδή την έπαιρνε μάτι
ο Τειρεσίας όταν έκανε
το μπάνιο της,
η θεά Αθηνά τον τύφλωσε
ακουμπώντας στα μάτια του
τα βρεγμένα χέρια της
από το νερό που πλενόταν.
 


Ωραιοπαθής

Έγινε εχθρός των Τρώων διότι ο Πάρης είχε διαλέξει την Αφροδίτη ως ωραιότερη αντί για εκείνη. Έπαιρνε διάφορες μορφές και τασσόταν στο πλευρό των εισβολέων, να μάθουν οι άλλοι ποια είναι η βασίλισσα της ομορφιάς.


Πλήθος προσωνυμίων

Φήμες φτιαγμένες από τους πιστούς, όπως συνηθίζεται. Ο Ησίοδος την θεωρούσε ίση του Δία σε εξυπνάδα και δύναμη. Ο Αριστοτέλης με θρησκευτικό πνεύμα λέει: «τη Αθηνά την επιστήμην περιτίθεμεν (ανάγομεν) και την τέχνην». Ευσεβείς πόθοι των κοινών θνητών.

Κατά τα άλλα, είχε πολλά προσωνύμια (Παλλάς, Πρόμαχος, Αρεία, Ιππία, Χαλινίτις, Αγοραία, Γλαυκώπις, Εργάνη, Ιτωνία, Παρθένος, Πολιάς, Προναία, Ζωστηρία κλπ. κ.λπ.) που πιάνουν μισή σελίδα εγκυκλοπαίδειας, σαν την διάδοχό της, Μαριάμ  (Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Πλατυτέρα των Ουρανών, Οδηγήτρια, Αθηνιώτισσα κ.λπ. κ.λπ.). 


Περιφορά ξύλινου ομοιώματος θεού στην Ινδία.
Το πηγαίνουν στην ακροθαλασσιά ή σε ποτάμι.

Το θέαμα φαίνεται αστείο,  κάπως έτσι όμως, πρέπει να ήταν και το θέαμα
στην αρχαία Ελλάδα,
όταν έβγαζαν περιφορές τα ξόανα των θεών. Στην Αθήνα έβγαζαν
περιφορά
το ξόανο της θεάς Αθηνάς και το πήγαιναν γα πλύσιμο στο Φάληρο.
Γιορτές και πανηγύρια

Την είδαν έτσι να έχει πολλά στολίδια και είπαν να της φτιάξουν πολλές γιορτές. Η μεγαλύτερη από όλες, τα Αθήναια που μετατράπηκαν σε Παναθήναια για πολιτικούς σκοπούς. Επρόκειτο για μεγάλη γιορτή της Αθήνας, την οποία και χώρισαν σε μικρά και μεγάλα.

Την ίδρυση της γιορτής των Αθήναιων τη χρεώθηκε ο Εριχθόνιος, μυθικός ήρωας της πόλης. Αργότερα, όταν ενώθηκε η πόλη με κάποια περίχωρα της Αττικής, η γιορτή η ονομάστηκε Παναθήναια για να συμμετέχουν οι νέοι εγγεγραμμένοι πολίτες της Αθήνας. Τα Μεγάλα γίνονταν το τρίτο έτος κάθε Ολυμπιάδας και τα Μικρά κάθε χρόνο. Ημερομηνία τέλεσης: μήνας Εκατομβαιώνας (για τους λάτρεις) ή αλλιώς για εμάς που βαριόμαστε και δεν καταφέραμε να μάθουμε την ονομασία των αρχαίων μηνών απ΄ έξω, τέλη Αυγούστου. Άλλες γιορτές ήταν τα Πλυντήρια, τα Αρρηφόρια, τα Σκιροφόρια, τα Οσχοφόρια, τα Καλλυντήρια, τα Χαλκεία κ.ά..

Τα Καλλυντήρια γιορτάζονταν την 19η Θαργηλιώνος (για όσους το προτιμούν έτσι) και αμέσως μετά ακολουθούσαν τα Πλυντήρια την 25η Θαργηλιώνος ή αλλιώς αρχές Ιουνίου (για εμάς τους υπόλοιπους).

Το όνομα Πλυντήρια μας έκανε εντύπωση και το ψάξαμε. Αυτή η γιορτή λοιπόν μοιάζει πιο πολύ με σπα. Ιερείς από το γένος των Πραξιεργιδών (οικογενειακή υπόθεση το ιερατείο) αφαιρούσαν από το ξόανο της θεάς τα όπλα, τα ρούχα και ασφαλώς τα κοσμήματα, τα έπλεναν με τελετουργικό τρόπο για να είναι εντυπωσιακή η μπουγάδα και να δείχνουν ότι κάτι κάνουν ως ιερείς τέλος πάντων. Το ξόανο το τύλιγαν με ένα πανί οι γυναίκες, τις οποίες ονόμαζαν πλυντρίδες ή λουτρίδες, και το πήγαιναν στην θάλασσα του Φαλήρου, το έπλεναν καλά-καλά και μετά το πήγαιναν σπίτι, το ξαναέντυναν να μην πουντιάσει και το στόλιζαν με τα κοσμήματά του. Όσο γινόταν αυτό σταματούσε κάθε εργασία στην πόλη (αυτό ήταν καλό!) διότι όσο έλειπε το άγαλμα για το beauté του, η πόλη έμενε αφύλακτη και εκτεθιμένη.


Τα Καλλυντήρια τελούνταν πριν από τα Πλυντήρια και είχαν παρόμοιο θέμα λίγο πιο άχαρο. Φασίνα. Γενική καθαριότητα στο Ερέχθειο.

Στα Αρρηφόρια, τα οποία γίνονταν κάθε χρόνο, εξέλεγαν τέσσερα κορίτσια επτά έως έντεκα ετών, που ονομάζονταν Αειφόροι. Οι δύο ύφαιναν έναν πέπλο, το οποίο θα φορούσε η θεά στην πομπή των Παναθηναίων. Τότε έβγαζαν στη γύρα το πέμπλο της παρθένας θεάς, σήμερα βγάζουν τη ζώνη της παρθένας Μαριάμ.

Τα Οσχοφόρια αφορούσαν κυρίως αγώνες δρόμου εφήβων αγοριών ντυμένους με γυναικεία ρούχα.

Όπως εύκολα είναι κατανοητό, με τις γιορτές ο λαός καλόπιανε την θεά Αθηνά και μέσω των γιορτών, κρατούσαν απασχολημένο τον λαό οι ηγέτες του.
  

 


Η Αθηνά αρνείται
τον έρωτα του ξαναμμένου
Ήφαιστου κι εκείνος
εκσπερματώνει
στο μηρό της.
Ο μύθος αναπαρίσταται
εξιδανικευμένος στον πίνακα
του Paris Bordone (16ος αι.)
 
 

Ερωτικές Επιτυχίες

Δεν ήταν άσχημη. Ο Ήφαιστος την είδε και του άρεσε. Δυνατό μυαλό, μα κουτσός και άσχημος. Η Αθηνά τον απώθησε. Ο Ήφαιστος όμως, εκσπερμάτωσε στο μηρό της. Πήρε αυτή ένα χαρτομάντηλο Softex, σκουπίστηκε «αηδίες!» και το πέταξε στη Γη. Εκεί μπήκε στη μέση η Γαία κι έβαλε το χεράκι της και γεννήθηκε ο Εριχθόνιος. Αυτός ο ίδιος, ο οποίος χρεώθηκε τη θέσπιση των Αθήναιων.

Ο Ήφαιστος δεν βγήκε χαμένος. Ουδόλως! Τον πάντρεψαν με την Αφροδίτη. Άλλη ιστορία, αν βρούμε χρόνο θα την πούμε.


Συνειδητά παρθένα

Το ΄πε και το έκανε. Τόσο πολύ, που για να τιμήσουν την επιλογή της να διατηρήσει την παρθενιά της, έφτιαξαν τον Παρθενώνα. Σύμφωνα με τους μύθους για την ζωή της βέβαια, προκύπτει ότι, ό,τι πολυτιμότερο είχε, ήταν το δόρυ της και τίποτε άλλο. 

 
Ένα σπουδαίο κόλπο σκέφτηκε ο Πεισίστρατος, προκειμένου να πείσει τους αθηναίους
να τον δεχθούν ως τύραννο, καθʼ ότι δήθεν είχε θεία αρωγή.
Μπήκε θριαμβευτικά στην Αθήνα πάνω σε ένα άρμα συνοδευόμενος από πάνοπλη
τη θεά Αθηνά, την οποία υποδυόταν μια άσημη κοπέλα.
Διαβάστε: Όταν η θεά Αθηνά μπήκε πάνοπλη στην αρχαία Αθήνα.
 Επίλογος
Από τα διασωθέντα αρχαία κείμενα προκύπτει ότι υπήρχε οργανωμένη πολιτεία, η οποία κυβερνούσε, μα υπήρχε και θρησκεία, η οποία έκανε ακριβώς το ίδιο. Οι δύο αυτές αρχές είχαν και έχουν λόγο ύπαρξης αποκλειστικά και μόνο, διότι οι άνθρωποι επιθυμούν να κυβερνηθούν. Από όποιον να ʽναι. Να αναλάβει κάποιος το ρόλο του κηδεμόνα τους.

Δεν είναι όλοι έτσι. Πάντα υπάρχουν οι λίγοι οι οποίοι οραματίζονται νέους γαλαξίες και ανώτερα μαθηματικά, είναι λίγοι όμως. Όπως λίγοι ήταν και στην αρχαιότητα. Οι πολλοί πήγαιναν με κατάνυξη στους ναούς τους. Όποιοι κι αν ήταν αυτοί. Φοβούνταν τους θεούς τους, όπως σήμερα οι πολλοί φοβούνται τον ένα θεό τους και πάνε στις δικές τους εκκλησίες.

Ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι πάντα είχαν πολλούς ναούς για να σκεπάζουν τις φοβίες τους και την ανάγκη τους για κηδεμόνα.


Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

Ο μεσαιωνισμός της κλασικής εποχής

Η «πατρώα» ανοησία

Αρχαίο θέατρο: Η «Βίβλος» των αρχ. ελλήνων

Συγκερασμός επικών θεογονιών

Ένα χρονικό του διωγμού των φιλοσόφων δια μέσου των αιώνων

Όταν η Φιλοσοφία αποκόπηκε από τα Μαθηματικά

Μωρολογούντες «φιλόσοφοι» της ύστερης αρχαιότητας

Η εξέλιξη της μαγείας στην αρχαία Ελλάδα

Περί θαυμάτων και δαιμόνων

Η Ιερά Εξέταση του Πλάτωνα εναντίον των άθεων

Η ─θεοκρατική─ πολιτεία του Πλάτωνα

Η αρχαία επιστήμη στην υπηρεσία του 12θεϊστικού ιερατείου

Κάτω κόσμος: Μια προσοδοφόρα επιχείρηση του 12θεϊστικού ιερατείου

Παραισθησιογόνα σε αρχαία πιθάρια

Ανθρωποθυσίες στην αρχαία Ελλάδα

Γιατί ο Διόνυσος δεν έγινε δεκτός στον Όλυμπο
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


83 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46009

  9 Αυγ 2018

  Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η θεά Αθηνά, γι' αυτό και ξέρω λίγα για αυτήν. Το ίδιο και οι υπόλοιποι θεοί, που εκπροσωπούν την εξουσία. Αν και για να είμαστε ειλικρινείς, σε σύγκριση με τις σύγχρονες θρησκείες, ας πούμε με τον Χριστιανισμό, οι δώδεκα θεοί βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση. Ζηλεύουν, θυμώνουν, ερωτεύονται, εμπλέκονται σε μάχες και συγκρούσεις θνητών, παίρνοντας την μια πλευρά ή την άλλη όχι πάντα βάση το δίκαιο αλλά με βάση άλλους λόγους, όπως συμπάθειας κλπ. Ακριβώς, ότι κάνουν και οι θνητοί.
  Το σημαντικότερο είναι άλλο. Οτι ο ελληνικός τρόπος σκέψης και πράξης, δεν ήταν ποτέ αποτέλεσμα της πόλης, της θρησκευτικότητας και της μάζας, αλλά αποτέλεσμα του ατόμου που συχνά χρειάστηκε να συγκρουστεί με την εκάστοτε εξουσία και το περιβάλλον που ζούσε. Την Ελλάδα πρέπει να την χωρίσουμε σε δύο βασικές χρονικές περιόδους. Αυτήν πρίν από την εποχή του Σωκράτη και του Πλάτωνα και στην εποχή απ' αυτούς και μετά. Ο ορθολογισμός και η μεταφυσική, έχουν ένα κοινό σημείο. Την πίστη ότι η αλήθεια, οδηγεί οπωσδήποτε στην χαρά, στο δίκαιο, στην ευτυχία. Ο πρώτος, δια μέσου του ανθρώπινου μυαλού (της επιστημοσύνης) που υποτίθεται θα ανακαλύψει την καθαρή και αιώνια αλήθεια, δηλαδή τον πραγματικό κόσμο που δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν οι αισθήσεις μας, και η δεύτερη (μεταφυσική), θα μας οδηγήσει δια της υπέρβασης στην θεϊκή αλήθεια.
  Η προ του Σωκράτη εποχή, είχε αναγνωρίσει αυτό που επίμονα η μεταφυσική και ο ορθολογισμός προσπαθούν να μας κρύψει. Πως η γνώσει και η αρετή, αλλά και η επιθυμία για να να υπερπηδήσουμε τους κανόνες όχι μόνο δεν μας οδηγεί στην ευτυχία, αλλά σε φοβερά και "σκοτεινά" πράγματα και πράξεις. Και το αποδέχθηκε με ρεαλισμό. Αυτό το βρίσκουμε στην μυθολογία των ηρώων που δεν διστάζουν να συγκρουστούν με τους θεούς (εξουσία) και την ίδια την μοίρα, προς χάριν προσφοράς προς τον άνθρωπο με ανταμοιβή συχνά την δυστυχία και έναν κακό θάνατο. Από αυτήν την μυθολογία και τον Ομηρο, θα γεννηθεί Αττική τραγωδία. Ενδιάμεσα θα παρουσιαστούν και Ιωνες φιλόσοφοι, που θα αμφισβητήσουν τους θεούς (παράδειγμα το γνωστό: "Κόσμον τόνδε, τὸν αὐτὸν ἁπάντων κλπ, του Ηράκλειτου).
  Κατόπιν ακολουθεί η περίοδος που έζησε ο Σωκράτης. Είναι η περίοδος της επιστημοσύνης και του ορθολογισμού που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στις αιτίες που προκάλεσαν την παρακμή αυτής της εποχής. Εμείς τώρα ξέρουμε πως ο ορθολογισμός, απέτυχε να προσφέρει λύσεις. Βλέπετε, η ζωή δεν είναι αποτέλεσμα ούτε της λογικής ούτε της δικαιοσύνης ή και της αρετής..
  Εκείνο που μετράει είναι πως στην Ελλάδα πρωτο επινοήθηκε ένας πολιτισμός και ένας τρόπος σκέψης, που πλησίασε όσο κανένας άλλος την φύση και την φυσικότητα. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και η παρουσίαση και μίας άλλης Ελλάδας ταυτόχρονα, που περιέχει την θρησκευτικότητα, το κυνήγι μαγισσών, την μάζα, τον συντηρητισμό, πράγματα αληθινά πέραν πάσης αμφιβολίας, ωφελούν τον ισχυρισμό μου παρά τον βλάπτουν. Πάντα τα ωραιότερα πράγματα, συμβαίνουν ανάμεσα στα πιο άσχημα.
  Ακόμη και σήμερα, με τόση τεχνολογία, γνώση και πληροφορική, οι άνθρωποι δείχνουν αδιαφορία για την φιλοσοφία, επιστήμη και προστρέχουν στην μεταφυσική παρηγοριά της θρησκείας. Πόσο μάλλον στην εποχή της αρχαίας Ελλάδος.
  ΥΓ
  Προς την αρθρογράφο; παρουσιάζετε τον Παρθενώνα , ναό αφιερωμένο όπως ξέρουμε στην Αθηνά, σαν μια συνηθισμένη εκκλησία. Είμαι σίγουρος ότι τον έχετε επισκεφτεί, Το να τον ταυτίζετε (ή τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα για παράδειγμα) με μια χριστιανική εκκλησία, είναι σαν ταυτίζετε την ηθοποιό Γεωργία Βασιλειάδου με την ηθοποιό Ρόμι Σνάιντερ.. 🙂

 • Ανώνυμος 46008

  8 Αυγ 2018

  @ 45010
  Αριστοτελη: Των περί τα ζώα ιστοριών/2/κεφ. 3
  «Ἔχουσι δὲ πλείους οἱ ἄρρενες τῶν θηλειῶν ὀδόντας καὶ ἐν ἀνθρώποις καὶ ἐπὶ προβάτων καὶ αἰγῶν καὶ ὑῶν· ἐπὶ δὲ τῶν ἄλλων οὐ τεθεώρηταί πω.»
  Εντάξει πουλί μου;
  LOL

 • Ανώνυμος 46007

  8 Αυγ 2018

  Ναι,πράγματι.Τι έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες.Μπαρμπούτσαλα που λέμε!!!Ενώ οι τέκτονες!!!

 • Ανώνυμος 45010

  12 Φεβ 2018

  Ανώνυμος 44095
  Πηγή για αυτό που λες; Φυσικά και δεν έχεις, αλλά απο εθνικισταρά δωδεκαθείστή που ταπώνει αρχαίους φιλοσόφους για να τους υπερασπιστεί φαίνεται τί σύγχυση σας πιάνει με τα άρθρα της ΕΕ. Ξυδάκι και άλλη φορά να μην μπαίνετε σε σελίδες που δεν σας αρέσουν.

 • Ανώνυμος 44095

  20 Οκτ 2017

  Και ο Αριστοτέλης 44069 ισχυριζόταν ότι οι άνδρες έχουν περισσότερα δόντια από τις γυναίκες :)
  LOL

 • Ανώνυμος 44069

  15 Οκτ 2017

  Ανώνυμος 43741 Ο Πλάτωνας στον Τίμαιο (21 e) αναφέρει ότι η Αθηνά Νηίθ προήλθε απο την Αίγυπτο.

  https://www.youtube.com/watch?v=TF0CtbTSP-M

 • Ανώνυμος 43741

  25 Αυγ 2017

  Ανιστόρητο άρθρο ή με επιπόλαια έρευνα.Ο Πλάτωνας στον ''Τίμαιο'' αναφερει το περιστατικό Σόλωνα με τον ιερέα της Σα'ί'δος .Η Ελλάδα έχει 1000 χρονια μεγαλύτερη ιστορία από την Αίγυπτο..

 • Ανώνυμος 43635

  8 Αυγ 2017

  Ανώνυμος 43364 Απο επιχειρήματα σκίζεις, όσο για την Ευρώπη, τα ρωμιόπουλα τρέχουν σαν μετανάστες εκεί και ικετεύουν για δουλειές και μετΑξύ μας, πολλές φορές κρύυβουν το ότι κατάγωνται απο την "τόσο σπουδαία ελλάδα" σου.

 • Ανώνυμος 43364

  26 Ιουν 2017

  ολοι ειστε για τα μπαζα της ιστοριας των επιτηδειων της συγχρονης ζησης στην ευρωπη των πτυχιουχων ασιατων και μη.

 • Ανώνυμος 43357

  26 Ιουν 2017

  Ανώνυμος 42993 Σούργελα ειναι όσοι ρωμιοι λένε πως κατάγονται απο αρχαιους έλληνες διότι έτσι δεν παραμυθιάζουν μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά αυτό σας δίνει αξία, το παραμύθι πως καταγεστε απο αρχαίους έλληνες και η "σπουδαία ορθοδοξία" σας, χωρίς αυτα ενα ΤΙΠΟΤΑ είσαστε σαν λαός.

 • Ανώνυμος 42993

  27 Μαΐ 2017

  Eνα ελλειματικο σουργελο θελει να βγαλει συμπερασματα για τους Ελληνες. εμετικο βλακωδες και ανεπαρκες σαν το νου του συγγραφεα.

 • Ανώνυμος 41873

  27 Μαρ 2017

  http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500136054
  Αθήνα
  Τη «Μεγάλη Νηίθ, δημιουργό του κόσμου», ένα σύνολο χάλκινων αναθηματικών αγαλματίων της πανίσχυρης και αρχέγονης αιγυπτιακής θεότητας, που παρέμεινε κυρίαρχη στη χώρα του Νείλου από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ., υποδέχεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
  Στο πλαίσιο της δράσης «Αθέατο Μουσείο», που κάθε δυο μήνες ξεδιπλώνει στους επισκέπτες για πρώτη φορά την άγνωστη ιστορία μιας διαφορετικής, επιλεγμένης αρχαιότητας από τον κόσμο των αποθηκών του, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου το καινούργιο έκθεμα.
  Οι αρχαιότητες θα παραμείνουν στην Αίθουσα του Βωμού έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2017.
  Στις 7 και 28 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, και στις 23 Απριλίου και 7 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τη «μοναδική και μυστηριώδη Νηίθ, τη γηραιότερη από τους θεούς» και τις ποικίλες όψεις της θρησκευτικής λατρείας στην Αίγυπτο.
  Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 214 4891.
  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • Ανώνυμος 40994

  12 Φεβ 2017

  40973 έγραψε...μακάκας alert πάντα θα είμαι σαν @@δη κατσαροίδας.

 • Ανώνυμος 40973

  12 Φεβ 2017


  40968 μακάκας alert.

 • Ανώνυμος 40968

  11 Φεβ 2017

  Bielidopoulos έγραψε...Κατσαριδα αδελφη μου. ποσο σου μοιάζω.....

 • Bielidopoulos

  30 Ιαν 2017


  https://www.youtube.com/watch?v=5E7FVmbobqc
  5:37: Έλα Κύπρο να δεις κατσαρίδες.

 • Ανώνυμος 40826

  30 Ιαν 2017


  Πάμε χαλαρωτικό τραγουδάκι: κατανόησηhttps://www.youtube.com/watch?v=frJBAN4euGo

 • Ανώνυμος 40825

  30 Ιαν 2017


  Το να κοκορεύεται ο ρωμιός για τους αρχαίους έλληνες είναι σαν να κοκορεύονται οι ιταλοί για τους ρωμαίους και οι αιγύπτιοι για τους φαραώ.

 • Ανώνυμος 40824

  30 Ιαν 2017


  Whatever you say, whatever you say…

 • Ανώνυμος 40823

  30 Ιαν 2017


  Τρικυμία στο κρανίο του ρωμιού!

 • Ανώνυμος 40822

  30 Ιαν 2017


  Μου θύμισες τον Β. Russel:
  «Είναι πολύ ευχάριστο γιά τους συγγραφείς ότι ο κόσμος δεν διαβάζει έργα που έχουν γραφτεί πριν από πολλά χρόνια, γιατί αν τα διάβαζε, θα έφτανε στο συμπέρασμα πως το γράψιμο καινούριων βίβλιων είναι καθαρή ματαιότητα («Η κατάκτηση της ευτυχίας» εκδ. Αρσενίδης 2003 σ. 30)
  Άρα μην μυξοκλαίγεσαι που σε κάποια πράγματα που πρωτοπόρησαν οι αρχαίοι έλληνες μερικοί (σ)το τονίζουν!

 • Bielidopoulos

  30 Ιαν 2017


  Δεκτόν. Αποδίδεται στον Bernard of Chartres (12ος αιώνας). Ο Νιούτον την συμπεριέλαβε σε μια επιστολή του προς τον Robert Hooke το 1676: "If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants." Βλέπεις λοιπόν ότι και τις διάσημες φράσεις τις αντέγραψε από άλλους.
  ;)

 • Ανώνυμος 40817

  30 Ιαν 2017


  Bielidopoulos, για την ιστορία η ρήση που αναφέρεις του Νεύτονος δεν είναι δική του αλλά Bernard de Chartres: «nanos gigantum humeris insidentes». (Le Goff: «Οι διανοούμενοι στο Μεσαίωνα» εκδ. Κέδρος 2002 σ. 42)

 • Ανώνυμος 40816

  30 Ιαν 2017


  Δεν είμαι σε άμυνα, φουλ επίθεση παίζω. Και γελάω με τα χαζά που γράφεις 40815. Αν δεν αντέχεις το κυβαδάκι σου και σε άλλη παραλία.

 • Ανώνυμος 40815

  30 Ιαν 2017

  Aποδεικνύεις την αρχαιοκαβλία σου με αυτά που λες.
  Τα γέλια εξάλλου δείχνουν ότι είσαι σε δύσκολη θέση άμυνας.
  Κατά βάθος το βλέπεις ότι είσαι παπάρας, αλλά δεν θέλεις να το παραδεχθείς, δεν θέλεις να ξυπνήσεις.
  Πάρτο αλλιώς, εσύ ταξιδεύεις σε αρχαιόκαβλα όνειρα.
  Καλά ξυπνητούρια.
  Πολύ ασχολήθηκα μαζί σου.

 • Ανώνυμος 40812

  30 Ιαν 2017


  Χαχαχαχα, καλό 40811 κλαίω από τα γέλια, βλέπουμε γνήσια βερβερίνικη τέχνη στο site, η μυθολογία τους προέρχεται απο τους έλληνες, αιγυπτίους και από τραγούδια που διατηρήθηκαν μέσα στους αιώνες παραδόσεις και φεστιβάλ!!! Όλα αυτά σε ένα επιστημονικό ιστότοπο, εγνωσμένου κύρους στην αρχαιολογία και την ιστορία.... Να 'σαι καλά, ξεκίνησα με ωραίο τρόπο την μέρα μου, χαχαχαχα.
  Καλά ταξίδια: https://www.temehu.com/AboutUs.htm

 • Ανώνυμος 40811

  30 Ιαν 2017

  @40809
  https://www.temehu.com/imazighen/tamazight-mythology.htm
  Συμπέρασμα: Είσαι αρχαιόκαβλος βλαξ.

 • dtango

  30 Ιαν 2017

  Το άρθρο είναι πράγματι εξαιρετικά ρηχό.
  Τόσο η Αθηνά όσο και η Νιήθ ήταν «θεές» οπλισμένες ώστε κανένας βιαστής θεός να μην μπορεί να τις καταβάλλει.
  Όποιος ασχολείται με μυθολογία χωρίς να γνωρίζει ότι καμία θηλυκή «θεότητα» δεν ανήκε στο γένος των θεών, απλά αναμασάει θεολογικές ανοησίες.
  Η Αθηνά δεν σκότωσε Γίγαντα διότι οι Γίγαντες ήταν θεομάχοι όπως η ίδια. Σκότωσε τον πατέρα της ο οποίος ήταν θεός, προσπάθησε να την βιάσει και ονομαζόταν Παλλάς.
  Καρλ Κερένυι «Η Μυθολογία των Ελλήνων»
  σελίδα 121, παράγραφος με τίτλο: ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ Της ΑΘΗΝΑΣ.

  Στην μυθολογία ήταν η Παλλάς Αθηνά η κόρη του πατέρα: μια παρθένα του πολέμου. Στη γέννησή της ο πατέρας έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο παρά η μητέρα. Στην αρχαία ελληνική θρησκεία, τουλάχιστον από τον Όμηρο κι εδώ, πήρε την δεύτερη θέση πλάι στον πατέρα Δία. Δεν είναι όμως σε όλες τις διηγήσεις ο Ζευς πατέρας της. Πρωτύτερα, στην παράσταση της Γιγαντομαχίας, μιλήσαμε για ένα γίγαντα Παλλάδα. Αυτό το όνομα είχε ο γιος του Τιτάνος Κριού και της Ευρύβιας. Επίσης έτσι ονομαζόταν ένας πατέρας της Παλλάδος Αθηνάς.*
  Η λέξη «Παλλάς» μπορούσε να χρησιμοποιείται με διάφορους τονισμούς και διάφορες κλίσεις. Όταν ήταν αρσενικό, δήλωνε ένα δυνατό παλληκάρι, και όταν ήταν θηλυκό μια δυνατή παρθένα, μια viragο, όπως θα ονομαζόταν λατινικά. Η αρσενική Παλλάς ήταν, με διαφορετικές γενεαλογίες, η ίδια μορφή, ένα αγριωπό και πιο πολύ πολεμικό, αρρενωπό ομοίωμα της θεάς Παλλάδος. Λέγανε για τούτο τον πατέρα αυτής της Παλλάδος Αθηνάς, πως ήθελε να επιβάλλει την βία και στην ίδια του την κόρη. Η θεά όμως τον νίκησε, του ʼβγαλε το δέρμα, όπως ακριβώς συνέβη στον Γίγαντα Παλλάδα, και το φόρεσε η ίδια.

  *Πηγές:
  1)_Κικέρων (106 - 43 π.Χ.), De Natura Deorum, 3.59
  2) Τζέτζου (1110 - 1180) «Σχόλια εις Λυκόφρονα», 355
  3)_Κλήμης Αλεξανδρεύς, (150-215 μ.Χ) Προτρεπτικός, 24
  4)_Αρνόβιος (3ος μ.Χ. αιώνας), Adversus Nationes, 4.14

  Η μυθολογία στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα, των οποίων η ηχώ απαντάται μόνο σε πολύ αρχαία κείμενα (3ης π.χ.ε χιλιετίας), και για τον λόγο αυτό απαιτεί πολύ εξειδικευμένες γνώσεις.

  Δημήτριος Τριμιτζόπουλος


 • Ανώνυμος 40809

  30 Ιαν 2017


  Τι σχέση έχει αυτό που λες με αυτό που λέω εγώ, πως η Φυλακτού μιλάει για λιβυκή μυθολογία όταν όλα είναι κείμενα ελληνικά. Ας μας αναφέρει λιβυκές και όχι ελληνικές πηγές να το καταλάβω· φευ, δεν υπάρχουν. Δεν λέμε πως οι έλληνες ανακάλυψαν την Αθηνά, η ανταλλαγή των πολιτισμικών ιδεών είναι φυσιολογική σε μέρη που έχουν εμπορικές συναλλαγές και, σας αρέσει δεν σας αρέσει, είναι αμφίδρομη. Ίσως να έχετε κάποτε αλούσει την έννοια του συγκρητισμού. Όταν στην αρχαιότητα (και όχι μόνο) θέλεις να θεμελιώσεις δικαίωμα σε έναν τόπο εφευρίσκεις μύθους, οι έλληνες άποικοι μετέφεραν την κουλτούρα τους και την συγχώνευσαν με την τοπική κουλτούρα και έφτιαχναν νέους δικούς τους μύθους. Έτσι και αλλιώς στην αρχαία Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαία θεολογία, κάθε πόλη-κράτος πίστευε και τιμούσε συγκεκριμένες θεότητες (μέχρι σχεδόν το τέλος της κλασσικής περιόδου) και είχαν τους δικους τους μύθους. Άλλο όμως πράγμα είναι να ισχυρίζεσαι πως υπάρχει λυβική μυθολογία και άλλο πράγμα να την εμφανίζεις, στο δεύτερο η Φυλακτού αποτυγχάνει παταγωδώς.

 • Bielidopoulos

  29 Ιαν 2017


  Ναι ρε παίδες, πολύ κάψιμο. Θα το φέρουμε από εδώ, θα το φέρουμε από εκεί. Αφού έγραψα ότι δεν αντέγραψαν μόνο από τους αιγύπτιους όπως ισχυρίζεται ο Μπερνάλ, αλλά από όλη την ανατολή μέχρι Κίνα. Μα και οι αιγύπτιοι αντέγραψαν λέει ένας. Ε και; Όλοι αντιγράφουν και παίρνουν αυτά που τους συμφέρουν και τους βολεύουν. Ο Νεύτωνας (Νιούτον λέγεται) είχε πει ότι πάτησε σε ώμους γιγάντων. Για τους ανήξερους εννοούσε: Κοπέρνικο, Γαλιλαίο, Κέπλερ, Καρτέσιο. Ο κώδικας Bushido των σαμουράι έχει πάρει ιδέες από: Κομφούκιο, σιντοισμό, βουδισμό ζεν και tao te ching. Πρόκειται για κώδικα ηθικής που δημιουργήθηκε από νεοκομφουκιανιστές. Το tao te ching αναφέρει: "Μην ασχολείσαι με το τι πιστεύουν οι άλλοι ότι είναι ηθικό και θα είσαι πολύ πιο ευτυχισμένος." Άρα κάποιος μπορεί να ρωτήσει, αφού το tao te ching δεν θεωρεί σημαντική την ηθική τότε πώς ο κώδικας ηθικής των σαμουράι έχει πάρει έστω και το ελάχιστο από αυτό; Είναι πολύ απλό: ο καθένας αντιγράφει απομονωμένα τμήματα τα οποία μάλιστα μερικές φορές τα ερμηνεύει μέσα από τη δική του κουλτούρα και αντίληψη. Έτσι όλοι αντιγράφουν από όλους. Γκέγκε; Τάδε έφη Bielidopoulos.

 • Ανώνυμος 40806

  29 Ιαν 2017

  Κάηκαν οι αρχαιόκαβλοι

 • Ανώνυμος 40805

  29 Ιαν 2017


  Η Φυλακτού είσαι 40804 και ενοχλείσαι;

 • Ανώνυμος 40804

  29 Ιαν 2017

  Ορέ κάψιμο. .

 • Ανώνυμος 40803

  29 Ιαν 2017


  Να υποθέσω Bielidopoulos (γιατί έτσι το αφήνεις να φαίνεται) πως πιστεύεις ότι η ανταλλαγή ιδεών είναι μία μονόδρομη διαδικασία από τον «ανώτερο» στον «κατώτερο» πολιτισμό, από τον παλιότερο στον νεώτερο πολιτισμό.

  Και ποιά είναι η λιβυκή πηγή του μύθου αγαπητέ μου 40799; Ελληνική, (Ευριπίδης, ίσως ποιητική μυθοπλασία) και πολύ μεταγενέστερη του Ομήρου και του Ησίοδου (και ο Ηρόδοτος που λέει ότι προέρχεται από την λίμνη Τριτωνίδα της Λιβύης: όπου υπήρχε προφητεία στον Ιάσωνα από τον Τρίτωνα για την τύχη των αργοναυτών και πως κάποιος από τους απογόνους των αργοναυτών θα πάρει τον τρίποδα που χρησιμοποίησε για την προφητεία και θα κτιστούν εκατό ελληνικές πόλεις και πως όταν το άκουσαν οι λίβυες της περιοχής έκρυψαν τον τρίποδα [στα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου του Ρόδιου αναφέρει παρόμοια ιστορία]), πιθανότατα να είναι αιτιολογικοί μύθοι των ελληνικών αποικισμών στην συγκεκριμένη περιοχή. Αν ψάχνεις για κούφιο ντενεκέ (διότι προκειμένου να με βρίσεις δεν τολμάς να δείξεις όλο το λήμμα του Liddel-Scott για την «Τριτογένεια» παρά μόνο αυτό που συμβαδίζει με την παραληρηματική ιδεολογία σου: Τρῑτο-γένεια, ἡ, (γίγνομαι) Trito-born, a name of Athena, Il.4.515, 8.39, Od.3.378, Hes.Th.895, 924, IG14.1389ii 1. (Variously expld. in antiquity, from the lake Τριτωνίς in Libya, from which an old legend represents the goddess to have been born, E.Ion872 (anap.), cf. Hdt.4.180; or from Triton, a torrent in Boeotia, Paus.9.33.7, cf. Apollod.1.3.6; or from a spring in Arcadia, Paus.8.26.6; or from τριτώ, Aeol. word for κεφαλή (Sch.Ar.Nu.985, Tz.ad Lyc.519; Athamanian acc. to Nic.(Fr.145) ap. Hsch.), i.e. head-born; or, born on the third day of the month, Ister 26 (the 23rd, τρίτῃ φθίνοντος, Sch.BT Il.8.39); or, the third child after Apollo and Artemis, Suid. s.v. τριτογενής; or, as representing Nature, born thrice in the year, D.S.1.12; or because she was author of the three main bonds of social life, Democr.1b,2.)) κοιτάξου στον καθρέπτη, σίγουρα θα τον δεις και θα τον αναγνωρίσεις :)

 • Ανώνυμος 40802

  29 Ιαν 2017

  Επειδή βαριέμαι να θυμάμαι αριθμούς αυτών που αναρτούν σχόλια εσύ ο πιο πάνω οφείλεις στον εαυτό σου πρώτα από όλα να βάλεις τον πωπό σου κάτω και να διαβάσεις κομμάτι.

  Σου απαγορεύω να απευθύνεσαι σε εμένα κατ αυτόν τον τρόπο.

  Έτσι θα μιλάς εκεί που ταΐζεις και εκεί που γ@#%ας χωρίς να είμαι σίγουρη ότι ακόμη κι εκεί το δικαιούσαι.

  Εδώ μαζευόμαστε για να λέμε την άποψή μας κι όχι για να το παίζει άντρακλας ο κάθε παντοφλοεισπράκτορας.

  Αντιλαβού;

  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 40801

  29 Ιαν 2017

  Απαξιώνοντας το ευτελές επίπεδο νοημοσύνης
  Ανώνυμος 40800 έγραψε...
  Bielidopoulos σπογγοκωλάριος Τόμσεν, σφουγγοκολάριο Σόϊ του μπλέ.
  Κλούβιε βρώμισες τόν τόπο, σου είπε κάποιος.
  μάζωξες τα εξσπερματικά αδέλφια σου στό τσιμπούσι της βλακείας σας.

  29.01.2017, 11:14:39

 • Ανώνυμος 40799

  29 Ιαν 2017

  Ο 40796 έγραψε: "Εδώ η Φυλακτού, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, λέει πως το επίθετο Τριτογένεια εμφανίζεται στην μυθολογία των λιβύων (say what?). Δεν έχει μπει καν στον κόπο να δει ούτε το λεξικό Liddel-Scott, οχι και να διαβάσει Όμηρο και Ησίοδο:)"
  Ο ίδιος ντενεκές είσαι που ξαναμίλησε πιο πάνω ή άλλος;
  Στην αγγλική διαδικτυακή έκδοση του Liddell Scott αναγράφεται:
  Τρι_το-γένεια , ἡ, (γίγνομαι)
  A.Trito-born, a name of Athena, Il.4.515, 8.39, Od.3.378, Hes.Th.895,924, IG14.1389ii 1. (Variously expld. in antiquity, from the lake Τριτωνίς in Libya, from which an old legend represents the goddess to have been born, E.Ion872 (anap.), cf. Hdt.4.180;
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=*tritoge/neia
  Τα ίδια λέει και η ελληνική έντυπη έκδοση, τόμος 8, σελ. 81, λήμμα Τριτο-γένεια.
  Δεν πας σε κανένα γιατρό να σε κοιτάξει; Βλάκα, μου έκανε εντύπωση ο αφοριστικός τρόπος που το έλεγες και με έβαλες να ψάχνω. Κούφιος ντενεκές είσαι. Κάνεις και τον ψαγμένο. Για να πετάς κλανιές στον αέρα είσαι και τίποτε άλλο.

 • Bielidopoulos

  29 Ιαν 2017

  @40793
  Όσον αφορά το επιχείρημα ότι η Νήιθ ήταν κατώτερη θεότητα και η Αθηνά ανώτερη έχει λογική βάση. Όσον αφορά το λογικό σφάλμα που επικαλείται δεν βλέπω κάποιο επιχείρημα. Ναι οι αιγύπτιοι ως πιο παλιοί και εφόσον είχαν εμπορικές σχέσεις με τους αρχαίους έλληνες αναμενόμενο είναι να υπήρξε επιρροή. Για να μην τα πολυλογούμε, ο λόγος διαφωνίας με τον Μπερνάλ είναι ότι δεν πήραν μόνο από τους αιγύπτιους και τους φοίνικες, αλλά και από την Μεσοποταμία.

 • Ανώνυμος 40796

  29 Ιαν 2017


  Εδώ η Φυλακτού, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, λέει πως το επίθετο Τριτογένεια εμφανίζεται στην μυθολογία των λιβύων (say what?). Δεν έχει μπει καν στον κόπο να δει ούτε το λεξικό Liddel-Scott, οχι και να διαβάσει Όμηρο και Ησίοδο:)

 • Ανώνυμος 40795

  29 Ιαν 2017


  Βρε Γερακίνα, βρε Γερακίνα, δεν πας να διαβάσεις Κορδάτο να συνέλθεις;

 • Ανώνυμος 40794

  29 Ιαν 2017

  Πω πω πω παπαρολογίες. Εσύ που θάβεις τον Ηρόδοτο χάριν της Αθηνάς μεθαύριο θα τον επικαλείσαι για άλλο θέμα ως αξιόπιστη πηγή.

  Ξεκόλλα από τα κολλήματά σου. Αδελφή σου είναι η Αθηνά και μαδάς έτσι; Αν είναι λανθασμένο το άρθρο πάρε τις πηγές σου φέρ τες εδώ να μάς τις τρίψεις στην μούρη. Αλλιώς κάτσε και διάβασε μπας και βγάλεις κάποια άκρη μέσα σου πρώτα απ όλα και μετά έλα να μάς ξεστραβώσεις.

  Γερακίνα.

 • Ανώνυμος 40793

  28 Ιαν 2017


  Καμμία διαφωνία ως προς το γενικό, στο ειδικό μέρος που ανήρτησα και που κάνει κριτική στον Ηρόδοτο διαφωνείς;

 • Bielidopoulos

  28 Ιαν 2017


  Το βιβλίο της Λέφκοβιτς είναι αναθεώρηση του βιβλίου "Μαύρη Αθηνά" του Μπερνάλ. Πάμε όμως σε ένα γενικότερο θέμα μια και ο Μπερνάλ υποστηρίζει ότι ο πολιτισμός ήρθε από την Αφρική και οι αιγύπτιοι ήταν αφρικανοί μαζί με άλλα πολλά και έχει δεχτεί πολύ κριτική.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Athena
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=112601
  http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=365512

 • Ανώνυμος 40791

  28 Ιαν 2017


  "Ο Μπερνάλ προσφυέστατα υποστηρίζει ότι το όνομα Αθηνά προέρχεται από το αιγυπτιακό Ht Nt, «ο οίκος της Νηίθ», ισχυριζόμενος ότι υπάρχει απόλυτη φωνητική και σημασιολογική αντιστοιχία• ο ίδιος ο Ηρόδοτος ταύτιζε την Αθηνά με την Νηίθ. Στην πραγματικότητα όμως, η σημασιολογική ομοιότητα δεν είναι τόσο στενή όπως νομίζει ο Μπερνάλ. Η Αθηνά, κόρη του Δία και μία από τις ισχυρότερες θεότητες, είναι παρθένα, θεά του πολέμου και των εργοχείρων• η Νηίθ, σχετικά κατώτερη θεότητα, είναι μητέρα του Κροκοδείλου-θεού και προστατεύει το κυνήγι. Με εξίσου ευφάνταστο (και σφαλερό τρόπο) θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως η Αθηνά πήρε το όνομά της από την θεά της Καρχηδόνας Τανίτ, ή από το εβραϊκό Σατάν. Ο Ηρόδοτος θεωρούσε πως οι Έλληνες δέχτηκαν την επιρροή του αιγυπτιακού πολιτισμού επειδή ήταν αρχαιότερος από τον ελληνικό. Πρόκειται για λογικό σφάλμα του τύπου post hoc ergo propter hoc (μετά από αυτό άρα εξαιτίας αυτού). Δεν σκέφτηκε όμως ότι οι πολιτισμικές ανταλλαγές σχεδόν πάντα είναι αμφίδρομες."
  (Μαίρη Λέφκοβιτς: «Μαύρη Αθηνά» εκδόσεις Κάκτος 1996 σ. 72-73)

 • Bielidopoulos

  28 Ιαν 2017


  Understood. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και τυγχάνει αμφιβολίας το αν πήγε ποτέ στην Αίγυπτο και αν οι αιγύπτιοι είχαν αποικία στη σημερινή Γεωργία.

 • Ανώνυμος 40789

  28 Ιαν 2017


  Προσωπικά Bielidopoulos χρησιμοποίησα την Wikipedia αναφορικά με τον Ηρόδοτο και την παρουσία του στην Αίγυπτο. Πολύ συγκεκριμένο θέμα, understand?

 • Ανώνυμος 40788

  28 Ιαν 2017


  Όχι, είναι η στιγμή που ο σε 40787 μεταμφιεσμένος παπάρας πουλάει πνεύμα. Κλασσικός ρωμιός, χαχαχαχα.

 • Ανώνυμος 40787

  28 Ιαν 2017


  Είναι η στιγμή που ο 5890 που έχει γράψει και τα 5850 και 5879 θα πει στον 5880 που έχει γράψει και τα 5876 και 5855: ποιον είπες παπάρα ρε παπάρα;
  :-D

 • Ανώνυμος 40786

  28 Ιαν 2017

  Δεν το έχεις διαβάσει. QED. Μου αρκεί. Πράγματι, στα μπάζα ταιριάζουν τα φτυάρια, όπως ο 40783 40780 40776 40774....

 • Ανώνυμος 40785

  28 Ιαν 2017

  Dalley, S. (2003). "Why did Herodotus not mention the Hanging Gardens of Babylon?". In P. Derow & R. Parker. Herodotus and his World. New York: Oxford University Press. pp. 171–189. ISBN 0-19-925374-9.

 • Ανώνυμος 40784

  28 Ιαν 2017

  Όπως έλεγε κι ένας γνωστός μου, μυαλό με το φτυάρι δεν γίνεται να βάλεις σε κάποιον!
  Ζήσε τον wiki-μύθο σου λοιπόν, και παράτα με...

 • Ανώνυμος 40783

  28 Ιαν 2017

  Eσύ μου την έτριψες πρώτα στην μούρη και πρώτη-πρώτη, τώρα που σου είπα ότι είναι κουκουρούκου την πετάς και μετά ζητάς και εξηγήσεις; Άσε μας ρε φίλε, έχω και άλλα πράγματα να κάνω.

 • Ανώνυμος 40782

  28 Ιαν 2017


  Ξεκόλλα με την Dalley, οι άλλοι δεν σε καλύπτουν ως αμφισβητίες; Διότι εγώ επ' αυτού έγραψα.
  (Σε ποιά σελίδα και ποιάς έκδοσης υπάρχει η αναφορά της Dalley, έτσι για να συγουρευτώ....)

 • Bielidopoulos

  28 Ιαν 2017


  Μου αρέσει που χρησιμοποιείτε και οι δύο το ίδιο λήμμα για να αποδείξετε διαφορετικά πράγματα. Η wikipedia ως εγκυκλοπαίδεια που είναι αναφέρει το προφανές και ήδη γνωστό:
  The Histories were occasionally criticized in antiquity, but modern historians and philosophers generally take a positive view.
  Herodotus, like many ancient historians, preferred an element of show to purely analytic history, aiming to give pleasure with "exciting events, great dramas, bizarre exotica." As such, certain passages have been the subject of controversy and even some doubt, both in antiquity and today.
  The accuracy of the works of Herodotus has been controversial since his own era. Cicero Aristotle, Josephus, Duris of Samos, Harpocration and Plutarch all commented on this controversy. Generally, however, he was regarded as reliable in antiquity, and is especially so today.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Herodotus#Reliability

 • Ανώνυμος 40780

  28 Ιαν 2017

  Mπλέξαμε τα μπούτια μας και τους αρχαιόκαβλους!
  Εγώ δεν το διάβασα σε πέντε λεπτά το βιβλίο. Εννοείται. Αλλά είδα ότι είναι εκεί που λέει για την αξιοπιστία του Ηρόδοτου. Και κάπου το εξηγεί, ότι στο βιβλίο της αυτό, η πως την λένε, αναρωτιέται γιατί ο Ηρόδοτος αφού πήγε στη Βαβυλώνα δεν κάνει λόγο για τους κρεμαστούς κήπους.
  Μην μου τα λες εμένα, του άλλου να τα πεις, που μας έτριψε στη μούρη τα copy/paste από τη wiki-μαλακία κι όποιον πάρει ο Χάρος...

 • Ανώνυμος 40779

  28 Ιαν 2017

  Να πάρουμε σαμ δεδομένο πως ο αρχαιόκαβλος έχει διαβάσει το βιβλίο της S. Dalley και πως δεν το βγάζει (γκουχου γκουχου) από την κούτρα του αυτό που λέει, χαχαχαχα.

 • Bielidopoulos

  28 Ιαν 2017


  Πάρτε όλοι nickname για να μην μπλέκεται τα μπούτια σας.

 • Ανώνυμος 40777

  28 Ιαν 2017


  Αλλά αφού το λέει ο Ηρόδοτος = εγγύηση. Αρχαιόκαβλος ρωμιός alert. Αν βάλεις και τον Πλάτωνα μέσα..... lol

 • Ανώνυμος 40776

  28 Ιαν 2017

  Ο ίδιος παραπάνω:
  Παραπέμπεις πηγές που μάλλον δεν τις έχει διαβάσει. Παρόλο που ποσώς με ενδιαφέρει τι λέει ο κάθε πικραμένος στη wikipedia, ούτε κι έχει σημασία αν πήγε ή δεν πήγε στην Αίγυπτο ο Ηρόδοτος σχετικά με την πληροφορία για τη Νήιθ, που την απαληθεύει κι ο Πλάτωνας εξάλλου, ακόμα κι αυτοί που παραθέτεις, δεν φαίνεται να αμφιβάλουν στην πλειοψηφία τους για το αν πήγε. Η wikipedia λέει: "The reliability of Herodotus is sometimes criticized when writing about Egypt". Για την αξιοπιστία μιλάνε.
  Και για να μην κάθομαι να γράφω κατεβατά, ας πιάσω την πρώτη μόνο για παράδειγμα, την Stephanie Dalley. Αυτή αναρωτιέται αφού πήγε στη Βαβυλώνα ο Ηρόδοτος, γιατί δεν περιγράφει τους κρεμαστούς κήπους.
  Άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε.
  Μην κάνεις τον μελετημένο με copy/paste χωρίς κρίση από τη wikipedia. Το πόσο ντενεκές είσαι αποδεικνύεις και τίποτε περισσότερο.

 • Ανώνυμος 40775

  28 Ιαν 2017


  Γάτα είσαι, χαχαχα.

 • Ανώνυμος 40774

  28 Ιαν 2017

  O 40762 είμαι. (Μπλέξαμε τα μπούτια μας με τα νούμερα μου φαίνεται).
  Δεν έχω καταλάβει γιατί μου τα χώνεις και ποιος είσαι.
  Είσαι ο 40754, που έγραψε "Όσο για τον Ηρόδοτο αμφισβητείται και αν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Αίγυπτο" και ο 40760 που έγραψε: "Δεν το ισχυρίζομαι εγώ 40759, επιστήμονες στο λήμμα της Wikipedia για τον Ηρόδοτο (αγγλόφωνη έκδοση) τα λένε:)";
  Αυτός είσαι;

 • Ανώνυμος 40773

  28 Ιαν 2017


  Σε αυτούς παραπέμπει το άρθρο της Wikipedia για τα ταξίδια του Ηροδότου στην Αίγυπτο που τα αμφισβητούν:

  Dalley, S. (2013). The Mystery of the Hanging Garden of Babylon: an Elusive World Wonder Traced. Oxford University Press

  Lloyd, Alan B. (1993). Herodotus, Book II. Études préliminaires aux religions orientales dans l'Empire romain

  Nielsen, Flemming A. J. (1997). The Tragedy in History: Herodotus and the Deuteronomistic History. A&C Black

  Fehling, Detlev (1994). "The art of Herodotus and the margins of the world". In Z. R. W. M. von Martels. Travel Fact and Travel Fiction: Studies on Fiction, Literary Tradition, Scholarly Discovery, and Observation in Travel Writing. Brill's studies in intellectual history.

  Baragwanath, Emily; de Bakker, Mathieu (2010). Herodotus. Oxford Bibliographies Online Research Guide. Oxford University Press

  Marincola, John (2001). Greek Historians. Oxford University Press

 • Ανώνυμος 40772

  28 Ιαν 2017  [Ανώνυμος 40762 έγραψε...

  @40760

  Η πιο αξιόπιστη πηγή είναι η wikipedia, ε; Κι όλα τα άρθρα τα γράφουν επιστήμονες. Τςςςς.

  Ακόμα κι έτσι να είναι όμως, δες τι γράφει η wikipedia:

  His eye-witness accounts indicate that he traveled in Egypt in association with Athenians, probably some time after 454 BC or possibly earlier.

  Παραδέξου το, είσαι παπάρας!]

  Kαι αναλφάβητος, και ανάγωγος και χατζηρωμιός είσαι 40770.

 • Ανώνυμος 40771

  28 Ιαν 2017

  Με καλύψατε όλοι. Όσον αφορά τους "ηλιοκαμένους" της "πατρώας" θρησκείας -όχι μητρώας ε;!- δεν έχω να πω τίποτε. Είτε το Πάσχα γιορτάζετε είτε τα Παναθήναια ... κηδεμονία θέλετε. Αποδεικνύεται τελικά πως η αρθρογράφος έχει δίκιο επ αυτού.

  Αμ ο άλλος που έγραψε ότι αμφισβητείται πως ο Ηρόδοτος έχει πατήσει το πόδι του στην Αίγυπτο ... Βαρέθηκα. Πετάτε μια μπαρούφα και πρέπει ο άλλος να σού αποδείξει με μελέτη πως έχεις άδικο.

  Για να τελειώνουμε άλλη φορά όποιος επιθυμεί να μπαρουφολογήσει ας φροντίσει να κάνει τον κόπο ΕΚΕΙΝΟΣ να αποδείξει τα γραφόμενά του.

  Γειά σας.

  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 40770

  28 Ιαν 2017

  Κι εμένα γιατί μου τα χώνεις; Τι είπα; (ο 40762 είμαι)

 • Ανώνυμος 40769

  28 Ιαν 2017


  Εκτός από μικρός και ανόητος 40762 είσαι κα αναλφάβητος. Διάβασε το λήμμα και δες τους συντάκτες αυτών που τα λένε. Το ότι λέει κάτι ο Ηρόδοτος δεν πρέπει να το παίρνεις σαν ιστορικό δεδομένο, εκτός και αν είσαι αρχαιόκαβλος ρωμιός. Μέχρι και ο Πλούταρχος τον ξεβαφτίζει.

 • Ανώνυμος 40768

  28 Ιαν 2017

  Ωραία τα λες παραπάνω φίλε.
  Επομένως, μάλλον από τις πλέον αναξιόπιστες πηγές πρέπει να θεωρείται η wikipedia.
  Aν θέλεις κάποια πληροφορία γρήγορα, ΟΚ, ίσως.
  Αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει επ'ουδενί βιβλιογραφία για μια σοβαρή μελέτη.

 • Bielidopoulos

  28 Ιαν 2017


  "Στο άρθρο «Προϊστορία» ανέφερε ότι οι Έλληνες είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Μεσογείου. Επικαλούνταν αρχαία ελληνικά κειμένα και άλλων στοιχεία, που αγνοούσαν ή, τουλάχιστον, δεν είχαν επικαλεστεί ή είχαν διαστρεβλώσει, κατά τον Πασσά, ξένοι ιστορικοί και ερευνητές, αλλά και πορισματα των αρχαιολογικών ανασκαφών που είχαν γίνει στο μεσογειακό χώρο από νεότερους επιστήμονες.
  Επίσης στο άρθρο «Άλφα» της τελευταίας έκδοσης της Εγκυκλοπαίδειας, αναφέρονται από τον Πασσά στοιχεία για το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι ο παλαιότερος λαός της Μεσογείου και ότι οι Αργοναύτες και ο Οδυσσέας είχαν φθάσει μέχρι τη Βόρεια και Νότια Αμερική· τα στοιχεία αυτά επίσης δεν έχουν ευρύτερη αποδοχή."
  https://el.wikipedia.org/wiki/Ιωάννης_Πασσάς

  Μπουμπούκι!

 • Bielidopoulos

  28 Ιαν 2017


  Το χαρακτηριστικό αυτό προφανώς υπάρχει σε όλες τις ξενόφωνες. Θέλει ένας αλβανός να γράψει ένα λήμμα για τον τάδε αλβανό πολιτικό ή στρατιωτικό. Πρέπει να δικαιολογήσει το κείμενο που αναρτά από κάποια παλιά αλβανική εγκυκλοπαίδεια προφανώς. Πού να κάθεται να διαβάζει όλα τα ξενόγλωσσα βιβλία και μελέτες που τυχόν αναφέρονται σε αυτό και αν αυτά τα βιβλία δεν αποδίδουν τον αρκούντα σεβασμό στο πρόσωπο;
  ;)

 • Ανώνυμος 40765

  28 Ιαν 2017

  Να προσθέσω κάτι κι εγώ όσον αφορά στη wikipedia by Romiosyni:
  Tυχαίνει να διαθέτω την εγκυλοπαίδεια "Ήλιος" στο γραφείο μου, την παλιά, του Ι. Πασά, του ελληνόκαβλου, του χουντικού. Έχω παρατηρήσει στη ρωμέικη wikipedia, ότι όλα τα λήμματα που έχουν να κάνουν με αρχαίους έλληνες (φιλόσοφους, επιστήμονες, στρατιωτικούς, πολιτικούς κ.ά.) είναι καθαρό copy/paste από τον "Ήλιο". Μόνο τη γλώσσα έχουν αλλάξει από καθαρεύουσα σε δημοτική. Δεν ξέρω ποιος τα έχει ανεβάσει.
  Η ελληνοκαβλία ζει και βασιλεύει στη romio-wikipedia.

 • Bielidopoulos

  28 Ιαν 2017


  Η Βικιπαίδεια δεν δημοσιεύει πρωτότυπη έρευνα. Το περιεχόμενό της προσδιορίζεται από προηγουμένως δημοσιευμένα στοιχεία και όχι από τις προσωπικές πεποιθήσεις ή τις εμπειρίες των συντακτών της. Ακόμα και αν είστε σίγουρος πως κάτι είναι αλήθεια, πρέπει να είναι επαληθεύσιμο για να μπορέσετε να το προσθέσετε. Όταν παρατίθενται αξιόπιστες πηγές που τυχαίνει να διαφωνούν μεταξύ τους, τότε η σύγκρουση θα πρέπει να παρουσιάζεται από μια ουδέτερη οπτική γωνία, δίνοντας σε κάθε πλευρά την δέουσα βαρύτητα.
  https://el.wikipedia.org/wiki/Βικιπαίδεια:Επαληθευσιμότητα

  Στο μεταξύ:
  Ο μεγαλοϊδεατισμός του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει σύνορα και εξαπλώνεται ακόμη και εντός διαδικτύου. Όπως αναφέρει το BBC, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι ευχαριστημένος από όσα διαβάζει εδώ και καιρό στην πλέον γνωστή online εγκυκλοπαίδεια, τη Wikipedia, και ετοιμάζεται να φτιάξει μια δική του, ρωσική εκδοχή. Όπως ανακοίνωσε η Προεδρική Βιβλιοθήκη του Κρεμλίνου, η εναλλακτική, απολύτως ρωσική, Wikipedia στοχεύει να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα της σύγχρονης Ρωσίας -εντελώς διαφορετική από αυτή που υπάρχει τώρα στον επίσημο κόμβο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρικής Βιβλιοθήκης του Κρεμλίνου, «η Wikipedia δεν παρέχει αρκετά λεπτομερείς και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με διάφορες ρωσικές περιοχές, αλλά και με τη ζωή στη χώρα, εν γένει». Για τον σκοπό της δημιουργίας της εναλλακτικής Wikipedia έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες από 50.000 βιβλία και άρθρα, με σκοπό την «αντικειμενική και ακριβή» παρουσίαση της χώρας. Όπως εκτιμά το BBC, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως άλλη μια απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να ελέγξει και να περιορίσει την online ροή της πληροφορίας, και τονίζει ότι η επίσημη εκδοχή της Wikipedia, που αποτελεί το 6ο μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα site στον κόσμο, περιέχει πάνω από 1 εκατομμύριο λήμματα στα ρωσικά.
  http://www.iefimerida.gr/news/178761/o-poytin-ftiahnei-diki-toy-wikipedia-ton-enohloyn-osa-grafontai-stin-yparhoysa

 • Bielidopoulos

  28 Ιαν 2017


  Το ατού της wikipedia είναι ότι μπορεί να γράψει ο καθένας. Μπορεί να έχει τα αρνητικά του, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα μεγάλο και ιδιαίτερο πλεονέκτημα. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εγκυκλοπαίδεια. Αναφέρομαι φυσικά στην αγγλόφωνη, διότι η ελληνόφωνη, πλην εξαιρέσεων, είναι μετάφραση παμπάλαιων λημμάτων της αγγλόφωνης. Φυσικά παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και με τη ρωσόφωνη, τη βουλγαρόφωνη κοκ. Η περίπτωση της wikipedia μου θυμίζει την έκρηξη των freeware utilities την εποχή των Windows XP. Από πού προήλθε όλο αυτό το δωρεάν λογισμικό; Από την ήδη μεγάλη εγκατεστημένη βάση των προγραμματιστών σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Με την έκρηξη στον τομέα της πληροφορικής τη δεκαετία του ΄80 οι σπουδές στην πληροφορική τράβηξε τις μάζες. Όσοι δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά στο τομέα, όσοι είχαν ελεύθερο χρόνο, όσοι ήταν φανατικοί με το αντικείμενο σκάρωναν προγράμματα. Έτσι γεννήθηκε και η κουλτούρα του λογισμικού ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού (GNU/GPL) από τον γκουρού του είδους Richard Stallman. Έτσι και εδώ, τουλάχιστον τα λήμματα που αφορούν πληροφορική, υπολογιστές, τεχνολογικά θέματα θεωρούνται υψηλού επιπέδου γραμμένα αφιλοκερδώς από άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο και τις έννοιες. Προσωπικά απορώ πώς και δεν έχει ακόμα μεταβληθεί σε πεδίο σύγκρουσης διαφορετικών ιδεολογιών και θρησκειών. Πώς δεν έχει μεταβληθεί σε θεολογική προπαγάνδα. Πρόκειται για ένα δημιούργημα της Δύσης που η ανθρωπότητα δικαίως μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη. Ίσως το μοναδικό. Φανταστείτε να το έφτιαχναν οι τούρκοι ή οι ρωμιοί για παράδειγμα... Οι προφανείς λόγοι που δεν έχει τουλάχιστον για την ώρα μεταβληθεί σε ρινγκ αντιπαραθέσεων είναι οι όροι λειτουργίας της και τα όρια που μπορεί να κινηθεί ο συντάκτης. Προσωπικά δεν γνωρίζω τους όρους λειτουργίας, αλλά το ότι συνεχίζει και λειτουργεί αξιοπρεπώς παραπέμπει στο ότι έχει έξυπνους όρους λειτουργίας, ακατανόητους ίσως στους ρωμιούς.
  Πληροφορίες για τους όρους εν συντομία στη στήλη δεξια (Παρουσίαση, Συμμετοχή):
  https://el.wikipedia.org/wiki/Πύλη:Κύρια
  και εδώ:
  https://el.wikipedia.org/wiki/Wiki

 • Ανώνυμος 40762

  28 Ιαν 2017

  @40760
  Η πιο αξιόπιστη πηγή είναι η wikipedia, ε; Κι όλα τα άρθρα τα γράφουν επιστήμονες. Τςςςς.
  Ακόμα κι έτσι να είναι όμως, δες τι γράφει η wikipedia:
  His eye-witness accounts indicate that he traveled in Egypt in association with Athenians, probably some time after 454 BC or possibly earlier.
  Παραδέξου το, είσαι παπάρας!

 • Bielidopoulos

  28 Ιαν 2017


  "Το πρόβλημα το έχουν οι σημερινοί ρωμιοί"
  Αυτό ακριβώς. Εδώ είναι και το πραγματικό πρόβλημα. Ας κοιτάξουν την μουτσούνα τους στον καθρέπτη οι ρωμιοί. Όποιον ρωμιό από 50 με 55 και πάνω ρωτήσεις θα σου πει ότι δούλεψε πολύ στη ζωή του. Αφού δουλέψατε σκληρά τότε γιατί φαλίρισε(*) το κράτος της ρωμιοσύνης; Και εδώ έρχεται έτοιμη η κουτοπόνηρη απάντηση: φταίνε οι ξένοι, ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και ο Σόρος. Μια ζωή βιδώνανε μια βίδα και μετά αμπελοφιλοσοφούσαν, χτίζοντας παλάτια στην άμμο και κούτσου-κούτσου το τόσο δα μικρό το έκαναν τεράστιο. Οι ρωμιοί πρέπει να μάθουν να εργάζονται και να κρατάνε κλειστό το στοματάκι τους. Χώρια το ότι επηρεάζουν αρνητικά τη νέα γενιά που ακούει τις μπαρούφες τους.
  Όσον αφορά τον Ηρόδοτο είναι γνωστό ότι υπάρχει μια τάση αμφισβήτησης αφού στο έργο του ανακατεύει πραγματικές ιστορίες με παραμύθια (δημοφιλείς μύθους της εποχής). Ακόμα και αν δεν πήγε στην Αίγυπτο υπήρχαν άλλοι που είχαν πάει και από εκεί σίγουρα θα άντλησε πληροφορίες.
  *φαλιρίζω < φαλίρω < ιταλική fallire («χάνω, χρεοκοπώ»)

 • Ανώνυμος 40760

  28 Ιαν 2017

  Δεν το ισχυρίζομαι εγώ 40759, επιστήμονες στο λήμμα της Wikipedia για τον Ηρόδοτο (αγγλόφωνη έκδοση) τα λένε:)

 • Ανώνυμος 40759

  27 Ιαν 2017

  40754 έγραψε: "Όσο για τον Ηρόδοτο αμφισβητείται και αν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Αίγυπτο".
  Β΄βιβλίο, κεφ. 29: "Μέχρι μεν Ελεφαντίνης πόλιος αυτόπτης ελθών". Γράφει ο ίδιος ότι έφτασε μέχρι την Ελεφεντίνη (κοντά στο Ασουάν).
  Οι αρχαίοι δεν είχαν πρόβλημα να πουν ότι οι θεοί είναι εισαγόμενοι από Αίγυπτο (όχι μόνο ο Ηρόδοτος, αλλά κι ο Πλάτων και άλλοι), ότι το αλφάβητο είναι εισαγόμενο από τους Φοίνικες (Ηρόδοτος), ο Πλάτων στον Κρατύλο επίσης ετυμολογεί πολλές ελληνικές λέξεις ως βαρβαρικές κ.λ.π. Και γιατί να είχαν πρόβλημα; Τι νόημα έχει;
  Το πρόβλημα το έχουν οι σημερινοί ρωμιοί, άδειοι ντενεκέδες, που επειδή είναι παπάρηδες προσπαθούν να αντλήσουν δόξα από κάποιους φαντασιακούς προγόνους που τους έχουν εξυψώσει στη φαντασία τους. Έτσι τους κάθεται στο λαιμό ο Ηρόδοτος κ.λ.π. κι αμφισβητούν την αξιοπιστία του. Αν έγραφε τα παραμύθια τους θα ήταν γαμάτος.
  Οι ρωμιοί ζορίζονται, όχι οι αρχαίοι έλληνες.
  Κάτι παραπάνω σχόλια αποδεικνύουν τα λεγόμενά μου.
  Λαλάκης ο εισαγόμενος

 • Ανώνυμος 40758

  27 Ιαν 2017

  @40745
  Αλλού δι΄αλλού είσαι.

 • Ανώνυμος 40757

  27 Ιαν 2017

  Πάντως καί πέραν πάσης αμφιβολίας ,οι Ελληνες (ακριβέστερον Πελασγοί),καί οι Αιγύπτιοι είχον κοινούς θεους καί θεές όπως καί κοινούς βασιλείς (ειδικώς κατά τόν Μανέθωνα;).Δείκνυται,ευχερώς σχετικως, ότι γεωλογικώς η Αίγυπτος καί η Ελλάδα ήσαν ένα γεωλογικό μόρφωμα όπου οι μετακινήσεις εγένοντο διά ξηράς καί όχι διά θαλάσσης,ο Αιγαίος ήτο ποταμός .Εξ άλλου η χώρα αυτή ,υπτίως τού Αιγαίου κειμένη,ωνομάσθη ούτως.Ο Ηρόδοτος ,δυτσυχώς,δέν απετέλεσε ποτέ πλήρως αξιόπιστον πηγήν ακόμη καί γιά σύγχρόνους του
  ιστορικούς.Είναι μιά καλή πηγή διά περαιτέρω όμως επεξεργασίαν.

 • Ανώνυμος 40755

  27 Ιαν 2017

  «The reliability of Herodotus is sometimes criticized when writing about Egypt. Alan B. Lloyd argues that, as a historical document, the writings of Herodotus are seriously defective, and that he was working from "inadequate sources". Nielsen writes: "Though we cannot entirely rule out the possibility of Herodotus having been in Egypt, it must be said that his narrative bears little witness to it." German historian Detlev Fehling questions whether Herodotus ever traveled up the Nile River, and considers doubtful almost everything that he says about Egypt and Ethiopia. Fehling states that "there is not the slightest bit of history behind the whole story" about the claim of Herodotus that Pharaoh Sesostris campaigned in Europe, and that he left a colony in Colchia.»

 • Ανώνυμος 40754

  27 Ιαν 2017

  Είναι γνωστό πως οι αρχαίοι έλληνες δεν τα πήγαιναν καλά με την ετυμολογία των λέξεων και, σε κάθε περίπτωση, η καταγωγή από μία τρανή χώρα του παρελθόντος, είναι αρκετά ελκυστική (ακόμα και σήμερα).
  Όσο για τον Ηρόδοτο αμφισβητείται και αν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Αίγυπτο.

 • Ανώνυμος 40749

  27 Ιαν 2017


  Είναι γνωστό πως οι αρχαίοι έλληνες δεν τα πήγαιναν καλά με την ετυμολογία των λέξεων και, σε κάθε περίπτωση, η καταγωγή από μία τρανή χώρα του παρελθόντος, είναι αρκετά ελκυστική (ακόμα και σήμερα).
  Όσο για τον Ηρόδοτο αμφισβητείται και αν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Αίγυπτο.
  «The reliability of Herodotus is sometimes criticized when writing about Egypt. Alan B. Lloyd argues that, as a historical document, the writings of Herodotus are seriously defective, and that he was working from "inadequate sources". Nielsen writes: "Though we cannot entirely rule out the possibility of Herodotus having been in Egypt, it must be said that his narrative bears little witness to it." German historian Detlev Fehling questions whether Herodotus ever traveled up the Nile River, and considers doubtful almost everything that he says about Egypt and Ethiopia. Fehling states that "there is not the slightest bit of history behind the whole story" about the claim of Herodotus that Pharaoh Sesostris campaigned in Europe, and that he left a colony in Colchia.»

 • Bielidopoulos

  27 Ιαν 2017


  "Ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι πάντα είχαν πολλούς ναούς για να σκεπάζουν τις φοβίες τους και την ανάγκη τους για κηδεμόνα."
  Δεν είναι μόνο η ανάγκη για κηδεμόνα. Όσο πιο σφικτές και ιεραρχικές είναι οι ανθρώπινες κοινωνίες τόσο περισσότερο γεννιέται η ανάγκη για μια διαμόρφωση της ιδεόσφαιρας που θα δίνει κίνητρα οι συμμετέχοντες στην κοινωνία να δρουν προς το καλό της επιβίωσης της κοινωνίας. Δηλαδή στο να εξακολουθεί να υπάρχει μια σφικτή, με υψηλό πληθυσμιακό συγχρωτισμό κοινωνία. Παλιά χρησιμοποιούσαν τη θρησκεία. Κατόπιν αναπτύχθηκε ένα έτερο φρούτο, υποτίθεται πιο πολιτισμένο, η εθνική ιδεολογία που κατέληξε σε δύο παγκοσμίους πολέμους. Για να μην τα πολυλογώ, ο άνθρωπος ζώντας επί χιλιάδες χρόνια σε υπεροικογενειακές ομάδες ή χαλαρές κοινότητες, χρειάζεται επιπλέον κίνητρα για να συμβιβαστεί και να προσαρμοστεί στο να ζει ο ένας πάνω στον άλλο στις πόλεις. Χρειάζεται επίσης υψηλούς στόχους και ιδανικά. Για να σταματήσω εδώ υπενθυμίζω ότι κοινωνία ίσον προβλήματα. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς προβήματα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε γαλουχηθεί από μικρά ότι η κοινωνία είναι κάτι απολύτως ιερό και πέραν πάσης κριτικής.

  Στο μεταξύ:

  http://www.ethnos.gr/politismos/arthro/ereuna_csi_gia_ta_enoxa_mystika_tis_arxaias_agoras_biaioi_thanatoi_kai_paranomes_tafes-64877780/

  "Αυτή η έξοχη μαρμάρινη προτομή του Αδριανού, την οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το 1933 στην Λεωφόρο Συγγρού, αποκαλύπτει μ' ενάργεια τα βασικά χαρακτηριστικά του Αδριανού που προανέφερα: Αποστρέφεται τα επίγεια και έχει στραμμένο το βλέμμα και το νου προς τα υπερκόσμια. Απεικονίζεται με γενειάδα φιλοσόφου και στεφανώνεται με στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς το οποίο κοσμεί ένας αετός, το έμβλημα του Διός που του προσδίδει την ιδιότητα του "Σωτήρα των Πολιτών"."
  http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500125658

  "Με δεδομένο επίσης ότι η επίδραση απʼ τις ξένες κοσμολογίες και θεολογίες υπήρξε, όπως προσημειώσαμε ήδη, αυτή η ελληνική μυθολογία και θεολογία εθνικοποιείται απʼ τον ποιητή αφού ενσωματώνονται, αλλʼ υπό τη σκέπη των Ελλήνων ποιητών, τα ξένα στοιχεία. Ανεξάρτητα από προθέσεις του ποιητή προσφέρεται στις ελληνικές φυλές ένα θεολογικό πρότυπο. Όταν θα έρθει η ώρα της αυτοσυνείδησης του ελληνισμού την αρχαϊκή εποχή και τα μηδικά αυτό είναι ένα πρότυπο."
  http://www.scriptamanent.gr/neoi_logotexnes/koydoynis_8anasis/to_didaktiko_epos_isiodos.html

 • Ανώνυμος 40745

  27 Ιαν 2017

  Απογοητευτικά ρηχό το άρθρο. Η μυθολογία δεν ερμηνεύεται λογικά καθώς προϋποθέτει την αποδοχή και την συνακόλουθη γνώση και ερμηνεία, πανανθρώπινων αρχετυπικών μοτίβων που ακολουθούν τον άνθρωπο ανεξαρτήτως εθνικότητος και φυλής από καταγωγής του ανθρώπινου γένους, Η Αθηνά όπως και η αντίστοιχες θεότητες σε άλλους πολιτισμούς αλληγορούν το μεγαλύτερο δώρο των θεών στον άνθρωπο την νόηση, την απαρχή του πολιτισμού, . Εξού και η γέννηση από το κεφάλι του Διός, "αμήτωρ"..."Ό,τι εικάζεται είναι περισσότερο εντυπωσιακό... (αντίθετα) ότι είναι απλό και έκδηλο, εύκολα περιφρονείται, όπως όταν ο άνθρωπος είναι γυμνός. Έτσι και τα Μυστήρια χρησιμοποιούν τη μέθοδο της αλληγορίας ώστε να προκαλούν κατάπληξη και δέος και γι' αυτό τελούνται στο σκοτάδι και τη νύχτα" (Δημήτριος - Περί Ερμηνείας)