ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ
ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΠΙΘΑΡΙΑ

Βρέθηκαν
στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα

Τα πρόσφερναν οι ιερείς
στους αφελείς πιστούς του 12θεου,
για να «επικοινωνούν» με τους νεκρούςΑπανθρακωμένα κουκιά, τα οποία κατανάλωναν οι πιστοί, έφταναν σε έκσταση και μέσα από τις παραισθήσεις «επικοινωνούσαν» με τις ψυχές των νεκρών στο πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αυτό του Αχέροντα, βρέθηκαν σε μικρά και μεγάλα πιθάρια, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον αρχαιολογικό χώρο.

Οι ιερείς πρόσφερναν γεύματα και ποτά με παραισθησιογόνα στους προσκυνητές, τους έβαζαν μέσα σε τάφους για μέρες και κατόπιν διοργάνωναν με διάφορα τεχνάσματα «παραστάσεις», ώστε να νομίζουν οι επισκέπτες, ότι μιλούσαν με τους νεκρούς.

Το δωδεκαθεϊστικό ιερατείο είχε στήσει στα νεκρομαντεία προσοδοφόρες επιχειρήσεις εξαπάτησης των αφελών πιστών του δωδεκάθεου, που νόμιζαν, ότι από εκεί κι ειδικότερα από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, από τον πιο κοντινό στις πύλες του Άδη χώρο, θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους χαμένους για πάντα αγαπημένους τους.

Κατέβαιναν στην ανηχοϊκή κρύπτη, την κατάλληλα διακοσμημένη και εξοπλισμένη με μηχανισμούς ανεβάσματος και κατεβάσματος ειδώλων, ενώ οι ιερείς κυκλοφορούσαν ανάμεσα σε διπλούς τοίχους κάνοντας διάφορα κόλπα, σαν να ήταν πρόγονοι του «μάγου» Ντέιβιντ Κόπερφιλντ.

Τα πιθάρια με τα απανθρακωμένα αγροτικά προϊόντα βρέθηκαν σε υπόγεια αίθουσα ενός οικοδομήματος. Η υποψήφια διδάκτωρ Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Ευγενία Γκατζόγια, που έκανε την αρχαιοβοτανική μελέτη στους απανθρακωμένους  σπόρους και παρουσίασε τα αποτελέσματά της στο συμπόσιο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Βορειοδυτική Ελλάδα και στα Νησιά του Ιονίου, στα Γιάννενα, βρήκε ανάμεσα στους σπόρους μεγάλο αριθμό από κουκιά, καθώς επίσης σταφύλια, ελιές και άλλα δημητριακά (ethnos.gr).

Τα απανθρακωμένα κατάλοιπα και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα επιβεβαιώνουν αυτό, που ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έφορος αρχαιοτήτων και ανασκαφέας της περιοχής, Σωτήρης Δάκαρης, είχε επισημάνει, ότι δηλαδή αυτά αποτελούσαν συστατικά μια ειδικής διατροφής, με την οποία οι επισκέπτες προετοιμάζονταν ψυχικά και σωματικά για την επικοινωνία με τις ψυχές των νεκρών, όπως περιγράφει ο Όμηρος στη Νέκυια της Οδύσσειας.

Η υπερβολική κατανάλωση κουκιών και μάλιστα ωμών προκαλεί ζάλη και παραισθήσεις, ενώ τα κουκιά συνδυάζονταν με άλφιτα (είδος κριθαρένιου ψωμιού) με μέλι και κρασί. Η «συνάντηση» των επισκεπτών με τις ψυχές των νεκρών ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους αρχαίους έλληνες, καθώς πίστευαν ότι οι νεκροί τους έστελναν σημάδια για το μέλλον.

Οι σπόροι από τα κουκιά, τα υπόλοιπα δημητριακά, τα φρούτα και τις ελιές βρέθηκαν σε απανθρακωμένη μορφή, γεγονός που αποδίδεται σε μια μεγάλη φωτιά, που κατέστρεψε ολόκληρο το οικοδομικό συγκρότημα στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, γύρω στο 167 π.Χ. όταν οι ρωμαϊκές λεγεώνες λεηλάτησαν την Ήπειρο.

 

 Πελίκη
του «Zωγράφου του Λυκάονα»:
Ο Οδυσσέας στον Kάτω Kόσμο.
(Βοστόνη, Museum of Fine Arts).

  

Ο θρησκευτικός τουρισμός ήταν ανεπτυγμένος από την αρχαιότητα, ειδικά στα Νεκρομαντεία. Οι ιερείς κρατούσαν τους προσκυνητές σε απομόνωση με νηστεία πολλών ημερών και ειδική δίαιτα βασισμένη σε όσπρια και παραισθησιογόνες ουσίες. Κατόπιν τους άρχιζαν τις θεαματικές σκηνοθεσίες. Τους τοποθετούσαν στην απομόνωση σε μια σκοτεινή σπηλιά σαν τάφο, όπου έβλεπαν μέσα στο σκοτάδι αποκαλυπτικές εικόνες κι άκουγαν προφητικά λόγια.

Μετά, βγαίνοντας στο φως του Ήλιου ήταν σαν υπνωτισμένοι, σαν σε έκσταση. Ήταν σαν να ανασταίνονταν φέρνοντας στην καινούρια τους ζωή τις εικόνες που είδαν, την αποκάλυψη και την ερμηνεία όλων όσων δέχτηκαν στον Κάτω Κόσμο. Οι ιερείς τους τοποθετούσαν σε ένα θρόνο και τους «βοηθούσαν» να ερμηνεύσουν τα όσα είχαν δει κι είχαν ακούσει.


 


Άδης και Περσεφόνη
με άνθη παπαρούνας
Σε αρχαίο ανάγλυφο,
εικονίζεται ο Άδης
με την Περσεφόνη (βλ. εικόνα)
να κρατά στα χέρια του
άνθη παπαρούνας,
που ήταν το σύμβολο του Μορφέα,
του θεού του ύπνου.
  
Κατά τη τέλεση των ελευσινίων
μυστηρίων γινόταν χρήση οίνου,
πιθανώς δε και οπίου,
διότι σε μαρμάρινη πλάκα,
που βρέθηκε,
παρίσταται η θεά Δήμητρα
κρατώντας στα χέρια της στάχυα
και κωδιές υπνοφόρου μήκωνος.

 
  

Κάτι αντίστοιχο γινόταν και στα φημισμένα μυστήρια της αρχαιότητας (Ελευσίνια κ.λπ.). Διαβάστε σχετικά και κατεβάστε δωρεάν από την
«Ελεύθερη Έρευνα» το βιβλίο: Ψυχότροπες ουσίες και ναρκωτικά.


Όπως λέει κι ένα σύγχρονο τραγούδι: «Και φούμα-φούμα στα βοτσαλάκια, αγίους έβλεπα και αγγελάκια...».

Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»

τη συνέντευξη του αρχαιολόγου
και προϊστάμενου της ΛΓ΄ Εφορείας
Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Πρέβεζας−Άρτας, κ. Γιώργου Ρήγινου
υπό τον τίτλο:
Κάτω Κόσμος: Μια προσοδοφόρα επιχείρηση του 12θεϊστικού ιερατείουΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


9 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 39772

  27 Σεπ 2016


  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=23600

 • Ανώνυμος 32073

  21 Ιαν 2015

  http://www.google.gr/url?url=http://www.labroskatsonis.gr/ILPOpolitikosLK.doc&rct=j&q=&esrc=s&sa=U&ei=Md2-VJOKFpLjauCEgfgP&ved=0CC8QFjAF&sig2=DpqXKqjSrFqJrnAElQ6OFw&usg=AFQjCNGM6M4-jqG6P7GpQpZ5gm2ibAhr9w

 • Ανώνυμος 32067

  20 Ιαν 2015

  Aνδρέα, πήγαινε σε καμιά εκκλησία να προσκυνήσεις καμιά εικόνα που δακρύζει ή σε κανένα μοναστήρι για καμιά θαυματουργή κάρα και ξεφορτώσου μας.

 • Ανώνυμος 32066

  20 Ιαν 2015

  Ο μεγαλος χριστιανικος υπνος του Ανδρεα. Χωρις κουκια, μανδραγορα και αλλα υποκαταστατα...

 • Ανώνυμος 32065

  20 Ιαν 2015

  Δεν είχαν λουκάνικά με μύκητες και τους έδιναν κουκιά.

 • Ανώνυμος 32064

  20 Ιαν 2015

  Βλέπετε τελικά τι Κουτοπόνηροι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες και από τι μας έσωσε ο Χριστιανισμός. Το ξαναλέω ότι δικαίως οι Χριστιανοί Ρωμιοί κατέστρεψαν τους αρχαίους Ελληνικούς ναούς και πρέπει να τους ευγνωμονούμε γι'αυτό που έκαναν αντί να τους κατηγορούμε ότι ήταν "βάρβαροι". Οι Πραγματικοί Βάρβαροι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες - που φυσικά αυτό το απέδειξε και η Ιστορία. Έτσι είναι, η καμήλα ποτέ δεν κοιτάει την καμπούρα της, μόνο των άλλων θα κοιτάξει. Ανδρέας 23 ετών - Επάγγελμα Ηλεκτρονικός Επικοινωνιών. Την Καλημέρα μου.

 • Ανώνυμος 32063

  19 Ιαν 2015

  Κυάμων ἀπέχου.

 • Ανώνυμος 32062

  19 Ιαν 2015

  Με βλεπω να κοβω το «τριφυλλο» και να αρχισω να τρωω κουκια.....
  lol

 • Ανώνυμος 32061

  19 Ιαν 2015

  Business as usual by Λάζαρης
  Πιθανότατα να σας διαφεύγει η ουσία και ερμηνεύετε απαξιωτικά το θρησκευτικό αίσθημα μίας άλλης εποχής παντελώς άσχετης συγκριτικά με τον σημερινό (δυτικό) επιστημονικό ορθολογισμό που βιώνουμε στην σύγχρονη εποχή. Μάλλον δεν θα έχετε ακούσει ποτέ ούτε για τον σαμανισμό στην αρχαία Ελλάδα.