ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ
Η ΕΝ ΚΗΠΟΙΣ

Τεράστιες καταστροφές αρχαιοτήτων
στην περιοχή του Εθνικού Κήπου

Μεγάλη έκπληξη ένιωσα διαβάζοντας το άρθρο σας Ρωμιοσυνιστικός Κήπος με τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες των καταστροφών, που έχουν γίνει στις αρχαιότητες μιας τόσο κεντρικής περιοχής τής Αθήνας, τού Εθνικού Κήπου. Για τού λόγου το αληθές επισκέφτηκα ο ίδιος τον κήπο με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι, οπότε η έκπληξή μου ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Οι καταστροφές είναι πραγματικά, ανυπολόγιστες. Η Ρωμιοσύνη έχει φερθεί στις αρχαιότητες με μεγάλη βαναυσότητα.

Κατʼ αρχήν, η περιοχή, που καλύπτει σήμερα ο Εθνικός Κήπος, στην αρχαιότητα αποτελούσε μέλος τού ανατολικού προάστειου των Αθηνών. Εκεί είχε εγκαθιδρυθεί ένα από τα τρία μεγάλα γυμνάσια, το Λύκειον (αρχαιολογικός χώρος οδού Ρηγίλης). Την προνομιακή τοποθεσία διέρρεαν δυο ποταμοί, ο Ιλισσός στα νότια κι ένας κλάδος τού Ηριδανού στα βορειοδυτικά. Η στενή παριλίσια ζώνη, γραφική και καταπράσινη, ονομαζόταν και κατά την αρχαιότητα Κήπος. Εκεί υπήρχε ιερό τής Αφροδίτης, τής εν Kήποις, σύμφωνα με τον Παυσανία.

Τον β΄αιώνα μ.Χ., ο αυτοκράτορας Αδριανός πραγματοποίησε την προς ανατολάς επέκταση τής πόλης στη σημερινή περιοχή τού Συντάγματος. Τότε, οικοδομήθηκαν μεγάλα συγκροτήματα πολυτελούς κατασκευής με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δάπεδα.

Αργότερα όμως, ανέλαβε η Ρωμιοσύνη: Η περιοχή χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση νεκροταφείων και εργαστηρίων και σταδιακά παράκμασε. Κήπο τον ξαναέκανε δαπανώντας τεράστια ποσά η Αμαλία.
 
 

Στην παληά αυτή γκραβούρα φαίνεται, ότι οι καταστροφές είχαν γίνει από πολύ παληά. Το επισημαίνω αυτό, γιατί, προκειμένου να δικαιολογήσουν οι ρωμιοί τις καταστροφές, που οι ίδιοι έκαναν στις αρχαιότητες, κατηγορούν γιʼ αυτές τούς ξένους. (Σ.σ. διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Έλγιν: Το άλλοθι τής Ρωμιοσύνης).
 
 

Σήμερα, η κατάσταση τού κήπου είναι τραγική. Παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Προφανώς, δέν υπάρχουν πιστώσεις για τη συντήρησή του. Δέν γνωρίζω εάν υπάρχει και προσωπικό, που να ασχολείται με τον κήπο. Όσες ώρες τον περιδιάβαινα, για να τραβήξω τις φωτογραφίες, συνάντησα μόνον δυο υπαλλήλους, αλλά κι αυτοί δέν εργάζονταν. Ραχάτευαν σε ένα παγκάκι συζητώντας μεγαλοφώνως, ο δε ένας εξ αυτών έπαιζε ένα μεγάλο κομπολόι, ο χαρακτηριστικός ήχος τού οποίου αντιλαλούσε από μακρυά - «διαφήμιση» στους ξένους περιηγητές τής τουρκορωμέικης ταυτότητάς μας...
 
 


 

Φωτογραφίες από το άρθρο
τής «
Ελεύθερης Έρευνας»: Ρωμιοσυνιστικός Κήπος.

 
 

Από τις φωτογραφίες που τράβηξα, σάς κοινοποιώ τις σχετικές με τις καταστροφές αρχαίων οικοδομημάτων εντός τής περιοχής τού κήπου:


Η Ρωμιοσύνη εκπαιδεύει τη νέα της γενιά να παίζει πάνω στα αρχαία. Ύστερα, θα τής φταίνε οι κακοί ξένοι... (οι οποίοι εξ άλλου δέν κατέστρεψαν τα αρχαία, αλλά τα έβαλαν σε μουσεία, για να τα βλέπει ο κόσμος).
 
 
Μεγάλο ρωμαϊκό ψηφιδωτό προς την οδό τής Βασ. Σοφίας από συγκρότημα κατοικιών, το οποίο δυστυχώς, περιέπεσε στα νύχια τής Ρωμισύνης. Δέν έχει αναδειχθεί, δείχνει εγκαταλελειμμένο, το καλύπτουν λιμνάζοντα νερά κι είναι θέμα χρόνου να καταστραφεί. Ηδη κάποια κομμάτια του έχουν διαβρωθεί ανεπανόρθωτα.
 
 


 
 

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω, ότι συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λέτε, ότι δέν θέλετε να επιστρέψουν αρχαιότητες, αλλά κι όσες έχουν διασωθεί από τη μανία τής Ρωμιοσύνης, αν «γινόταν να τις έπαιρναν κι αυτές κάποιοι πολιτισμένοι ξένοι κι άν ποτέ μετά από χρόνια, δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες, αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση τού ελλαδικού χώρου κι οι τότε επήλυδες είναι περισσότερο πολιτισμένοι, μόνον τότε θα μπορούσε να ξανασυζητηθεί τυχόν επιστροφή τους»...

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


3 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 29583

  30 Αυγ 2014

  Η σταδιακή καταστροφή του Ολυμπιείου στις περιόδους που ακολούθησαν οφειλόταν μάλλον σε φυσικά αίτια (σεισμούς), ενώ σοβαρώτατες βλάβες προξένησαν και οι Τούρκοι, οι οποίοι μετέβαλαν τους κίονες σε ασβέστη για την αντιμετώπιση οικοδομικών αναγκών.

  Αυτό πάει στη γκραβούρα σου.

 • Ανώνυμος 29582

  30 Αυγ 2014

  Παναγιωτάκη, οι κακοί ξένοι δεν τα έβαλαν στα μουσεία για να τα βλέπει ο κόσμος αλλά για να κονομάνε. Όσο για τις εικόνες "ντροπής" που μας παρουσιάζεις, δε με χαλάει καθόλου να βλέπω παιδάκια να παίζουν γύρω από έναν αρχαίο κίονα.

 • Bielidopoulos

  27 Μαρ 2013

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=504568