ΝΕΡΟ
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΜΗ

Αλλά και οργανική ύλη,
σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε, ότι ο Ερμής είναι ένας μεγάλος καψαλισμένος από τον Ήλιο, ξηρός βράχος.

Επιστήμονες τής NASA όμως, ανακοίνωσαν χθες, ότι ανακάλυψαν νερό σε μορφή πάγου και οργανική ύλη στις ψυχρές πολικές περιοχές του, σύμφωνα με δεδομένα, που έλαβαν από το διαστημικό σκάφος Messenger, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω του.

Σχεδόν 1,1 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου βρίσκονται στην επιφάνεια τού Ερμή  ή αμέσως κάτω από αυτήν σε κρατήρες, που προήλθαν από πρόσκρουση κομητών και δεν βλέπουν ποτέ το ηλιακό φως. Ο περισσότερος πάγος καλύπτεται από ένα σκούρο, πλούσιο σε άνθρακα στρώμα οργανικής ύλης αρκετών εκατοστών πάχους.

Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει, ότι επειδή ο άξονας περιστροφής τού πλανήτη  έχει κλίση λιγότερο από 1ο, υπάρχουν περιοχές κοντά στους πόλους του, τις οποίες δεν βλέπει ποτέ ο Ήλιος. Αν και οι θερμοκρασίες τής ατμόσφαιράς του ξεπερνούν τους 400oC, στις μόνιμα υπό σκιά περιοχές μπορεί να πέσουν ακόμα και κάτω από τους -200οC.

Το νερό και η οργανική ύλη όμως, πιθανότατα δεν προέρχονται από τον ίδιο τον πλανήτη, αλλά έχουν μεταφερθεί εκεί από παγωμένους κομήτες, που έπεσαν στην επιφάνειά του.

Ο Ερμής μάς προσφέρει έτσι, την ευκαιρία να μελετήσουμε ένα πιθανό στάδιο, από το οποίο πέρασε κι ο δικός μας πλανήτης πριν αναπτύξει ζωή, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την προέλευση των δομικών στοιχείων τής ζωής στη Γη.

Η ανακάλυψη νερού πάντως, φαίνεται, πως είναι μάλλον συνηθισμένη υπόθεση στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του στη Σελήνη (διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Νερό στη Σελήνη), στον Άρη (Ο υδάτινος κόσμος τού Άρη) και σε δορυφόρους τού Κρόνου (Φεγγάρια τού Κρόνου, Καθαρός αέρας στη Διώνη, Πίδακες νερού στον Εγκέλαδο).

Η Μαρία Λούπου είναι Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π..
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ