ΤΟ ...ΣΑΤΑΝΙΚΟ
ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΤΩΝ ΛΕΙΒΗΘΡΩΝ

Και η καταστροφή
του προϊστορικού νεκροταφείου
με «μέριμνα» της... αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων

Σχετικά με το νεκροταφείο τής εποχής τού χαλκού των Λειβήθρων, διαβάζουμε μεταξύ άλλων στην επίσημη ιστοσελίδα τής ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: «Διασώθηκαν από την πλήρη καταστροφή (Ιούλιος-Αύγουστος 2000) δέκα κιβωτιόσχημοι, πλακοπερίβλητοι τάφοι...». Δείτε όμως παρακάτω τις φωτογραφίες, που τραβήξαμε στο χώρο, οι οποίες αποτυπώνουν τη σημερινή άθλια κατάσταση τού αρχαίου νεκροταφείου, οι τάφοι τού οποίου έχουν καταντήσει ανοικτοί λάκοι με μπάζα και σκουπίδια και πείτε μας: Ποιός θα διασώσει τους προϊστορικούς τάφους των Λειβήθρων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες τής Ρωμιοσύνης;  


Η τύχη, που επιφύλαξαν στους τάφους τού προϊστορικού νεκροταφείου των Λειβήθρων οι... διεκδικητές των μαρμάρων τού Παρθενώνα.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε το νεκροταφείο να ακολουθήσετε τη διαίσθησή σας ή τις πινακίδες «Καφέ Λείβηθρα», γιατί πινακίδες για τον αρχαιολογικό χώρο δεν υπάρχουν. Βρήκαμε μόνο μία πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα κι από κεί και πέρα, αφήσαμε τη φαντασία μας να μας οδηγήσει.


Εκτός τού ότι οι τάφοι έχουν γεμίσει πέτρες, χώματα και σκουπίδια κι ο υπόλοιπος χώρος έχει γεμίσει χόρτα και δέντρα. Ζούγκλα κοντεύει να γίνει! Επισκέπτη, πρόσεξε μην πέσεις μέσα σε κανένα προϊστορικό τάφο. Οι μόνες, που δεν κινδυνεύουν βέβαια, είναι οι κατσίκες, μόνιμες κάτοικοι των περισσοτέρων αρχαιολογικών χώρων τής Ρωμιοσύνης.

Η κατοίκηση στα Λείβηθρα ήταν συνεχής από τα προϊστορικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Θεωρούνταν πατρίδα των μουσών, οι οποίες ονομάζονταν «λειβηθρίδες» και μετέφεραν το όνομα αυτό στη Βοιωτία, όπου το Λειβήθριο όρος. Επίσης, στην περιοχή, σύμφωνα με την παράδοση, έζησε ο Ορφέας.


Σε μια κατηφόρα τού δρόμου κοντά στο αρχαίο νεκροταφείο υπάρχει ένας χώρος, που παρουσιάζει προφανώς κάποια ανωμαλία στο βαρυτικό πεδίο, οπότε αν αφήσεις στην άσφαλτο διάφορα αντικείμενα (μπουκάλια, μπάλες κ.λπ.) αυτά κυλούν προς την ανηφόρα κι όχι προς την κατηφόρα. Επειδή το σημείο αναφέρεται στους τουριστικούς οδηγούς, πολλά λεωφορεία με τουρίστες σταματούν εκεί και παρακολουθούν το φαινόμενο. Στο συγκεκριμένο αυτό σημείο τού δρόμου λοιπόν, η ευσεβέστατη Ρωμιοσύνη τοποθέτησε ένα μεγάλο ξύλινο σταυρό, για να μας φυλάει φαίνεται από το... σατανικό βαρυτικό πεδίο.

Από τις παροιμιώδεις εκφράσεις των αρχαίων ήταν: «Λειβηθρίων αμουσότεροι» και «λειβηθρίων ανοητότεροι». Φαίνεται, ότι, άγνωστο για ποιούς λόγους, δεν φημίζονταν ούτε ως φιλόμουσοι ούτε ως ευφυείς οι κάτοικοι τής περιοχής.

Οι παραπάνω τριτοκοσμικές συμπεριφορές των σημερινών λειβηθρίων αφʼ ενός, αλλά και τα σκυλάδικα μαγαζιά τής σημερινής Πιερίας και τα τουρκορωμαίκα καζαντζιδοκαψουροτράγουδα, που έπαιζαν δυνατά στο παρακείμενο Καφέ κι έφταναν στα αυτιά μας πολλά μέτρα προτού καν  φτάσουμε εκεί αφ΄ετέρου, επιβεβαιώνουν, ότι οι αρχαίες εκφράσεις για τους λειβηθρίους ίσως ταιριάζουν καλύτερα στους σημερινούς βαλκάνιους επήλυδες κατοίκους τού χώρου, οι οποίοι επί πλέον φαντασιώνονται, ότι είναι απόγονοί τους. Μήπως έχουν δίκηο τελικά;

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 34476

  1 Ιουν 2015

  ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΣΩΣΤΗ
  ΠΡΟΤΑΣΗ;;
  ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΕΙΑ;;
  ΚΑΙ Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΔΡΟΜΙΖΕΙ ΤΙ;;
  ΕΠΩΝΘΥΜΟ
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 • Ανώνυμος 29328

  8 Ιουλ 2014

  http://i60.tinypic.com/34qljpl.jpg

  I.Bielidopoulos