ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ
ΕΝΑΝΤΙΟΝ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ !

Έκανε τάμα να κατεδαφίσει
το αρχαίο γυμναστήριο στην Πάρο,
στη θέση του οποίου ο γιος της, Μ. Κωνσταντίνος,
ανέγειρε την Παναγιά την Εκατονταπυλιανή

Μερικά μόνο τμήματα ψηφιδωτού δαπέδου σώθηκαν από τη χριστιανική αγάπη, που γνώρισε το κατεδαφισθέν αρχαίο γυμναστήριο, στη θέση τού οποίου κτίστηκε βαπτιστήριο και η χριστιανική εκκλησία τής Παναγιάς τής Εκατονταπυλιανής στην Πάρο. Ορισμένες κολώνες τού γυμναστηρίου χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη τού κυρίως ναού, η ανέγερση τού οποίου στο συγκεκριμένο χώρο ήταν -σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση- τάμα τής Αγίας Ελένης.

Ασφαλώς! Τι το ήθελε το γυμναστήριο η αγία, όταν η Βίβλος διευκρινίζει, ότι «η εκγύμναση τού σώματος λίγο ωφελεί, η ευσέβεια όμως, είναι ωφέλιμη για όλα» (Α΄ προς Τιμόθεον επιστολή, 4:8). Τα ίδια επαναλαμβάνουν άγιοι Πατέρες τής Εκκλησίας, όπως ο Κλήμης Αλεξανδρεύς στο έργο του «Προτρεπτικός προς Έλληνας» (34,1), ο Βασίλειος Σελευκείας (Migne, P.G., 85, 309), ο Ιωάννης Χρυσόστομος, που έλεγε, πως «ο Διάβολος κάνει πομπή στα στάδια» (Migne, P.G. 63,897) κ.ά..

Δείτε παρακάτω ορισμένες χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις καταστροφές των αρχαιοτήτων από τους χριστιανούς στην Παναγιά την Εκατονταπυλιανή, η οποία σημειωτέον σήμερα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα τής Ρωμιοσύνης.
 

 

 

 

 

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


3 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 35228

  17 Αυγ 2015

  Ευτυχώς που το γκρέμισαν το παλιογυμναστήριο των Ελλήνων και φύγαν τα δαιμόνια. Ο ιουδαιοχριστιανός ρωμιός δε χρειάζεται πάλες και παγράτια. Έχει φίτνες και ζούμπα και μενεγάκη. Και άμα δει τα σκούρα ρίχνει και ένα έρπειν πιο δίπλα στη Τήνο.

 • Ανώνυμος 35226

  16 Αυγ 2015

  Δικιά μου είναι αυτή. Κι εγώ βαριέμαι την γυμναστική

 • Bielidopoulos

  1 Φεβ 2015

  Χαρακτηριστική αρχιτεκτονική βλαχομπαρόκ.