ΠΑΝΤΟΣ ΠΛΕΙΝ
ΕΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΝ

Τριτοκοσμικές
και τραγελαφικές καταστάσεις
στους αρχαιολογικούς
χώρους της Κορίνθου


Η Κόρινθος ήταν κατοικημένη από αρχαιοτάτων χρόνων. Το εμπόριο, καθώς κι οι οικονομικές και λιμενικές δραστηριότητες συνέβαλαν στο να γίνει η πόλη κατά τους κλασικούς χρόνους ένας τόπος ιδιαίτερα ζωντανός, όπου ήκμασαν οι τέχνες (ποίηση, ζωγραφική, γλυπτική, αγγειοπλαστική, βλ. κορινθιακός ρυθμός κ.ά.), η φιλοσοφία (π.χ. Περίανδρος), η τεχνολογία (εκεί -κι όχι στην Αθήνα- κατασκευάστηκαν οι πρώτες τριήρεις, διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Οι προδιαγραφές τής τριήρους) κ.λπ..

Η Κόρινθος ήταν ένα από τα καλύτερα λιμάνια, αφού η νευραλγική γεωγραφική της θέση, τής επέτρεπε να ελέγχει τούς δυο κόλπους απ΄ τη μια και την άλλη μεριά τού ισθμού. Μέρος συνάντησης εμπόρων και ταξιδευτών Ανατολής και Δύσης, αποτελούσε υποχρεωτικό πέρασμα για όλους εκείνους, που κινούνταν ανάμεσα στη βόρειο Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Η πολυτέλεια και τα πλούτη των κατοίκων της ήταν φημισμένα σ΄ όλους τούς λαούς τής αρχαιότητας.

«Ου παντός πλειν εις Κόρινθον», είχε επισημάνει ο Στράβων, δεν μπορούσε δηλαδή ο καθένας να πλευρίζει στην Κόρινθο («Γεωγραφικά», VIII, 378). Η πόλη γνώρισε καινούρια ακμή κατά τούς μέσους χρόνους και τη φραγκοκρατία.

Σήμερα, η κατάσταση, που επικρατεί στην Κόρινθο είναι αποκαρδιωτική. Βλέπετε, τις τύχες τής πόλης τούς τελευταίους αιώνες, τις έχει αναλάβει η παρηκμασμένη, διεφθαρμένη και χρεωκοπημένη σύγχρονη Τουρκορωμιοσύνη.

Το άρθρο αυτό αποτελεί φωτογραφική αποτύπωση τριτοκοσμικών και τραγελαφικών καταστάσεων, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο επισκέπτης στη σημερινή Κόρινθο κι ιδιαίτερα στους αρχαιολογικούς της χώρους (Ακροκόρινθο, αρχαία Αγορά και αρχαιολογικό μουσείο). 


H αρχαία Κόρινθος σάς καλωσορίζει με την -ελαφρώς λιγότερο αρχαία- πινακίδα της.


Οδεύοντας προς Ακροκόρινθο: Ενώ με την ορθογραφία έχουμε θέμα, η σεξουαλική δήλωση πρόθεσης είναι σαφής. Αυτό που δεν καταλάβαμε είναι… πού απευθύνεται!


Στους πρόποδες τού κάστρου Ακροκορίνθου: Πλήρης έλλειψη παιδείας. Πλήρης έλλειψη καλαισθησίας. Διαφήμιση τεμπελιάς και αδιαφορίας για το περιβάλλον με το κακόγουστο σκουριασμένο ναΐδριο, να δηλώνει ισχυρό ταλιμπανισμό.


Το σύμβολο του Ρωμιοσυνιστάν δίπλα-δίπλα με το σύμβολο τού Βυζαντιστάν. Κάδοι απορριμάτων, στάση λεωφορείου, κάλυμα τηλεφώνου, που σας βεβαιώνω, δεν είχε τηλέφωνο μέσα.


Η πινακίδα, που μας οδήγησε στον Ακροκόρινθο είναι το λευκό κακογραμμένο χαρτί στον τοίχο, που βλέπετε στη φωτογραφία, με φόντο μπάτσους, γουρούνια και δολοφόνους. Είναι αναρτημένο σε μια κρίσιμη διασταύρωση για Ακροκόρινθο. Στην αρχή -βλακωδώς- δεν το πιστέψαμε με αποτέλεσμα να χάσουμε το δρόμο μας! Αν καταλάβαινε ένας ευρωπαίος επισκέπτης τη συγκεκριμένη κατάσταση, σίγουρα θα πάθαινε πολιτισμικό σοκ...


Ο δρόμος εμπρός από την είσοδο τού κάστρου Ακροκορίνθου. Για γέλια ή για κλάματα;


Σκισμένοι κι ανοικτοί κάδοι απορριμάτων με σκουπίδια πεταμένα απ΄ έξω, όλα αυτά δέκα μέτρα εμπρός από την είσοδο τού Ακροκορίνθου.


Εικαστικές παρεμβάσεις... Σημειωτέον, ότι αφού πήρε τα λεφτά από την Ευρώπη η Ρωμιοσύνη, σβηνει την Ευρώπη από την πινακίδα.


Για να μην ξεχνάμε πού βρισκόμαστε και ποιος κάνει κουμάντο.
 


Ένα από τα γραφικά, αυτοσχέδια κι επικίνδυνα γεφυράκια μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Ακροκορίνθου.


Τα κατσίκια αφήνουν καθημερινά τα διαπιστευτήρια τους εντός τού αρχαιολογικού χώρου, συνηθισμένο εξ άλλου φαινόμενο στούς περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους, που κατέχει η Τουρκορωμιοσύνη, η οποία έχει επιπλέον το θράσος να διεκδικεί και τα μάρμαρα τού Παρθενώνα. Έκτακτα!


Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Ακροκορίνθου, μια ορθόδοξη εκκλησία εν λειτουργία, καλοσυντηρημένη και προσεγμένη. Tο πλέον συντηρημένο οικοδόμημα τού χώρου. Εννοείται, πως η «αγία τράπεζα» και κάτι εικονίσματα, στηρίζονται σε τεμάχια σπασμένων αρχαίων κιόνων, που βρέθηκαν εκεί τυχαία από… σεισμό!


Αυτό είναι λίγο πιο πάνω, το τζαμί. Είδατε τι καλά που το συντηρούν οι ρωμιοί με την -ομογάλακτη εξ άλλου με το μουσουλμανισμό- χριστιανική θρησκεία τους; Την ίδια ώρα όμως, διαμαρτύρονται για την ελλιπή συντήρηση των χριστιανικών ναών στην Τουρκία. Συγκρίνετε την κατάσταση τού τζαμιού με την κατάσταση τού χριστιανικού ναού στις πιο πάνω φωτογραφίες. Προς απλή ενημέρωση: Και τα δύο κτίσματα έχουν την ίδια μνημειακή αξία.


Ο Απόλλωνας και ο δεόμενος Ιησούς δίπλα - δίπλα σε αυλόπορτα και ταράτσα κατοικίας τής σημερινής Κορίνθου στους πρόποδες τού Ακροκορίνθου.


Αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου: Τα σημάδια καταστροφής από το διαχρονικό λοστό τού... σεισμού, είναι ολοφάνερα.
   

Σκισμένα παπούτσια, φθαρμένο και σκισμένο τζίν: Αυτή η περιβολή ανήκει σε υπάλληλο τού αρχαιολογικού μουσείου Κορίνθου. Αυτός τουλάχιστον είναι ξύπνιος κι όρθιος κι όχι όπως εκείνος από το οδοιπορικό μας στην αρχαία Ολυμπία (βλ. Ρωμιοσύνη εναντίον Ολυμπίας). Αν πάλι δεν προλαβαίνετε να πάτε στη φωτογραφία τής αρχαίας Ολυμπίας, έχουμε παράδειγμα κι από την αρχαία Κόρινθο. Ιδού, στην αμέσως παρακάτω φωτογραφία:


Έτερος υπάλληλος λαγοκοιμάται καθισμένος σε πολυθρόνα μέσα στο μουσείο, εξουθενωμένος προφανώς από την κοπιαστική του εργασία. Που είστε ρε άνεργοι να τον καμαρώσετε;


Το εικονιζόμενο αριστερά ευμεγέθες κακόγουστο ναΐδριο βρίσκεται στην πλατεία ακριβώς μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο τής αρχαίας Αγοράς, για να τον εξαγιάζει προφανώς και να τον ευλογεί. Σε παρακείμενα πεύκα ήταν καρφωμένα  διαφημιστικά για «αρχιερατική ιερά πανήγυρι για την Παναγία, των πάντων χαρά»! (Εμείς δεν χαρήκαμε πάντως). Μια Τουρκορωμιοσύνη για τα πανηγύρια και το καυχιέται κιόλας...

Το «ου παντός πλειν εις Κόρινθον» τού Στράβωνα δεν ισχύει στις μέρες μας, βέβαια. Ο καθένας μπορεί να πάει στην Κόρινθο τής Ρωμιοσύνης. Πρέπει, να είναι όμως ψυχολογικά προετοιμασμένος, για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις, που θα συναντήσει εκεί...

Σημείωση: Στην Ενότητα ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ / ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ μπορείτε να βρείτε ταξιδιωτικές εντυπώσεις κι από άλλα μέρη τής ρωμέικης επικράτειας.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 45319

  22 Μαρ 2018

  Αν είχαν λίγο μυαλό οι Ρωμιοί και με βάση το παραμύθι πως κατάγονται απο τους αρχαίους έλληνες θα είχανε γίνει πλούσιοι εκμεταλευόμενοι τους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι που είναι αρχαιοκάπηλοι στην ιδεολογία ας γίνουν τουλάχιστον και στην πράξη, τόσα και τόσα έκτισαν πριν χιλιετίες οι προηγούμενοι κάτοικοι του τόπου, ας τα αξιοποιήσουν.

 • Ανώνυμος 36530

  14 Ιαν 2016

  Συμπέρασμα: η απεικόνιση της πραγματικότητας βλάπτει τον τουρισμό. Πρόταση: να πωλούνται γυαλιά με παρωπίδες

 • Ανώνυμος 34886

  23 Ιουν 2015


  http://www.iefimerida.gr/news/125455/αυτές-είναι-οι-φυλές-των-ελλήνων-στο-facebook--eσείς-σε-ποια-ανήκετε

 • Ανώνυμος 29680

  16 Σεπ 2014

  @29567
  Ελλαδάρικη λογική.
  Να μην αλλάζει τίποτε, να μην σχολιάζει και κατακρίνει κανείς τίποτε, εντέλλει όλα καλά και ωραία είναι εν Ελλάδι...
  Ειδικά με τόσους πολλούς πατριώτες (δεξιούς, αριστερούς, αναρχικούς, φασίστες, αρχαιόκαβλους) είναι να απορεί κανείς γιατί δεν πετάει το Ελλαδιστάν! Μας επιβουλεύονται και θέλουν το κακό μας!

  I.Bielidopoulos

 • Ανώνυμος 29567

  26 Αυγ 2014

  ΠΡΟΣ κα. Φυλακτού Ευγενία
  Η Αρχαία Κόρινθος έχει μια ιστορία.
  Αυτό που αναρτήσατε δεν είναι ακριβώς αυτό που δείχνει!
  Άπλα κανένας (πρόεδρος,δημαρχία,περιφέρεια,κράτος) δεν έχει ενδιαφερθεί τόσα χρονιά.......
  Λυπάμαι πολύ που ανεβάσατε στην ιστοσελίδα σας αυτό το άρθρο, γιατί σαν ΑρχαιοΚορινθιος και σαν Ελληνας προσπαθώ-ουμε να κάνουμε το καλύτερο για το χωριό μας για την πατρίδα μας την Ελλάδα!
  Αντί να βοηθήσετε, κάνετε και εσείς το ίδιο!
  Κατακρίνετε όλη την προσπάθεια μας και ''λέτε'' στον κόσμο να μην προτιμήση την Αρχαία Κόρινθο!
  ''Ντροπή σας'' ....... Λυπάμαι πραγματικά!