ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ-
ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΪΝ
ΣΤΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟ

Ρωμιοσύνη
εναντίον πυραμιδοειδούς


   Μπορεί πινακίδες, που θα σάς καθοδηγήσουν να πάτε στο πυραμιδοειδές τού Λυγουριού, να μην βρήτε κι εάν ρωτήσετε σχετικά τούς ντόπιους να σάς κοιτούν παράξενα, εάν όμως θελήσετε να πάτε στον παρακείμενο ναό τής Αγίας Μαρίνας (βλ. επάνω φωτογραφίες), ο οποίος έχει κτισθεί με πλήθος υλικών από το πυραμιδοειδές, όποιον και να ρωτήσετε θα τον ξέρει, υπάρχουν εξ άλλου αρκετές πληροφοριακές πινακίδες. Μέσα στην εκκλησία, σε κορνιζομένο έγγραφο ανάμεσα σε διάφορες πληροφορίες για την ιστορία της διευκρινίζεται, ότι «οι τέσσερις κεντρικοί κίονες, καθώς και τα κιονόκρανά τους προέρχονται από αρχαίο υλικό».


  Σε παρόμοια πινακίδα μέσα σε έναν ακόμα ναό - Φρανκεστάιν (ο οποίος, όπως ο ήρωας τής ομώνυμης ταινίας έχει κατασκευασθεί από διάφορα ετερόκλητα κομμάτια), στο ναό τού Αγίου Ιωάννου τού Ελεήμονα στο κέντρο τού Λυγουριού, αναγράφεται: «Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η χρησιμοποίηση αρχιτεκτονικών μελών από τα μνημεία τού Ασκληπιείου και άλλα αρχαία κτήρια τής περιοχής, που εκτοιχίστηκαν σχεδόν αυτούσια».

   Πρόσφατη είναι η περίπτωση τού βωμού των δώδεκα θεών στην Αρχαία Αγορά, ενός από τα αρχαιότερα μνημεία τής Αθήνας, που δεν πρόλαβε καλά - καλά να βγει στο φως κι η Ρωμιοσύνη αποφάσισε να τον καταχώσει πάλι στο σκοτάδι. Όλη η γύρω περιοχή επίσης, η Πλάκα, το Μοναστηράκι κ.λπ. είναι κτισμένη με αρχαία υλικά από την Ακρόπολη και όχι μόνον.

   Παρ΄ όλα αυτά όμως, και μέσα στη σχιζοφρένειά της δεν παραλείπει η Ρωμιοσύνη να ζητάει όποτε το θυμηθεί τα μάρμαρα τού Παρθενώνα, τα τυχερά εκείνα μάρμαρα, που τα πήγαν στο Βρετανικό Μουσείο και γλύτωσαν έτσι από τις ορέξεις της...

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

  • Ανώνυμος 47221

    5 Απρ 2019

    ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ