ΜΠΙΛΟΜΠΑ

Η σκηνοθέτις Σοφία Παπαχρήστου
μιλάει στην «Ελεύθερη Έρευνα»

   

    Θα δούμε κάποτε ηλεκτρικό ρεύμα να παράγεται από το μαγνητικό πεδίο τής Γής;  Πιθανό, σύμφωνα με την «Μπιλόμπα». Υπάρχουν επιστήμονες που διατείνονται, ότι όπου νά ΄ναι καταφτάνει. Οι περακασσιώτες πάντως, μαζί με τον Πέτερ, ένα μηχανικό μιας πολυεθνικής, διεκδικούν την παγκόσμια πρώτη.

     Η σκηνοθέτις Σοφία Παπαχρήστου  μιλάει στην «Ελεύθερη Έρευνα» για τη νέα της ταινία, μια επίκαιρη προφητική κωμωδία...    

     «Ε.Ε.»: Σοφία, απ΄ ότι ξέρω έχεις τελειώσει Νομική. Πώς από τη Νομική βρέθηκες στον κινηματογράφο;

     - Τέλειωσα Νομική, ασχολήθηκα με τη δικηγορία κάποια χρόνια, αλλά είδα, ότι δεν μού άρεσε πολύ. Πάντα από μικρή είχα πολλές καλλιτεχνικές τάσεις. Έκανα ζωγραφική, χορό, θέατρο.

     Μια φορά, εντελώς ερασιτεχνικά βρέθηκα στη Σχολή Σταυράκου. Ήμουν μεγάλη, γι΄ αυτό σού λέω, ότι ήταν γεροντοέρωτας (γέλια). Ένα βράδυ είχα πάει σε κάτι γυρίσματα να βοηθήσω, αφού είχα κανα δυό μήνες στη σχολή. Τότε γυριζόταν μια μικρού μήκους ταινία στο Πεδίο τού Άρεως. Ήταν εκεί ο Ραφαηλίδης κι ο Αβδελιώτης ντυμένος Μάρκος Μπότσαρης κι έβγαιναν μέσα από κάτι καπνούς κι έπαθα. Παράτησα τη δουλειά μου, γιατί δούλευα σε μιά εταιρεία κι είπα εγώ θέλω να κάνω αυτό στη ζωή μου.

     Στην αρχή ξεκίνησα σα σκηνογράφος. Έκανα δυο ταινίες μικρού μήκους πολύ πετυχημένες, αλλά αισθανόμουν, ότι μού έλειπε η γνώση. Έτσι, μετά από κάποια σεμινάρια στην Ευρώπη, τα μάζεψα και πήγα στη Νέα Υόρκη για περαιτέρω σπουδές.


Η σκηνοθέτις τής «Μπιλόμπας» Σοφία Παπαχρήστου

με το Δημήτρη Πιατά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.


     «Ε.Ε.»  Μίλησέ μας για τη νέα σου ταινία, τη «Μπιλόμπα».

     - Για να σώσει το κεφάλι του, εν μέσω απολύσεων, ο ήρωάς μας, ο Πέτερ, μηχανικός σε μια πολυεθνική με αμφίβολες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αναλαμβάνει την επίβλεψη τής κατασκευής ενός ευρωπαϊκού έργου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Πέρα Κάσσιρο, μια ασήμαντη κουκίδα στο χάρτη, χαμένη κάπου στο Αιγαίο.

    Πολύ σύντομα μετά την άφιξή του στο νησί, ο Πέτερ ανακαλύπτει, ότι οι συνθήκες απέχουν παρασάγγας απ΄ αυτά που υπολόγιζε: το μοναδικό χωριό δε διαθέτει παρά μία μόνο τηλεφωνική γραμμή, ηλεκτρικό ρεύμα, όποτε δεν τούς το κόβουν οι προαιώνιοι εχθροί τους από τη Χώρα και ούτε ίχνος υποδομής. 

Επιπλέον, οι λιγοστοί αλλά ιδιόρρυθμοι περακασιώτες δε γουστάρουν τούς ξένους, προτιμούν την ησυχία τους, τη «Μπιλόμπα» τους και να εισπράττουν χρήματα από τις τοπικές αρχές για έργα, που δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν στον αιώνα τον άπαντα.

     Ο Πέτερ, βέβαια, δεν είναι τύπος, που το βάζει κάτω εύκολα...


    

     «Ε.Ε.»: Έχει και οικολογικό μήνυμα η ταινία. Μιλάς για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. 

     Ο Πέτερ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σοβαρό ηθικό δίλημμα: να συμβάλει στο να χρησιμοποιήσει η πολυεθνική το έργο στην Πέρα Κάσσιρο ως βιτρίνα για την επεξεργασία των τοξικών αποβλήτων της ή να σώσει το νησί, που έχει πια  μπεί στην καρδιά του;


    Όλες μου οι ταινίες είχαν την οικολογική ευαισθησία και την οικολογική αναζήτηση, γιατί αυτό είναι κάτι, που με αφορά. Είναι στην καθημερινότητά μου. Η «Μπιλόμπα» είναι μιά ταινία προφητική, γιατί είμαι σίγουρη, ότι κάποια μέρα, όχι στο πολύ μακρυνό μέλλον, τα μαγνητικά πεδία όντως θα χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας. Πιστεύω απόλυτα, ότι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι η απάντηση στα προβλήματα, που έχουμε σήμερα. Δεν μπορούμε δηλαδή, να συνεχίσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη.

     Επίσης, το άλλο, που λέει πολύ σαφώς η ταινία είναι, ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να καταστρέφει ένα μέρος, επειδή είναι ανυπεράσπιστο, επειδή είναι μικρό ή επειδή εκεί οι νόμοι για το περιβάλλον δεν είναι τόσο ανεπτυγμένοι. Κάτι, που σήμερα συμβαίνει με τον Τρίτο Κόσμο, όπου η Δύση αδειάζει όλα τα τοξικά της απόβλητα.

    

     «Ε.Ε.»: Γιατί επέλεξες το «Μικρόκοσμο» για την προβολή τής ταινίας σου;

     - Ξεκινάμε προς το παρόν στο «Μικρόκοσμο». Δεν ξέρω αν η ταινία θα παιχτεί αργότερα και σε άλλες αίθουσες. Ο «Μικρόκοσμος» είναι επιλογή μου. Είναι μιά αίθουσα, που αγαπώ πολύ και σέβομαι πάρα πολύ τη δουλειά που κάνει. Είναι μιά πολύ ιδιαίτερη αίθουσα με πολύ ιδιαίτερο κοινό και με ευχαριστεί πάρα πολύ, που δέχτηκε ο «Μικρόκοσμος» να την πάρει σα διανομή και μάλιστα με μιά καινούρια εταιρεία διανομής, τής οποίας είναι η πρώτη ταινία, που διανέμει.

Χαίρομαι, γιατί ο «Μικρόκοσμος» έχει ένα πολύ ενδιαφέρον κοινό, που το έχει φτιάξει. Κι είναι ένα κοινό, που παρακολουθεί αυτό που γίνεται, δεν είναι το απρόσωπο κοινό μιάς μεγάλης αίθουσας και είμαι σίγουρη, ότι θα την αγκαλιάσει την ταινία.
     
 

   

 

 
 

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ