ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΑΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό
στην ευσεβέστατη Κύθνο

 

   Σε κάθε βήμα σου στην Κύθνο διαπιστώνεις, ότι η Ρωμιοσύνη επιβιώνει στο νησί ακμάζουσα. Χαρακτηριστικό τής Κύθνου είναι οι πολλές της εκκλησίες: 359 τον αριθμό· όλες ασβεστωμένες και καλοσυντηρημένες. 3,62 εκκλησίες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (συνολική έκταση 99 τετραγωνικά χιλιόμετρα) ή άν το θέλετε αλλιώς 4,2 κάτοικοι ανά εκκλησία (συνολικός πληθυσμός: 1.500 περίπου μόνιμοι κάτοικοι). Δηλαδή στην Κύθνο σε κάθε τετραμελή οικογένεια αντιστοιχεί και μιά εκκλησία!

 

     Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στη Ρωμιοσύνη τής Κύθνου.

 

 

     Όπου και να κοιτάξεις στην Κύθνο βλέπεις εκκλησίες, όπως στην παραπάνω χαρακτηριστική φωτογραφία, όπου εικονίζονται τέσσερις. Δεδομένου, ότι τα δέντρα στο νησί είναι ελάχιστα, πολλές φορές κοιτώντας στον ορίζοντα βλέπεις περισσότερες εκκλησίες, παρά δένδρα!

 

 

   Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα η Κύθνος φαίνεται να κατοικείται από την 8η χιλιετία π.Χ.. Κατά την αρχαιότητα, οπότε ήταν γνωστή και ως Οφιούσα, Δρυοπίς και Θηραμνία, έχει κατοικηθεί από Πελασγούς και Δρύοπες αρχικά και Ίωνες αργότερα. Μετέπειτα έγινε Μακεδονική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Ενετική, Ρώσικη, Τουρκική. Τον 15ο και 16ο αιώνες ήταν σχεδόν ακατοίκητη για πολύ καιρό (A. de Milo)· αποικίστηκε από Αλβανούς. (F.W. Hasluck: «Albanian settlements in the Aegean islands», B.S.A.,15, 1909, σελ. 225· ο ίδιος, «Depopulation», ό.π., σελ. 160, Π. Ζερλέντη: «Εκ των νησιωτικών Γεωγραφικά, Ιστορικά, Γλωσσικά», Νησιωτική Επετηρίς, 1, 1918, σελ. 66· Δ. Δημητρόπουλου: «Μαρτυρίες για τον πληθυσμό των νησιών τού Αιγαίου, 15ος - αρχές 19ου αιώνα», Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, 2004). Το όνομά της γιά πολλούς αιώνες κατά τη διάρκεια τού Μεσαίωνα ήταν Θερμιά από τις ιαματικές πηγές, που υπάρχουν εκεί. Κύθνος ξανάγινε από το νεοελληνικό εθνικισμό τού 19ου αιώνα, τότε, που αλλάχθηκαν χιλιάδες τοπωνύμια σε ολόκληρη την Ελλάδα «επί το ελληνικώτερον», προκειμένου να «αποδειχθεί» η φυλετική μας συγγένεια με τους αρχαίους έλληνες.

 

 

    

     “Εν εκκλησίαις” τής Κύθνου δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιόν θα ευλογούν, όπως φαίνεται κι από τα εικονιζόμενα τέμπλα εκκλησιών τού νησιού. Τον Θεόν, τον Θεόν Θεόν ή τον Θόν; Την ορθογραφία πάντως δεν φαίνεται να την ευλογούν...


 


Τα αξιοθέατα είναι σπάνια.
Δεν θα έλεγα το ίδιο
και για τις εκκλησίες,
που διαφημίζονται
ως σημαντικά αξιοθέατα
τού νησιού.
 

     Οποιεσδήποτε άδειες γιά ανέγερση, προσθήκη, επέκταση, διαρρύθμιση, επισκευή, συντήρηση και εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας εκκλησιών, μοναστηριών ή μητροπολιτικών μεγάρων δεν εκδίδονται από την Πολεοδομία, αλλά από το Γραφείο Ναοδομίας τής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών τής Εκκλησίας τής Ελλάδος. (Από το Ενημερωτικό Δελτίο τού Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τ. 2368). Ελλάδα: Ένα βαθύτατα μεσαιωνικό κράτος...


Τους επισκέπτες τής Χώρας
καλωσορίζει η ...Αγία Βαρβάρα!

Ένα χαρακτηριστικό τμήμα τουριστικού χάρτη τής Κύθνου. Παρατηρείστε, ότι από τα ένδεκα εικονιζόμενα τοπωνύμια, τα οκτώ είναι ονόματα αγίων.

 


Παραδοσιακό όχημα των εξαπτέρυγων…

 

 
Ο εκχριστιανισμός συνεχίζεται στα τετράποδα τής Κύθνου... Άργησαν, αλλά κατάλαβαν τα περί θρησκείας, τώρα μένει να εμπεδώσουν τα περί πατρίδος και μετά τα περί οικογένειας.
 Ακόμα και στο φόντο τής πινακίδας απαγόρευσης τής στάθμευσης είναι ζωγραφισμένη εκκλησία!

 

 

    Ξεκινάς να περάσεις μερικές μέρες σε ένα νησί και… σταυρώνεσαι! Δείτε την φωτογραφία. Δεν πρόκειται για νεκροταφείο. Στην Κύθνο, όπου δεν υπάρχουν εκκλησίες, ζωγραφίζουν σταυρούς ακόμα και στις πέτρες. (Αντιερωτικό νησί!)


 Θεοτικό ρουσφέτι…
Εγώ σε υμνολογώ,
η υπόλοιπη δουλ
ειά,
δική σου Παναγία μου!

    Η Παναγιά η Κανάλα είναι μιά από τις τρείς “αδελφάδες Παναγιές, που ευλογούν τo νησί” με όλο τους τον εξοπλισμό (θαυματουργές εικόνες κ.λπ.). Οι άλλες δύο είναι η Παναγιά τού Νίκους και η Παναγιά η Στρατολάτισσα κτισμένες στη θέση γκρεμισμένων αρχαίων ελληνικών ναών με χρήση των υλικών τους.

 

 

    Eικόνες από το Καθολικό στη Χώρα, ενδεικτικές των καταστροφών τού προχριστιανικού παρελθόντος τής Κύθνου. Στο βάθος αριστερά διακρίνεται το ακέφαλο άγαλμα τού Μένανδρου, σε πρώτο πλάνο τμήμα σαρκοφάγου τής ελληνιστικής περιόδου και δεξιά ένα μισοκατεστραμένο κιονόκρανο κορινθιακού ρυθμού.

 


Για να μη
νομίσουμε,
πως δεν
καταγόμαστε
από τους
αρχαίους έλληνες.
Ορίστε!

     Οι επάνω φωτογραφίες είναι από την Παναγιά Στρατολάτισσα· δεξιά φαίνεται η αγία τράπεζα στο ιερό της, η οποία στηρίζεται σε αρχαίο μάρμαρο βαμμένο με μπλέ λαδομπογιά. Οι κάτω φωτογραφίες είναι από εκκλησίες τής Δρυοπίδας.


 

Τεμάχια αρχαίων κιόνων ενσωματωμένα σε “παραδοσιακό” μαντρί.

 

Έτσι δένει το αρχαίο με το νέο στην Κύθνο.

Ευλογημένος να ΄ναι ο ρωμιός, που το έκτισε...

 

 

Ιδού η ορθογραφία… άσχετοι. Δείτε να μαθαίνετε!

 

 Ξέπλυμα -τουριστικού- χρήματος.


 
Τουλάχιστον τα κρεμασμένα
δεν τα φτάνουν
εύκολα οι γάτες!
 Απαγορεύεται η ρίψη μπάζων και σκουπιδιών; Άντε καλέ. Ποιος τα λέει αυτά;

Στη Ρωμιο-Κύθνο όλα επιτρέπονται!

 


     Στα Λουτρά υπάρχουν ιαματικές πηγές γνωστές από την αρχαιότητα, απ΄ όπου αναβλύζουν θειούχα, αλατούχα και σιδηρούχα νερά κατάλληλα για ρευματικές, αθριτικές, γυναικολογικές και άλλες παθήσεις. Το υδροθεραπευτήριο, έργο τού Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλερ, κτίστηκε επί Όθωνα. Η Ρωμιοσύνη σήμερα επένδυσε εκατομμύρια γιά την κατασκευή τού εικονιζόμενου “Ξενία”, το οποίο όμως, όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά έχει αφεθεί κι όλας στα χέρια του αμείλικτου χρόνου.

     Ο ξένιος Zεύς δηλώνει κλειστός λόγω... Ε.Ο.Τ.. Ραντεβού, όταν -κι άν ποτέ- απορωμιοποιηθούμε...

 


     Η Κύθνος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τής Ρωμιοσύνης, δεν αποτελεί όμως εξαίρεση, αλλά μέρος τού κανόνα.

 

     Διαβάστε επίσης στην “Eλεύθερη Έρευνα” γιά άλλα μέρη τής Ελλάδας:

     Oδοιπορικό στη χώρα των Α-ναξίων

     Από την Αφροδίτη τής Μήλου στην... κυρά-Πόπη τής Νάξου

     Αρχαίοι Νάξιοι και Ρωμιοί ανάξιοι

     Και τότε... ο άρτος πέτρωσε! Το «ες έδαφος φέρειν» στην Κάρπαθο

     Η Αγία Επίδαυρος

     Ρωμιοσύνη εναντίον Ολυμπίας

     Ο ιερός βιασμός τής Πεντέλης

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ