ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ:
ΑΘΕΟΙ
ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ
ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ !

Προς ''Ελεύθερη Έρευνα''
επιστολής Αμβροσίου το ανάγνωσμα

      Aγαπητέ κύριε,


     Στη σημερινή μου ανάρτηση (παρακαλώ να ανοίξετε το blog mkka.blogspot.com) απαντώ στις μη ορθές περί αγιασμού απόψεις σας (σ.σ.: βλ. Ο αγιασμός των υδάτων υπό το φως της λογικής). Αντιμάχομαι το κατωτέρω απόσπασμα:


     «...Είναι όμως γεγονός, ότι εάν πάρετε μία φιάλη νερού από την εκκλησία και μία φιάλη νερού από την βρύση του σπιτιού σας το νερό της «αγιασμένης» φιάλης μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποιο μέσο χρησιμοποιεί η Εκκλησία; Η απάντηση είναι απλούστατη: Στο αγιασμένο νερό οι ιερείς βουτούν βασιλικό. Ο βασιλικός έχει αντισηπτικές ιδιότητες, γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν βασιλικό στις ταριχεύσεις. Το βάπτισμα των φύλλων του βασιλικού μέσα στο νερό το κάνει να διατηρείται περισσότερο κι όχι οι ψαλμωδίες κι οι αγιασμοί των ιερέων. Αυτός είναι ο λόγος που η Εκκλησία διάλεξε το συγκεκριμένο αυτό φυτό για τον αγιασμό των υδάτων κι όχι επειδή, όπως παραδίδεται, η Αγία Ελένη μυρίζοντας δήθεν το άρωμα βασιλικού που είχε φυτρώσει στον τόπο που είχε ταφεί ο σταυρός, τον “ανακάλυψε” 300 χρόνια μετά τη σταύρωση…»  (Ίων Δημόφιλος, Hλεκτρολόγος-Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.).


                                                    Με αγάπη και ειλικρίνεια

                                                          † ο Κ & Αι Α

(σ.σ. Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ)         

      «Ελεύθερη Έρευνα»

     «Απολαύστε» χωρίς σχόλια μερικά χαρακτηριστικά σημεία από την εκτενή απάντηση του κ. Αμβροσίου, όπου με καυστική γλώσσα, όπως ο ίδιος ομολογεί («επειδή μου προσβάλλει την πίστη μου»), ξεδιπλώνει τη συνήθη μεσαιωνική «επιχειρηματολογία» των θεοκρατών εμπλουτισμένη με μαρτυρίες θαυμάτων και μεταφυσικών εμπειριών, αλλά και με ύβρεις, για τους απίστους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «μικρόνοες», «χαμηλού επιπέδου νοημοσύνης άνθρωποι» και «ηλίθιοι»:


     -     Άν δώσετε ή ραντίσετε με λίγο αγιασμό ένα ματιασμένο άτομο, αμέσως ξεματιάζεται.

    -     Άν δώσετε λίγο αγιασμό σε ένα δαιμονισμένο άτομο, αυτό θα αντιδράσει αμέσως.


     -   Ο αγιασμός εκδιώκει τον Διάβολο και προστατεύει τη ζωή μας. Από την Εκκλησία παρέχεται ως όπλο κατά του Διαβόλου «και προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον».


     -   Η Αγία Ματρώνα της Μόσχας θεράπευσε ένα παιδί ρίχνοντάς του ένα μπουκαλάκι αγιασμό στο πρόσωπο, σύμφωνα με μαρτυρία κάποιας κυρίας Ζηναΐδας Ζδάνοβας, το 1946.


     -   «Οι μικρόνοες, οι χαμηλού επιπέδου νοημοσύνης άνθρωποι, δεν μπορούν να καταλάβουν τα υπερ φύσιν γεγονότα».


     -   «Άπιστοι και άθεοι είναι μόνον οι ηλίθιοι».

 

   - Ο συντάκτης του άρθρου Ο αγιασμός των υδάτων υπό το φως της λογικής, Ηλεκτρολόγος - Ηλεκτρονικός Μηχανικός του Ε.Μ.Π., κ. Ίων Δημόφιλος, «με όπλο τη λογική παραλογίζεται, αφού τα ζητήματα πίστεως δέν επιδέχονται λογική εξήγηση». Πρέπει «να σκύψει λοιπόν με ταπείνωση και να προσκυνήσει τη δόξα του Θεού, ο οποίος τελεσιουργεί τα Μυστήρια της Εκκλησίας διά της επεμβάσεως του Παναγίου Πνεύματος και τότε θα ατενίσει τα ζητήματα αυτά με άλλο μάτι». 

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ