ΘΡΗΝΟΣ
ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΑΛΜΕΝΩΝ
ΣΗΜΑΙΩΝ

Το όνειρο
μιας συντάκτριάς μας


Θα μοιραστώ μαζί σας ένα πολύ ζωντανό όνειρο που είδα χθες το βράδυ, γιατί με αναστάτωσε και με προβλημάτισε:

Ενώ έβλεπα όμορφα κι ωραία τον προσφάτως μεταστάντα πλήρη ημερών γνωστό αγωνιστή, να αναπαύεται εν σκηναίς δικαίων κι εν κόλποις Αβραάμ συναριθμηθέντα μετά των αγίων, έλαβα ξαφνικά ένα e-mail από κάποιον πολύ δαιμόνιο ρεπόρτερ της Ε.Ε.. Ήταν λίγο μπερδεμένο, αλλά το αποκρυπτογράφησα.

Ο συγκεκριμένος ρεπόρτερ είχε εξασφαλίσει ειδική άδεια και πρωτοδίκως ανήλθεν εις τους ουρανούς, ώστε να μπορέσει να κατέλθει ελαφρώς εις την Κόλασιν.

Μου διαμήνυσε λοιπόν, ότι η σημαία της Κόλασης δεν ανεμίζει περήφανα, πλέον:

«Υπέστειλε τη σημαία της Κόλασης, ρε, το πιστεύετε; Τι κόλλημα έχει ο άνθρωπος;».

Δεν πολυπίστεψα βέβαια το e-mail αυτό, γιατί ο ρεπόρτερ ήταν μέρες σε κατ΄ οίκον περιορισμό λόγω κορωναϊού και θεώρησα ότι ο άνθρωπος απλώς «ψιλολάλησε».

Τότε όμως ήταν, που άρχισα να λαμβάνω πολλά ύποπτα e-mails από διάφορες... σημαίες!


Η πρώτη που επικοινώνησε μαζί μου, ήταν η σημαία των Μυρμιδόνων, των μυρμηγκιών που είχε μεταμορφώσει σε ανθρώπους ο Δίας:

«Εγώ ήμουν η πρώτη που κατέβασε ο μπαγάσας, και μάλιστα στη Φθιώτιδα, το πιστεύετε; Και δεν με αναφέρει καθόλου η Ιστορία».

Σωστό, μπορεί να μην το μάθαμε ποτέ αυτό, γιατί ο διαχρονικός αιωνόβιος αγωνιστής διακρινόταν και για τη σεμνότητά του.


Έτσι γράφει η Ρωμιοσύνη την «Ιστορία» της:
Αριστερά: Οι Γλέζος-Σάντας ποζάρουν μαζί με ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο όμως, έχουν αφαιρέσει από την εικόνα. Τη μεθοδολογία αυτή ακολουθούσε και ο Στάλιν, ο οποίος όχι μόνο δολοφονούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά συνέλεγε κι όλες τις φωτογραφίες που είχε ποζάρει μαζί τους κι αφαιρούσε τις μορφές τους από αυτές. Ποιο συμφέρον οδηγούσε άραγε τους δύο φοιτητές ώστε να αφαιρούν «φιλικά τους πρόσωπα» από φωτογραφίες; Τι ήθελαν να κρύψουν άραγε και για ποιο λόγο; Πηγή: Σολ. Νεοκ. Γρηγοριάδη: «Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος 1941-1974», έκδ. «Καπόπουλος», Αθήνα, 1975.
Μέση: Η ίδια φωτογραφία από μια ειδική έκδοση του ίδιου βιβλίου από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία το 2011, που έχει υποστεί επεξεργασία στο Photoshop και το άγνωστο πρόσωπο έχει εξαφανιστεί.
Δεξιά: Η ίδια φωτογραφία χωρίς Photoshop, αλλά πετσοκομμένη, όπως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.


Η δεύτερη σημαία ήλθε να ακυρώσει την πρώτη:

«Εμένα υπόστειλε πρώτη κι αφήστε την σημαία των Μυρμιδόνων να λέει!» Υπογραφή: Σημαία Τιτάνων.

Δεν πίστευα στα κοιμισμένα μάτια μου. Τι γίνεται εδώ; Θα αρχίσουν τα μαλλιοτραβήγματα οι σημαίες;

Σκάει τρίτο μήνυμα:

«Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι δύο πρώτες. Εγώ είμαι το ένδοξο λάβαρο του Σαλαντίν. Νόμιζε ότι με υπέστειλε, αλλά εγώ το ξημέρωμα ξανανέβηκα μόνο μου! Χα!».

Καπάκι μήνυμα από την Τρίτη Σταυροφορία. «Κι εμένα, κι εμένα!»

Έπηξα στα μηνύματα κι όλα από σημαίες και λάβαρα.

Α, υπήρχε και ένα μήνυμα που μας έβριζε για το άρθρο για τους 60.000 ρωμιούς αγρότες, που βρήκαν καταφύγιο στην οθωμανική αυτοκρατορία μετά το 1821 —λες κι εμείς τους στείλαμε— αλλά δεν πρόλαβα να ασχοληθώ.


Σε όλα μέσα!

Καταιγισμός μηνυμάτων.

Ένα από όλα ήταν από το φλαμουλίσκιο του ένδοξου βυζαντινού αυτοκράτορα Βασίλειου Α΄ Μακεδόνα, λίγο μετά τους δύο γάμους του με άνδρες:

«Πήγε να με κατεβάσει κι εμένα, αλλά άντρας δεν με έχει αγγίξει: Κάτω τα κουλά σου, του είπα, και η αλήθεια είναι ότι με σεβάστηκε!».

Η σημαία του Ιούλιου Καίσαρα, μου έστειλε ένα αναπάντεχο μήνυμα:

IMAGE DESCRIPTION«Επιτέθηκε και σε αυτές; Δεν το ήξευρα. Να καταθέσουμε ομαδική μήνυση!».

Αυτά όμως είναι Ιστορία και θα τα βρει η Δικαοσύνη. Το παρόν πρόβλημα όμως, είναι σημαντικό, διότι το ζούμε τώρα. Δεν έγινε ακόμη Ιστορία.

Ο Βελζεβούλ αυτοπροσώπως ανέβηκε από το Ανάκτορό του κι άρχισε να κοπανάει την πόρτα του Παραδείσου. Άνοιξε ο Αβραάμ κατ΄ εξαίρεση, διότι ο Πέτρος είχε πάει προς νερού του.

— Μπα! Πώς από ΄δω;

— Τι θα γίνει ρε φίλε με τον κολλημένο που μαζέψατε; Ήρθε και υπέστειλε τη σημαία μου, την έβαλε στην κωλότσεπη και γεια σας. Μαζέψτε τον!

— Ωχ! Εεε, να, ξέρεις, ήθελε να υποστείλει την σημαία μας κι επειδή βαριόμασταν να την ξανανεβάζουμε, σας τον στείλαμε. Συγνώμη. Μπορείς να δείξεις λίγη συναδελφική αλληλεγγύη; Θα του περάσει, τι θα κάνει;! Θα σου δώσουμε νέα σημαία!

— Εντάξει, αλλά έτσι και τον πετύχω, θα τον χώσω σε καζάνι με το συμπάθειο.

— Ναι, ό,τι πεις. Ευχαριστώ!


Έτσι όπως διάβαζα αποσβωλομένη τα μηνύματα, χτύπησε το τηλέφωνο κι άκουσα μια διστακτική φωνίτσα:

«Είμαι η ελληνική σημαία. Με άφησαν μεσίστια στην Ακρόπολη για την κηδεία και δεν ξέρω τι να κάνω. Να επαρθώ; Να υποσταλώ; Να μείνω μεσίστια;».

Στην τελευταία λέξη ράγισε η φωνή της κι έκλεισε το τηλέφωνο.
Και στο παραμύθι του Πολυτεχνείου μέσα!


Σας φαίνεται παράξενο, που σημαίες στέλνουν e-mail, έστω και στον ύπνο;

Μα, εδώ δεν σας φαίνεται παράξενο —και στον ξύπνιο μάλιστα— το ότι κάποιος κατέβασε μια υποσταλμένη σημαία κι απ΄ αυτό θεωρήθηκε ήρωας, έκανε πολυετή πολιτική καριέρα και δεν χρειάστηκε για δεκαετίες να ξαναδουλέψει σε ολόκληρη τη μακρά ζωή του.

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»
για το ψέμα του κατεβάσματος της σημαίας από την Ακρόπολη,
καθώς και για άλλα παραμύθια του '40 και της Κατοχής:
Ξαναζωντάνεψε τ΄ αρματολίκι... (Το παραμύθι «Εθνική Αντίσταση»).


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


25 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49012

  12 Μαΐ 2020

  Προσθήκη στο σχόλιο 48817:

  Με 3,5 εκατ. συνταξιούχους συν εργαζόμενους στο δημόσιο σε σύνολο πληθυσμού 10 εκατ., με περί τα 5 εκατ. δυναμικό απασχόλησης και 5,5 εκατ. έγκυρα ψηφοδέλτια στις τελευταίες εκλογές, δύσκολα μπορεί να περικόψει μια κυβέρνηση οποιαδήποτε κρατική δαπάνη. Η χώρα μετά τη χρεοκοπία του 2010 ελάχιστα άλλαξε από τα κακώς κείμενα που την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Αντί να γκρεμίσει το παλιό οικοδόμημα και να ξεκινήσει από τα θεμέλια ένα καινούργιο, κάλυψε τις ρωγμές στον σκελετό με σοβάδες και χρώματα και παρίστανε πως επέστρεψε στην κανονικότητα της ευημερίας με δανεικά, "λαθροβιώντας" στις παρυφές του τσουνάμι των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρείται μια εξ αυτών που έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον κόσμο στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Τούτο το πέτυχε γιατί άκουσε τους επιστήμονες και τόλμησε να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα "καραντίνας" πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι άλλες χώρες. Αν είχε υποχωρήσει στους "περίεργους" και τα μικροσυμφέροντα που υποστήριζαν πως με τη θεία μετάληψη και τις κεραλοιφές δεν μεταδίδεται ο ιός θα είχαμε και εδώ εκατόμβες νεκρών. Κάτι ανάλογο πρέπει να τολμήσει και στην οικονομία...
  https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3452571/me-litaneies-den-sozetai-i-oikonomia

 • Ανώνυμος 48844

  10 Απρ 2020

  Επ' ευκαιρία του σχολίου 48843 θα ήθελα να αναφέρω κάποια πράγματα.
  Καταρχήν οποιαδήποτε άσχημη τροπή, όχι μόνο μια επιδημία, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προσγείωση στην πραγματικότητα για περιπτώσεις όπως η ρωμιοσύνη. Απλά έτυχε τώρα η πανδημία, θα μπορούσε να ήταν μια οικονομική κρίση. Και το ότι πήραν μέτρα νωρίς είναι διότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή: οικονομία και τομέας υγείας ξεχαρβαλωμένα, οπότε ας εισπράξουμε μέτρα και καραντίνες.

  Πάμε τώρα στο ζουμί: από παλιά γράφω και ξαναγράφω ότι ολόκληρη η νεοελληνική κουλτούρα είναι ξεπερασμένη, παρωχημένη, προβληματική και για τα σκουπίδια, ότι η κουλτούρα πρέπει να αλλάξει, να συντριφτεί το εγώ του ρωμιού που δεν τον αφήνει να δει πέρα από τη μύτη του, ότι οι ρωμιοί αναπόφευκτα θα έρθουν στα λόγια μου και άλλα τέτοια.
  Αυτό με την "αυτουπέρβαση" δεν ξέρω αν έχει θέση. Εξηγούμαι: οι φορείς της προβληματικής κουλτούρας είναι πάντα η εκάστοτε παλιά γενιά. Μέσα στα κεφάλια τους εδράζουν όλη αυτή η αυθαιρεσία, η αδίστακτη συμπεριφορά, η διαφθορά παντού, η κουτοπονηριά, το βαθύ μίσος προς την κοινή λογική και μέσω αυτών περνάνε στην εκάστοτε νέα γενιά και οι αντιλήψεις αναπαράγονται και διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά. Η δε τελευταία παλιά γενιά δεδομένων των συνθηκών (π.χ. είσοδος στην ευρωζώνη) θέσπισε άνευ προηγούμενου προνόμια για την πάρτη της και αν κάποιος την κατακρίνει αμέσως έχουν την δικαιολογία του τύπου: επιβιώσαμε πολέμους και πείνες. Ναι, αλλά τα τελευταία σαράντα χρόνια έχουν φάει τον αγλέορα, έχοπυν μεταλλαχτεί κυριολεκτικά σε κάποιο νέο παχύδερμο είδος.
  Τα υπόλοιπα είναι θέμα επαγωγικής λογικής. Συνεπάγεται λοιπόν από τα παραπάνω ότι το πραγματικό πρόβλημα, αυτός ο παράγοντας που δεν επιτρέπει αλλαγές σε τρόπους σκέψης και συμπεριφορές και γενικά φρενάρει τα πάντα και εξουδετερώνει εκ τω γεννάσθε οτιδήποτε διαφορετικό, είναι η οικογενειοκρατία και η γεροντοκρατία.

  Αν ψάξουμε στην ιστορία θα δούμε ότι η νεολαία είναι πάντα το πιο δυναμικό κομμάτι μιας κοινωνίας, είτε σε καιρό πολέμου, είτε αντιδράσεων και αλλαγών. Αλλά πάντα υπήρχε ένα ποσοστό κρίσιμης μάζας παλιάς γενιάς που τη στήριζε και την κατεύθυνε. Εν Ελλάδι δεν υπάρχει κανένας απολύτως ουσιαστικός ερεθισμός από την παλιά γενιά προς τη νέα. Οι παλιοί απλά θέλουν να αναπαράγεται ο άθλιος, ραγιαδίστικος τρόπος σκέψης τους. Μην ξεχνάμε ότι ο νέος δεν είναι εύκολο να δαγκώσει το χέρι που τον ταίζει, διαθέτει μεν μια τάση προς την αντίδραση, την επαναστατικότητα και την αλλαγή κόντρα στον εκάστοτε συντηρητισμό, αλλά αυτή η τάση είναι αυτό ακριβώς μια φυσική τάση, τυφλή δηλαδή, χωρίς απαραίτητα σαφή στόχο και αποτέλεσμα. Οι παλιοί είναι αυτοί που διαμορφώνουν προς τα πού θα κατευθυνθεί ο παρορμητισμός των νέων. Και οι παλιοί όταν είναι νταβατζήδες και ξεφτίλες μην περιμένετε και πολλά και από τους νέους.

  Ο νέοι εν Ελλάδι δεν έχουν ιδέα με τί τύπους ανθρώπων έχουν να κάνουν, ζούνε σε ένα σύννεφο διανοητικής πορδίτσας. Μιλάμε για αδίστακτους ανθρώπους που δεν τους νοιάζει να ανατιναχτεί ο πλανήτης ή ο γαλαξίας ολόκληρος προκειμένου να περνάει το δικό τους μέσα στην οικογένεια και μέσα στην κοινωνία. Μιλάμε για αρρωστημένα εγώ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν τους νοιάζει η τεχνολογία, η εξειδίκευση, η επιμόρφωση, έχουν μάθει αλλιώς. Έφυγαν από τα χωριά τους τη δεκαετία του 70 και 80 και στοιβάχτηκαν σε πόλεις που κατά βάθος μισούν, εξού και σε κάθε κυριακάτικη/καλοκαιρινή/εορταστική έξοδο γίνεται χαμός από τους εκδρομείς που τρέχουν πίσω στα χωριά τους, τακτική που πλέον έχει περάσει την κουλτούρα των ρωμιών. Μιλάμε για κομπλεξικά άτομα. Για να μην αναφέρω τις ανασφάλειες και φοβίες ότι δεν θα έχουν άτομα να τους φροντίζουν στα γεράματα και να ακούνε τις μπούρδες τους. Και δώστου να εισπράττουν διπλές συντάξεις και εφάπαξ. Δηλαδή απαιτούν να τα παίρνουν χοντρά από το κράτος, θέλουν και τον μαλάκα να τους ξεχέζει. Μα τις συντάξεις τις θέσπισαν οι δυτικές κοινωνίες ακριβώς ώστε τα γερόντια να είναι ανεξάρτητα και να μην επιβαρύνουν τους εργαζόμενους γονείς που έχουν να αναθρέψουν τα δικά τους παιδιά. Εν Ελλάδι τα γερόντια απαιτούν και τους νέους να βαράνε προσοχή μπροστά τους όπως γινόταν παλιά στα χωριά, αλλά θέλουν και τα σύγχρονα προνόμια της συνταξιοδότησης. Δηλαδή τα θέλουν όλα! Ως εκ τούτου έχουν τόση μεγάλη δύναμη και πνευματική επιρροή που δεν δύναται να κινείται τίποτε εν Ελλάδι. Το αρρωστημένο εγώ τους είναι τόσο πολύ θρεμένο (μάλλον λόγω μεταπολίτευσης, σοσιαλιστικής παιδείας και απότομης αστικοποίησης) που δεν τους αφήνει να δουν παραπέρα.

  Α οι νέοι εν Ελλάδι μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν με τί άτομα έχουν να κάνουν, θα τους είχαν κανιβαλίσει. Αλλά μια και δεν πρόκειται να καταλάβουν ποτέ, θα επαναλάβουν τα ίδια όταν οι ίδιοι γίνουν παλιά γενιά. Οι παλιοί έχουν φροντίσει ώστε οι νέοι να μην σκέφτονται ανεξάρτητα για να μην τους ξεσκεπάσουν, με το να κρατάνε ανέπαφο τον ψυχολογικό και συναισθηματικό ομφάλιο λώρο με τους νέους. Έτσι ο νέος είναι ουσιαστικά άβουλος, μόνο φαινομενικά είναι ανεξάρτητος. Υποπτεύομαι ότι στις προβληματικές μουσουλμανικές κοινωνίες μια από τα ίδια ισχύουν, με την οικογένεια και τους γέροντες να ελέγχουν και κατευθύνουν τον τρόπο σκέψης των νέων και κάπως έτσι η κουλτούρα τους και τα κοινωνικά τους προβλήματα διαιωνίζονται.

  Αν οι νέοι θέλουν να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να συγκρουστούν με τους παλιούς που αποτελούν τους φορείς της προβληματικής νεοελληνικής κουλτούρας. Και σύγκρουση εννοώ από ευθεία διαφωνία μέχρι γύρισμα της πλάτης και αδιαφορία για τα νάματα και τις αξίες των παλιών. Αν δεν το κάνουν και γίνουν σαν αυτούς όταν παλιώσουν, τότε μπορεί η επόμενη νέα γενιά να είναι λιγότερη πρόθυμη να ακολουθήσει την παρωχημένη κουλτούρα τους. Και τότε θα την πατήσουν χωρίς να φταίνε άμεσα. (Πάντως οι εξελίξεις δείχνουν ότι η επανάσταση της νέας γενιάς έγινε με τη μετανάστευση στο εξωτερικό, όπως η επανάσταση της παλιάς γενιάς εναντίον της προηγούμενης παλιάς γενιάς έγινε με εσωτερική μετανάστευση, από τα χωριά δηλαδή στις πόλεις. Έτσι αποφεύχθηκε να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να πληγεί η βιοθεωρία του ρωμιού, δηλαδή η κουλτούρα του).
  Αυτά τα ολίγα για την ώρα.

 • Ανώνυμος 48843

  9 Απρ 2020

  Οι Ρωμιοί είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση! Δεν αρκεί να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες μας. Πρέπει να αλλάξουμε τελείως. Να πάψουμε να είμαστε Ρωμιοί και να γίνουμε "σύγχρονοι" άνθρωποι. Να έρθουμε σε επαφή με την πραγματικότητα, δηλαδή να κάνουμε την αυτοϋπέρβαση μας!
  Δεν είναι εύκολο να αρνείσαι τον εαυτό σου.. Είμαστε στην φάση, να δούμε αν μάς παίρνει να συνεχίσουμε κι άλλο όπως είμαστε ή δεν μάς παίρνει άλλο.
  Ο Κορωνοϊός, ήταν μια ψυχρολουσία και μια έστω δειλή επαφή με την πραγματικότητα (μεθοδικότητα).

 • Ανώνυμος 48842

  9 Απρ 2020

  "Εκτός Αθηνών και εντός Αττικής να δείτε τι γίνεται. Σε επαύλεις πλουσίων (στην παραλιακή Αθηνών-Σουνίου, στη Ραφήνα, στα Μεσόγεια κ.λπ.) υπάρχουν εκκλησίες εντός. Χάρη σε μια παλιά νομοθεσία που προέβλεπε ότι οι εκκλησίες πρέπει να ηλεκτροδοτούνται, πολλοί έσπευσαν να χτίσουν μια εκκλησίτσα μέσα στο οικόπεδό του και – ω του θαύματος – έπαιρναν και φως. Εκεί, δεν θα γίνουν λειτουργίες;"
  https://www.iefimerida.gr/ellada/oi-papades-einai-san-tin-ygrasia

  Ρωμιοσύνη το μεγαλείο σου!

 • Ανώνυμος 48841

  9 Απρ 2020

  "Εκτός Αθηνών και εντός Αττικής να δείτε τι γίνεται. Σε επαύλεις πλουσίων (στην παραλιακή Αθηνών-Σουνίου, στη Ραφήνα, στα Μεσόγεια κ.λπ.) υπάρχουν εκκλησίες εντός. Χάρη σε μια παλιά νομοθεσία που προέβλεπε ότι οι εκκλησίες πρέπει να ηλεκτροδοτούνται, πολλοί έσπευσαν να χτίσουν μια εκκλησίτσα μέσα στο οικόπεδό του και – ω του θαύματος – έπαιρναν και φως. Εκεί, δεν θα γίνουν λειτουργίες;"
  https://www.iefimerida.gr/ellada/oi-papades-einai-san-tin-ygrasia

  Ρωμιοσύνη το μεγαλείο σου!

 • Ανώνυμος 48840

  9 Απρ 2020

  Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ήρωας, γιατί έφτιαξε μια ωραία ζωή
  https://www.in.gr/2020/03/30/apopsi/o-manolis-glezos-itan-iroas-giati-eftiakse-mia-oraia-zoi/
  Σωστός...
  Αξιοζήλευτη ζωή, ούτε ο ίδιος δεν θα το φανταζόταν ότι θα γινόταν ευρωβουλευτής στα 90 και βάλε.
  Θα πηγαίνει ταξιδάκια στις Βρυξέλλες, θα μπαίνει στο ευρωκοινοβούλιο και θα πληρώνεται αδρά για αυτό.
  Ε, τί άλλο να ζητήσεις από αυτή τη ζωή.

 • Ανώνυμος 48839

  8 Απρ 2020

  Αν εννοείτε ότι το πρόσωπο που - υποτίθεται - αφαιρέθηκε από την φωτο, ήταν μια γυναίκα, η οποία απασχόλησε την Γερμανική φρουρά ώστε οι δύο δράστες να μπορέσουν να προσεγγίσουν την χιτλερική σημαία και να την αφαιρέσουν - θεωρεία Μανιαδάκη - τότε αυτή υποτίθεται πως εκτελέστηκε. Αλλά αν είχε συμβεί αυτό, πριν την εκτελέσουν θα έπρεπε να την είχαν βασανίσει φρικτά ώστε να μαρτυρήσει τους δράστες. Και σε κάθε περίπτωση, οι ναζιστές θα ενημέρωναν για την σύλληψη της και την εκτέλεση της. Πράγμα που θα προκαλούσε στους δύο δράστες, ισχυρότατο άγχος.Τέτοια ανακοίνωση από τους ναζί, δεν υπήρξε.

 • Ανώνυμος 48838

  8 Απρ 2020

  Ας αρχίσουμε με καλά νέα:
  https://www.marvel.com/articles/comics/marvel-unlimited-now-offering-free-access-to-iconic-comic-book-stories

  Ε, τί άλλο θέλετε.

  "Κοροναϊός : O ιδρυτής του Twitter χαρίζει το 1/3 της περιουσίας του - Ο Αμερικανός διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσι, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την προσωπική περιουσία του για να χρηματοδοτήσει την έρευνα κατά του κορονοϊού"
  https://www.in.gr/2020/04/08/tech/koronaios-o-idrytis-tou-twitter-xarizei-1-3-tis-periousias-tou/

  Και πολύ καλά κάνει. Σάμπως θα πάρει μαζί του τα δις όταν πεθάνει..

  Πάμε λίγη επιστήμη:
  "Η νέα μελέτη, από ερευνητές του Χάρβαρντ στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βοστώνη, ανέλυσε την ατμοσφαιρική ρύπανση και τους θανάτους Covid-19 έως τις 4 Απριλίου σε 3.000 αμερικανικές κομητείες, καλύπτοντας το 98% του πληθυσμού. «Βρήκαμε ότι μια αύξηση μόνο 1mg /m3 στα PM2.5 [σωματίδια] συνδέεται με αύξηση κατά 15% του ποσοστού θανάτων του Covid-19», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η μελέτη έλαβε υπόψη ένα φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων φτώχειας, του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, του αριθμού κρουσμάτων του κοροναϊού και των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών. «Οι προηγούμενες εργασίες έδειξαν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αύξησε δραματικά τον κίνδυνο θανάτου από τον Sars το 2003. Τα αποτελέσματά μας είναι συνεπή με αυτά τα ευρύματα», δήλωσε η Rachel Nethery, από την ομάδα του Χάρβαρντ."
  https://www.in.gr/2020/04/07/world/koronaios-pos-syndeetai-tin-atmosfairiki-rypansi-ti-leei-nea-ereyna/

  Στο μεταξύ:
  https://www.in.gr/2020/03/24/apopsi/skotoste-tous-gerous-ti-tous-thelete-otan-zoi-kostizei-oso-mia-maska/
  https://www.in.gr/2020/04/08/apopsi/deikste-sevasmo-aytoi-pou-pethainoun-apo-koronaio-anikoun-stis-kalyteres-genies/
  Μας τα έχει πρήξει ο Κανέλλης με τις κλάψες του για τα γερόντια. Πόσο σεβασμό απαιτούν επιτέλους, σαράντα χρόνια τώρα τρώνε με δέκα μασέλες, από παντού, από όπου μπορούν, δεν έχουν σταματημό. Η χειρότερη γενιά που ανέδειξε το νεο"ελληνικό" κράτος από ιδρύσεώς του. Ας μην γράψω άλλα, διότι τα έχω πάρει.

 • Ανώνυμος 48837

  8 Απρ 2020

  "Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως, είπε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του κατ΄οίκον». Όπως τόνισε αυτό «δεν θα το επιτρέψουμε, καθώς ενδεχομένως προκαλέσει μαζική μετακίνηση πολιτών και συνωστισμό». Μάλιστα όπως ανακοίνωσε ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με την ΚΕΔΕ για να δοθεί εντολή στους δήμους όλης της χώρας, καθώς πολλοί από αυτούς ήδη έχουν... διαφημίσει ντελίβερι Αγίου Φωτός. Την αρχή έκανε ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης όπου ο δήμαρχος ανακοίνωσε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε κάθε γειτονιά του δήμου, ενώ πριν από λίγο ακολούθησε με ανακοίνωσή του και ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Η κυβέρνηση προφανώς και ήθελε να προλάβει και άλλους δήμους οι οποίοι σίγουρα θα ανακοίνωναν αντίστοιχες πρωτοβουλίες."
  https://www.ethnos.gr/ellada/98938_eleghoi-se-oli-tin-ellada-olo-24oro-300-eyro-prostimo-kai-afairesi-pinakidon

  Ρωμιοσύνη σωτήριον έτος 2020!
  Με το 1/4 του πληθυσμού να είναι από 60 ετών και πάνω όπως διάβαζα κάπου τις προάλλες, οι δήμοι διαφημίζουν προφανώς ψηφοθηρικά μεταφορά του αγίου φωτός σε όλες τις γειτονιές.
  Πρέπει να πέσουν πολλές φάπες για να σοβαρέψει η νεο"ελληνική" κοινωνία.

 • Ανώνυμος 48836

  8 Απρ 2020

  Επίσης, είναι αμφίβολο αν στην εικόνα που ο Γλέζος φιλάει το άγαλμα του Στάλιν, είναι πράγματι ο Γλέζος. Εγώ έγραψα το σχόλιο 48815, είναι όμως θέμα αξιόπιστης πληροφορίας.

 • Ανώνυμος 48835

  8 Απρ 2020

  Γιατί πρέπει να υπάρχει και η αντίθετη άποψη, παρ' ότι δεν με εντυπωσιάζει ο μακαρίτης:

  https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/30/lakis-santas/

 • Ανώνυμος 48833

  8 Απρ 2020

  @48832
  Σαφώς δεν εκμηδενίστηκε, αυτό το λέει ο Δημητριάδης, αλλά δεν σημαίνει ότι όλα όσα λέει είναι και σωστά.
  Πάντως οι ιεράρχες λένε ότι θα τηρήσουν τα μέτρα, αλλά επιμένουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με θεία κοινωνία..
  Όσον αφορά τον διαχωρισμό, αυτό που πρέπει να γίνει είναι αποκρατικοποίηση της Εκκλησίας Α.Ε., δηλαδή να μην πληρώνονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα παπάδων από τον κράτος και να μην έχει τόσο στενή σχέση με το κράτος. Κάτι άλλα όπως η εικόνα στα δικαστήρια ή ο όρκος είναι δευτερεύοντα και περισσότερο για να αποπροσανατολίζουν από την ουσία.
  https://www.youtube.com/watch?v=Qr_lnJ6SVMM
  "Να σε ****** βρε αδελφέ".

 • Ανώνυμος 48832

  8 Απρ 2020

  48829
  Δεν πιστεύω ότι εκμηδενίστηκε, αλλά πιστεύω ότι η εκκλησία δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα μέχρι στιγμής. Τα χριστιανικά προβατάκια, θα αργήσουν να το αντιληφθούν, αλλά κάποια στιγμή θα το καταλάβουν..
  Για πρώτη φορά υπάκουσε στο κράτος και στην επιστήμη και να πράξει ενάντια στα συμφέροντα της. Δεν είχε και άλλη επιλογή, ο Κορωνοϊός την περιμένει στη γωνία.
  Ανοίγει ο δρόμος, πολιτικού κόσμου θέλοντος, να γίνει ο περίφημος διαχωρισμός κράτους εκκλησίας.

 • Ανώνυμος 48829

  7 Απρ 2020

  @48825
  "Αυτή κυριολεκτικά εκμηδενίστηκε. Εικονικά υπήρχε μέχρι στιγμής, είναι ένα νεκρό σώμα. Μιλώ για την Εκκλησία ως θεσμό, μιλώ για την ίδια την Ορθοδοξία. Ξέρετε, ο μεγαλύτερος εχθρός του χριστιανισμού είναι η θνητότητα. Ο θάνατος. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τον θάνατο τελειώνουν. Αν θυμάστε ο Απόστολος Παύλος στην Προς Κορινθίους επιστολή Α’ γράφει ότι αν δεν υπάρχει Ανάσταση Χριστού δεν υπάρχουμε και εμείς. Μπορούν να σώσουν έναν πληγέντα σήμερα από τον ιό;"
  https://www.iefimerida.gr/ellada/dimitris-dimitriadis-koronoios-ekklisia-syriza

  https://i.postimg.cc/15CcFQx9/arkas-koronoio.jpg

 • Ανώνυμος 48827

  7 Απρ 2020

  https://www.youtube.com/watch?v=BSuM-1gzfJk
  XD

 • Ανώνυμος 48825

  7 Απρ 2020

  "Όπως δήλωσε ο υφυπουργός κ. Βλάσσης : « Μπορεί φέτος η διαδικασία να είναι πιο λιτή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Άγιο Φως δεν θα φωτίσει τις καρδιές όλων των Ελλήνων. Μπορεί φέτος να μην κάνουμε Πάσχα όπως θα θέλαμε, όμως οφείλουμε να βάλουμε πάνω απ’ όλα την υγεία όλων μας, για να μπορούμε του χρόνου να γιορτάσουμε τις μέρες αυτές όλοι μαζί.»
  Πηγή: https://www.skai.gr/news/greece/vlasis-to-agio-fos-tha-erthei-kanonika-stin-ellada-pio-liti-i-diadikasia
  Ελπίζουμε ο ύψιστος να δείξει κατανόηση για φέτος. Υπομονή, του χρόνου!
  Πάλι, μπορεί στα α@χ@δια του, να μη τον νοιάζει..
  Ερώτημα στους άπιστους Θωμάδες: είναι δυνατόν κάθε χρόνο, ο θεούλης να κάνει το θαύμα του και να ανάβει το φανάρι του Πατριάρχη με το υπερκόσμιο φως που καίει αιώνια στον παράδεισο του και δεν είναι δυνατόν ο Γλέζος και ένας άλλος που δεν θυμάμαι το όνομα του, να κατέβασαν μια γερμανική σημαία;

 • Ανώνυμος 48823

  6 Απρ 2020

  "Δηλαδή να εκμεταλλευτεί η ΝΔ το υπέρ της κλίμα, να πάει σε διπλές εκλογές και να «κάψει» την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε δύο επώδυνες ήττες. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι εισηγήσεις για εκλογές τον Σεπτέμβριο δεν έχουν μόνο πολιτικά χαρακτηριστικά. Οσοι μιλούν για κάλπες υπογραμμίζουν την επόμενη ημέρα της επιδημίας στο μέτωπο της οικονομίας. Οι εκτιμήσεις για τη ζημιά που θα υποστεί η χώρα ποικίλλουν και συνδέονται άμεσα με τον χρόνο που θα κρατήσει η νόσος. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, με απώλεια και της τουριστικής σεζόν, οι οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για ζημιά της τάξης των 15 μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 30 δισ. ευρώ."
  https://www.in.gr/2020/04/06/politics/ekloges-koronaiou-senaria-gia-proores-kalpes-gia-tin-anasygkrotisi-tis-xoras/

  Πιθανό σενάριο, έτσι προσπερνώντας την απλή αναλογική και παίρνοντας υψηλό ποσοστό στις εκλογές, θα μπορούσε να επιβάλλει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει την επόμενη μέρα μετά το πέρας της πανδημίας.

 • Ανώνυμος 48822

  6 Απρ 2020

  Στις 20 με 23 Φεβρουαρίου περίπου 100 γουναράδες από την Καστοριά βρέθηκαν σε έκθεση γούνας στο Μιλάνο, σε μια περίοδο που στην ιταλική πόλη έπαιρνε σημαντικές διαστάσεις η εξάπλωση του κορονοϊού. Η επιστροφή των γουναράδων στην Καστοριά συνέπεσε με τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και ειδικότερα στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι γουνοποιοί να θεωρηθούν από τους συμπολίτες τους υπεύθυνοι γι' αυτό. Από τότε και κυρίως από τις αρχές Μαρτίου και μετά πολλοί Καστοριανοί άρχισαν να κοιτάνε... στραβά τους γουναράδες, να αλλάζουν κατεύθυνση στο δρόμο, όταν τους συναντούσαν, να γράφουν σχόλια κατηγορίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προχωρούν σε διάφορες άλλες τραγελαφικές αντιδράσεις.
  https://www.ethnos.gr/ellada/98462_goynarades-kastorias-dehomaste-bullying-kai-koinoniko-apokleismo-logo-koronoioy

 • Ανώνυμος 48821

  6 Απρ 2020

  Υποψιάζομαι πως ο Μητσοτάκης δεν φοβήθηκε τον ιό, αλλά τον χρησιμοποίησε σαν πρόφαση για να κλείσει της εκκλησίες, την Μύκονο και την Σαντορίνη. Πράγματα που απεχθάνεται, ως γνωστό. Τώρα γιατί έκαναν το ίδιο και οι μουσουλμανικές χώρες, δεν μπορώ να το εξηγήσω..
  Προχώρα Μητσοτάκη! Και πού είσαι μεγάλε! Μην άρεις ποτέ τα μέτρα. Γουστάρω κλειστές εκκλησίες forever!

  Γιάννης ο άθεος

 • Ανώνυμος 48819

  6 Απρ 2020

  Μπουμπούκι ο μακαρίτης.
  Στο μεταξύ, η selfie του Μπαλαούρα:
  https://i.postimg.cc/668Yx1LC/glezos-balaouras.png

 • Ανώνυμος 48818

  6 Απρ 2020

  Δεν υπηρξε,μεγαλυτερος απατεωνας.
  http://www.pare-dose.net/3602
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2013/11/manolis-glezos-kalpikos-iroas.html
  ΥΓ μεσα απο το κειμενο:"Σε μια τέτοια περίπτωση αυτά δεν ήταν χέρια. Αυτά ήταν φτυάρια ...Φτυάρια, τα οποία θα ανάγκαζαν τον Τσόρτσιλ να αναφωνήσει: "ο Γλέζος δεν σκάβει σαν Caterpillar, αλλά το Caterpillar σκάβει σαν Γλέζος".

 • Ανώνυμος 48817

  6 Απρ 2020

  "Αν η κυβέρνηση επιλέξει τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της υπερφορολόγησης καθώς η οικονομία έχει ισοπεδωθεί, η ζημιά που θα κάνει θα είναι μεγαλύτερη από το όφελος. Αν επιλέξει να μειώσει τις δαπάνες τα 2/3 των οποίων πάνε σε μισθούς και συντάξεις, καθώς θα αγγίξει το βαθύ κράτος, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικές εκρήξεις ανάλογες των αρχών της περασμένης δεκαετίας."
  https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3443650/den-tha-einai-eukola-ta-epomena-1-2-xronia

  Ακριβώς αυτό σκεφτόμουν τις προάλλες. Ο Κυριάκος έχει τα κότσια να επιβάλλει απαγορεύσεις εν μέσω πανδημίας, να κλείνει τις εκκλησίες και τις παραλίες και να απαγορεύει την κυκλοφορία σε Μύκονο και Σαντορίνι το βράδυ! Όλα όσα δηλαδή αγαπάνε οι ρωμιοί. Και καλά κάνει, αλλά γιατί δεν του φτάνουν τα κότσια που έχει για να κάνει και το αυτονόητο: να μειώσει το φαραωνικό συνταξιοδοτικό της ρωμιοσύνης. Διότι αν δεν αυξήσει την φορολογία, τότε η εναλλακτική είναι: μειώσεις συντάξεων και σμίκρυνση του υδροκέφαλου δημόσιου. Εδώ σε θέλω.

  Αλλά ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Κανείς ρωμιός πολιτικός δεν θέλει να βάλει χέρι στο συνταξιοδοτικό. Και από ότι φαίνεται δεν είναι θέμα αν έχουν κότσια, αλλά είναι μια εμμονή, ένα ψυχολογικό κόλλημα που δεν τους αφήνει να πράξουν το αυτονόητο. Διότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να έχει πτωχεύσει, όλα να έχουν πάρει την κατηφόρα εκτός από τις συντάξεις των παλιών. Δεν είναι δυνατόν η παλιά γενιά να απαιτεί να εργάζονται 40 νέοι για μια σύνταξη. Ο μέσος όρος των συντάξεων θα πρέπει χονδρικά να μην υπερβαίνει τον βασικό μισθό προκειμένου ένα συνταξιοδοτικό να είναι βιώσιμο. Είναι προφανές ότι το συνταξιοδοτικό είναι η ιερή αγελάδα της ρωμιοσύνης, το επιστέγασμα όλων των αυθαιρεσιών της, φαντασιώσεών της, είναι στόχος ζωής και ρωμέικης κοσμοαντίληψης. Ε αφού δεν θέλει να βάλει χέρι στο συνταξιοδοτικό ας επιβάλλει υπερφορολόγηση μετά το πέρασμα της πανδημίας.
  Αυτά για την ώρα.

  Μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=leEGkxEA7Zo

 • Ανώνυμος 48816

  5 Απρ 2020

  "Επίσης ο Μανώλης Γλέζος είχε προτείνει την μετονομασία πλατείας σε πλατεία Κωνσταντίνου Κουκίδη"
  https://el.wikipedia.org/wiki/Κωνσταντίνος_Κουκίδης

  Λέτε να πρότεινε την πλατεία Κουμουνδούρου;

 • Ανώνυμος 48815

  5 Απρ 2020

  Διαβάζεις από ιστορικό "ντοκουμέντο" : "Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.
  Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/146

  "Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο."
  Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/
  Κανένας Έλληνας δεν πλήρωσε με την ζωή του, το παράτολμο του εγχειρήματος. Τέλος καλό όλα καλά..
  Η ανατίναξη του Γοργοποτάμου είναι ασφαλώς ένα πολύ σημαντικότερο ιστορικό γεγονός. Αλλά οι πρωταγωνιστές του δεν έτυχαν τέτοιας αναγνώρισης, όπως ο Γλέζος.
  Στην περίπτωση του συνυπάρχει ο ατομικός ηρωισμός και ο συμβολισμός της γαλανόλευκης - που για τους Ρωμιούς έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία -η οποία συνεχίζει να κυματίζει.. υπερήφανα ενώ η εχθρική απουσιάζει.
  Υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο πρωτο γεγονός και αυτό της σημαίας.
  Στο πρώτο υπάρχουν πολλοί μάρτυρες που βεβαιώνουν την ανατίναξη της γέφυρας, και η ίδια η κατάρρευση της. Στο δεύτερο, οι μόνοι μάρτυρες είναι οι δράστες. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν άλλες μαρτυρίες που να βεβαιώνουν την απουσία της Γερμανικής σημαίας εκείνης της ημέρας που υποτίθεται ότι αναρτήθηκε νέα μετά τις 11 η ώρα.
  Αυτό που μετράει είναι ότι ο Γλέζος θεωρήθηκε ότι διέπραξε μια ηρωική πράξη που συνδέεται άμεσα με το υπερκομματικό και το υπερεθνικό.
  Αυτός είναι κυρίως ο λόγος, που έγινε αποδεκτός από τον κάθε πατριώτη, είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς.
  Και αυτή η ψηφοθηρική αποδοχή του, τον διευκόλυνε να μεταπηδάει από το ένα κόμμα στο άλλο ώστε να μπορεί να σιτίζεται από το πρυτανείο..
  Αυτή η ευρεία αποδοχή του τον διευκόλυνε επίσης, να λέει ότι του κατέβαζε η κούτρα του, σαν γκουρού της Αριστεράς και να υποστηρίζει ανοικτά τον εξουσιαστή Μιλόσεβιτς, τον Κάρασιτς που αιματοκύλισε την Σρεμπρένιτσα κλπ

  Γιάννης σημαιοφόρος

 • Ανώνυμος 48814

  5 Απρ 2020

  Επιτρέψτε μου ένα comments compilation των σχολίων μου για τον Γλέζο από εδώ:
  https://www.freeinquiry.gr/articles/articles-in-english/how-wheat-domesticated-us/4623.html
  Έτσι για να γελάσουμε.

  "Ηταν μάλιστα από τους τυχερούς ή γενναίους που άκουσε μια από τις διάρκειας επτά ωρών ομιλίες του Κάστρο. Στις συζητήσεις του, ο Κάστρο έλεγε στον Γλέζο ότι οι Επαναστάσεις έχουν τον χρόνο τους: πρέπει να γίνονται μόνο όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες, όταν έχουυν ωριμάσει.«Δεν πρέπει να κάνουμε επανάσταση με το ζόρι». Στην επίσκεψή του εκείνη στην Κούβα γνώρισε ο Γλέζος και τον Τσε Γκεβάρα που ήταν υπουργός Οικονομικών. Εχει αφηγηθεί ο ίδος ο Γλέζος: «Ηταν μία επανάσταση που εξελίσσονταν. Δηλαδή, από όπου περνούσε κέρδιζε δυνάμεις, εξαιτίας των δίκαιων αιτημάτων που είχε. Για να καταλάβεις, οι ταξιτζήδες έξω από το ξενοδοχείο που μέναμε, ήταν ένοπλοι. Όταν ένα καθεστώς δεν φοβάται τον οπλισμένο λαό του, δεν είναι δικτατορικό. Πώς είναι δυνατό να είναι δικτάτορας, όταν αποφάσιζαν οι κάτοικοι σε συνελεύσεις τι θα γίνει; Αυτοί οι ίδιοι αποφασίζουν. Πού είναι η δικτατορία;»."
  https://www.iefimerida.gr/ellada/manolis-glezos-kamy-fintel-kastro-mitsotakis

  Κομμουνιστική λογική, τί δεν καταλαβαίνετε βρε αχάριστοι, για το καλό σας είναι η επανάσταση και τα κουμπούρια των ταξιτζήδων.

  "Πραγματοποιεί δωδεκαήμερα απεργία πείνας με αίτημα να απελευθερωθούν οι δέκα βουλευτές της ΕΔΑ που βρίσκονταν εξόριστοι. Το αίτημά του έγινε μερικώς δεκτό απελευθερώθηκαν οι 7 από τους 10 και εκείνος διέκοψε την απεργία."
  https://www.iefimerida.gr/ellada/pethane-o-manolis-glezos

  Σωστός ο γίγας.

  "Ο διάλογος όπως τον μετέφερε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι χαρακτηριστικός: «Όταν πεθάνω, θα αναλάβετε εσείς, υπεύθυνα, και θα κάνετε εκκλησιαστική κηδεία. Δεν θα αφήσετε άλλους ανθρώπους να αναμιχθούν σε αυτό το θέμα», φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο ο γνωστός αγωνιστής της Αριστεράς, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιερώνυμο, του είπε πως αγαπά και σέβεται τη θρησκεία των Πατέρων."
  https://www.iefimerida.gr/ellada/manolis-glezos-ieronymos-thriskeytiki-kideia

  "«Η πιο έντονη ανάμνηση της ζωής μου, είναι η μάνα μου. Με ρωτάνε διαρκώς για τη σημαία. Εγώ όμως, ακόμα κι από την ιστορία της σημαίας, θυμάμαι τη μάνα μου» ανέφερε χαρακτηριστικά
  Όταν γυρίζαμε εκείνη την ημέρα στα σπίτια μας, η ώρα ήταν περασμένη, μετά τα μεσάνυχτα. Πάω στο σπίτι και βλέπω τη μάνα μου (…) Με περίμενε. Την πλησιάζω και της λέω, «Μάνα!».
  Σηκώνεται απότομα, με πιάνει από τον λαιμό, με πάει στην κουζίνα για να μην ακούσουν οι άλλοι και ξυπνήσουν και μου λέει «Πού ήσουν;».
  Τότε εγώ ανοίγω το σακάκι και της δείχνω το κομμάτι της σβάστικας που είχαμε κόψει. Με αγκαλιάζει, με φιλάει και μου λέει, «Πήγαινε κοιμήσου»», έλεγε ο Μανώλη Γλέζος."
  https://www.tanea.gr/2020/03/30/greece/manolis-glezos-i-zoi-tou-kai-i-drasi-tou-me-dika-tou-logia/

  Ωραίος τυπάς ο Γλέζος.
  https://www.youtube.com/watch?v=Ty1-G5tCC6Y
  https://www.youtube.com/watch?v=s3wcpQn_znA
  https://www.youtube.com/watch?v=MLrmCUsLY-c

  "Ως αυτοδίδακτος γεωλόγος, κάνοντας μαθήματα αυτοδιδασκαλίας και αυτομόρφωσης μέσα στις φυλακές πέρασε και από τα αμφιθέατρα του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ με τελευταία φορά να περνά το κατώφλι τους το 2018. Για να μην τον κουράζουν πάντα οι καθηγητές του ΑΠΘ συνδύαζαν τις εκδηλώσεις στην Πολυτεχνική και στο Γεωλογικό. Με τον Μανώλη Γλέζο- ο οποίος αναγορεύτηκε και επίτιμος διδάκτορας του Γεωλογικού"
  https://www.ethnos.gr/politiki/97354_otan-o-manolis-glezos-didaske-sta-amfitheatra-toy-apth-anamniseis-apo-synagonistes

  Δηλαδή αν κατάλαβα καλά ο μακαρίτης ήταν και ερασιτέχνης γεωλόγος.
  Μα τότε πώς είναι δυνατόν να μπερδεύει τους σεισμούς με τα βιοκαύσιμα και να γίνεται ρόμπα στην Ευρωβουλή:
  https://www.youtube.com/watch?v=k8R9iJC_2nM
  Βρε μπας και ο τύπος ήταν τυχοδιώκτης;

  Μ. Γλέζος: Η Ευρώπη είναι γέννημα της Ελλάδας, δε σας τη χαρίζουμε:
  https://www.youtube.com/watch?v=DZllhiTe8XY
  Εννοεί σας την πουλάμε..

  Γλέζος σε Σουλτς: Μακριά τα χέρια από την Ελλάδα:
  https://www.youtube.com/watch?v=BVtmCnLgnb0
  Έμεινε κάγκελο ο Σουλτς με αυτά που ακούει..