ΘΡΗΝΟΣ
ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΑΛΜΕΝΩΝ
ΣΗΜΑΙΩΝ

Το όνειρο
μιας συντάκτριάς μας


Θα μοιραστώ μαζί σας ένα πολύ ζωντανό όνειρο που είδα χθες το βράδυ, γιατί με αναστάτωσε και με προβλημάτισε:

Ενώ έβλεπα όμορφα κι ωραία τον προσφάτως μεταστάντα πλήρη ημερών γνωστό αγωνιστή, να αναπαύεται εν σκηναίς δικαίων κι εν κόλποις Αβραάμ συναριθμηθέντα μετά των αγίων, έλαβα ξαφνικά ένα e-mail από κάποιον πολύ δαιμόνιο ρεπόρτερ της Ε.Ε.. Ήταν λίγο μπερδεμένο, αλλά το αποκρυπτογράφησα.

Ο συγκεκριμένος ρεπόρτερ είχε εξασφαλίσει ειδική άδεια και πρωτοδίκως ανήλθεν εις τους ουρανούς, ώστε να μπορέσει να κατέλθει ελαφρώς εις την Κόλασιν.

Μου διαμήνυσε λοιπόν, ότι η σημαία της Κόλασης δεν ανεμίζει περήφανα, πλέον:

«Υπέστειλε τη σημαία της Κόλασης, ρε, το πιστεύετε; Τι κόλλημα έχει ο άνθρωπος;».

Δεν πολυπίστεψα βέβαια το e-mail αυτό, γιατί ο ρεπόρτερ ήταν μέρες σε κατ΄ οίκον περιορισμό λόγω κορωναϊού και θεώρησα ότι ο άνθρωπος απλώς «ψιλολάλησε».

Τότε όμως ήταν, που άρχισα να λαμβάνω πολλά ύποπτα e-mails από διάφορες... σημαίες!


Η πρώτη που επικοινώνησε μαζί μου, ήταν η σημαία των Μυρμιδόνων, των μυρμηγκιών που είχε μεταμορφώσει σε ανθρώπους ο Δίας:

«Εγώ ήμουν η πρώτη που κατέβασε ο μπαγάσας, και μάλιστα στη Φθιώτιδα, το πιστεύετε; Και δεν με αναφέρει καθόλου η Ιστορία».

Σωστό, μπορεί να μην το μάθαμε ποτέ αυτό, γιατί ο διαχρονικός αιωνόβιος αγωνιστής διακρινόταν και για τη σεμνότητά του.


Έτσι γράφει η Ρωμιοσύνη την «Ιστορία» της:
Αριστερά: Οι Γλέζος-Σάντας ποζάρουν μαζί με ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο όμως, έχουν αφαιρέσει από την εικόνα. Τη μεθοδολογία αυτή ακολουθούσε και ο Στάλιν, ο οποίος όχι μόνο δολοφονούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά συνέλεγε κι όλες τις φωτογραφίες που είχε ποζάρει μαζί τους κι αφαιρούσε τις μορφές τους από αυτές. Ποιο συμφέρον οδηγούσε άραγε τους δύο φοιτητές ώστε να αφαιρούν «φιλικά τους πρόσωπα» από φωτογραφίες; Τι ήθελαν να κρύψουν άραγε και για ποιο λόγο; Πηγή: Σολ. Νεοκ. Γρηγοριάδη: «Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος 1941-1974», έκδ. «Καπόπουλος», Αθήνα, 1975.
Μέση: Η ίδια φωτογραφία από μια ειδική έκδοση του ίδιου βιβλίου από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία το 2011, που έχει υποστεί επεξεργασία στο Photoshop και το άγνωστο πρόσωπο έχει εξαφανιστεί.
Δεξιά: Η ίδια φωτογραφία χωρίς Photoshop, αλλά πετσοκομμένη, όπως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.


Η δεύτερη σημαία ήλθε να ακυρώσει την πρώτη:

«Εμένα υπόστειλε πρώτη κι αφήστε την σημαία των Μυρμιδόνων να λέει!» Υπογραφή: Σημαία Τιτάνων.

Δεν πίστευα στα κοιμισμένα μάτια μου. Τι γίνεται εδώ; Θα αρχίσουν τα μαλλιοτραβήγματα οι σημαίες;

Σκάει τρίτο μήνυμα:

«Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι δύο πρώτες. Εγώ είμαι το ένδοξο λάβαρο του Σαλαντίν. Νόμιζε ότι με υπέστειλε, αλλά εγώ το ξημέρωμα ξανανέβηκα μόνο μου! Χα!».

Καπάκι μήνυμα από την Τρίτη Σταυροφορία. «Κι εμένα, κι εμένα!»

Έπηξα στα μηνύματα κι όλα από σημαίες και λάβαρα.

Α, υπήρχε και ένα μήνυμα που μας έβριζε για το άρθρο για τους 60.000 ρωμιούς αγρότες, που βρήκαν καταφύγιο στην οθωμανική αυτοκρατορία μετά το 1821 —λες κι εμείς τους στείλαμε— αλλά δεν πρόλαβα να ασχοληθώ.


Σε όλα μέσα!

Καταιγισμός μηνυμάτων.

Ένα από όλα ήταν από το φλαμουλίσκιο του ένδοξου βυζαντινού αυτοκράτορα Βασίλειου Α΄ Μακεδόνα, λίγο μετά τους δύο γάμους του με άνδρες:

«Πήγε να με κατεβάσει κι εμένα, αλλά άντρας δεν με έχει αγγίξει: Κάτω τα κουλά σου, του είπα, και η αλήθεια είναι ότι με σεβάστηκε!».

Η σημαία του Ιούλιου Καίσαρα, μου έστειλε ένα αναπάντεχο μήνυμα:

IMAGE DESCRIPTION«Επιτέθηκε και σε αυτές; Δεν το ήξευρα. Να καταθέσουμε ομαδική μήνυση!».

Αυτά όμως είναι Ιστορία και θα τα βρει η Δικαοσύνη. Το παρόν πρόβλημα όμως, είναι σημαντικό, διότι το ζούμε τώρα. Δεν έγινε ακόμη Ιστορία.

Ο Βελζεβούλ αυτοπροσώπως ανέβηκε από το Ανάκτορό του κι άρχισε να κοπανάει την πόρτα του Παραδείσου. Άνοιξε ο Αβραάμ κατ΄ εξαίρεση, διότι ο Πέτρος είχε πάει προς νερού του.

— Μπα! Πώς από ΄δω;

— Τι θα γίνει ρε φίλε με τον κολλημένο που μαζέψατε; Ήρθε και υπέστειλε τη σημαία μου, την έβαλε στην κωλότσεπη και γεια σας. Μαζέψτε τον!

— Ωχ! Εεε, να, ξέρεις, ήθελε να υποστείλει την σημαία μας κι επειδή βαριόμασταν να την ξανανεβάζουμε, σας τον στείλαμε. Συγνώμη. Μπορείς να δείξεις λίγη συναδελφική αλληλεγγύη; Θα του περάσει, τι θα κάνει;! Θα σου δώσουμε νέα σημαία!

— Εντάξει, αλλά έτσι και τον πετύχω, θα τον χώσω σε καζάνι με το συμπάθειο.

— Ναι, ό,τι πεις. Ευχαριστώ!


Έτσι όπως διάβαζα αποσβωλομένη τα μηνύματα, χτύπησε το τηλέφωνο κι άκουσα μια διστακτική φωνίτσα:

«Είμαι η ελληνική σημαία. Με άφησαν μεσίστια στην Ακρόπολη για την κηδεία και δεν ξέρω τι να κάνω. Να επαρθώ; Να υποσταλώ; Να μείνω μεσίστια;».

Στην τελευταία λέξη ράγισε η φωνή της κι έκλεισε το τηλέφωνο.
Και στο παραμύθι του Πολυτεχνείου μέσα!


Σας φαίνεται παράξενο, που σημαίες στέλνουν e-mail, έστω και στον ύπνο;

Μα, εδώ δεν σας φαίνεται παράξενο —και στον ξύπνιο μάλιστα— το ότι κάποιος κατέβασε μια υποσταλμένη σημαία κι απ΄ αυτό θεωρήθηκε ήρωας, έκανε πολυετή πολιτική καριέρα και δεν χρειάστηκε για δεκαετίες να ξαναδουλέψει σε ολόκληρη τη μακρά ζωή του.

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»
για το ψέμα του κατεβάσματος της σημαίας από την Ακρόπολη,
καθώς και για άλλα παραμύθια του '40 και της Κατοχής:
Ξαναζωντάνεψε τ΄ αρματολίκι... (Το παραμύθι «Εθνική Αντίσταση»).


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ