ΡΕΓΓΕΣ
ΜΕ ΑΕΡΙΑ

Πώς παραλίγο να προκαλέσουν
διεθνή διπλωματική κρίση


Θα σας περιγράψουμε ένα παράξενο και βρωμερό υποθαλάσσιο μυστήριο, που αφορά σ΄ ένα διεθνές δράμα στα βάθη του ωκεανού, εξ αιτίας του οποίου παραλίγο να ξεσπάσει σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Σουηδίας και Ρωσίας πριν από μερικά χρόνια.

Βρισκόμαστε τη δεκαετία του 1990. Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει. Παρά την πτώση του κομμουνισμού όμως, στην Ευρώπη επικρατεί ένταση. Πολλοί φοβούνται ότι μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η αποσταθεροποιημένη Ρωσία θα κινηθεί επιθετικά για να κερδίσει εδάφη. Μια χώρα στη γραμμή του πυρός της Ρωσίας είναι η Σουηδία.

IMAGE DESCRIPTIONΤότε, συνέβη κάτι, που έδειξε ότι οι χειρότεροι φόβοι τους μπορεί να γίνονταν πραγματικότητα. Μια μέρα, τον Μάιο του 1994, κι ενώ το σουηδικό Ναυτικό βρισκόταν σε περιπολία ρουτίνας στη Βαλτική, οι χειριστές των σόναρς εντόπισαν έναν ύποπτο ήχο.

Ακουγόταν λες και κάποιος τηγάνιζε κάτι. Για τους αξιωματικούς του Ναυτικού αυτό σήμαινε μόνο ένα πράγμα: Ένα εχθρικό υποβρύχιο.

Οι χειριστές υπέθεσαν ότι επρόκειτο για κάποιο σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο. Έτσι ήταν η ηχητική υπογραφή ενός υποβρυχίου, επειδή τα υποβρύχια απελευθερώνουν πολλές φυσαλίδες.


Οι σουηδοί έστειλαν πλοία για να αναχαιτίσουν το ρωσικό σκάφος, αλλά μετά από εξονυχιστική έρευνα δεν βρήκαν τίποτα.
IMAGE DESCRIPTION
Παρόλο που δεν βρήκαν τίποτα, συνέχισαν όμως να εντοπίζουν τον περίεργο θόρυβο. Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν παρελθόν, το σουηδικό Ναυτικό δεν καταλάβαινε τι γινόταν. Αυτό μπορεί να σήμαινε πόλεμο. Τι προξενούσε αυτό τον παράξενο θόρυβο;

Αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια ομάδα επιστημόνων για να ερευνήσουν. Οι επιστήμονες άκουσαν την ηχητική καταγραφή, αλλά δεν εκτίμησαν ότι ο ήχος προερχόταν από μηχάνημα. Θεώρησαν ότι είχε μια φυσική πηγή. Ίσως να οφειλόταν σε φυσαλίδες μεθανίου, που βγαίνουν από ρωγμές στον πυθμένα. Εξέτασαν τα ιζήματα από τη Βαλτική, για να βρουν αέρια που πιθανόν αντιστοιχούσαν σε αυτό το σήμα, αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Απορούσαν πού αλλού μπορεί να οφείλονταν οι υποθαλάσσιες φυσαλίδες με τέτοιο ήχο. Τότε, ο επιστήμονας Μάγκνους Γουόλμπεργκ παρουσίασε μια νέα θεωρία. Ήταν ειδικός στη Βιοακουστική, έξυπνος και με πολύ καλή φήμη. Είχε μία ιδέα: Τι κι αν πηγή του ήχου δεν ήταν ένα μηχάνημα ή ίζημα, αλλά ένα ζώο;
IMAGE DESCRIPTION
Πίστευε ότι ήξερε ποιο ζώο ευθυνόταν. Ένα βασικό υλικό της σουηδικής κουζίνας: Η ρέγγα.

Οι ρέγγες σχηματίζουν τεράστια κοπάδια στα νερά της Σουηδίας. Όπως πολλά άλλα ψάρια, έχουν μια νηκτική κύστη για να επιπλέουν. Αλλά υπάρχει μια μοναδική διαφορά. Οι νυκτικές κύστες συνήθως συνδέονται με τους πνεύμονες. Στη ρέγγα όμως, συνδέεται με τον πρωκτό της. Σφίγγουν την κύστη για να επικοινωνήσουν μια ειδοποίηση, οπότε βγαίνει αέριο από τον πρωκτό τους.

Ο Γουόλμπεργκ υποπτεύθηκε ότι ο ήχος ήταν αέρας από το σφιγκτήρα τους. Ένα μεγάλο κοπάδι μπορούσε να παράγει τη σταθερή ροή ήχου, που άκουγε το Ναυτικό.


Προκειμένου να το διαπιστώσει, γέμισε ένα ενυδρείο με ρέγγες κι άρχισε να τις σφίγγει μία-μία με το χέρι. Ο ήχος καταγράφηκε και στάλθηκε στο Ναυτικό για σύγκριση. Υπήρχε απόλυτη αντιστοιχία.

Επομένως, δεν υπήρχαν ρώσικα πυρηνικά υποβρύχια, μόνο πολλά αέρια από ρέγγες!

Σήμερα, ένα δοχείο με τις ρέγγες που εξέτασε ο Γουόλμπεργκ, φυλάσσεται στη Βασιλική Συλλογή Ιχθύων Ντι Σάτκους στη Νέα Ορλεάνη στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζει ένα παραλίγο διεθνές επεισόδιο, το οποίο τελικά οφειλόταν σε κοπάδι ψαριών με αέρια.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48317

  27 Δεκ 2019

  ...από πού κλάνει το μπαρμπούνι;

  https://www.slang.gr/lemma/14679-apo-pou-klanei-to-mparmpouni

 • Ανώνυμος 48204

  26 Νοε 2019

  The Wolf's Call (2019)
  https://www.imdb.com/title/tt7458762/