“ΝΑ ΜΠΑΡΜΠΕΡΙΣΩΜΕΝ
Τ΄ ΑΡΧΕΙΔΙΑ ΜΑΣ”

Ένα σπαρταριστό επεισόδιο
της καποδιστριακής περιόδου
με πρωταγωνιστές
τους Δυοβουνιώτη-Πανουργιά

Ο Γιάννης Ξύκης ή Δυοβουνιώτης (1757-1831),
οπλαρχηγός του ΄21, γεννημένος στο χωριό Δύο Βουνά της Φθιώτιδας.Το επεισόδιο διηγείται με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο ο ιστορικός του '21 Νικόλαος Κασομούλης στο έργο του: Απομνημονεύματα της επαναστάσεως των ελλήνων 1821-1833, τόμ. Γ΄, κεφ. Δ΄, σελ. 110-113:


Άλλη αταξία συγχρόνως γεροντική (εξερράγη) θεωρηθείσα ως αντιπολίτευσις. Από τους εκτός ενεργείας παραμελημένους στρατιωτικούς αρχηγούς πρεσβύτας επισήμους, εις Σαλαμίναν ευρίσκοντο ο Καρατάσιος, Γάτζος, Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης.

Εις αυτάς τας περιστάσεις, μια των ημερών, διαβαίνοντες οι δυο συμπέθεροι Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης με τα σκιάδιά των επί κεφαλής (σημ. σκούφιες ρουμελιώτικες, ίσως και φέσια, που ο συγγραφέας νομίζει χυδαίο να τα πει με τ΄ όνομά τους), με τας χείρας όπισθεν αμελημένως και αφελώς πώς, με βήμα βραδύ διασκεδάζοντες ενώ διήρχοντο από την αγοράν, και διευθυνόμενοι την ακρογιαλιάν του λιμένος, μεταξύ των στρατιωτών οίτινες ευρίσκοντο εις τα καφενεία, λέγει ο Πανουργιάς προς τον Δυοβουνιώτην:

Άι, συμπέθερε! Όλοι οι στρατιωτικοί ευρίσκονται εις δουλειάν. Ημείς τι θα κάμωμεν τώρα;

Δυοβουνιώτης. — Ημείς; Λέγει. Να μπαρμπερίσωμεν τ’ αρχείδια μας.

Πανουργιάς. — Το κάμνεις; Λέγει.

Δυοβουνιώτης. — Πληρώνεις;

Πανουργιάς. — Μάλιστα.

Δυοβουνιώτης. — Πηγαίνομεν λοιπόν, λέγει, να εύρωμεν μπαρμπέρην.

Όλοι ήκουσαν ταύτα, πλην γνωρίζοντες εξάλλου ποσάκις με τας αστείας των αισχρολογίας ευχαριστούσαν τους μικροτέρους, εγέλασαν οι ακούσαντες ταύτα.

Φθάσαντες λοιπόν εις εν εργαστήριον ενός μπαρμπέρη, εσυμφώνησαν να τον δώση ο Πανουριάς ένα ρουμπιγέν δια να ξουραφίση τ’ αρχείδια του Δυοβουνιώτη.

Ο Δυοβουνιώτης, χωρίς συστολήν, λύει τα βρακιά του και κάθεται εις το κάθισμα έξωθεν του εργαστηρίου (όχι μέσα στο εργαστήριο, έξω από το εργαστήριο, στον δρόμο) , τεντωμένα τα σκέλη. (Σημ. Ο λαϊκός μπαρμπέρης της εποχής στο φως της ημέρας περιποιούταν τους «μουστερήδες» του).

IMAGE DESCRIPTIONΟ βαρβέρης τον ρίπτει τα προσώπια (πεσκίρια) και παίρνει νερόν, και αρχίζει να τον μπαρμπερίζη. Βλέποντες ο κόσμος μίαν πράξιν τόσον παράξενον και γελοίαν, τρέχοντες και προσκαλούντες ο ένας τον άλλον, εσυσσωρεύθη όλον το πλήθος της αγοράς εκεί. Γέλωτας γενικός από όλους εξήρχετο, και μεγίστη αδιαφορία από τον Δυοβουνιώτην, συμπέθερον και τον μπαρμπέρην
.

Ευρεθείς εκεί, αστεϊζόμενος είπον:

Ιδού οποίοι αρχηγοί μας διοικούσαν. Και ηθέλαμεν ελευθερίαν…

Άιδε συ, λέγει, ο Δυοβουνιώτης. Σώπα, και μη σε μέλει τι γίνεται (γελώντας).

Τελειωθείσης της πράξεως ο Δυοβουνιώτης δέσας τα βρακιά του, ανεχώρησεν με όλην την αδιαφορίαν. Τον ερωτούσαν:

Διατί, γερο-Καπιτάνε, το έκαμες τούτο;

Είπεν εις μερικούς:

Διατί και ο κυβερνήτης μπαρμπερίζει τα μουστάκια του.

Σεβόμενος ο Στρατός τούτους τους γέροντας, δεν τους ενώχλησεν, αλλά μόλις απεσύρθησαν από το εργαστήριον, αμέσως ορμήσαντες εναντίον του μπαρμπέρη, τον εξυλοκόπησαν (μέχρι θανάτου, τον διήρπασαν) καλώς, τον έκλεισαν και το εργαστήριον.


Πολλοί οπλαρχηγοί προσβλήθηκαν από το παράξενο αυτό γεγονός που μαθεύτηκε γρήγορα και το θεώρησαν προσβολή για όλο το Στράτευμα. Ακόμα και ο γιος του Δυοβουνιώτη Γιώργος (χιλίαρχος) μάλωσε και βρίστηκε με τον πατέρα του.

Όταν ο Στρατάρχης έμαθε αυτή την πράξη από τον Πολιτάρχη, θέλησε να τους τιμωρήσει, αλλά για να μη δείξει ότι το έκανε από πάθος προς αυτούς, το ανέφερε στον Κυβερνήτη, που βρισκόταν στην Αίγινα. Ο Καποδίστριας κάλεσε τους οπλαρχηγούς, άκουσε τα παράπονά τους και τους έδωσε για ηθική ικανοποίηση κι ένα χρηματικό ποσό (από εκατό δίστηλα).

Οι Δυοβουνιώτης και Πανουργιάς για ένα χρονικό διάστημα κρύβονταν έως ότου κατακάτσει ο θόρυβος της προσβλητικής για τον Κυβερνήτη και το Στράτευμα πράξης τους.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


3 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50492

  11 Μαρ 2021

  Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα δεν έλειψαν και κομπογιαννίτες και οι τσαρλατάνοι , οι οποίοι ήταν ψευτογιατροί που απέβλεπαν αποκλειστικά στο οικονομικό όφελος. Όπως αναφέρει ο κ. Δαρδαβέσης έφεραν ειδική ένδυση και κάλυπταν το κεφάλι τους με σαμαροκάλπακο, στο οποίο τοποθετούσαν, εμφανώς, φάρμακα πρώτης ανάγκης. «Συνήθως, είχαν ως συνοδεία έναν βοηθό, ο οποίος διαλαλούσε ''γιατρός ! γιατρικά ! βότανα για κάθε αρρώστια και πληγή !'', ενώ μεταξύ τους μιλούσαν μια ιδιαίτερη συντεχνιακή διάλεκτο. Είχαν τα προσωνύμια ''Βικογιατροί'', όταν συγκέντρωναν βότανα από την κοιλάδα του Βίκου ή ''Ματσοκάριδες'', γιατί κρατούσαν, πάντα, ρόπαλο (mazuca), κυρίως για να αμύνονται από τις επιθέσεις των συγγενών του ασθενούς, σε περίπτωση αποτυχίας της θεραπείας που εφάρμοζαν. Η θεραπευτική αγωγή που συνιστούσαν, απαιτούσε αφενός υλικά για την παρασκευή φαρμάκων, τα οποία ήταν σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν (π.χ. αριστερό πόδι νυχτερίδας, που φώλιαζε σε ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία !) και αφετέρου υιοθέτηση οδηγιών ιδιαίτερα πολύπλοκων στην εφαρμογή τους, ώστε σε περίπτωση κακής έκβασης της ασθένειας ή του τραύματος, η ευθύνη να βαρύνει τον ασθενή και τους οικείους του. Στην ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση ίασης του ασθενή ή του τραυματία, που ήταν πάντα σύμπτωση, εδραιώνονταν η φήμη του κομπογιαννίτη, ο οποίος γινόταν πρόσθετα περιζήτητος, αλλά και πρόσθετα επικίνδυνος» σημειώνει ο κ Δαρδαβέσης.
  https://www.iefimerida.gr/stories/giatroi-1821-spoydagmenoi-kai-kompogiannites

  XD

  Αντισυλληπτικά χάπια για να μην συλλαμβάνεσαι:
  https://www.youtube.com/watch?v=aiNGOR0FlQM
  https://www.youtube.com/watch?v=YHyW_tGjnTI

 • Ανώνυμος 50484

  10 Μαρ 2021

  @50482
  Ο τύπος ήταν ο μαμιάς της εποχής. Και προφανώς δεν ήταν ο μόνος.
  Ανέκαθεν η εγωπάθεια και ο ναρκισσισμός ήταν λόξα των ρωμιών. Πάλι λάθος προτεραιότητες.
  Κάτι τρέχει στα γύφτικα στο βασίλειο της ψωροκώσταινας. Για τα πανηγύρια δηλαδή.

 • Ανώνυμος 50482

  10 Μαρ 2021

  Τι μουστάκλες είναι αυτές; Σαν να βλέπεις σταθμευμένο Μπόινγκ 747...Πάντως, αν δεν είμαι υπερβολικός, τα μεγάλα μουστάκια στοχεύουν σε παραπομπή, έμμεσα, στα γεννητικά όργανα. Στον έντονο ανδρισμό.
  Κατ' αναλογία, οι γυναίκες βάφουν τα χείλη τους, παραπέμποντας στα γυναικεία γεννητικά όργανα.
  Αν δεν κάνω λάθος..
  Γιάννης