Το Σαν Φρανσίσκο είναι μια ωραία, ζωντανή πόλη. Οι τουρίστες συρρέουν εκεί, οι ντόπιοι το λατρεύουν. Οι μόνοι που δεν είναι ευπρόσδεκτοι, είναι οι πεθαμένοι.
Σοβαρά, αν πεθάνει κάποιος στο Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να τον θάψουν, πρέπει να τον πάνε δέκα χιλιόμετρα νότια, στο Κόλμα. Στο Σαν Φρανσίσκο δεν υπάρχουν νεκροταφεία!
Το Κόλμα είναι γραφικό και καλύπτει μια μικρή έκταση. Αλλά έχει πολύ περισσότερο πεθαμένους από ζωντανούς. Οι πεθαμένοι υπερτερούν κατά σχεδόν 900 προς 1.
Εκεί ζουν 1.750 περίπου κάτοικοι, ενώ 1,5 εκατ. αναπαύονται εν ειρήνη.
Όταν μπεις στην πόλη βλέπεις ότι έχει παντού ανθοπωλεία. Σε περιβάλλουν μαγαζιά με μνημεία.
Υπάρχουν 17 νεκροταφεία στο Κόλμα κι έχουν από όλα: Ιάπωνες, καθολικούς, εβραίους, κινέζους, ιταλούς, σέρβους, ακόμα και ρωμιούς.
Πώς το Κόλμα έγινε γνωστό ως πόλη των νεκρών;
Το Σαν Φρανσίσκο δεν ήταν φιλόξενο προς τους πεθαμένους και συγκεκριμένα τις ταφές. Η επιφάνειά του είναι πολύ μικρή κι οι πεθαμένοι πιάνουν πολύ χώρο ακριβής ακίνητης περιουσίας.
Όπως κάθε πόλη που κατοικείται αποκλειστικά από νεκρούς, υπάρχουν μυστικά και εκπλήξεις ανάμεσα στις ταφόπλακες. Για να δεις όλους τους τάφους θέλεις μια μέρα.
Αλλά η πόλη έχει και ζωντανούς κατοίκους, οικογένειες. Είναι πολύ ωραία να ζει κάποιος απέναντι από νεκροταφείο. Οι γείτονες είναι πολύ ήσυχοι, δεν ενοχλούν.
Τα παιδιά μαθαίνουν ποδήλατο στα νεκροταφεία.

Αν πάτε στο Κόλμα και δείτε φάντασμα να κουνάει την ουρά του και να θέλει παιχνίδια, μην φοβηθείτε! Θα είναι από το νεκροταφείο κατοικίδιων, την τελική στάση για 13.000 σκυλιά, γάτες, λαγούς και ψάρια.
Οι τάφοι στο νεκροταφείο κατοικιδίων είναι τόσο ακριβοί, που κάποιοι επιλέγουν την αποτέφρωση ή βάζουν κάθετα τα ζώα. Αξίζει να δείτε τα ονόματα των πεθαμένων: Snoopy, Kitty κ.ά..

Τώρα, θα σας αποκαλύψουμε ένα μυστικό. Σας είπαμε, ότι δεν υπάρχουν πεθαμένοι στο Σαν Φρανσίσκο. Λοιπόν, αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια! Υπάρχει ένα «παραθυράκι», το οποίο επιτρέπει σε κάποιους να μην μετακομίσουν.
Κάπου στην πόλη βρίσκεται ένα οίκημα δεκάδων χιλιάδων πεθαμένων κατοίκων, το Columbarium. Είναι κρυμμένο μέσα σε μια αστική γειτονιά και οι δουλειές του πάνε καλά.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποθήκη τεφροδόχων δυτικά του Μισισιπή. Δεν την πολυξέρουν οι ντόπιοι, αλλά είναι τουριστικός προορισμός.
Το κτίριο άνοιξε το 1888 κι είναι αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Κάτω από το χάλκινο νεοκλασικό θολό και πίσω από τα βιτρό, βρίσκονται οι στάχτες χιλιάδων κατοίκων της πόλης.
Ο κόσμος αγοράζει σημεία. Υπάρχουν 80.000 τεφροδόχοι. Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στην πόλη.
Οι τιμές στο Columbarium κυμαίνονται από 7.000 μέχρι 70.000 δολάρια. Τα πιο ακριβά «οικόπεδα» είναι στο ύψος του ματιού. Ακόμα και με τέτοιες τιμές όμως, η μεσιτική αγορά ακμάζει.
Το πλεονέκτημα του να κλείσεις νωρίς θέση, είναι ένα ετήσιο πάρτι που διοργανώνεται, όπου γνωρίζεις τους μέλλοντες γείτονές σου!