ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ
ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙ

Η συναλλαγή
του Οδ. Ανδρούτσου
με τους οθωμανούς


IMAGE DESCRIPTIONΑπό τη στιγμή που κατέστειλε τις ταραχές στο Μοριά και υποχρέωσε τους αντάρτες να επιλέξουν ανάμεσα στο προσκύνημα και στην εξορία, ο Γκούρας έδειχνε διατεθειμένος να θέσει τα πράγματα κάτω από τη δεσποτική εξουσία του καταρτίζοντας πίνακες προγραφών και ενοχοποιώντας τον Μαυροκορδάτο. Τότε αιφνιδίως αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Ρούμελη, λόγω των ενεργειών των Τούρκων και του Οδυσσέα.

Φεύγοντας από το Ναύπλιο, ο Οδυσσέας είχε μεταβεί στο στρατόπεδο της Άμπλιανης, αλλά μη βρίσκοντας εκεί φιλικό κλίμα και συνειδητοποιώντας ότι οι κυβερνητικοί επίτροποι δεν επρόκειτο να του δώσουν ούτε μισθούς ούτε σιτηρέσιο, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται κύμα λιποταξιών από τον στρατό του, αποσύρθηκε στην επαρχία της Λιβαδειάς, όπου ασκούσε τα καθήκοντα του στρατιωτικού διοικητή. Φαντασμένος, μνησίκακος και χολωμένος από την απογοήτευση, κατέφυγε σε μια κίνηση απελπισίας: τη συναλλαγή με τους μωαμεθανούς. Κατέληξε στη σύναψη συνθήκης με τον Ομέρ πασά για την επικράτεια της Λιβαδειάς, γεγονός που αποτέλεσε το πρελούδιο για πιο σημαντικές έως και εγκληματικές διαπραγματεύσεις, μετά την απογύμνωση της Ανατολικής Στερεάς από τις στρατιωτικές δυνάμεις της λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Προς τα τέλη Ιανουαρίου κυκλοφόρησαν στηνΑθήνα ανησυχητικές πληροφορίες για την ολοένα και μεγαλύτερη οικειότητα του Οδυσσέα με τους Τούρκους, για διαβουλεύσεις που γίνονταν στη Χαλκίδα και για υποσχέσεις που του είχαν δώσει για ένα εκτεταμένο αρματολίκι, εξασφαλισμένο με σουλτανικό φιρμάνι. Οι φήμες αυτές επιβεβαιώθηκαν από το γεγονός ότι ένα στρατιωτικό σώμα Οθωμανών προωθήθηκε μέσω των στενών των Θερμοπυλών, καθώς και από δολοφονίες που διαπράχθηκαν στην ύπαιθρο με θύματα ανθρώπους που αντιστρατεύονταν τον Οδυσσέα.

Το θολό τοπίο φάνηκε να ξεκαθαρίζει από μια επιστολή, που με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου απηύθυνε ο Οδυσσέας στις δημοτικές αρχές, από τις οποίες ζητούσε να απελευθερώσουν έναν Τούρκο χειρουργό, καθώς επίσης και να του επιστρέψουν ένα ποσόν 14.000 πιάστρων, το οποίο είχε −κατά δήλωσή του− δαπανήσει για τον εφοδιασμό της Ακρόπολης. Σε περίπτωση που του αρνούνταν, απειλούσε να κάψει τα ελαιόδενδρα και τα σιτηρά τους. Σε απάντηση οι Αθηναίοι πρόκριτοι τον παρέπεμψαν στην κυβέρνηση, προετοιμάστηκαν να αμυνθούν και πίεσαν τον Γκούρα να επιστρέψει χωρίς χρονοτριβή. Στο ίδιο διάστημα ο Οδυσσέας έγραψε στους Μεγαρείς καλώντας τους να φανούν γενναίοι και να μη φοβούνται τίποτα, αφού ο σκοπός της εχθρότητάς του ήταν να λάβει αποζημίωση για τις βλάβες που είχε υποστεί από τουςΑθηναίους.

Τη νύχτα της 14ης Μαρτίου, ένα μπουλούκι στρατιωτών του μαζί με Τούρκους, εισέβαλαν σε χωριά που βρίσκονταν στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας και επιδόθηκαν σε άγριο πλιάτσικο.

Στις 15 Μαρτίου κατέφθασε ο Γκούρας και μαζί με τα στρατιωτικά σώματα που τον είχαν ακολουθήσει από την Πελοπόννησο βάδισαν στις 24 του μηνός προς την κατεύθυνση της Δόμβραινας και των Πλαταιών, για να πολεμήσουν με τον Οδυσσέα. Εκείνος, παρά την ενίσχυση με τριακόσιους Οθωμανούς ιππείς και Αρβανίτες, ένιωθε αδύναμος και γι΄ αυτό είχε υποχωρήσει στις Λιβανάτες, ένα παραθαλάσσιο μέρος κοντά στην Αταλάντη. Κατόπιν ζήτησε από τον αδελφό του, Γιαννάκη, να καταλάβει το μοναστήρι τον Αγίου Γεωργίου, απέναντι από τη δική του θέση. Στις 12 Απριλίου έγινε μάχη στην οποία νίκησαν οι Έλληνες κι έτσι την επομένη ο Γιαννάκης υποχρεώθηκε να παραδοθεί μαζί με εξήντα άνδρες. Επειδή, όμως, ο Γκούρας κατάλαβε ότι ο Γιαννάκης δεν ενέκρινε τις επιλογές του αδελφού του, τον έστειλε στις Λιβανάτες να κομίσει προτάσεις περί συμβιβασμού.

Ο Οδυσσέας είχε ήδη μετανιώσει για τη βιασύνη του να συμμαχήσει με την ημισέληνο, καθώς είχε διαπιστώσει ότι αυτή η απόφασή του είχε κλονίσει σε τέτοιον βαθμό τους Έλληνες υποστηρικτές του, ώστε όχι μόνο αξιωματικοί και στρατιώτες αλλά και ο ίδιος ο ιδιαίτερος γραμματικός του, τον είχαν εγκαταλείψει. Ο Οδυσσέας ήταν ο πιο δύσπιστος από τους θνητούς και απόλυτα εξοικειωμένος με τη συνήθη απιστία των Τούρκων, τους οποίους τόσο συχνά είχε εξαπατήσει και στα χέρια των οποίων είχε τώρα τόσο απερίσκεπτα εναποθέσει τη μοίρα του. Γνώριζε καλά ότι αν παρέμενε στο πλευρό τους, αργά ή γρήγορα το κεφάλι του θα στόλιζε την αυλή του σουλτάνου. Η απελπισία τον οδήγησε να εγκαταλείψει τους απίστους. Έτσι, με το πρόσχημα της αναγνώρισης εδάφους βγήκε στις 20 Μαρτίου από τις Λιβανάτες και κατέφυγε στο στρατόπεδο του Γκούρα. Εκείνος τον έθεσε υπό αυστηρό περιορισμό σε έναν πύργο της Ακρόπολης των Αθηνών και εξακολούθησε την πολιορκία στις Λιβανάτες, όπου οι μουσουλμάνοι εξαγριωμένοι από την αποσκίρτηση τον Οδυσσέα, έσφαξαν τους λίγους χριστιανούς που είχαν στην εξουσία τους.

IMAGE DESCRIPTIONΟ Αμπάς πασάς, διοικητής στο Ζητούνι, βάδισε κατά τον Τουρκοχωρίου, αλλά εκεί συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τους Έλληνες του Στάθη Κατσικογιάννη και ο Κριεζώτης ύστερα από μια σφοδρή αναμέτρηση ανέβηκε το ρεύμα του Κηφισού προς τη Γραβιά. Οι κινήσεις αυτές ανάγκασαν τον Γκούρα να σπεύσει ταχύτατα προς τα Σάλωνα, με αποτέλεσμα η φρουρά από τις Λιβανάτες να βγει κόβοντας δρόμο μέσα από τις τάξεις των πολιορκητών.

Προτού βγει στον πόλεμο, ο Οδυσσέας είχε ασφαλίσει την οικογένειά του στο άντρο του στον Παρνασσό. Είχε εμπιστευθεί τη φύλαξη στον Trelawny (πρόσφατα παντρεμένο με τη μικρότερη αδελφή του Οδυσσέα, σ.σ. Edward John Trelawny, 1792-1881, Άγγλος τυχοδιώκτης και συγγραφέας) και σε λίγους άνδρες. Η σπηλιά αυτή είχε την ιδιοτυπία να είναι εντελώς απόρθητη. Από τη στιγμή που τραβούσαν τις ανεμόσκαλες οι καταφεύγοντες σε αυτήν, κανένας στρατός και κανένα πυροβολικό δεν ήταν δυνατον να την προσβάλει. Όταν συνέλαβαν τον Οδυσσέα, τον οδήγησαν σε ένα σημείο από όπου θα μπορούσαν να τον αναγνωρίσουν οι συγγενείς του μέσα από το σπήλαιο. Εκεί ανάγκασαν τον αιχμάλωτο οπλαρχηγό να υπογράψει μια διαταγή για την παράδοσή τους, αλλά ο γαμπρός του την αψήφησε με περιφρόνηση, ισχυριζόμενος ότι ήταν προϊόν άσκησης βίας.

Η υπόλοιπη ιστορία του Οδυσσέα θα αναφερθεί συνοπτικά. Υπήρξε ένοχος τόσο πολλών βάρβαρων πράξεων και είχε δημιουργήσει τέτοιο πλήθος θανάσιμων εχθρών, ώστε η μόνη εγγύηση για την ασφάλειά του βρισκόταν πλέον στη μεγαλοψυχία του Γκούρα, ο οποίος στην αρχή πάσχισε να σώσει το παλιό αφεντικό του. Επειδή, όμως, ο ίδιος στερούνταν κρίσης και επίσης επηρεαζόταν από ανθρώπους του περιβάλλοντός του, ενέδωσε τελικά σε μια απρόθυμη συγκατάθεση για την εκτέλεση του Οδυσσέα.

Με το ξημέρωμα της 17ης Ιουνίου φάνηκε το άψυχο κορμί του Οδυσσέα να κείτεται στη βάση του πύργου, όπου κρατούνταν. Ειπώθηκε ότι στην προσπάθειά του να κατέβει έσπασε το σκοινί από το οποίο κρεμόταν και ο θάνατός του αποδόθηκε στην πτώση. Κανείς, ωστόσο, δεν πίστεψε αυτήν την ιστορία. Αντιθέτως, η εκδοχή που επικράτησε είναι ότι τον στραγγάλισαν και ύστερα τον πέταξαν από την κορυφή του πύργου. Στη συνέχεια ο Γκούρας ένιωσε τύψεις για τον θάνατο του πρώην φίλου του,
άκουγε με πόνο να προφέρουν το όνομά του και που και που μουρμούριζε: «Σ΄ αυτήν την υπόθεση παραπλανήθηκα!».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

IMAGE DESCRIPTIONΤο παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Thomas Gordon: Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης,
έκδ. «Αρχιπέλαγος», Αθήνα, 2010.

Ο Sir Thomas Gordon (1788-1841) υπήρξε αξιωματικός του βρετανικού στρατού και ιστορικός. Αξιομνημόνευτος είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε στα γεγονότα του ΄21, στη δεκαετία του 1820 και 1830, αλλά και η συγγραφική προσφορά του στην εξιστόρησή τους.
Γεννήθηκε στη Σκωτία και σπούδασε στο Eton και το Brasenose College στην Οξφόρδη. Από το 1808-1810 υπηρέτησε στο «Royal Scots Greys», σύνταγμα ιππικού του βρετανικού στρατού και προάχθηκε στο βαθμό του λοχαγού. Κληρονόμησε μεγάλη περιουσία και τον Μάιο του 1810 παραιτήθηκε από την υπηρεσία, για χάρη των ταξιδιών. Για αρχή πήγε στα Ιωάννινα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Αλή πασά.

Τα ταξίδια του στη διετία 1810-1812 περιέλαβαν την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, καθώς και περιοχές της Ανατολίας, της Περσίας και της Μπαρμπαριάς. Το 1813 διατέλεσε λοχαγός του ρωσικού στρατού ακολουθώντας τη σκωτική διασπορά στη Ρωσία. Στις αρχές του 1814 επέστρεψε στη χώρα του. Το 1815 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου παντρεύτηκε την Μπάρμπαρα Καν από την Αρμενία (αργότερα βαρόνη de Sedaiges). Την ίδια χρονιά βρέθηκε στο σαράι του Αλή Πασά στα Ιωάννινα και το φθινόπωρο στο Βουκουρέστι. Εκεί γνώρισε τους Αλέξανδρο και Δημήτριο Υψηλάντη.

Το καλοκαίρι του 1821, μαζί με άλλους φιλέλληνες και ρωμιούς σπουδαστές και επιστήμονες του εξωτερικού, επιβιβάστηκαν στο ίδιο πλοίο, στη Μασσαλία, και κατέβηκαν στην Ελλάδα. Έφερε μαζί του εξακόσιες ξιφολόγχες, μολύβι και τρία βομβοβόλα. Όταν έφθασε στην Ελλάδα, μετέβη στο στρατόπεδο των Τρικόρφων, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τον Δημήτριο Υψηλάντη και όσους οπλαρχηγούς και προκρίτους βρίσκονταν εκεί. Στο πρόσωπο του Gordon, ο οποίος ανέλαβε να οργανώσει το πρώτο τακτικό στρατιωτικό σώμα από ρωμιούς, διέβλεπαν την πρώτη έμπρακτη εκδήλωση βοήθειας του φιλελληνισμού γενικώς και των άγγλων ειδικότερα.

Τον Αύγουστο του 1821 ο Gordon έλαβε μέρος στην πολιορκία της Τρίπολης. Οι σφαγές και οι λεηλασίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της Άλωσης της Τριπολιτσάς, του προκάλεσαν τέτοια δυσφορία, ώστε έφυγε από την Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 1822 η προσωρινή κυβέρνηση της Ερμιόνης, του απέστειλε επιστολή ζητώντας του να επιστρέψει. Αρνήθηκε, αλλά εντάχθηκε στη Φιλελληνική Επιτροπή του Λονδίνου. Αρνήθηκε την πρόσκληση της επιτροπής να πάει στην Ελλάδα, επειδή ήταν εναντίον των πελοποννήσιων, οι οποίοι ήταν μέλη της κυβέρνησης και τους θεωρούσε κοινούς ληστές. Ως μέλος της επιτροπής όμως, υποστήριξε σθεναρά το διορισμό του λόρδου Byron.
Η επιτροπή αυτή εργάστηκε για τη σύναψη δύο δανείων το 1824 (800.000 λιρών) και το 1825 (2.000.000 λιρών).

IMAGE DESCRIPTION
Ο Gordon προσκλήθηκε την άνοιξη του 1826 από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Παναγιώτη Νοταρά, για την προώθηση της ενότητας και της στρατιωτικής πειθαρχίας. Έφτασε στο Ναύπλιο το Μάιο του 1826 και διαπίστωσε ότι οι διαφορές ανάμεσα στους ρωμιούς είχαν σβήσει ακόμη και την εχθρότητα κατά των οθωμανών. Έφερε μαζί του το υπόλοιπο των 14.000 λιρών από το δεύτερο δάνειο, που η Αγγλία είχε παραχωρήσει στην επαναστατική κυβέρνηση. Από τότε αρχίζει η ενεργότερη συμμετοχή του.

Αργότερα παραιτήθηκε από την αρχηγία των στρατευμάτων του Πειραιά, επειδή οι προτάσεις του δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση. Ως χαρακτήρας ήταν ευερέθιστος. Απαιτούσε πειθαρχία, αλλά ήταν άπειρος στη διοίκηση ατάκτων.
Επανήλθε στην Ελλάδα το 1828. Από το 1828 έως 1831, διενήρησε τις ανασκαφές στον Ναό της Ήρας, κοντά στο Άργος.
Μετά, έφυγε στην Αγγλία κι ασχολήθηκε με τη συγγραφή της Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Gordon δεν ήταν φιλικά διακείμενος προς τον Καποδίστρια.

Το 1835, μετά την εγκαθίδρυση της μοναρχίας στην Ελλάδα, προσκλήθηκε από τον Armansperg και επανήλθε στην Ελλάδα. Του ανατέθηκε το καθήκον της εμπέδωσης της τάξης στη Στερεά Ελλάδα και η πάταξη της ληστείας, έργο το οποίο εκτέλεσε με επιτυχία. Στη συνέχεια ανέλαβε τη στρατιωτική διοίκηση της Πελοποννήσου και κατόπιν διορίστηκε πρώτος αρχηγός του σώματος γενικών επιτελών. Οι διαφωνίες του με τον Armansperg τον οδήγησαν σε οριστική παραίτηση. Επέστρεψε στην πατρίδα του, τη Σκωτία, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Από την πλειονότητα των ιστορικών ο Gordon θεωρείται ότι επέδειξε φιλελληνική δράση, ενώ κατ΄ άλλους υπήρξε πράκτορας των βρετανών. (Βλ. Κυρ. Σιμόπουλου: Πώς είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του ΄21, έκδ. «Στάχυ», Αθήνα, 1991, τόμ. Α΄, σελ. 367-387, κεφ. «Η περίεργη περίπτωση Γκόρντον»).

Η Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης χαρακτηρίζεται ως ένα από τα εγκυρότερα και σοβαρότερα έργα για το ΄21 διαθέτοντας σημαντικό σε έκταση υλικό και παρέχοντας ολοκληρωμένη, μετριοπαθή και αντικειμενική εικόνα, λόγω και της συμμετοχής του ίδιου του συγγραφέα σε προσωπικό επίπεδο. Έτυχε εξαρχής της γενικής αποδοχής κι επηρέασε καταλυτικά ιστορικούς, όπως οι Σπυρίδων Τρικούπης και George Finlay. Ερμηνεύει όμως, τα γεγονότα, τις κινητήριες δυνάμεις του ξεσηκωμού και τις εσωτερικές διαμάχες −πρόσωπα και καταστάσεις− κλίνοντας προς τη σκοπιά της αγγλικής πολιτικής.
IMAGE DESCRIPTIONΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
στην «Ελεύθερη Έρευνα»
άλλα άρθρα για την οθωμανική περίοδο
και το 1821, στο Αφιέρωμα:

1821:
Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ

Το άγνωστο ΄21


Ο Sir Thomas Gordon (1788-1841) ήταν σκωτσέζος συνταγματάρχης, μεγαλοκτηματίας και περιηγητής,
ένας από τους πρώτους ευρωπαίους που ήλθαν στην Ελλάδα το ΄21.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


13 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50493

  11 Μαρ 2021

  Το 50491 μπορεί να σβηστεί μαζί με το παρόν σχόλιο.

 • Ανώνυμος 50491

  11 Μαρ 2021

  Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα δεν έλειψαν και κομπογιαννίτες και οι τσαρλατάνοι , οι οποίοι ήταν ψευτογιατροί που απέβλεπαν αποκλειστικά στο οικονομικό όφελος. Όπως αναφέρει ο κ. Δαρδαβέσης έφεραν ειδική ένδυση και κάλυπταν το κεφάλι τους με σαμαροκάλπακο, στο οποίο τοποθετούσαν, εμφανώς, φάρμακα πρώτης ανάγκης. «Συνήθως, είχαν ως συνοδεία έναν βοηθό, ο οποίος διαλαλούσε ''γιατρός ! γιατρικά ! βότανα για κάθε αρρώστια και πληγή !'', ενώ μεταξύ τους μιλούσαν μια ιδιαίτερη συντεχνιακή διάλεκτο. Είχαν τα προσωνύμια ''Βικογιατροί'', όταν συγκέντρωναν βότανα από την κοιλάδα του Βίκου ή ''Ματσοκάριδες'', γιατί κρατούσαν, πάντα, ρόπαλο (mazuca), κυρίως για να αμύνονται από τις επιθέσεις των συγγενών του ασθενούς, σε περίπτωση αποτυχίας της θεραπείας που εφάρμοζαν. Η θεραπευτική αγωγή που συνιστούσαν, απαιτούσε αφενός υλικά για την παρασκευή φαρμάκων, τα οποία ήταν σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν (π.χ. αριστερό πόδι νυχτερίδας, που φώλιαζε σε ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία !) και αφετέρου υιοθέτηση οδηγιών ιδιαίτερα πολύπλοκων στην εφαρμογή τους, ώστε σε περίπτωση κακής έκβασης της ασθένειας ή του τραύματος, η ευθύνη να βαρύνει τον ασθενή και τους οικείους του. Στην ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση ίασης του ασθενή ή του τραυματία, που ήταν πάντα σύμπτωση, εδραιώνονταν η φήμη του κομπογιαννίτη, ο οποίος γινόταν πρόσθετα περιζήτητος, αλλά και πρόσθετα επικίνδυνος» σημειώνει ο κ Δαρδαβέσης.
  https://www.iefimerida.gr/stories/giatroi-1821-spoydagmenoi-kai-kompogiannites

  XD

  Αντισυλληπτικά χάπια για να μην συλλαμβάνεσαι:
  https://www.youtube.com/watch?v=aiNGOR0FlQM
  https://www.youtube.com/watch?v=YHyW_tGjnTI

 • Ανώνυμος 50488

  10 Μαρ 2021

  @50487
  Μα δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι ιστορικός ή όχι. Κάτι τρέχει στα γύφτικα, πάλι λάθος προτεραιότητες. Σημασία έχει τί λέει και πώς το λέει.

  Παρεμπιπτόντως ο Παναγόπουλος σχολείο δεν πήγε; Δικαστικός δεν ήταν; Προφανώς και έφαγε την πλύση εγκεφάλου στο σχολείο.
  Τώρα θα μας πει ότι οι Μαυροκορδάτος, Κωλέττης ήταν οι κακοί της ιστορίας και οι Κολοκοτρώνης, Καραισκάκης οι καλοί. Ιστορικός για τα πανηγύρια.
  Με το που πάει να ξεφύγει από την επίσημη λούμπα, πέφτει σε άλλη. Μάντεψε γιατί. Προφανώς διότι δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του. Δεν φταίει η παρωχημένη κουλτούρα της ρωμιοσύνης, φταίνε κάποιοι συνωμότες και οι ξένοι πράκτορες, ρωμιοσύνη ανήκεστος βλάβη.. Ήθελε λέει έθνος-κράτος με έναν ξεχαρβαλωμένο Μοριά και μια διαλυμένη Ρούμελη, αλλά οι υποχθόνιοι άγγλοι ήθελαν αυτονομία και υποτέλεια στον σουλτάνο. Ώπα μωρή ρωμιοσύνη, οι ξένοι ήταν που σε δάνεισαν, οι ξένοι διέλυσαν τον οθωμανικό στόλο στο Ναυαρίνο, θα τα βάλει ο σαλεμένος ο Παναγόπουλος με την ξένη διπλωματία, με τον πλανητάρχη της εποχής με τεράστια εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις και διπλωματία. Δεν πάει καλά ο τύπος. Πετάγεται εκ των υστέρων σαν πέος και κρίνει με σύγχρονους όρους και προυποθέσεις, τη στιγμή που η ρωμιοσύνη της εποχής ήταν μια πρώην μικρή επαρχία της αυτοκρατορίας που μόλις ξεπρόβαλε στο διεθνές γίγνεσθαι, χωρίς εμπειρία, χωρίς το αναγκαίο έμψυχο δυναμικό, χωρίς τις κατάλληλες ειδικότητες, όλα έγιναν αργά και βλέποντας και κάνοντας (παράγοντας και τις ανάλογες κωμικοτραγικές καταστάσεις). Πού νομίζει ότι ζει ο Παναγόπουλος, στην Ελβετία; Την έχει δει στρατηγός της πολυθρόνας. Για αυτό και λέω: ιστορικός δεν μπορεί να είναι. Φιλόλογος που ψαχουλεύει ίσως.

 • Ανώνυμος 50487

  10 Μαρ 2021

  @50486
  Ωραία τα λες.
  Το ότι δεν είναι κάποιος ιστορικός εμένα προσωπικά πάντως δεν με πειράζει. Δεν έχει φάει την προπαγάνδα του έθνους-κράτους στο πανεπιστήμιο κι ίσως μπορεί να δει έτσι κάποια πράγματα πιο ξεκάθαρα.
  Δηλαδή, τώρα που το ξανασκέφτομαι, καλύτερα να μην είναι κάποιος ιστορικός. Οι ιστορικοί σου λένε τις ημερομηνίες απ΄έξω, αλλά από κρίση.... τίποτε. Αναμασάνε τις σαχλαμάρες που τους έμαθαν. Θέλει γκατς για να τα αποτινάξεις όλα αυτά.

 • Ανώνυμος 50486

  10 Μαρ 2021

  "Ο Παναγόπουλος δεν είναι ιστορικός, είναι πρώην δικαστικός"
  Το γνωρίζω. Άλλος ένας ρωμιός που νομίζει ότι έχει πιάσει τον παπά από τα @@, αλλά στην πραγματικότητα δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του. Τον ενοχλούν οι εκπρόσωποι του αγγλικού και γαλλικού κόμματος, αλλά του ρωσικού ήταν όλοι εκλεκτοί, όπως ο Κολοκοτρώνης. Νομίζει και τούτος ότι η Ελλάδα είναι Ελβετία. Βρε ανόητε, φαντασιόπληκτε Παναγόπουλε, μια μικρή επαρχία της αυτοκρατορίας ήταν τότε το νεοελληνικό αυτονομημένο κρατίδιο, χωρίς οργάνωση, χωρίς το αναγκαίο έμψυχο δυναμικό, όλα δημιουργήθηκαν αργά και σταθερά, βλέποντας και κάνοντας. Ξύπνα ραγιά.

 • Ανώνυμος 50485

  10 Μαρ 2021

  Ο Παναγόπουλος είναι γκάου. Λέει, λέει, λέει δήθεν ψαγμένα, αλλά δεν έχει πάρει μυρωδιά. Μάπα το καρπούζι.

 • Ανώνυμος 50483

  10 Μαρ 2021

  50481,
  συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου. Περίπου σκέφτηκα τα ίδια για την ιστορική ματιά του Παναγόπουλου, όταν είδα το βίντεο. Απλά, το έθεσα υπόψιν, σαν μια άλλη άποψη και όχι κατά ανάγκην ιστορικά σωστή.
  Ο Παναγόπουλος δεν είναι ιστορικός, είναι πρώην δικαστικός, νομίζω (κάπου το άκουσα, αλλά δεν θυμάμαι πού. Το βίντεο το είδα πριν δύο - τρία χρόνια).
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 50481

  9 Μαρ 2021

  @50476
  Γιάννη στο 1:16:20 αναφέρει ότι όντως ο Ανδρούτσος είχε συνεργαστεί με τους οθωμανούς, πλην όμως το δικαιολογεί ότι το έκανε για πατριωτικούς λόγους.
  Είδα όλο το βίντεο και έριξα μια ματιά στα περιεχόμενα του βιβλίου του Παναγόπουλου (κατέβασε από: dlscrib.com). Πρόκειται για ένα κολάζ ιστοριών, ασυνάρτητα συνδεδεμένων πολλές φορές, που φανερώνει ότι ο τύπος δεν είναι ιστορικός. Εμένα μπούρδας και συνωμοσιολόγος μου φαίνεται. Διευκρινίζω ότι δεν αναφέρομαι στα διάσπαρτα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει και είναι γνωστά, π.χ. η καταστροφή ελληνικού στόλου από Μιαούλη, τον μύθο του κρυφού σχολειού κ.λπ. Αναφέρομαι στη σύνθεση όλων αυτών και στο τελικό συμπέρασμα και κατάληξη.

  Σύμφωνα λοιπόν με τον Παναγόπουλο η κακοδαιμονία της ρωμιοσύνης οφείλεται στους συνωμότες Μαυροκορδάτο (αρχηγό αγγλικού κόμματος), Κωλέττη (αρχηγό γαλλικού κόμματος), Νέγρη, στους κοτζαμπάσηδες του τότε, τους μαυραγορίτες του 1941 και τους πολιτικούς του σήμερα, σε άγγλους πράκτορες και στις επεμβάσεις των ξένων δυνάμεων, κυρίως των άγγλων. Αυτά τα λένε συγγραφείς που έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και έχουν βουλιάξει στην πολυθρόνα τους. Δεν είναι ρεαλιστής ο τύπος, γιαυτό ίσως και το μάτι του γυαλίζει, παραληρεί. Κρίνει την "Ελλάδα" της εποχής με όρους του σήμερα, ενώ τότε ήταν ένα κομματάκι της οθωμανικής αυτοκρατορίας που μόλις είχε αυτονομηθεί, χωρίς δρόμους, αποχετευτικά δίκτυα, κεντρική οργάνωση, τακτικό στρατό και ένα σωρό άλλα πράγματα. Αν δεν έδιναν οι άγγλοι, που ήταν η υπερδύναμη της εποχής, τα δύο δάνεια στη ρωμιοσύνη και μάλιστα πριν ανεξαρτητοποιηθεί αυτή, δεν θα έμπαινε η Ελλάδα ποτέ στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Κάποιοι νομίζουν ότι επειδή κάποιοι οπλαρχηγοί έδιωξαν την οθωμανική εξουσία από την Πελοπόννησο και τη Στερεά, δύο κομματάκια δηλαδή της αυτοκρατορίας, αυτομάτως αυτά είναι τα τσιφλίκια τους (σύμφωνα με τους οπλαρχηγούς ) ή αυτό μεταμορφώνεται σε κράτος-έθνος (σύμφωνα με φαναριώτες και λόγιους της εποχής). Αμ δεν πάει έτσι. Δεν μπαίνεις στα ξένα σαλόνια και στις διεθνείς σχέσεις, εξωτερική πολιτική και διπλωματία τόσο απλά. Ο τύπος δεν είναι ρεαλιστής, σίγουρα δεν είναι αμερόληπτος, είναι βυθισμένος στις φαντασιώσεις και ονειρώξεις του.

  Αναφέρει σε κάποια στιγμή ότι ένας ρωμιός της εποχής που έφτιαξε ελληνική τράπεζα είχε διασυνδέσεις με τους οθωμανούς. Ναι και; Αν αύριο ανεξαρτητοποιηθεί η πολιτεία της Καλιφόρνιας και ανοίξει δική της τράπεζα, αυτή η τράπεζα δεν θα έχει δεσμούς και μάλιστα στενούς, με τις ΗΠΑ; Βεβαίως και θα έχει, εξάλλου θα συνορεύει με τις ΗΠΑ. Οι ρωμιοί και οι τούρκοι της εποχής ζούσαν στον ίδιο χώρο, γνωρίζονταν μεταξύ τους, είχαν σχέσεις και συνόρευαν. Ένα άλλο θέμα που δεν θέλει να συνειδητοποιήσει είναι η έννοια του εμφυλίου. Επιπλέον οι ρωμιοί είχαν εμφύλιο πόλεμο τότε, άραγε ο Παναγόπουλος γνωρίζει τί σημαίνει αυτό και τί συνέπειες έχει; Άλλος ένας ρωμιός που πνίγεται σε μια κουταλιά νερό. Ένα διεφθαρμένο μπουρδέλο ήταν η "Ελλάδα" της εποχής και είναι αναμενόμενο να παράγει κωμικοτραγικές και απίστευτες καταστάσεις. Ότι ξέρει ο αυτοδίδακτος Παναγόπουλος από ιστορία και πολιτική, ξέρω εγώ από υψηλή ραπτική.
  Ας διαβάσει το "Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους" του 1993 να δει πώς περίπου γράφεται ένα εκλαικευμένο βιβλίο ιστορίας.

 • Ανώνυμος 50480

  9 Μαρ 2021

  Το κερασάκι στην τούρτα:
  https://www.youtube.com/watch?v=6QUAYjK6bkE
  https://www.youtube.com/watch?v=YrJQItIPAdU
  https://www.youtube.com/watch?v=LrK2oQOuoZI
  https://www.youtube.com/watch?v=Q3S2ogQDjRs

  Μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=lYB5o_dRwWc
  https://www.youtube.com/watch?v=16y1AkoZkmQ
  https://www.youtube.com/watch?v=iZUGO3rxrK4

 • Ανώνυμος 50479

  9 Μαρ 2021

  Αγαπητέ μια και το γέλιο μακραίνει και ομορφαίνει τη ζωή ας ευχηθούμε για δεύτερη φορά αριστερά (ή δεύτερη φορά απ'αριστερά), εγγυημένο γέλιο. Με τούτους που κυβερνάνε δεν το βλέπω να γελάμε, είναι πολύ σοβαροί. Ήλπιζα να γελάσουμε λίγο με Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη, Καραμανλή, τον πρώην μπασκετμπολίστα Κικίλια, αλλά εις μάτην.
  Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στην αντιπολίτευση του Αλέξη και την υπόλοιπων παιδιών της κομπανίας νεοκομμουνιστών και νεο-ανταρτών.
  Πάμε αποσπάσματα:

  Οταν ο Νίκος Βούτσης, ως πρόεδρος της Βουλής, καλούσε επισήμως τον Δημ. Λιγνάδη σε εκδήλωση για τον Μαντέλα
  Το 2019, η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Αλέξη Γεωργούλη, είχε καλέσει τον ηθοποιό σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες.
  Το 2018, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε προσκληθεί επισήμως από τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να μιλήσει σε εκδήλωση για τον Νέλσον Μαντέλα.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/otan-o-nikos-boytsis-os-proedros-tis-boylis-kaloyse-episimos-ton-dim-lignadi-se-ekdilosi

  Μαντέλα ε;
  Ναι, Μαντέλα, ιδού:

  Λιγνάδης : Σοκάρει η τρίτη μήνυση – «Είχε στον υπολογιστή πορνογραφικό υλικό με νεαρά αγόρια, με βίασε όταν έχασα τις αισθήσεις μου»
  Κάποια στιγμή μου είπε ότι πρέπει να φύγει, γιατί ήταν επίσημος προσκεκλημένος σε μια εκδήλωση για τον Νέλσον Μαντέλα και μου έδωσε ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00 στο σπίτι του, για να συνεχίσουμε τη κουβέντα μας και να γνωριστούμε καλύτερα».
  https://www.in.gr/2021/03/08/greece/lignadis-sokarei-triti-minysi-eixe-ston-ypologisti-pornografiko-yliko-neara-agoria-viase-otan-exasa-tis-aisthiseis-mou/

  Αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ εμβολιάζονται εκτός σειράς -Τι συνέβη στον δήμο Βύρωνα
  Μεγάλη αντιπαράθεση προέκυψε το τελευταίο διάστημα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τους αιρετούς που ανήκουν στη ΝΔ και που είχαν εμβολιαστεί εκτός σειράς.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μάλιστα αναδείξει σε θέμα πρώτης γραμμής τον εκτός σειράς εμβολιασμό δύο στελεχών της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη. Και παρότι η ΝΔ τους διέγραψε, μετά από καταγγελίες ότι έκαναν το εμβόλιο πριν από τη σειρά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «πλιάτσικο»!
  https://www.iefimerida.gr/politiki/airetoi-toy-syriza-emboliazontai-ektos-seiras-ti-synebi-ston-dimo-byrona

  Οργή ΚΙΣΕ για το σκίτσο της «ΕφΣυν» που συγκρίνει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ με το Άουσβιτς
  Την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) προκάλεσε το σκίτσο που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», παραλληλίζοντας τις αλλαγές που προωθούνται για την φύλαξη των ΑΕΙ, με το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/orgi-kise-gia-skitso-tis-efsyn-poy-sygkrinei-nomoshedio-gia-ta-aei-me-aoysbits

  Οργή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου για την Ακρίτα μετά την ανάρτηση «Ζούμε σε ένα Αουσβιτς»: «Ντροπή!»
  Το ΚΙΣ σημειώνει ότι «αποδοκιμάζει τον απαράδεκτο και ανυπόστατο παραλληλισμό των συνθηκών του Άουσβιτς με τη ζωή σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα. Γιατί στο Άουσβιτς οι άνθρωποι δεν ζούσαν... Πέθαιναν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή... γιατί στο Άουσβιτς η ζωή είχε χάσει κάθε αξία..»
  https://www.iefimerida.gr/ellada/orgi-toy-kentrikoy-israilitikoy-symboylioy-gia-tin-akrita-meta-tin-anartisi-zoyme-se-ena

  Για fake news ως προς τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και την πορεία των εμβολιασμών κατηγορεί το Παρατηρητήριο της ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
  «Το μόνο που κάνει ο κ. Τσίπρας από την αρχή της πανδημίας είναι να καταγγέλλει όποιο μέτρο λαμβάνει η κυβέρνηση. Όταν ανοίγουν δραστηριότητες διαμαρτύρεται ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Όταν λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα διαμαρτύρεται για τις επιπτώσεις στην οικονομία» σχολιάζει το Παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/paratiritirio-nd-ta-fakenews-tsipra-sti-boyli-gia-lockdown-kai-ti-diaheirisi-tis-pandimias

  Σε άλλη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλη οι ψηφοφόροι του -Τι λένε οι ψύχραιμες φωνές στην Κουμουνδούρου
  https://www.iefimerida.gr/politiki/se-alli-grammi-o-syriza-se-alli-oi-psifoforoi-toy-ti-lene-oi-psyhraimes-fones-stin

  ΝΔ: Σύμβουλος του κ. Τσίπρα καλεί σε λαϊκές κινητοποιήσεις -Υπονομεύουν τα μέτρα
  Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις που εκφράζει ο σύμβουλος σε θέματα υγείας του Αλέξη Τσίπρα, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία.
  «Ο άτυπος σύμβουλος του κ. Τσίπρα για θέματα Υγείας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ανάμεσα σε διάφορα άλλα παραληρηματικά, καλεί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον κόσμο της Αριστεράς «να βγει από τον λήθαργο και τον φόβο της πανδημίας» και «να προκαλέσει λαϊκές κινητοποιήσεις τώρα» σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει ότι « η ελάχιστη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του στην κοινή προσπάθεια θα ήταν να σταματήσουν να συμβάλλουν στην μετάδοση του ιού καλώντας σε πορείες και να μην επιδίδονται σε ακτιβισμό που υπονομεύει τα μέτρα».
  https://www.iefimerida.gr/politiki/nd-symboylos-toy-k-tsipra-kalei-se-kinitopoiiseis-yponomeyoyn-ta-metra

  Για όσους δεν γνωρίζουν ο Γεροτζιάφας είναι ένας από τους καραγκιόζηδες (Τζον Ιωαννίδης, Φαρσαλινός κ.ά.) που καλούσε μέχρι πρότεινος ο Σαχίνης στην εκπομπή του στο Κρήτη TV, όπου οδύρονταν και παραληρούσαν ότι για τα θύματα παγκοσμίως δεν φταίει η πανδημία, αλλά τα lockdown! Υποστήριζαν δε ψευδώς ότι όλοι οι έγκυροι επιστήμονες παγκοσμίως είναι κατά των lockdown. Υπενθυμίζω ότι ο Αλέξης έκανε από τους πρώτους το εμβόλιο και είχε ζητήσει να μην υπάρχουν κάμερες τότε.
  Τελευταίο άφησα τον Πολάκη:

  Αθωώθηκε η αναισθησιολόγος ξαδέλφη του Πολάκη – «Ντροπή σας, δεν έχετε παιδιά;»
  https://www.iapopsi.gr/athoothike-i-anaisthisiologos-xadelfi-toy-polaki-ntropi-sas-den-echete-paidia/

  «Αθωώνουν» την ξαδέρφη του Πολάκη για την κλοπή ναρκωτικών σκευασμάτων ( 11|05|2016)
  Ως «ανάρμοστη συμπεριφορά» χαρακτηρίζουν από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης την κλοπή 15 φιαλιδίων πεθιδίνης που είχε διαπράξει η ξαδέρφη του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη πριν ένα χρόνο.
  https://www.iefimerida.gr/news/266443/athoonoyn-tin-xaderfi-toy-polaki-gia-tin-klopi-narkotikon-skeyasmaton

 • Ανώνυμος 50478

  9 Μαρ 2021

  50477,
  για γέλια, για γέλια! Γιατί για κλάματα; Το γέλιο, μακραίνει και ομορφαίνει την ζωή.. Ας κλάψουν, αυτοί που πρέπει να κλάψουν.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 50477

  9 Μαρ 2021

  Το όνομα του Μανώλη Γλέζου πήρε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  https://www.iefimerida.gr/ellada/onoma-manoli-glezoy-aithoysa-eyropaikoy-koinoboylioy

  Για γέλια και για κλάμματα.

  Παρεμβάσεις Γλέζου:
  https://www.youtube.com/watch?v=Z8RPG9WXKqA
  https://www.youtube.com/watch?v=BVtmCnLgnb0
  https://www.youtube.com/watch?v=eswqUVrGCLQ
  https://www.youtube.com/watch?v=vpdC9nm_jC0
  ("..κατέχεται από ξένα στρατεύματα..")

 • Ανώνυμος 50476

  8 Μαρ 2021

  Για τους περισσότερους από εμάς, η επανάσταση του '21 είναι άγνωστη υπόθεση. Για την υπόθεση του Ανδρούτσου και Γκούρα, δεν έχω προσωπική άποψη. Υπάρχουν κι άλλες απόψεις, όπως στον κάτωθι σύνδεσμο, που τα λέει κάπως διαφορετικά. Από το 1.15 λεπτό (περίπου) έως στο 1.24 λεπτό περίπου:

  https://youtu.be/aOYeKsOlNmc

  Γιάννης