ΛΕΞΙΚΟ
ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΒΑΤΑ

Πώς η προπαγάνδα
αλλάζει λέξεις και νοήματα


«Αυτό που λένε οι λέξεις δεν έχει διάρκεια,
οι λέξεις έχουν διάρκεια.
Γιατί οι λέξεις μένουν πάντοτε ίδιες,
ενώ αυτό που λένε δεν είναι ποτέ το ίδιο.
Antonio Porchia


IMAGE DESCRIPTIONΌλα ξεκίνησαν κάποιο συνηθισμένο βράδυ στις αρχές του 2015, όταν, μακριά από την τηλεοπτική μου συσκευή, πρωτάκουσα, στο δελτίο ενός καναλιού, λέξεις που αγνοούσα, δίπλα σε διατυπώσεις που ήξερα μεν, αλλά με διαφορετική σημασία από εκείνη που τους έδινε ο εκφωνητής. Αλλάζοντας δωμάτιο και πλησιάζοντας ξανά τη μικρή οθόνη, εικόνα και ήχος ολοκλήρωσαν την σύγχυση: η δική τους επικαιρότητα περιέγραφε άλλην από την δική μου πραγματικότητα!

IMAGE DESCRIPTIONΜέσα στις επόμενες ημέρες, η αρχική μου απορία έγινε βεβαιότητα, καθώς η πιο επισταμένη παρακολούθηση του δημόσιου λόγου με έπειθε για το χάσμα: Η χώρα μου, αίφνης, δεν ζούσε πλέον σε καθεστώς Μνημονίων, αλλά βίωνε μια χαρούμενη κατάσταση «Δημιουργικής Ασάφειας», κατευθυνόμενη προς κάτι αισιόδοξο ονόματι «Συμφωνία-Γέφυρα». Απούσα η χιλιοκαταραμένη «Τρόικα», είχε μόλις αναχωρήσει, αφήνοντας στη θέση της κάποιους ευγενέστερους συγγενείς της, τους περίφημούς «Θεσμούς». Υπουργοί χωρίς γραβάτες κυκλοφορούσαν στις γειτονιές καβάλα σε μηχανές και, με σακίδια στους ώμους, βεβαίωναν ότι όλα πάνε καλά. Και, πράγματι, με έναν παράξενο τρόπο, κάθε σκληρό μέτρο του παρελθόντος είχε αντικατασταθεί από εύηχα λόγια στα αυτιά ενός λαού ταλαιπωρημένου από δύσκολες σκέψεις.

IMAGE DESCRIPTIONΓιατί, λοιπόν, να μην ασχοληθεί με τα παράξενα πουκάμισα ενός καθηγητή, τις χαλαρές συμπεριφορές ενός νεαρού πρωθυπουργού και τις συμβουλές ενός πιο ηλικιωμένου υπουργού που επέμενε ότι «αέρας είναι το χρέος, αέρα θα δώσουμε και εμείς»;

IMAGE DESCRIPTIONΚαθώς το πρόβλημα κλιμακωνόταν, με όλο και πιο νέους όρους να εισβάλλούν στη ζωή της χώρας, άρχισα να σημειώνω αυτές τις νεόκοπες λέξεις, τις εκφράσεις και ερμηνείες που δυσκόλευαν τη δική μου ζωή. Πολύ περισσότερο που, ημέρα με την ημέρα, ένιωθα να με περιθωριοποιούν, κατακλύζοντας τους πάντες. Ακόμη και τα διαβόητα «συστημικά» Μ.Μ.Ε., που έσπευσαν αμέσως να υιοθετήσουν το παράξενο γλωσσάρι της νέας εποχής, διαδίδοντας ─και νομιμοποιώντας─ τη φόρμα και μαζί το αυθαίρετο περιεχόμενό του στην καθημερινότητα τον κάθε Νεοέλληνα.

IMAGE DESCRIPTIONΔιάβαζα, για παράδειγμα, ότι μερικά ουδέτερα «Τεχνικά Κλιμάκια» ασχολούνταν, τώρα, με την οικονομία μας. Άκουγα τον πρωθυπουργό να λέει καταπρόσωπο σε σχολιαστή πως ο μισητός ΕΝ.Φ.Ι.Α. «θα διατηρηθεί» χωρίς εκείνος να αντιδρά. Κι έβλεπα υπουργό να μιλά για «Μετανάστες-Επενδυτές» εκ Συρίας με το μαργαριτάρι του να ερμηνεύεται ως «πρόταση-βόμβα».

Το έδαφος της απόλυτης ταραχής, ασφαλώς, είχε από καιρό καλλιεργηθεί, καθώς ─με την ίδια και πάλι ευκολία─ ο δημοσιογραφικός λόγος είχε προηγουμένως αβασάνιστα φλερτάρει με την απλοϊκότητα των «αγανακτισμένων» συνθημάτων. Και ακόμη νωρίτερα, με την τοξική «αποκαλυπτική» δημοσιογραφία, με τα γκρίζα μεσημέρια της «φραπελιάς», με το ύπουλο δηλητήριο της δημαγωγικής «σάτιρας» και με το φτηνό γούστο των ριάλιτι. Οι νέοι επί χρόνια μιλούσαν για τους «καλυτερότερους» της κοινωνίας, συνεπώς δεν τους ξένιζε, τώρα, το άκουσμα του «υποκατώτατου» μισθού. Το κύμα, λοιπόν, υπήρχε. Έλειπε μόνον ο αφρός του...

IMAGE DESCRIPTION

IMAGE DESCRIPTIONIMAGE DESCRIPTIONΚάπως έτσι κυοφορήθηκε η παρούσα έκδοση. Με τη μορφή σημειωματάριου για νεολογισμούς, για λεκτικές κατασκευές και επινοήσεις μιας περιόδου, αλλά και για παλαιότερους όρους, το νόημα των οποίων, όμως, άλλαζε κάθε τόσο, προκειμένου να αποφευχθεί η αρνητική τους φόρτιση.

Δίπλα τους σιγά-σιγά έπαιρναν θέση και ορισμένα συνθήματα αυτής της υπό διαμόρφωση ρητορικής, κάποιες εκφράσεις-σύμβολα ή και σποραδικές, απλές, αλλά ενδεικτικές αστοχίες των εκπροσώπων της.

IMAGE DESCRIPTIONΣταδιακά, εντάσσονταν και προφανείς αντιφάσεις ή και παλαιές, γνωστές λέξεις, οι οποίες, ωστόσο, έπαιρναν μιαν άλλη διάσταση στα χείλη των κυβερνώντων και στις απροσδόκητες αντιδράσεις με τις οποίες τις πλαισίωναν. Μέχρι και φωτογραφικές στιγμές άρχισα να συγκρατώ, διαπιστώνοντας ότι πολλές από αυτές απεικόνιζαν πλήρως ή συγγένευαν αισθητικά με τούτον τον καινοφανή δημόσιο λόγο.

IMAGE DESCRIPTIONΜε τα «λήμματα» να διαδέχονται το ένα το άλλο και, στο μεταξύ, την πολιτική της κυβέρνησης να ανατρέπει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, εύκολα προέκυψε η σχέση των δύο: η σκοπιμότητα της Εξουσίας! Αλλιώς δεν εξηγούνταν πώς ένα «όχι» αντιευρωπαϊκό εμφανιζόταν ρητορικά ως «ναι» σε ένα επαχθέστερο Μνημόνιο.

IMAGE DESCRIPTIONΜε τον καιρό, λοιπόν, οι α-πολιτικές ακόμη παρατηρήσεις μου αποκτούσαν χαρακτήρα καταγραφής ενός αθροίσματος επικοινωνιακών παραμέτρων, που δεν θα μπορούσε να έχουν διαμορφωθεί τυχαία.

IMAGE DESCRIPTIONΠαρατηρούσα, άλλωστε, και παράλληλες κινήσεις, οι οποίες δήλωναν μεθόδευση: Η καθημερινή συνάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου και πολιτικών συντακτών γινόταν, πλέον, εκτάκτως ─ μόνον όταν ο πρώτος είχε δική του ατζέντα να εισηγηθεί.

Ενώ κάθε βουλευτής σε πάνελ και κάθε δημοσιογράφος στο κινητό του διέθεταν ως «μασημένη τροφή» τα θέματα επικαιρότητας χάρη στα νεοεισαχθέντα non papers, τους μοντέρνους αναμεταδότες της κυρίαρχης οπτικής των πραγμάτων και των κυρίαρχων επιχειρημάτων της νέας εποχής και εξουσίας.

IMAGE DESCRIPTIONΚατά τον Λακάν, «η γλώσσα προτού σημάνει κάτι για τους άλλους, σημαίνει πολλά για εκείνον που την εκφέρει». Το ενδιαφέρον μου στράφηκε, έτσι, όχι μόνο στα νέα μηνύματα, αλλά και στους πομπούς τους.

IMAGE DESCRIPTIONΤο συμπέρασμα; Καθώς, σε αυτό που αποκαλείται «Πολιτική Επικοινωνία», επικοινωνία δεν νοείται δίχως πολιτική, προφανώς η μεταβολή της δεύτερης απαιτούσε και την μεταμόρφωση της πρώτης. Με κατασκευασμένες λέξεις, με αντικαταστάσεις όρων, με διαστροφές νοημάτων. Ακόμη και με συμπεριφορές-σηματοδότες.

IMAGE DESCRIPTIONΚάπως έτσι η «γραβάτα» απώλεσε την κυριολεξία της, συμβολίζοντας, πια, όχι τον γνωστό λαιμοδέτη, αλλά μια «στάση» απέναντι στα πράγματα. Ενώ μια υπουργική βρισιά δεν αντιμετωπιζόταν, πλεον, ως απεχθής αντίδραση, αλλά ως εύλογη πολιτική κίνηση, και μάλιστα δυναμική!

Ιδού, λοιπόν, σκέφτηκα, πώς οι καθημερινές λέξεις, με διεστραμμένη τη σημασία τους, μεθοδικά ενταγμένες σε μιαν ορισμένη ρητορική και συνδυασμένες με τις ανάλογες συμπεριφορές, μπορούν να καταστούν ολοκληρωμένη κουλτούρα.

IMAGE DESCRIPTION

IMAGE DESCRIPTIONΣήμερα, αρκετούς μήνες μετά την πρώτη εμπειρία «ασυνενοησίας» μου με την τηλεόραση, το νέο Λεξικό Χωρίς Γραβάτα απλώνεται σταθερά, υφαίνοντας δεσμά που εκκινούν από το στόμα και φτάνουν στο μυαλό. Γιατί, όταν δεν μιλάμε αληθινά, τότε δεν σκεφτόμαστε πραγματικά, αφού αυτό που ξεχωρίζει την αλήθεια από την προπαγάνδα ή το δόγμα είναι ακριβώς η δοκιμασία της ισχύος της στην πράξη. Και αν δεν σκεφτόμαστε πραγματικά, τότε κρίνουμε λανθασμένα.

IMAGE DESCRIPTIONΜε άλλα λόγια, αν τα «πλαστικά δεσμά» στα χέρια μεταναστών δεν είναι πλέον χειροπέδες, τότε και οι «κλειστές δομές» αποτελούν απλές κατασκηνώσεις. Συνεπώς, το Προσφυγικό είναι θέμα διαχειρίσιμο. Άρα, ας μην ανησυχώ με τις σχετικές επιλογές της εξουσίας...

IMAGE DESCRIPTIONΣτην κομματική ρητορική διαπάλη, η άρση των λέξεων από το νόημά τους και η διαστροφή της σημασίας τους έχει προφανείς σκοπιμότητες. Και αυτό συνιστά ένα πρόβλημα πολιτικό! Όταν, όμως, μία νέα «διάλεκτος» από κυβερνητική αργκό (ή, έστω, από τρικ παραπλάνησης ψηφοφόρων) τείνει να καθιερωθεί ως τρέχουσα επικοινωνία, τότε το πρόβλημα γίνεται κοινωνικό! Γιατί η γλώσσα μεταφέρει, πια, καθημερινά, τα παραπλανητικά της σχήματα στους πολίτες ως «κώδικες-γέφυρας» μεταξύ αλήθειας και ζωτικού ψεύδους. Χωρίς η ίδια να παράγει σκέψη, παρεμβαίνει στη διαμόρφωση της σκέψης, μεσολαβώντας στην νοηματοδότηση της αλληλουχίας της.

IMAGE DESCRIPTIONΜε ναρκοθετημένο τον ορθολογισμό τους, οι ακροατές ανακουφίζονται, έτσι, ακόμη και με ένα απλό, εύηχο μακιγιάζ των συνθημάτων. Και αυτό, με την σειρά του, συγκροτεί κριτήρια ψεύτικα και επιλογές απατηλές. Δημιουργεί, δηλαδή, συνειδήσεις ανοιχτές προς χειραγώγηση. Το πρόβλημα, τότε, μετατρέπεται σε εθνικό και πολιτισμικό!

IMAGE DESCRIPTIONΟι γλωσσολόγοι, οι πολιτικοί επιστήμονες και οι κοινωνιολόγοι θα σχολιάσουν, ασφαλώς, ότι το φαινόμενο της «διπλής γλώσσας» για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων υπάρχει κι εντοπίζεται από την εποχή που οι κατακτήσεις έπαιρναν το όνομα της «Αθηναϊκής Συμμαχίας» και της «Pax Romana» και διαρκεί μέχρι και τις ημέρες μας με τις «Παράπλευρες Απώλειες» αντί της δολοφονίας αμάχων και τις «Αυστηρές Ανακρίσεις», όπως μετονόμασαν τα βασανιστήρια.

Αυτό, όμως, ουδόλως σημαίνει πως, όταν κάτι ανάλογο παρατηρείται, δεν πρέπει και να επισημαίνεται. Γιατί, δηλαδή, επειδή εδώ και άλλοτε ο ανασχηματισμός ονομάστηκε «Αναδόμηση», να μην σημειώνεται τώρα πως η μείωση συντάξεων βαφτίζεται... «Αναπαλαισίωση»; Πολύ περισσότερο όταν ─τουλάχιστον στα τελευταία χρόνια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα─ η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει προηγούμενο. Ούτε σε έξαρση, έκταση και ποιότητα, ούτε σε συνδυασμό με τόσο κυνική αλλαγή πολιτικής, ούτε και σε συντονισμό προς επιβολή της στην kοινή γνώμη. Με άλλα λόγια, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε εκδηλωθεί τόσο εκκωφαντικά ως «τεχνική της εξουσίας», και μάλιστα τόσο επεξεργασμένη στις λεπτομέρειές της.

IMAGE DESCRIPTIONΚάποιοι θα σπεύσουν επίσης να παρατηρήσουν ότι το μπλοκάκι μου ξεκίνησε να γράφει λέξεις και κατέληξε να γίνει αιχμηρό, αντιπολιτευτικό κείμενο. Συμφωνώ, αλλά με μία βασική παρατήρηση: η πολιτική του διάσταση περιορίζεται στο σχόλιο, δεν είναι καν εισηγητική μιας ήδη μελετημένης λύσης. Όταν επικαλείται και ασκεί κριτική σε συγκεκριμένες πρακτικές της εξουσίας, το κάνει πάντοτε σε σχέση με την ρητορική η οποία τις περιβάλλει. Και βέβαια, η απόπειρά μου δεν θα μπορούσε να έχει εντοπισμένη κομματική στέγη, αφού το αντικείμενό της διατρέχει λίγο-πολύ το σύνολο του τρέχοντος δημόσιου λόγου.

IMAGE DESCRIPTIONΑν μεθοδολογικά επιμένει στο καινοφανές αυτό Λεξικό των κυβερνώντων, είναι ακριβώς γιατί οι ίδιοι ταυτίστηκαν με την ποσοτική μεγέθυνση, την ποιοτική αναβάθμιση και τη μεθοδική αναπαραγωγή μιας επικίνδυνης πλευράς της δημαγωγίας. Αυτής, που οδηγεί στην μετα-αλήθεια. Σε μια κατάσταση, δηλαδή, όπου τα αντικειμενικά γεγονότα ασκούν μικρότερη επιρροή στην κοινή γνώμη από εκείνη των επικλήσεων στο θυμικό και στην υποκειμενική άποψη του καθενός.

Το σύνθημα «Πρώτη φορά Αριστερά» ίσως να δίνει, με τον δικό του τρόπο, κάποια απάντηση σε όσους προσδοκούσαν μια διαφορετική χρήση της «διπλής γλώσσας» από πολιτική παράταξη που έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην εξουσία. Την συνόδευαν, άλλωστε, η γλυκόπικρη αχλή του ηττημένου στον εμφύλιο, οι σταθερές της θέσεις σε θέματα δημοκρατίας, ο ζωογόνος εμβολιασμός της σκέψης από τους διανοούμενους, αλλά και της ευαισθησίας από τους καλλιτέχνες, που ανέκαθεν την πλαισίωναν. Και, προφανώς, τα λάθη των αδιόρθωτων αντιπάλων της.

IMAGE DESCRIPTIONΠώς συνέβη, λοιπόν, και μια νέα δύναμη αντί για σύγχρονο λόγο διατυπώνει παλαιά μηνύματα, εκμοντερνίζοντας απλώς τις διατυπώσεις τους και τους διαύλους επιβολής τους; Οι τρεις λέξεις του συνθήματος ίσως να κρύβουν το κλειδί: Γιατί η «Πρώτη» δηλοί αδυναμία διοίκησης, η «φορά» ορμή για εξουσία και η «Αριστερά» μετάλλαξη...

IMAGE DESCRIPTIONΌσο παράξενα και αν ηχεί, τα μέρη του «Πρώτη φορά Αριστερά» διαπλέκονται μεταξύ τους και εκδηλώνονται από κοινού σε καθημερινές κυβερνητικές πρακτικές, καθώς και οι τρεις αυτοί όροι είναι γεννήματα-θρέμματα της μεταπολίτευσης και μάλιστα όχι και των καλλίτερων εκδοχών της.

Για παράδειγμα, ποιος αμφιβάλλει ότι η «Πρώτη» κυβερνητική ευθύνη πόρρω απέχει από την ευκολία της διαμαρτυρίας;

Ποιος αμφισβητεί ότι η φόρα για την «φορά» γιγαντώθηκε στα χρόνια των άνετων διορισμών ημετέρων;

IMAGE DESCRIPTIONΚαι ποιος βεβαιώνει ότι τα όποια φορτία πολιτικού ήθους και συνέπειας απέκτησε ιστορικά μια παράταξη μπορούν τώρα να εκφραστούν από μιαν ηγετική ομάδα μεγαλωμένη στην ασφαλή κομματική αγκαλιά και στην ευρυχωρία μιας δημοκρατίας που πάντοτε έδινε «πολιτική λύση» στο όποιο ατόπημα;

Με άλλα λόγια, πώς να μην παίξει κανείς με την τύχη τον ευρώ, όταν δεν ρισκάρισε καν να πάρει απουσίες για την κατάληψη του σχολείου του;

IMAGE DESCRIPTION

IMAGE DESCRIPTIONΗ αλήθεια των λέξεων και η εκτροπή τους από αυτήν, καθώς και η εμπειρία που ήδη συνοδεύει την «Πρώτη φορά» παραπέμπει, όμως, και στην «Τελευταία φορά» όσων θέλουν να αποκαλούνται συντηρητικοί, χωρίς να αναλογίζονται αν, πράγματι, πρεσβεύουν κάτι άξιο να συντηρηθεί. Γιατί μικρή σημασία έχει αν η μία όψη ενός νομίσματος αποδεικνύεται χειρότερη από την άλλη, όταν το ίδιο το νόμισμα διαρκώς υποτιμάται. Ούτε ποτέ ένα κακό φιλμ δικαιώθηκε από κάποιες σποραδικές καλές σκηνές του.

IMAGE DESCRIPTIONΠρόγονοι των τωρινών non papers (δελτία πολιτικής «πληροφόρησης» τα έλεγε ο Νίξον) ήταν, άλλωστε, οι χρηματοδοτήσεις «παραταξιακών» εφημερίδων του παρελθόντος. Ενώ τα χθεσινά προπαγανδιστικά τρικ δεν αθωώνονται επειδή, απλώς, αποδεικνύονται πιο ερασιτεχνικά και χοντροκομμένα από τα σημερινά. Και το «φαινόμενο Σώρρας» μπορεί να άνθισε το 2015-16, αλλά πρωτοεμφανίστηκε το 2011. Άρα;

IMAGE DESCRIPTIONΆρα ο μόνος δρόμος που μένει, είναι η συνολική μας... «αναπλαισίωση», που θα έλεγε και ένας υπουργός. Η προσγείωση στον ορθό λόγο και στην ορθή σκέψη, όπως θα το τοποθετούσαν κάποιοι άλλοι.

IMAGE DESCRIPTIONΟρισμένοι θα μονολογήσούν, τέλος, ότι, ανεξαρτήτως πολιτικών ερμηνειών, όλα ανάγονται τελικά στην Παιδεία, την μόνη ικανή να θωρακίσει τον πολίτη απέναντι σε τέτοιου είδους διαστροφές. Ενώ κάποιοι άλλοι θα παρέπεμπαν στον ελεγκτικό ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ή και οργάνων, όπως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Συμφωνώ, αλλά ξανά με έναν «αστερίσκο»: Η Παιδεία διαμορφώνει νοοτροπίες που προϋποθέτουν χρόνο, ενώ το θέμα μας απαιτεί άμεση αλλαγή συμπεριφορών.

IMAGE DESCRIPTIONΌσο για τις δράσεις των Αρχών, είναι προφανώς απαραίτητες, αλλά δύσκολα γίνονται κοινό κτήμα. Γι' αυτό ακριβώς θεωρώ χρήσιμο, πριν από κάθε άλλο, τον διάλογο «από κάτω». Την ανταλλαγή απόψεων, δηλαδή, σε κύκλους πολιτών που ζητούν πια το στοιχειώδες: να ακούν και να λένε «τα πράγματα με το όνομά τους».

IMAGE DESCRIPTIONΟι παραπάνω σκέψεις, μαζί και με τις παροτρύνσεις μερικών καλών φίλων που συμμερίζονται τους προβληματισμούς μου, μετέτρεψαν σε βιβλίο τις ερασιτεχνικές σημειώσεις μου. Ενώ δεν είναι κανονικό λεξικό, μιμείται τη μεθοδολογία του είδους, γιατί έτσι κρατήθηκαν εξ αρχής οι παρατηρήσεις μου. Συνοδεύεται από φωτογραφίες και άλλα εικαστικά ντοκουμέντα που γεφυρώνουν τα λήμματα με τους πρωταγωνιστές τους. Τα επαναφέρουν, θα έλεγα, στις συνθήκες κάτω από τις οποίες διατυπώθηκαν, φωτίζοντας έτσι περισσότερο την ουσία τους.

IMAGE DESCRIPTIONΑυτός ακριβώς ο συνδυασμός ίσως προσδίδει στο Λεξικό Χωρίς Γραβάτα και χαρακτήρα απολογισμού μιας χρονικής περιόδου, η οποία, ωστόσο, προσεγγίζεται με την οπτική της ισχύουσας επικαιρότητας και με κριτήριο την μεσολαβήσασα εμπειρία.

Οι σελίδες του βιβλίου, δεν διεκδικούν επιστημονική εγκυρότητα, καθώς δεν προέκυψαν από εξειδικευμένη γραφίδα, ούτε πληρότητα, αφού περιορίστηκαν μόνο στη δημοσιογραφική σταχυολόγηση. Ακροβατούν διαρκώς, άλλωστε, μεταξύ γλωσσικών, κοινωνικών και πολιτικών σχολιασμών. Ως προϊόντα προσωπικής και ερασιτεχνικής παρατήρησης, δεν στερούνται υποκειμενισμού και υπερβολών. Αρκεί οι τελευταίες να αντιμετωπισθούν ως «αλήθειες που έχασαν την ψυχραιμία τους». Ο συγγραφέας του Λεξικού αναλαμβάνει, πάντως, την ευθύνη για όποιο σημείο του χαρακτηριστεί ίσως μονοδιάστατο ή αγενές.

Μοναδική φιλοδοξία του, από αύριο να καταστούμε όλοι λίγο πιο καχύποπτοι ακροατές του δημόσιου λόγου. Να μένουμε σε εγρήγορση έχοντας στο μυαλό τα λόγια του Ρέιγκαν, όταν ρωτήθηκε πώς γίνεται ένας ηθοποιός να είναι Πρόεδρος:

«Σας αντιστρέφω το ερώτημα. Πώς γίνεται ένας Πρόεδρος να μην είναι ηθοποιός;».

IMAGE DESCRIPTIONΣημείωση:

Τα παραπάνω κείμενα είναι αποσπάσματα
από το υπό κρίση βιβλίο του δημοσιογράφου
Γιάννη Βλαστάρη με τίτλο: «Λεξικό χωρίς γραβάτα»,
έκδ. «Το Βήμα», Αθήνα, 2017.
Οι εικόνες και τα βίντεο προστέθηκαν
με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


14 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 44425

  23 Δεκ 2017

  44358, καλά τα λες αλλά μου λείπουν λίγο Μαρινάκης - Αλαφούζος, ΣΚΑΙ - ΝΕΑ - ΒΗΜΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κ.τ.λ νέας κοπής. Νέο επαναστάτες Βρυκόλακες. Ξέχασες την γκρινιάρα Bielidopoulina. Re PAPADOPOYLE giati den tin pidas.
  exi periodo?, bre tin foykariara. giafto pali skyliase?

 • Ανώνυμος 44379

  14 Δεκ 2017

  ενώ, αναφερόμενος στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, σημείωσε πως «όποιος σπεύσει να αντιδράσει σ\' αυτούς τους πλειστηριασμούς, θα πρέπει να ντρέπεται».
  «Μας υποδέχθηκαν πάλι οι πρώην σύντροφοί μας, οι κυβερνητικοί, με ΜΑΤ», έλεγε την ίδια ώρα κορυφαίο στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας που πρωτοστάτησε χθες στις ματαιώσεις των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία.
  Προς επίρρωση, η εικόνα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει Βαβέλ και αποτυπώνεται στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Μετά τον εισηγητή, Δημήτρη Βέττα, ο οποίος μίλησε για «υποφορολόγηση», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Ξυδάκης κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αναθεωρήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ. Η βουλευτής Χαλκιδικής, Ολυμπία Τελιγιορίδου χαρακτήρισε αδικία την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης.
  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5497083/tsipras-den-xreiazetai-nomos-gia-thn-a-katoikia/

  Αλαλούμ.
  αλαλούμ < αρμενική աղալ (αλέθω· τοπική ενικού: աղալում: ałalum)

 • Ανώνυμος 44369

  13 Δεκ 2017

  http://www.iefimerida.gr/news/382701/orgismenos-marxistis-htypaei-ton-kapitalismo-xekardistiko-twitter-gia-ton-tsakaloto-sti

 • Bielidopoulos

  13 Δεκ 2017

  \"Πεπραγμένα ΣυριζΑνελ\"
  -Η χώρα μας έχει τη 2η πρωτιά στον κόσμο, στο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ -και ποσοστό 176%...
  -Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην \"ανεργία\" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει στατιστικών του 2ου μισού του 2017.
  -Η \"ανταγωνιστικότητα\" της Ελλάδος, βρίσκεται στην 90η θέση, κάτω από την το Κονγκό, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, την Μποτσουάνα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, καθώς και άλλους γίγαντες της παγκόσμιας οικονομίας...
  -Ο \"Δείκτης για την Οικονομική Ελευθερία\" εμφανίζει την Ελλάδα στην θέση 138, μόλις λίγο πιό πάνω από την τελευταία, που είναι η Βόρεια Κορέα του \"παγκόσμιου ηγέτη\" και ειδώλου του Αλέξη Τσίπρα, Κιμ Γιόνγκ Ουν.
  -Ο δείκτης \"ποιότητας της ζωής\" αξιολογεί το κόστος νοικοκυριού, τις θέσεις εργασίας, το κατά κεφαλήν εισόδημα, την παιδεία, το περιβάλλον, τη συμμετοχικότητα του πολίτη στην κοινωνία και το κοινωνικό γίγνεσθαι, την ικανοποίηση από πλευράς διαβίωσης, την ασφάλεια του πολίτη και της γειτονιάς, την αξιοπρέπεια στην εργασία, κ.α. Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις τρεις θέσεις πριν τον πάτο!
  -Στον πάτο πήγαμε και από πλευράς \"καινοτομίας\", μιάς και \"μυαλά\" και \"επιχειρήσεις\", εγκαταλείπουν τη χώρα άρον άρον, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους, όπως και από πλευράς \"ευκολίας στο επιχειρείν\", όπου η Ελλάδα μας, κατέχει την 2η... από την ουρά θέση, στον κατάλογο των ισχυρών κρατών-μελών του ΟΟΣΑ! Σε παγκόσμιο βέβαια επίπεδο, από την άλλη, βρισκόμαστε στην εξηκοστή τρίτη θέση... με συνεχιζόμενη πτωτική τάση...
  Ο πληθυσμός των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα γερασμένος, με τη χώρα να βρίσκεται στην 6η με 7η θέση από πλευράς \"υπογεννητικότητας\"... την 2η-3η στις εκτρώσεις, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των νεαρών ζευγαριών να ανταπεξέλθουν στα έξοδα μιας οικογένειας με παιδιά, ενώ στις δαπάνες για την \"εκπαίδευση\" και γενικά την \"παιδεία\", η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία και καταϊδρωμένη θέση σε όλη την Ευρώπη.
  http://www.capital.gr/me-apopsi/3260662/giati-prepei-na-tous-dioxoume

  Δώσε! Δώσε!
  Και καλά ξυπνητούρια. Ντάξει μωρέ, κατά τα άλλα η (β)ρωμιοσύνη είναι χώρα πρότυπο και δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτε διότι όλα είναι τέλεια..
  https://www.youtube.com/watch?v=UzXuQbcp8Yc

  Ο πρωθυπουργός νομίζει πως οι επενδυτές μοιάζουν με τους ψηφοφόρους. Δηλαδή πιστεύει πως διαθέτουν μνήμη χρυσόψαρου και άγονται και φέρονται από τυχάρπαστους ηγέτες αντί ψιχίων... Προχθές ο κ. Τσίπρας με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στο πλαίσιο του 19ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum που διοργάνωσε η Capital Link στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε την Ελλάδα σαν \"...γη της ευκαιρίας”. Όποιος γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, γνωρίζει πως από επενδυτικής απόψεως η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία να καταστραφεί όποιος πιστέψει πως έχει να κάνει με σοβαρή χώρα για να δεσμεύσει σοβαρά κεφάλαια. Στην Ελλάδα προκόβει μόνο η διαπλοκή των κρατικοδίαιτων \"καπιταλιστών” που αποσπά προνόμια ταΐζοντας τους πολιτικούς και τους πελάτες τους. Το κράτος με τις ρυθμίσεις και το παρακράτος των ακτιβιστών τους οποίους χρησιμοποιεί ως \"χρήσιμους ηλίθιους” με το μανδύα της προάσπισης των λαϊκών συμφερόντων, επί της ουσίας προστατεύει τα προνόμια των ολιγαρχών.
  http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3260633/mia-eukairia-na-katastrafeite

  Στο μεταξύ:
  Ανακαλύφθηκε απολίθωμα γιγάντιου πιγκουίνου με ύψος ανθρώπου.
  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500182334

  Ο συμφορουμίτης Παπαδόπουλος είναι βρε!
  XD

 • Bielidopoulos

  12 Δεκ 2017

  Μα καλά ο 44358 πού νομίζει ότι ζει... Στο διεφθαρμένο και αποτυχημένο κρατίδιο της ρωμιοσύνης ζεις με πανευρωπαικές και παγκόσμιες πρωτιές σε ένα σωρό αρνητικούς παράγοντες. Διανόηση των Εξαρχείων για τα μπάζα. Όσο δημοκράτης είναι ο Ερντογάν, άλλο τόσο είναι και ο Τσίπρας. Το μόρφωμα Συριζανέλ με τί πραγματικό ποσοστό κυβερνά; Ζήτημα να πιάνει το 20%.
  Ένα σύννεφο πορδίτσας έχει καλύψει το Ελλαδιστάν. Καλώς ήρθατε στο matrix της ρωμιοσύνης. Ο πόλεμος για το μυαλό σας συνεχίζεται. Με την ευγενική χορηγεία της Hell-ass Productions Unlimited!

 • Bielidopoulos

  12 Δεκ 2017

  «Κλαίει» το Twitter - Ο Τσίπρας έκανε... comeback: Το νέο ολίσθημα του πρωθυπουργού.
  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500182054

  Προτεινόμενη κωμωδία: The Comebacks (2007)
  http://www.imdb.com/title/tt0790804/
  (Η καλύτερη του David Koechner.)

  Και μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=DB-yUuTHFEI

 • Ανώνυμος 44360

  11 Δεκ 2017

  44358, καλά τα λες αλλά μου λείπουν λίγο Μαρινάκης - Αλαφούζος, ΣΚΑΙ - ΝΕΑ - ΒΗΜΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κ.τ.λ νέας κοπής. Νέο επαναστάτες Βρικόλακες.

 • Ανώνυμος 44359

  11 Δεκ 2017

  Κάτσε ρε φίλος, όποιος τα χώνει στο Σύριζα είναι φασίστας;
  Δεν μας τα λες καλά....

 • Ανώνυμος 44358

  11 Δεκ 2017

  Μπράβο παιδιά καλά πάτε συνεχίστε ίσα και δεξιά, μπορείτε και καλύτερα, δεξιότερα προς Ν. Τράμπ μεριά ή έστω Ν. Μιχαλολιάκο. Χιλή - Πολωνία - Ουγγαρία - Αυστρία - Λετονία - Ισπανία δείχνουν το δρόμο, πάμε μαζί.

 • Bielidopoulos

  11 Δεκ 2017

  Για να γελάσουμε λίγο ακόμα:

  Συνεντευξη Πολακη..
  https://www.youtube.com/watch?v=_aDxsdyASsU
  Η βολτα Πετροπουλου..
  https://www.youtube.com/watch?v=MaV5GoLKwkA
  Ο Αλεξης εδωσε την 13η συνταξη..
  https://www.youtube.com/watch?v=vREepai_4po

  Στο μεταξύ:
  Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από την επίθεση στα γραφεία της εταιρείας Qualco στο Μαρούσι, μέτοχος της οποίας είναι ο εξάδελφος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ορέστης Τσακαλώτος. Την ευθύνη είχε αναλάβει η «Αναρχική Συλλογικότητα Καλλιθέας-Μοσχάτου».
  http://www.iefimerida.gr/news/381935/vinteo-apo-tin-epithesi-stin-eispraktiki-etaireia-toy-exadelfoy-tsakalotoy

  «Η γη της ευκαιρίας έχει διάπλατα ανοιχτές τις πύλες της για κερδοφόρες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο διεθνές επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα, που διοργανώνει στη Νέα Υόρκη το Capital Link.
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500181975

  XD

 • Ανώνυμος 44355

  11 Δεκ 2017

  Α ....μη γίνεσαι υπερβολικός....πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού....αυτό μπορούσαν επικοινωνιακά αυτό έκαναν οι άνθρωποι έστω και χωρίς γραββάτα...είδαμε βέβαια και τους άλλους με γραββάτα.....

 • Ανώνυμος 44354

  11 Δεκ 2017

  Ο κυβερνητικός στρατός στα ΜΜΕ
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=923411

 • Bielidopoulos

  10 Δεκ 2017

  https://s2.postimg.org/5tabzzhux/arkas-570-600x600.jpg
  https://s2.postimg.org/f8pp5wgmh/gravates.jpg
  https://s2.postimg.org/9bmbw38dl/gulagle.jpg

  Είστε έτοιμοι; Πάμε με γεύση από αριστερορωμιοσύνη:
  https://www.youtube.com/watch?v=nN-J-JDx7vE
  https://www.youtube.com/watch?v=9iXje-6RG-g

  Δραγασάκης: Νομίζαμε ότι αν απειλούσαμε με Grexit θα έκαναν πίσω οι Ευρωπαίοι.
  https://www.youtube.com/watch?v=-W_tT9Iaa5I

  Η περίπτωση με το \"ρο\" είναι γενικότερη:
  https://www.youtube.com/watch?v=3jEbGYe4PE4

  Ολόκληρη η ιστορία της μεταπολίτευσης σε ένα 4λεπτο βίντεο.
  https://www.youtube.com/watch?v=KMeUyZtf9xA

  Επιλογές Ράδιο Αρβύλα:
  https://www.youtube.com/watch?v=s767gvY2DIA
  https://www.youtube.com/watch?v=N7sJqxgisd0
  https://www.youtube.com/watch?v=5_1c5xTGUqQ
  https://www.youtube.com/watch?v=LYnOZXjLt0w

  Έθνος Ανάδελφον (1985)
  https://www.youtube.com/watch?v=k38T274Ji1Y

  Ραντεβού με την εισαγγελία (1989)
  https://www.youtube.com/watch?v=dTPcBG38ZjQ
  1:11:02:
  - Για μια ακόμη φορά συναντιόμαστε στο πεδίο της μάσας οργανώνοντας την αντεπίθεσή μας, μαζί και πάλι στο ξεκίνημα μιας νέας μεγάλης (λού)φας και παραλλαγής.
  - Ναι σε όλα!

 • Ανώνυμος 44350

  10 Δεκ 2017

  Σπαρτακος.
  Όπως λεει και ο αγαπητός Bielidopoulos είμαστε μια χώρα .......https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%93%CE%A4%CE%A0%CE%9A