Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ
ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ

Βλάχοι, αρβανίτες, ανατολίτες,
βορειοαφρικανοί κ.ά.


Κύρια προσπάθεια της επιχείρησης δημιουργίας ελληνικής εθνικής ταυτότητας από επίσημους και μη φορείς της Ρωμιοσύνης από τον 19ο αιώνα και μετά, αποτέλεσε η προσπάθεια «απόδειξης» της δήθεν φυλετικής καθαρότητας, δηλαδή της συνέχειας των σημερινών κατοίκων του ελλαδικού χώρου στο χρόνο και στο χώρο.

IMAGE DESCRIPTIONΕργασίες-μελέτες από κύκλο λογίων της εποχής, που δημοσιεύτηκαν κατά κόρον σε διάφορα περιοδικά (Παρνασσός, Ελληνομνήμων κ.ά.), εξακολουθούν δε αυτούσιες ή παρόμοιες να δημοσιεύονται ακόμα και σήμερα σε έντυπα και ιστοσελίδες, αφιερώθηκαν σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αποδώσουν την προέλευση αρβανίτικων, σλάβικων, τούρκικων κ.λπ. λέξεων, ονομάτων και τοπωνυμίων σε δήθεν παραφθορές της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Στην παιδεία στοχοποιήθηκε ο «ανθέλληνας» Fallmerayer, παρ’ όλο, που δεν είναι ο μόνος· το σύνολο των περιηγητών (αρχαιολατρών, ιστορικών, απεσταλμένων ξένων κυβερνήσεων κ.λπ.) των μεσαιωνικών χρόνων, περιγράφουν την μεγάλη έκταση των εποικισμών στην περιοχή.

Απάντηση σε όλους αυτούς επιχείρησε να δώσει ο ιστορικός της Ρωμιοσύνης, Κ. Παπαρρηγόπουλος γράφοντας περί της δήθεν συνέχειας και της φυλετικής ενότητας των κατοίκων του ελλαδικού χώρου στη διαδρομή της Ιστορίας.

Η αμφισβήτηση του κυρίαρχου αυτού ιστοριογραφικού μοντέλου στην επιεικέστερη εκδοχή της επιχειρήθηκε να παρουσιασθεί ως προερχόμενη από ήσσονος αξίας ιστορικούς και στην αυστηρότερη ως εθνική προδοσία.

Όσο όμως κι αν επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το σύνολο των ανθρώπων, που βρέθηκαν στο βραχίονα αυτό της Βαλκανικής, σαν μια ενιαία κι αδιαίρετη εθνική και φυλετική ενότητα, είναι εξακριβωμένο, πως η πραγματικότητα θα πρέπει να αναζητείται περισσότερο στον αντίποδα.

Σύμφωνα μ’ αυτή την πραγματικότητα, βρισκόταν σ’ εξέλιξη μια συνεχής μετακίνηση ανθρώπινων ομάδων, που διαμορφώθηκαν μέσα σε μια ολόκληρη πορεία και, ταυτόχρονα, συνέβαλαν στη σχηματοποίηση μιας κατάστασης, η οποία, μέσα από πολυποίκιλες συνθέσεις και αποσυνθέσεις, οδήγησε σ’ εκείνες τις συνθήκες, που διαμόρφωσαν την προ του ’21 κατάσταση, και της οποίας ένα σημαντικό τμήμα φτάνει μέχρι και τις μέρες μας.


Οι σημερινοί κάτοικοι του ελλαδικού χώρου είναι ένα κράμα διαφόρων φυλών, οι οποίες μόλις μετά τον 19ο αιώνα και μέσω των εθνοποιητικών μηχανισμών του νέου έθνους-κράτους, που τότε δημιουργήθηκε,
(σχολική παιδεία, υποχρεωτική διδασκαλία κι επιβολή της γλώσσας κ.λπ.), άρχισαν να αποκτούν εθνική συνείδηση ως χριστιανοί ορθόδοξοι νεοέλληνες.

IMAGE DESCRIPTIONΚαμία φυλή ούτε κανένας λαός στις μέρες μας είναι φυλετικά καθαρός. Στον ελλαδικό χώρο ειδικότερα κι εξ αιτίας των των επιδημιών, των ανεπάλληλων κατακτήσεων, των πολέμων, της ληστείας και της πειρατείας, ο αριθμός των ανθρώπων, που μιλούσαν ρωμέικα (σήμερα τα λένε ελληνικά), ελαττώθηκε σημαντικά. Έτσι, ο αριθμός τους ενισχύθηκε επανειλημμένα στο πέρασμα της ιστορίας από άλλους λαούς, στους οποίους τις περισσότερες φορές δόθηκαν από τις εκάστοτε αρχές επί πλέον κίνητρα, προκειμένου να εγκατασταθούν στην περιοχή και να καλύψουν τα πληθυσμιακά κενά.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται, σχετικά με το θέμα της ονομασίας όσων βρέθηκαν ή εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο, από τον Λάζαρο Αρσενίου: «Μεγάλες μάζες αγνοούν, επί αιώνες, ακόμα και τη σημασία των λέξεων “έλλην” και “Ελλάς”. Η Ελλάδα, για ένα διάστημα, δεν ονομάζεται “Ελλάς”, αλλά “Σκλαβουνία” και οι κάτοικοί της δεν ονομάζονται έλληνες, αλλά “ρωμαίοι” και “ρωμιοί”». («Η Θεσσαλία κατά την Τουρκοκρατία», σελ. 13-14).

Μ’ αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η προσέγγιση της τεράστιας ανομοιογένειας, που υπάρχει ανάμεσα στις διάφορες ομάδες, που βρίσκονται και διαμένουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτή την ανομοιογένεια και ρευστότητα επιχειρεί εκ μέρους των διάφορων εξουσιαστικών ομάδων να αντιμετωπίσει η προσπάθεια συγκρότησης στη Βαλκανική των χαρακτηριζόμενων σαν εθνικών κρατών, μέρος της οποίας αποτελεί η δημιουργία του κράτους μας μετά το ’21, που επιβλήθηκε εγκλωβίζοντας όσες ομάδες ανθρώπων βρίσκονταν στο συγκεκριμένο χώρο.


Συγγραφέας: Γιάννης Λάζαρης.
224 σελίδες, έκδ. «Δρόμων», Αθήνα, 2017.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


17 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 46918

  17 Φεβ 2019

  Αγαπητέ @ 46913
  Η (επιτυχής) Διπλωματία είναι υψηλή Πολιτική Τέχνη και προφανώς εκτελείται από έμπειρους γνώστες κυρίως υπαλλήλους ώστε να μην υπάρχουν δεσμευτικά "ατυχήματα".
  Το πρώτο λάθος είναι ότι Τσίπρας, ως χαρακτηριστικό υπόδειγμα κουτοπόνηρου Ρωμιού, αποφάσισε να ηγηθεί της Διπλωματίας όχι λόγω της κρισιμότητας της εξωτερικής πολιτικής αλλά λόγω της κυβερνητικής αναταραχής. Ακόμη και ειλικρινώς να πίστευε ότι η Ελλάς έχει πιεστεί διπλωματικά να υποχωρεί στις απαιτήσεις γειτόνων και συμμαχικών οργανισμών θα έπρεπε μετά την παταγώγη αποτυχία του στην διαπραγμάτευση για το χρέος να επιδείξει μια ελάχιστη σοβαρότητα.
  Το δεύτερο λάθος είναι ότι δνε ακθέτεις τις αδυναμίες σου, δηλαδή ότι είσαι "άσχετος"! Βασική Αρχή στην ζωή και κυρίως στην διεθνή Διπλωματία είναι ότι δεν μιλάς όταν δεν έχεις κάτι να πεις. Το να κατηγορείς την αντιπολίτευση όντας κυβέρνηση δείχνει αδυναμία διοίκησης και όχι ειλικρίνεια. Πάλι καλά που δεν είπε ότι δεν ελέγχει τον Στρατό την Αστυνομία και την Δικαιοσύνη!!!!
  Τέταρτον και πολύ απλό που θα μπορούσε να το ξέρει ο κάθε πολίτης είναι ότι "Η σχολή της Χαλκης έκλεισε το 1971 βάση νόμου περί μη λειτουργίας ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ" . Τι στο "κόπρο του Αυγέα" ξέρει αυτός ο κουτοπόνηρος Ρωμιός?!!!! Είναι διοικητικά καθαρά εσωτερικό θέμα της Τουρκίας και όχι διμερούς σχέσεως. Αλλή μια σφαλιάρα στο "Βλαμμένο" από τον πολυχρονεμένο του! Η "μουσουλμανική μειονότητα αντίθετα " είναι σαφής ορισμένος διμερής όρος που ο Πολυχρονεμένος αλλοίωσε δημιουργώντας ενοχές στον Απειρο και Βλαμένο ΧαζοΡωμιό. Άντε τώρα να απαντήσει περί μιναρέδων (φωνητική κλιση προσείκουσα σε προσειλλητισμό) και κοδωνοστάσιου (ηχητικό προειδοποιητικό σήμα χωρίς φραστικό περιεχόμενο). Το Ρωμέικο μαυαλουδάκι του κοκκάλωσε!!! Να μην πώ ΄τι η χώρα οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες ΕΕ γιατί ο Ανατολίτης Τσίπρας την σιχένεται!!!
  Άλλα ακόμη και στην περίπτωση που ο κουτοπόνηρος Ρωμιός και το τους ανεκδιήγητους Χατζιαβάτηδές του ήθελε να σώσει το κύρος του θα έπρεπε να πει ότι "αν επιθυμείτε την επαναλειτουργία του Μεγαλύτερου Τζαμιού στην Πρωτευουσα της Ελλάδας, επαναλειτουργήστε την αντίστοιχη Εκκλησία στην Κων/λη της Αγίας Σοφίας".
  Φο βάμαι ότι στο τέλος θα αποδειχτεί ότι προεκλογικά ο Τσίπρας και το ΣΥΡΙΖΑ είχε περίεργες" υποστηρίξεις από Τουρκία, ΝΑΤΟ, Σκοπιανούς.. όπου η περίπτωση ΤΡΑΜΠ θα μοιάζει αθώα.!!!!
  Η βλακεία είναι ανίκητη όχι διότι ο Βλαμμένος δεν πτοείται αλλά διότι είναι ΚΟΛΛΗΤΙΚΗ! Ένας ολόκληρος Λαός απορεί και εξίσταται για τα προφανή!

 • Ανώνυμος 46917

  17 Φεβ 2019

  Γράφεις, αναλύεις, διαβάζεις προσπαθώντας να βρείς μια απάντηση στα λεγόμενα του κου Λαζαρη και έρχεται ένας Πολάκης και σε στέλνει στην Οθωμανική Άβυσσο.....Να μην πω και στην Φραγκοκρατία!

 • Ανώνυμος 46913

  16 Φεβ 2019

  «Στον κύριο Τσίπρα δήλωσα, ζητάτε από εμάς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ας ανοίξουμε του είπα το τζαμί Φετχιγιέ στην Αθήνα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Ρώτησα, γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; Μου είπε πως αντιδρά η αντιπολίτευση και εγώ του απάντησα πώς η εκκλησιά έχει καμπαναριό έτσι και το τζαμί πρέπει να έχει μιναρέ», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Εδώ δεν αντέχετε τη λέξη Τούρκος για τη μειονότητα της Θράκης».
  https://www.in.gr/2019/02/16/politics/diplomatia/erntogan-eipa-ston-tsipra-na-anoiksoume-tzami-fetxigie-stin-athina/

  Ωχ και τώρα τί απαντάνε.

 • Ανώνυμος 46659

  1 Ιαν 2019

  Ο κος Λάζαρης αναλύει, αν μου επιτρέπεται να το πω έτσι, δύο διαφορετικά ζητήματα που καίτοι πράγματι καλύπτονται από τον τίτλο "Η καταγωγή των Ρωμιών" αφορούν επιστημονικό αντικείμενο δύο εντελώς διαφορετικών επιστημονικών πεδίων. Το ένα είναι το Κοινωνιολογικό, αυτό που αναφέρεται ως Εθνική Ταυτότητα και το δεύτερο είναι το Βιογενετικό, αυτό που αναφέρεται ως Φυλετική Καθαρότητα και μάλλον υπονοείται στο καταγωγή. Δεν έχω διαβάσει το πλήρες κείμενο του Βιβλίου του, αλλά θεωρώντας ότι ως συγγραφέας του μας παρουσιάζει μια επαρκή περίληψη στο εν λόγω άρθρο, θα ξεκινούσα με τη παρατήρηση ότι είναι λίγο ασαφες στην καταγωγή ποιών ακριβώς εστίασε η έρευνα του, των Ελλήνων (αρχαίων) των Ρωμιών (υστεροβυζαντινών και προεπανασταικών Οθωμανικών επαρχιών) ή των σημερινών Ελλήνων (Greeks). Παρότι αναγνωρίζεται γενικώς μια ιστορική συνέχεια, οι Ελληνες της κλασσικής εποχής διαφέρουν Εθνολογικά από τους Ρωμιούς όπως οι Γαλάτες (Gaul) από τους Φράγκους (Frances).

  (Αρχαίοι ) Ελληνες:
  Οι αρχαίοι Έλληνες μάλιστα εθνολογικά πέρασαν στάδια 1000ετιών μέχρι την κλασσική εποχή. Μόλις μετά τους περσικούς σχηματοποιήθηκε μια κοινή σαφής εθνική συνείδηση εξ αντιπαράθεσης, όπως πρωτολέγει ο Ευριπίδης στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι και επαναλαμβάνει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά:
  "βαρβάρων δ᾽ Ἕλληνας ἄρχειν εἰκός, ἀλλ᾽ οὐ βαρβάρους, μῆτερ, Ἑλλήνων· τὸ μὲν γὰρ δοῦλον, οἳ δ᾽ ἐλεύθεροι".
  (Το σωστό, να κυβερνούν Έλληνες βαρβάρους, κι όχι βάρβαροι τους Έλληνες· γιατί οι βάρβαροι είναι δούλοι, κι οι Έλληνες ελεύθεροι).
  Αντίθετα στον Ομηρο, λιγότρο από 1000 χρόνια πριν, δεν αναφέρονται ακόμη πουθενά Βαρβαροι αλλά και οι Έλληνες δεν είναι παρά ένα τμήμα των Μυρμιδόνων του Αχιλλέα από την Φια: "οι τε είχον Φθίην ήδ' Ελλάδα καλλιγύναικα Μυρμιδόνες δε καλεύντο και Έλληνες και Αχαιοί". Μεταξύ Αχαιών και Τρώων δεν υπάρχει Εθνική διαφοροποίηση, στην Θρησκεία, γλώσσα (στο έπος τουλάχιστον) αλλά αντίθετα μέχρι και κοινοί μυθικοί πρόγονοι.

  Η Εθνογένεση ιστορικά δεν συμβαδίζει με την φυλετική καθαρότητα παρόλο που συγχρονοι Εθνικιστές , όπως ο Χίτλερ που θα επιθυμούσε να κάνει την Ιστορική πρώτη και τελικώς απέτυχε, θέλουν να ισχυρίζονται το αντίθετο . Στα αγγλικά υπάρχουν οι διακριτοί όροι ethnic > ethnic group και nation > nationalismus. Εξάλλου η Εθνογένεση είναι περισσότερο ένας σύγχρονος νεολογισμός του 19-20ου αιώνα και δεν εξηγεί πάντα με επιτυχία την δημιουργία αρχαίων Έθνών όπως οι Ελληνες και οι Εβραίοι. Οι Θεωρητικοί της εθνολογίας A.D.Smith (UK) , J.M.Hall (USA) H.Wolfram (Austria), δίνουν τις σύγχρονες απόψεις για την γένεση των Εθνών αλλά μάλλον συμφωνούν ότι η "καθαρότητα" ακόμη και η "συγγένεια" των Φυλών δεν είναι το το βασικό συστατικό. Σε κάθε περίπτωση και τα αρχαία Έθνη Ελλήνων και Εβραίων χωρίζονταν σε Φυλές ή Ομάδες πολλές σημαντικά διαφορετικές μεταξύ τους στην πραγματική και μυθολογική τους καταγωγή για να μην κουράζω άλλο με την Ελληνική μυθολογία και την Παλιά Διαθήκη.

  Οι Ρωμιοί της προεπαναστατικής περιόδου θεωρούν εαυτούς απόγονους των Ρωμαίων / Ρωμάνων / Romanus της υστεροβυζαντινής περιόδου. Ουσιαστικά ο όρος δεν είναι παρά το πως αυτοαποκαλούνται οι Πολίτες του "Βυζαντίου" ή Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που ομιλούν την Ελληνική για να ξεχωρίζουν από τους μη πολίτες κατοίκους πχ Σλαβους και Βούλγαρους. Προφανως μεταξύ αυτών υπάρχουν και εξελλινισμένοι Ρωαμαίοι, Γότθοι, Γαλάτες, Ιλλυριοι κτλ κτλ ακόμη και Σλάβοι . Αντίστοιχα οι Λατινόφωνοι Πολίτες αυτοαποκαλούνται Roman και σήμερα έτσι αυτοαποκαλούνται οι Ρουμάνοι και το επίσημο όνομα της χώρας Romania. (Το Ρουμανία έχει την την δική του ιστορία, όπως και το Γραικοί αλλά το αφήνουμε για άλλη φορά) . Με το όνομα Ρουμς αναφέρονται οι Αραβες και οι Οθωμανοί για τις επαρχίες της Βυζαντικής περιόδου. Το Ρωμιοί θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι περισσότερο ένας πολιτικός και πολιτισμικός όρος που ξεχωρίζει τους παλιούς "νόμιμους" κατοίκους από τους νέους Οθωμανικούς ή Σλαβικούς, ακόμη και Δυτικούς πληθυσμούς, κατακτητές ή μετανάστες. Εθνική σημασία απέκτησε μάλλον κατά και κυρίως μετά την προπαρασκευή της επανάστασης καθότι οι Λατινόφωνοι κάτοικοι της Βλαχιάς ακολούθησαν άλλη πορεία μετά την αποτυχία κοινής επανάστατικής δράσης στις παραδουνάβιες περιοχές. Ο προεπανασταικός Ρήγας Βελεστινλής δεν φαίνεται να κάνει διαχωρισμό μεταξύ Ρωμιών με εθνολογική προσέγγιση, έστω και εσκεμμένα.

  Για τους Ελληνες ή Greeks για τους Δυτικούς νομίζω ότι αξίζει να αναφέρθούμε στο Βιογενετικό κομμάτι μιας και εκεί παίζεται η φαντασίωση του σύχρονου Διεθνισμού. Η αναλυση του DNA, χρωματόσωμα Υ από πατέρα και μιτοχονδρίου από μητέρα δίνει απαντήσεις πρώτον για την συγγένεια σημερινών πληθυσμών και δευτερον προσεγγίσεις για καταγωγή από παλιότερους πληθυσμούς. Σεβόμενος όποιον άντεξε στωικά την πολυλογία μου, πρεπει να σημειώσω ότι οι μελέτες είναι σχετικά πρόσφατες άρα θα αναθεωρηθούν αρκετές φορές και το δείγμα πληθυσμού επίσης θα φτάσει στο μέλλον να καλύψει μεγάλο ποσοστό πληθυσμού (κυρίως από τράπεζες ομβάλιου λώρου και σπέρματος) ώστε στο μέλλον για να αφορά βεβαιότητα. Οι μέχρι σήμερα μελέτες από Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά εργαστήρια καταρριπτουν τον Φαλμεραγιεφ αλλά μάλλον και τον κο Λαζαρη. Οφείλω να δώσω μια πηγή, για αυτό συγχωρέστε το link:
  https://www.eupedia.com/europe/autosomal_maps_dodecad.shtml#Mediterranean Όπου αξίζει να δούμε το:
  Mediterranean (Μεσογειακό DNA Πυρήνες Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Κύπρος / επικοισμοί Ιβηρες, Ακτες Μικράς Ασίας, Β.Δ. Ακτες Αφρικής),
  Balkan (Βαλκανικό DNA Πυρήνες Αλβανία, Ελλάδα, Σερβία / επικοισμούς Κρήτη, Ιταλια, Τουρκία, Μαυρη θάλασσα ακόμη και Ππλωνία Ουγγαρία Τσεχία)
  Broadly South European (Γενικό Νότιας Ευρώπης DNA Πυρήνες Σαρδηνία, Κρήτη, Ιταλία, Ελλάδα έως Ρουμανία επικοισμούς Τουρκία και Β.Δ. Ακτές Αφρικής)
  και τέλος το African ειναι συγκρίσιμο με το Caucasian (Λευκοί Καυκάσου πχ Αρμένιοι Γεωργιανοί)
  Προσωπικά θεωρώ τα συμπεράσματα επιστημονικά πρώιμα, εν τούτοις επιβεβαιώνουν την συμβατική Ιστορία και όχι αυτή της "συνωμοσίας" : Μέχρι σήμερα η περιοχή της μεσογείου φυλετικά κατοικείται από Μεσογειακό Φύλλο με πυρήνες πληθυσμιακής ανάπτυξης την παλια Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Αίγυπτος και Λιβύη έχουν "χάσει" την μεσογειακότητά τους πολύ περισσότερο από την Τυνησία, Αλγερία Μαρόκο. Οι Βαλκάνιοι έχουν κέντρο την Αλβανία/ Ελλάδα/Σερβία/Μαυροβούνιοκαι απλώνονται σε βάθος στον Ευρωπαϊκο Βορά στην Ιταλία και την Τουρκία.

  Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι η φλυαρία περί "φυλετικής" καθαρότητας και επιμειξίας θα γίνει ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΔΕΥΣΜΕΥΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΕΥΝΑ. Αυτό θα αναγκάσει τις ελευθεριάζουσες απόψεις να ακούγονται ως ακούγονται σήμερα οι απόψεις περί "αντι-εμβολιασμών", "δημοσίων ψεκασμών" και λοιπών απόψεων που χαρακτηρίζονται αμέσως "συνομωσιολογικες". Παρότι συμφωνώ με την συμβατική επιστήμη θεωρώ τους μόνιμους αμφισβητίες χρήσιμους έως απαραίτητους για την πρόοδο, καθότι δίνουν χώρο για τους λίγους, απελπιστικά λίγους που εχουν πραγματικές και θεμελιωμένες αντιρρήσεις.

  Βεβαίως η Εθνογένεση ως Κοινωνικό φαινόμενο δεν μπορεί να δεχτεί επιστημονικούς περιορισμούς αφού στηρίζεται στον αυτοπροσδιορισμό. Εκεί υπάρχει λαμπρό μελλον για ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ.

 • Ανώνυμος 46018

  11 Αυγ 2018

  ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΑΝ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ...ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ 4ΑΣΤΕΡΩΝ;;;;; ΑΥΤΟ ΠΕΡΑΣΕ ΝΤΟΥΚΟΥ ΣΤΑ ΨΙΛΑ;;; ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ;;;;

 • Ανώνυμος 46017

  11 Αυγ 2018

  ΕΤΣΙ ΣΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΖΟΥΣ ;;; ΕΣΥ ΤΙ ΦΑΡ ΕΙΣΑΙ ;;; ΓΟΤΘΟΣ ΣΑΞΟΝΑΣ ΟΥΝΝΟΣ ;;ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΣΕΛΛΗΝΑΣ

 • Ανώνυμος 46015

  11 Αυγ 2018

  ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΣΟΙ ΦΑΡΑ ΕΙΣΑΣΤΕ;;;

 • Ανώνυμος 46011

  11 Αυγ 2018

  ΕΤΣΙ ΕΕΕ;;

 • Bielidopoulos

  12 Φεβ 2018

  15:19: Να ξέρει ο ρωμιός τί ακριβώς θέλει ο πρωθυπουργός του.
  https://www.youtube.com/watch?v=QhGoh-K7ZLA

 • Ανώνυμος 44997

  12 Φεβ 2018

  Δεν χρειάζεται να το ψάξουμε ιστορικά, μόνο και μόνο απο τα ποικίλα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους οι Ρωμιοί δείχνουν ότι κατάγονται απο Σλάβους, Τούρκους, Αθιγγάνους, Αλβανο-αρβανίτες, Ρουμανό-βλαχους, Αρμένους κτλ. Πάντως ενδιαφέρον άρθρο και το βιβλίο επίσης, θα το αγοράσω ίσως κάποια στιγμή.

 • Bielidopoulos

  11 Φεβ 2018

  Για την περίσταση προτείνω αναβίωση του νόμου 4000 με δημόσια διαπόμπευση και εμποροπανήγυρη. Χαρά που θα κάνουν οι ρωμιοί.

  https://www.youtube.com/watch?v=aA3g53xkHGM
  Βουλώστε το !

 • Ανώνυμος 44984

  11 Φεβ 2018

  συλλαλητήριο κατά του Λάζαρη τώρα!

 • Bielidopoulos

  11 Φεβ 2018

  Τενεκέδες και χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν λέει..! Τα ακούτε ρε; Εμπρός νέοι αγώνες για τα δίκια των λαών. Όλοι οι ρωμιοί στο Σύνταγμα να διαδηλώσουν ότι οι ευρωπαίοι τους αδικούν και δεν τους δίνουν αυτά που τους χρωστάνε. Ίων Φυστίκης
  ΥΓ: Πού ξέρετε, μπορεί να το δούμε και αυτό.
  ;)

 • Ανώνυμος 44981

  11 Φεβ 2018

  \"Ο Φοβέλ, για παράδειγμα, ο γάλλος πρόξενος και ανταγωνιστής του Έλγιν στη λεηλασία των αρχαιοτήτων, περιγράφεται από τον Μπάιρον ως κάποιος που αρνείται να πιστέψει ότι ένας λαός τόσο υποβαθμισμένος θα μπορούσε να κατάγεται από εκείνους που θεμελίωσαν τον σημαντικότερο πολιτισμό του κόσμου\". Ο Φοβέλ έκανε το λάθος να πιστεύει ότι η αξία των ανθπώπων εξαρτάται απο την καταγωγή τους. Εμείς και απο τους αρχαίους Ελληνες να καταγώμασταν κανένα ρόλο δεν παίζει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κατά το πλείστον σήμερα είμαστε τενεκέδες. Και γιαυτό δεν φταίει η καταγωγή μας, όποια και να είναι αυτή. Στράτος

 • Bielidopoulos

  11 Φεβ 2018

  *ξένα

 • Bielidopoulos

  11 Φεβ 2018

  Μήνυμα προς την κυβέρνηση να φτιάξει το δικό της μνημόνιο, που θα διαδεχθεί το τρίτο πρόγραμμα και θα αποτελεί τον οδικό χάρτη της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, μετέφερε ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» που κυκλοφορεί, το «πρόγραμμα ή μνημόνιο» που θα διαδεχθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, δεν θα προβλέπει πιστοληπτική γραμμή στήριξης ούτε εποπτεία από την τρόικα.
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500197862

  Χε, χε, , χε, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης λέει. Το πιάσατε το υπονούμενο; Κάτι τέτοια ακούνε οι ρωμιοί πατριώτες και παθαίνουν νταμπλά!
  νταμπλάς < τουρκική damla
  η αποπληξία
  η δυνατή δυσάρεστη έκπληξη

  Εμένα μου αρέσει η κρίση! Μου αρέσει γιατί έτσι βγαίνει στην επιφάνεια το αληθινό πρόσωπο του καθενός, το αν διαθέτει αξίες, που για μένα έχουν μεγάλη σημασία, όπως η τιμιότητα και η ηθική. Κάποιοι νομίζουν πως δεν τις χρειαζόμαστε, γιατί δήθεν πρέπει να υπερτερεί το άγριο, το τυφλό ένστικτο της επιβίωσης. Κι όμως, η εντιμότητα είναι μεγάλη ιστορία, άξονας της ίδιας της ύπαρξης», είπε ο ηθοποιός. «Είναι πολύ δύσκολο να μην τα… βουτήξεις στους καιρούς μας. Εάν έλεγες σε κάποιον πως θα πάρει 1 εκατ. χωρίς να το καταλάβει κανείς, εννοείται πως θα το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ξέρετε, οι περισσότεροι που βρίζουν για την κατάστασή μας σήμερα είναι όσοι δεν πρόλαβαν να βάλουν και το δικό τους δάχτυλο στο μέλι, γιατί είναι στο γονίδιο του Έλληνα να εισπράττει χωρίς να δουλεύει .
  http://www.iefimerida.gr/news/395494/kostas-apostolakis-oi-ellines-eimaste-tyhodioktes-kai-hlidanergoi

  Εκεί που λέει \"χωρίς να δουλεύει\" εννοεί \"χωρίς να παράγει\". Μόνο έτσι εξηγείται πώς η παλιά γενιά, η αποκαλούμενη του Πολυτεχνείου (ΓτΠ) ή της μεταπολίτευσης δούλευε τόσα χρόνια χωρίς να παράγει τίποτε με αποτέλεσμα να αφήσει ερείπια και χρέη. Όποιον όμως αντιπρόσωπό της ρωτήσεις (σημερινοί 60άρηδες, 70άρηδες) θα σε διαβεβαιώσει ότι δούλεψε σκληρά στη ζωή του. Τότε πώς φαλήρισε το κράτος τζάνεμ; Α ναι, φταίνε τα ένα κέντρα εξουσίας που επιβουλεύονται την κουλτούρα και την ταυτότητα των χατζηρωμιών. Εμ πέστο έτσι!
  τζάνεμ < από το τουρκικό canım, ψυχή μου.

 • Bielidopoulos

  11 Φεβ 2018

  Ε όχι και βορειοαφρικανοί!
  (Καλό;)

  Ούτε η Ελλάδα ήταν ακόμη \"Ελλάδα\". Ο αρχαίος πολιτισμός, τον οποίο οι ταξιδιώτες ξεκινούσαν να επανανακαλύψουν, είχε σβήσει περίπου δύο χιλιάδες χρόνια πριν, αφήνοντας πίσω του μόνο ερείπια. Το σύγχρονο έθνος-κράτος έπρεπε να αγωνιστεί για να υπάρξει και αυτό δεν θα συνέβαινε πριν το 1821. Η \"Ελλάδα\" το 1809 δεν ήταν, στην πραγματικότητα, παρά ένας γεωγραφικός προσδιορισμός, όπως θα έλεγε αργότερα για την Ιταλία ο αυστριακός καγγελάριος Μέττερνιχ και μάλιστα ασαφής. Με εξαίρεση τις Ιονίους Νήσους στα δυτικά, όλη η σημερινή Ελλάδα αποτελούσε μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ένα αχανές ισλαμικό κράτος που περιελάμβανε και αποδεχόταν με αξιοσημείωτη ανοχή πλήθος εθνικοτήτων και διαφορετικών θρησκειών. Όλη η αυτοκρατορία οριζόταν από τον ισλαμικό νόμο και τα τοπικά ήθη, όμως η θρησκεία ήτνα εκείνη που καθόριζε την ταυτότητα των λαών. Αυτό που σήμερα ονομάζουμε εθνικότητα ήταν ακόμα νεοπαγής, μόλις αναδυόμενη έννοια. (σελ. 32)
  Ο Μπάιρον γνώριζε τον ισχυρισμό που εκείνη την εποχή προβαλλόταν ολοένα και περισσότερο από μορφωμένους και ημι-μορφωμένους έλληνες: ότι οι έλληνες του σήμερα ήταν κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων ελλήνων. Ανάμεσα στους ευρωπαίους επισκέπτες της Ελλάδας του συρμού να χλευάζεται αυτός ο ισχυρισμός. Ο Φοβέλ, για παράδειγμα, ο γάλλος πρόενος και ανταγωνιστής του Έλγιν στη λεηλασία των αρχαιοτήτων, περιγράφεται από τον Μπάιρον ως κάποιος που αρνείται να πιστέψει ότι ένας λαός τόσο υποβαθμισμένος θα μπορούσε να κατάγεται από εκείνους που θεμελίωσαν τον σημαντικότερο πολιτισμό του κόσμου. (σελ. 66)
  \"Ο Πόλεμος του Μπάιρον\", Roderick Beaton, εκδ. Πατάκης, 2015.