Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ
ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ -
Ο ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ

Catherine Salles
(έκδ. Παπαδήμα)

 
  • «Οι γυναίκες στις γωνιές των δρόμων θα πλευρίζουν όσους βγαίνουν απ' τα δείπνα και θα τους λένε: "Έλα στο σπίτι μας που σου έχουμε μια ομορφούλα!" Κι άλλη θα φωνάζει απ' το μπαλκόνι: "Έλα στο δικό μου, η ομορφότερη κι η πιο αφράτη εδώ είναι! ...Κι εγώ πασαλειμμένη με φτιασίδια, με κίτρινο φορεματάκι, κάθομαι και περιμένω έτσι, και μουρμουρίζω τραγουδάκια όλο νάζι μπας και τυλίξω κανένα περαστικό». (Αριστοφάνη: "Εκκλησιάζουσες", στ. 693-699 και 878-882, από το κεφάλαιο: "Η φήμη του Κεραμεικού", σελ. 17.)


   «Η Νικαρέτη, απελεύθερη του Ήλειου Χαρίσιου και σύζυγος του φημισμένου μάγειρα Ιππία, αγόρασε εφτά πολύ μικρά ακόμα κορίτσια. Ήξερε πολύ καλά να κρίνει τη μελλοντική ομορφιά των κοριτσιών και να τα ανατρέφει, να τα εκπαιδεύει παράλληλα. Μ' αυτό το επάγγελμα έβγαζε το ψωμί της. Παρίστανε ότι ήταν κόρες της και ελεύθερες κι έτσι αποσπούσε μεγαλύτερα ποσά από εκείνους στους οποίους τις εξέδιδε. Αφού εκμεταλλεύτηκε τη νιότη της κάθε μιας, τις ξαναπούλησε και τις εφτά, την Άντεια, τη Στρατόλα, την Αριστόκλεια, τη Μετάνειρα, τη Φίλα, την Ισθμιάδα και τη Νέαιρα». (Δημοσθένη: "Κατά Νέαιρας", 18-19, από το κεφάλαιο: "Η τέχνη της επιλογής κοριτσιών", σελ. 46.)

    

   «Σ' αυτό τον όχλο των αχρείων και των άθλιων άλλοι περνούν τη νύχτα μες στα κρασοπουλειά, μερικοί κρύβονται κάτω απ' τις τέντες τον θεάτρου. Μαλώνουν αδίστακτα πάνω στα ζάρια χλευάζοντας με φασαριόζικο και αηδιαστικό τρόπο. Ή πάλι οι περισσότεροι, απ' το πρωί ως το βράδυ, βρέξει χιονίσει, δε βαριούνται να αραδιάζουν τα υπέρ και τα κατά των αμαξάδων και των αλόγων». (Αιμιανού Μαρκελλίνου: "Ιστορία", XIV 25, από το κεφάλαιο: "Κάπελες και πελάτες", σελ. 272.)


   «Το ιερό της Αφροδίτης ήταν τόσο πλούσιο, που είχε περισσότερες από χίλιες ιερές πόρνες, προσφορά στη θεά από άντρες ή γυναίκες. Εξ αιτίας τους η πόλη ήταν πυκνοκατοικημένη και πλούτιζε σημαντικά, επειδή οι ιδιοκτήτες των καραβιών καταστρέφονταν εύκολα σ' αυτά τα μέρη, εξ ου και η περίφημη παροιμία: "Δεν μπορούν όλοι να πλευρίζουν στην Κόρινθο”». (Στράβωνα: "Γεωγραφικά", VΙΙΙ 378, από το κεφάλαιο: "Ου παντός πλείν εις Κόρινθον...", σελ. 36.)


    
Η κ. Catherine Salles είναι καθηγήτρια ρωμαϊκού πολιτισμού στο πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Στο δοκίμιο της αυτό στοχεύει να παρουσιάσει μια διαφορετική οπτική γωνία απ' αυτήν που συνήθως συναντούμε στα παραδοσιακά έργα για την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα.

     Η μελέτη επικεντρώνεται στη διαστρωμάτωση τεσσάρων πόλεων-εστιών ηδονής και εγκληματικότητας, της Αθήνας, της Κορίνθου, της Αλεξάνδρειας και της Ρώμης, όπως γίνεται ανάγλυφη μέσα από τα κείμενα της λεγόμενης «επίσημης», αλλά κυρίως μέσα από εκείνα της «ελάσσονος» γραμματείας, που δεν αποτελούν συχνή πηγή αναφοράς και τεκμηρίωσης.


   
Έτσι πίσω από τον επίσημο πολιτισμό της λάμψης και του μεγαλείου ξεδιπλώνεται ένας ολόκληρος κόσμος από πόρνες, μαστροπούς, σκλάβους, δουλεμπόρους, μονομάχους, αλήτες και άλλα περιθωριακά στοιχεία.


     «- Πανδοχέα, φέρε το λογαριασμό.

     - Πήρες ένα ξεστί κρασί: ένα ασσάριο. Γιαχνί: δύο ασσάρια.

     - Σύμφωνοι.

     - Για το κορίτσι, οχτώ ασσάρια.

     - Εντάξει.

     - Άχυρο για το μουλάρι: δύο ασσάρια.

     -Αυτό το μουλάρι θα με καταστρέψει!» (Διάλογος γραμμένος σε στήλη τάφου ενός πανδοχέα της Ισερνίας, από το κεφάλαιο: "Όμορφη η σερβιτόρα...", σελ. 281.)

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  8 Δεκ 2016


  Στη Σουηδία από το 1999 και μετά μερικές άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει σχεδόν πλήρως την πορνεία, απαγορεύοντας να αγοράσεις, αλλά όχι να πουλήσεις υπηρεσίες. Η δικαιολογία είναι για τη μείωση του trafficking, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και βίας, λόγω της ισότητας των δύο φύλων, ότι η πορνεία αποτελεί απομεινάρι πατριαρχικών κοινωνιών, διαφύγοντες φόροι κ.λπ. Το κατά πόσον έχουν όντως μειωθεί το trafficking και τα σχετικά είναι ασαφές. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης απαγορεύονται οι οίκοι ανοχής και σε κάποιες απαγορεύεται πλήρως η πορνεία.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_Sweden
  https://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_Europe#Table
  https://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_law#Worldwide_laws

  Προτεινόμενη ταινία: Lilja 4-ever (2002)

 • Bielidopoulos

  8 Δεκ 2016


  @kimon
  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500118560
  "Τη ρηξικέλευθη και θαρραλέα απόφαση να απαγορεύσει, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, κάθε «εκατόνταρχο» στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης πήρε η δήμαρχος της πόλης.
  Ανάλογη απαγόρευση επιβάλλεται και σε τροχήλατα τύπου ρίκσο που απευθύνονται (επίσης όπως οι εκατόνταρχοι «μανεκέν») στους τουρίστες.
  Οι «εκατόνταρχοι» συναντώνται κυρίως γύρω από το Κολοσσαίο και μπροστά από το Πάνθεον. Με στολές που κάποιες φορές μοιάζουν κλεμμένες από ερασιτεχνική θεατρική «παράσταση χλαμύδας», προσφέρονται να ποζάρουν για φωτογραφίες με επισκέπτες επί πληρωμή.
  Μαζί με τα μικρά οχήματα με καρότσα, εξαφανίζονται τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουλίου 2017 από τους δρόμους της Αιώνιας Πόλης, σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι.
  Το διάταγμα αφορά το ιστορικό κέντρο. Η απόφαση ελήφθη για «λόγους ασφαλείας και για προστασία της αξιοπρέπειας της πολιτιστικής κληρονομιάς». Το πρόστιμο θα είναι 400 ευρώ (μαζί με κατάσχεση της «πανοπλίας»).
  Οι εκατόνταρχοι είχαν απαγορευτεί και πέρυσι, καθώς η Ρώμη έμπαινε στο παπικό «Ιωβηλαίο του Ελέους» (το οποίο και θα προσέλκυε ακόμη περισσότερους επισκέπτες). Για κάποιους, ο τρόπος με τον οποίο οι εκατόνταρχοι πλησίαζαν τους υποψήφιους πελάτες ήταν επιθετικός και είχαν αναφερθεί ακόμη και συμπεριφορές στα όρια σεξουαλικής παρενόχλησης."

 • Ανώνυμος 40275

  8 Δεκ 2016

  Να συμπεριλάβουμε κα θεσσαλονίκη....στην επονομαζόμενη πλατεία δικαστηρίων εμφανή θέση σε μεγάλη έκταση έχουν τα μπουρδέλλα της ρωμαικής εποχής ....μικρά ανεξάρτητα δωμάτια για ερωτική συνεύρεση με πόρνες...κομπολόι πάει η υπόθεση παίδες,από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα,η πουτανιά, η διαστροφή στο σέξ και η διακίνηση γυναικών
  πάει σύννεφο ,σε πείσμα της θρησκείας και των πρασινοαλόγων.
  θέλω απολαυστικό σχόλιο απο Biel
  kimon

 • Ανώνυμος 39698

  17 Σεπ 2016

  Nαι ρε αλλου δεν τα κανουν αυτα μονο οι Ελληνες τα κανουν.... Ασε μας ρε Ανώνυμε 39171 !

 • Ανώνυμος 39171

  28 Ιουλ 2016

  "απο τους Έλληνες έμαθαν οι Πέρσες να πηδάνε τα αγοράκια"

  Ηροδότου Ιστορίαι, Κλειώ, 135