ΑΕΤΟΠΟΥΛΑ

Η Παιδεία
της Κυβέρνησης του Βουνού


Όπως στο Σύνταγμα της σύγχρονης Ρωμιοσύνης κατοχυρώνεται ο εθνικισμός και η θεοκρατία («η παιδεία έχει σκοπό την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης», άρθρο 16, παρ. 2), έτσι ακριβώς και η Αριστερορωμιοσύνη αντιλαμβανόταν και ετοίμαζε την εκπαίδευση των παιδιών του λαού. Μιλάμε συγκεκριμένα για την περίοδο της Κυβέρνησης του Βουνού.

Προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος τι είδους «παιδεία» προετοίμαζαν, θα πρέπει να διαβάσει την Πράξη 44 της ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, που σχεδίαζε να κυβερνήσει την Ελλάδα), 2ος τόμος, σελ. 220-223.

Η ΠΕΕΑ ιδρύθηκε από το ΕΑΜ. Ένα από τα πρώτα μελήματά της ήταν η εφαρμογή ενός κατευθυνόμενου προγράμματος εκπαίδευσης.
 
Οι παράγραφοι 2,3,4 και 5 του άρθρου 2 λένε, ότι οι Υπηρεσίες Προσχολικής, Δημοτικής, Γυμνασιακής και Ανώτατης Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι αρμόδιες για «την οργάνωση, εποπτεία, καθοδήγηση και έλεγχο στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και πανεπιστήμια». Σύμφωνα με το άρθρο 5, το ίδιο Υπουργείο διορίζει επιθεωρητές, για να παρακολουθούν την εφαρμογή των αποφάσεών του και το διδακτικό προσωπικό όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Η ΠΕΕΑ ενέκρινε κι ένα Σχέδιο Λαϊκής Παιδείας, το οποίο προέβλεπε την ίδρυση δύο Παιδαγωγικών Φροντιστηρίων για την επιμόρφωση όσων θα διορίζονταν προσωρινοί δάσκαλοι στην «Ελεύθερη Ελλάδα» και τη συγγραφή νέων αναγνωστικών, που θα αντικαθιστούσαν τα κρατικά βιβλία της μεταξικής δικτατορίας.

 
Ανατύπωση του Αναγνωστικού Γ΄ και Δ΄ τάξης
«Αετόπουλo» (ανατύπωση «Λευτεριάς»)
στην Καβάλα, τον Δεκέμβριο του 1944.
 


Για το ποιο θα ήταν το περιεχόμενο αυτής της παιδείας, μπορεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα από το Αναγνωστικό της Γʼ και Δʼ τάξης, που κυκλοφόρησε στην «Ελεύθερη Ελλάδα» με τίτλο «Αετόπουλο» για τα παιδιά του Δημοτικού. Το βιβλίο αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προπαγανδίζει τον εθνικισμό, τον πατριωτισμό, τον μιλιταρισμό, την αφοσίωση στο καθήκον, την υποταγή στο δάσκαλο, στα κελεύσματα της θρησκείας και να εξυμνεί το ΕΑΜ.
 
Γράφτηκε μέσα στην Κατοχή από την παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη κατά παραγγελία του τότε Γραμματέα Παιδείας της «Κυβέρνησης του Βουνού», Πέτρου Κόκκαλη. «Αετόπουλα» ονομαζόταν η παιδική οργάνωση της ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων), που λειτουργούσε υπό τον έλεγχο του ΕΑΜ.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου τιτλοφορείται «Από τους εθνικούς μας αγώνες». Αφηγείται ιστορίες από τη ζωή των Αετόπουλων, τα πρόσφατα γεγονότα του πολέμου με εξιδανικευμένη τη δράση του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, τη ζωή των ανταρτών στο βουνό ή σημαντικές μάχες του ΕΛΑΣ με αρκετές διδακτικές αναγωγές στην ελληνική αρχαιότητα προπαγανδίζοντας έτσι το ιδεολόγημα της δήθεν ιστορικής και φυλετικής συνέχειας των σημερινών κατοίκων του ελλαδικού χώρου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

  


Ειδική έκδοση για την εφημερίδα
«Το Βήμα», Αθήνα, 2013.
Ανάμεσα στις ιστορίες βρίσκουμε και ορισμένες εξιδανικευμένες για το παραμύθι του 1821 (διαβάστε το Αφιέρωμα: Η αποστασία των ρωμιών), οι οποίες παραλληλίζονται με ένα άλλο παραμύθι, αυτό της λεγόμενης «Εθνικής Αντίστασης» (βλ. Ξαναζωντάνεψε τʼ αρματολίκι...).

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο «Από την κοινωνική ζωή», διαβάζουμε αφηγήσεις για τη ζωή στο χωριό, τα κάλαντα, τις γιορτές και άλλες εκδηλώσεις της Ρωμιοσύνης στις οποίες διδάσκεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ο σεβασμός προς τους ιερείς και τη θρησκεία.

Τις αφηγήσεις, όπως και στα επίσημα Αναγνωστικά του κράτους μέχρι και τις ημέρες μας, διανθίζουν ποιήματα διαφόρων ποιητών του κατεστημένου, όπως π.χ. του Παλαμά, του Πολέμη, του Κρυστάλλη κ.ά. με προεξάρχοντα τον εθνικό ποιητή της Ρωμιοσύνης Διονύσιο Σολωμό, ο «Ύμνος στην Ελευθερία» του οποίου αναγράφεται στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου.
 
Τα Αναγνωστικά της ΠΕΕΑ χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του λεγόμενου «Εμφυλίου Πολέμου», ενώ σε αυτά βασίστηκε αρχικά και η μεταπολεμική εκπαίδευση των παιδιών των κομμουνιστών προσφύγων σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Η σχιζοφρένεια της Αριστερορωμιοσύνης.

Τα βιβλία αυτά δέχθηκαν σκληρές κριτικές, όπως π.χ. από τον Αλέξανδρο Δελμούζο, ο οποίος σε διάλεξή του το 1945 τα χαρακτήρισε «εγκληματικά» κι αναρωτήθηκε αν «προετοιμάζουν τον ελεύθερο άνθρωπο και πολίτη ή ένα κοπάδι άβουλων σκλάβων, που θα είναι παιχνίδι στα χέρια του πρώτου δημαγωγού».

(Βλ. Αλ. Δελμούζος, «Παιδεία και κόμμα», Αλικιώτης, 1947, σελ. 111).
 
Ο εθνικισμός και η θεοκρατία
προπαγανδίζονται και στο
αναγνωστικό της Εʼ και ΣΤʼ τάξης.
(Διαβάστε στην «
Ελεύθερη Έρευνα»:
Μιας Ανάστασης νέας κτυπάει καμπάνα...).


 
Η ιδεολογία της Αριστερορωμιοσύνης δεν έχει αλλάξει διαχρονικά στη χώρα μας. Οι θέσεις των σημερινών κομμάτων της Αριστεράς ─παρά τις φαινομενικές και μόνο διαφορές─ σε πολλά θέματα είναι περισσότερο εθνικιστικές, παρά διεθνιστικές και ταυτίζονται με τις θέσεις των δεξιών κομμάτων.

Για παράδειγμα, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ όλα τα αριστερά κόμματα συντάσσονται με  τα υπόλοιπα· δεν μπορούν να διανοηθούν να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στους βόρειους γείτονές μας. Δεν τολμούν να πουν, ναι στο όνομα Μακεδονία, αλλά μιλούν με υπεκφυγές για γεωγραφικούς προσδιορισμούς κ.λπ.. (Βλ. «Απόγονοι» και «απόγονοι»).Στο θέμα της θεοκρατίας στη βυζαντινή μας χώρα, όποτε  συζητείται στη Βουλή αναθεώρηση του Συντάγματος, κανένα κόμμα ούτε καν σκέπτεται να αγγίξει θέματα σχέσεων Εκκλησίας ─ κράτους, επικρατούσας θρησκείας (άρθρο 3), κ.λπ.. Τυχόν περιστασιακές διαμαρτυρίες κομμάτων της Αριστεράς για την προσευχή, τα Θρησκευτικά κ.λπ. αποτελούν υποκριτικό αντιπερισπασμό έναντι των ψηφοφόρων τους (βλ. Η Ιλιάδα της Ρωμιοσύνης).


Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

Το αριστερό φαντασιακό
(Πώς η Αριστερά εφευρίσκει τους μύθους της)

Όπως τους σενεγαλέζους
(Αναλώσιμοι, έρμαια της αγγλικής αποικιοκρατικής συμπεριφοράς
οι ρωμιοί τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


8 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 45033

  13 Φεβ 2018

  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

  ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΦΥΛΩΝ

  ΒΟΡΕΙΟ-ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΓΕΝΕΙΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ, ΣΛΑΒΟΓΕΝΕΙΣ ΛΕΥΚΟΙ ΞΑΝΘΟΙ ΜΕ ΕΛΑΦΡΩΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΜΕ ΙΝΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΛΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΑΠΟ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ, ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΜΕ ΓΑΜΨΕΣ ΜΥΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΟ-ΑΣΙΑΤΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΞΑΝΘΟΊ ΛΕΥΚΟΙ

  ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

  ΣΛΑΒΟΙ ΟΠΩΣ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ο ΚΩΣΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ

  ΑΡΑΒΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

  ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ, Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΙΑΙ ΑΦΡΙΚΗΣ

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΟΙ, ΙΤΑΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΙ

  ~

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ

 • Ανώνυμος 40071

  10 Νοε 2016

  Γιάννη σε τουτο το θεμα ατυχησες,Θυμησου εκατομβες στο θελημα της Δοξασιας του ΕΓΩ. και απο το κακο στο χειροτερο.Αειντε σημερις να βρεις ΑΝΘΡΩΠΟ.... ΟΤΑΝ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΘΕΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ
  Γερακινα δωσε απαντηση. Λες δεν υπαρχει τετοια δοξασια;;

 • Ανώνυμος 40068

  9 Νοε 2016

  Τόσο ωραίο άρθρο και τόσο αλλόκοτα σχόλια.

  Κρίμα.

  Γερακίνα.

 • Bielidopoulos

  9 Νοε 2016


  "Ποια πολιτική εφαρμόζει σήμερα ο κ. Τσίπρας; Τη μνημονιακή που εφάρμοζαν οι άλλοι με χειρότερους όρους γιατί ο κόσμος της οικονομίας (αλλά και γενικότερα πλέον...) δεν τον εμπιστεύεται και ο θίασος των καφενόβιων αριστεριστών με τους οποίους κυβερνά, δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε θυρωρείο, όχι να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων την πιο προβληματική χώρα και οικονομία της Ευρώπης."
  http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3168130/to-paramuthi-ftanei-sto-telos

  Αριστερορωμιοσύνη τότε και τώρα...

 • Ανώνυμος 40066

  9 Νοε 2016


  "αει φουκαρα καποτε θα καταλαβεις οτι η γλωσσα που γραφεις εχει την μοναδικοτητα,,,,,,,,,απο τουβλο να σε ,,,,,,,"
  Δάσκαλε η καθομιλουμένη μου είναι αδιάφορη με την έννοια ότι δεν την θεωρώ κάτι το ιδιαίτερο σαν γλώσσα. Την ίδια γνώμη έχω για όλες τις γλώσσες. Εργαλεία είναι που αλλάζουν. Και καλά κρασιά. ;)

 • Ανώνυμος 40062

  9 Νοε 2016

  Για παράδειγμα, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ όλα τα αριστερά κόμματα συντάσσονται με τα υπόλοιπα· δεν μπορούν να διανοηθούν να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στους βόρειους γείτονές μας. Δεν τολμούν να πουν, ναι στο όνομα Μακεδονία, αλλά μιλούν με υπεκφυγές για γεωγραφικούς προσδιορισμούς κ.λπ.. (Βλ. «Απόγονοι» και «απόγονοι»).
  ΜΑΤΣΕΝΤΟΝ ΣΛΑΒΕΫΚ ἄφε ἐρήμ.......
  τοσος Φαραωνισμος στο λιβανισμα ''ΣΚΟΠΙΑ'', Ν ά καί ο εθνάρχης τους Bielidopoulos έγραψε...Για αυτό έχει τόσο καλή παιδεία το Ελλαδιστάν (sic). κοιλοπονιασε ο φουκ;ρας γιατι δεν εχουν γνωσεις οι φοιτητες... αει φουκαρα καποτε θα καταλαβεις οτι η γλωσσα που γραφεις εχει την μοναδικοτητα,,,,,,,,,απο τουβλο να σε ,,,,,,,
  Γιάννη σε τουτο το θεμα ατυχησες,Θυμησου εκατομβες στο θελημα της Δοξασιας του ΕΓΩ. και απο το κακο στο χειροτερο.Αειντε σημερις να βρεις ΑΝΘΡΩΠΟ.... ΟΤΑΝ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΘΕΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ

 • Bielidopoulos

  9 Νοε 2016


  «Με φώναξαν στην έδρα της ΠΕΕΑ. "Θα γράψεις το Αναγνωστικό της Γ' και της Δ' τάξης του Δημοτικού" μου λέει ο γραμματέας της Παιδείας Πέτρος Κόκκαλης (σ.σ.: πατέρας του Σωκράτη Κόκκαλη). "Σε έναν μήνα πρέπει να είναι τυπωμένο. Εχεις γράψει αναγνωστικά και θα τα βγάλεις πέρα". Το αναγνωστικό «Τα Αετόπουλα» γράφτηκε μέσα σε 17 ημέρες. Γράφτηκε τη νύχτα με το λυχνάρι...».
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=536759

  Για τα πανηγύρια δηλαδή! Για να μην πω την άλλη λέξη που αρχίζει από που και τελειώνει σε τσο.
  Ντάξει δεν παραξενεύομαι. Αριστερορωμιοί και δεξιορωμιοί καμία διαφορά μεταξύ τους. Στα ίδια θρανία κάθονται, τις ίδιες μπούρδες διδάσκονται, στον ίδιο χώρο εργασίας δραστηριοποιούνται, στον ίδιο στρατό πηγαίνουν και στον ίδιο τύπο οικογένειας (μακράν το χειρότερο και πιο προβληματικό από το τρίπτυχο πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια) τρώνε την ίδια ασταμάτητη πλύση εγκεφάλου. Και οι μεν και οι δε για τον ευζήν αγωνίζονται τουτέστιν την κρατική μηχανή θέλουν να επανδρώσουν (κοινώς: βολευτούν), αλλά επειδή ο κρατικός κορβανάς δεν φτάνει για όλους έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα με υποτίθεται αντιδιαμετρικές αξίες και αρχές. Οι δεξιορωμιοί είναι υποτίθεται οι θεματοφύλακες του έθνους και επανδρώνουν παραδοσιακά τα σώματα ασφαλείας (στρατό, αστυνομία κ.λπ), ενώ οι αριστερορωμιοί αντιπροσωπεύουν και καλά τη διανόηση της ρωμιοσύνης και τα "σώματα" παιδείας και έχουν στρατωνιστεί μαζικά στα πανεπιστήμια και στα σχολεία της ρωμιοσύνης. Για αυτό έχει τόσο καλή παιδεία το Ελλαδιστάν (sic).

  Και μουσικό διάλειμμα από το μπλογκ του καλού χριστιανού, βοήθειά μας.
  https://www.youtube.com/watch?v=SF9NkMPf9PI

 • Ανώνυμος 40060

  9 Νοε 2016

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες.