- Στη μέγγενη του ισχυρότερου λόμπι (Mikki Willis)
- Επιδημία-φάντασμα (Dr. Sucharit Bhakdi)
- Μάστιγα της διαφθοράς (Dr. Judy Mikovits)
- Κάπως έτσι βγαίνει το χρήμα (Dr. Katrin Korb)
- Σύγχρονη Ιατρική: Η νέα παγκόσμια θρησκεία (Γιάννης Λάζαρης)
- Ψεύτικη κρίση (Dr. Judy Mikovits)
- Εργαστηριακή η προέλευση του SARS-CoV-2 (Dr. Steven Quay)
- Ζάχαρη: Η πικρή αλήθεια (Μαρία Λούπου)
- Γιατροί με περιλαίμια (Δρ. Χρήστος Ντέλλος)
- Γεμάτοι ζωή (Marlene Zuk)
- Το προτελεύτιο δίλημμα της ευθανασίας (Συνέντευξη δρ. Στ. Γερουλάνου)
- Λουί Παστέρ: Ο καλός ποιμήν, ο νέος Σωτήρας (Olivier Clerc)
- H ανάγκη αποθρησκειοποίησης της ιατρικής (Συνέντευξη δρ. Ευτ. Βορίδη)
- Ακίνδυνη η νέα γρίππη - Πιο επικίνδυνο το εμβόλιο! (Βασίλειος Μαυρομμάτης)
- Ο εμβολιασμός για τη γρίππη των χοίρων βλάπτει σοβαρά την υγεία (Βασίλειος Μαυρομμάτης)
- Εμβολιασμοί: Το κάλεσμα των σειρήνων (Dr. Kris Gaublomme)
- Δεν ταιριάζει μια μόνο διατροφή σε όλους τους ανθρώπους (Marlene Zuk)
- Ιατρική: Μεσσιανική και φαουστιανή (Olivier Clerc)
- «Πανδημία» τέλος! (Βασίλειος Μαυρομμάτης)
- Η κατάρα των καλογριών (Μουαμάρ Ιγνάτιος)
- Ανθυγιεινή η πολυήμερη χριστιανική νηστεία (Μάριος Δημόπουλος)
- Εμβολιασμοί και βρεφική θνησιμότητα (Bryan Hubbard)
2 ΣΧΟΛΙΑ
Ανώνυμος 42035
4 Απρ 2017"Για την εκκοσμίκευση, τον ανθρωπισμό, τις επιστήμες" και είστε ΑΝΤΙ-ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ??? Τι σκατά κουβαλάτε στο κεφάλι σας..
Ανώνυμος 35405
28 Σεπ 2015ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ(Σταύρος Τσιριγωτάκης γεν.χειρουργός MD)
Σημαντικές και περίπλοκες είναι οι λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα, η παραμικρή δυσλειτουργία του οποίου μπορεί να επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στον οργανισμό. Αυτό το μικρό, σε σχήμα πεταλούδας όργανο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ, αποτελεί τον ρυθμιστή πολλών λειτουργιών του οργανισμού, μέσω των ορμονών που εκκρίνει στο αίμα, τις οποίες συνθέτει από το ιώδιο που λαμβάνει ο οργανισμός από τα τρόφιμα.
Οι δύο από τις ορμόνες που εκκρίνει -τριιωδοθυρονίνη (Τ3), τετραιωδοθυρονίνης (Τ4) και καλσιτονίνη- διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και ολόκληρου σχεδόν του μεταβολισμού του ανθρώπου, ενώ η τρίτη, η καλσιτονίνη, φαίνεται ότι έχει σχέση με τον μεταβολισμό του ασβεστίου.
Οι διαταραχές της μορφολογίας του θυρεοειδή αδένα κυμαίνονται από την απλή βρογχοκήλη έως τον απειλητικό για τη ζωή καρκίνο του θυρεοειδούς. Η μη φυσιολογική έκκριση των ορμονών προκαλεί δυσλειτουργία του και συγκεκριμένα υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, η θεραπεία των οποίων είναι φαρμακευτική, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις. Όταν όμως η φαρμακευτική αγωγή δεν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ή η νόσος παρουσιάζει συχνές υποτροπές, η χειρουργική επέμβαση (θυρεοειδεκτομή) είναι η μόνη που μπορεί να λύσει οριστικά το πρόβλημα του υπερθυρεοειδισμού.
Ο σχηματισμός όζων στο θυρεοειδή αδένα είναι άλλη μια συχνή κατάσταση που προκαλείται από διάφορες αιτίες, όπως είναι η έλλειψη ιωδίου, η θυρεοειδίτιδα, κάποια κύστη ή αδένωμα του θυρεοειδή, και μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμό. Τις περισσότερες φορές είναι καλοήθη ογκίδια, χωρίς να αποκλείεται βέβαια και το αντίθετο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δηλαδή γίνεται η αιτία για υπερθυρεοειδισμό o oποίος δεν ρυθμίζεται με την φαρμακευτική αγωγή ή σε αυτά διαγιγνώσκεται κακοήθεια ή υποψία κακοήθειας(μέσω FNA-παρακέντηση), επίσης επιβάλλεται η θυρεοειδεκτομή.
Με χειρουργική επέμβαση αντιμετωπίζεται συνήθως και η ευμεγέθης βρογχοκήλη, η οποία αφορά στην ανώμαλη ανάπτυξη του θυρεοειδούς και μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την κατάποση και δυσκολία στην αναπνοή.
Η θυρεοειδεκτομή αποτελεί και τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του θυρεοειδή αδένα, η συχνότητα εμφάνισης του οποίου δυστυχώς καταγράφει αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το θετικό όμως είναι ότι στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτεί.
Σταύρος Τσιριγωτάκης(Γενικός χειρουργός MD, www.tsirigotakis.com facebook Glyfada General Surgery)