ΕΠΟΧΗ
ΤΩΝ “ΜΟΝΑΧΙΚΩΝ ΛΥΚΩΝ”

Τι μας διδάσκει
ο κορονοϊός


Μπροστά σ’ αυτή την αναπάντεχη κρίση, που αφορά κυρίως την υγεία του κόσμου, την παγκόσμια οικονομία και τις ανθρώπινες σχέσεις, μπορούν να αντληθούν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:

1. Αν και υπάρχουν υπόνοιες πως ο ιός είναι προϊόν κάποιου εργαστηρίου όπως ισχυρίζονται οι Αμερικάνοι ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς και τους Γάλλους, το γενικό συμπέρασμα είναι πως ο άνθρωπος είναι παντελώς ανίσχυρος απέναντι στη φύση και πως η φύση δεν τον έχει καμία απολύτως ανάγκη.

Είδαμε τα δελφίνια και τους κύκνους να επιστρέφουν στα κανάλια της Βενετίας, την ατμόσφαιρα να καθαρίζει και τα ζώα να επιστρέφουν στα πάρκα, όπως για παράδειγμα τα τσακάλια στα πάρκα του Τελ Αβίβ.

Χρέος μας λοιπόν δεν είναι μονάχα η μελέτη της φύσης αλλά και ο πλήρης μας σεβασμός προς αυτήν γιατί μπροστά της είμαστε ένα τίποτα. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να δαμάσει τη φύση, ας αναθεωρήσει.

2. Όλοι οι θεοί και όλες οι θρησκείες, μέσα στις οποίες κατοικούν οι θεοί, οι άγιοι, οι άγγελοι και οι διάβολοι είναι προϊόντα μυθοπλασίας. Αποδείχτηκαν ανίσχυρες. Κανένας δεν σώθηκε πιστεύοντας σε θεό ή θεούς από την πανδημία αυτή αλλά και τις προηγούμενες. Όπως πολύ σωστά είχε πει κάποτε ο Mark Twain, οι θρησκείες γεννήθηκαν, όταν τα πρώτα λαμόγια συνάντησαν τους πρώτους ηλίθιους.

3. Οι σοβαροί ηγέτες μας τελείωσαν εδώ και πολλά χρόνια. Ανδρείκελα και λαϊκιστές παντού, αιθεροβάμονες, νάρκισσοι, εγωπαθείς και ανίκανοι. Ελάχιστοι κατάφεραν να ελέγξουν μερικώς την εξάπλωση της πανδημίας στις χώρες τους. Μετά το τέλος της πανδημίας, καλό θα ήταν όλοι αυτοί οι κρετίνοι να λογοδοτήσουν και όχι μόνο να απολέσουν την εξουσία τους, αλλά και να υποστούν τις συνέπειες του άκρατου λαϊκισμού τους. Ίσως να ήρθε η ώρα οι λαοί να ωριμάσουν και να επιλέγουν ηγέτες που να είναι περισσότερο σώφρονες και πραγματιστές.

4. Ο θάνατος δεν κάνει διακρίσεις. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για καταγωγές, θρησκεύματα, περιουσίες, γεωγραφική θέση, πολιτισμούς και πολιτιστική κληρονομιά ή ιστορία. Τους παίρνει όλους άνευ διακρίσεων. Βέβαια, οι γαλαζοαίματοι έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, καλύτερη αντιμετώπιση και καλύτερες συνθήκες νοσηλείας. Αυτά όμως δεν κλείνει την πόρτα στο θάνατο. Ο θάνατος είναι η μοναδική αλήθεια που αφορά την ύπαρξη κάθε ζώντος οργανισμού.

Συνεπώς, ο στόχος της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης είναι να ζει ευδαιμονικά με όσα έχει ή όσα τουυ επιτρέπουν οι δυνατότητές του να αποκτήσει χωρίς όμως να κάνει την ζωή των υπολοίπων μίζερη και δυσβάσταχτη. Να αρκείται σε αυτά που έχει και να μην δαπανά όλη του την ύπαρξη στο να αποκτήσει περισσότερα γιατί όποιος επιδιώκει κάτι τέτοιο, καταλήγει να μην μπορεί να απολαύσει ούτε και τα λίγα.

5. Οι λεγόμενες «ισχυρές οικονομίες» και τα λεγόμενα «θωρακισμένα» συστήματα πρόνοιας, αποδείχτηκαν ανίσχυρα απέναντι στην πανδημία. Οι προηγμένες χώρες όπως οι Βορειοευρωπαϊκές χώρες απέτυχαν στη διαχείριση της πανδημίας από πλευράς περίθαλψης και φροντίδας των λαών τους. Το ίδιο και οι ΗΠΑ. Όσο για την οικονομική κρίση, όλοι θα πληρώσουν την κρίση χωρίς εξαιρέσεις.

Βέβαια, θα υπάρχει διαφοροποίηση στο βαθμό αποκατάστασης των προβλημάτων που προκύπτουν και θα προκύψουν από την κρίση αλλά κανείς δεν θα βγει αλώβητος. Ενδεχομένως να απειληθεί και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως πολύ πιο σοβαρά από πριν. Η πανδημία θα επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία, που μπορεί στην πορεία να αποκτήσουν και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Ο νοών νοείτω.


Καραντίνα Ρωμιοσύνης. Παραλία Θεσσαλονίκης.
Φλοίσβος.

6. Οι άνθρωποι θα απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλον. Οι αγκαλιές και οι χειραψίες, οι ασπασμοί και οι χαιρετισμοί με σφίξιμο των χεριών θα βγουν εκτός των ανθρωπίνων συνηθειών. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις, οι συναυλίες, οι μαζικές έξοδοι, τα γλέντια με πολλούς παρευρισκόμενους και οι μαζικές διαδηλώσεις, θα τεθούν εκτός. Οι άνθρωποι θα γίνουν καχύποπτοι, κλεισμένοι στον εαυτό τους.

Αυτό έχει ως αρνητική του πλευρά την κοινωνική απομόνωση, αλλά υπάρχει και η θετική πλευρά που δεν είναι άλλη από την εσωτερική αναζήτηση, την εκ βαθέων ενδοσκόπηση του εαυτού μας. Είναι καιρός να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας, να εντοπίσουμε τα λάθη μας, να αυτοβελτιωθούμε και να γνωρίσουμε τις άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα μας.

Το τέλος των λαϊκιστών ήρθε. Θα μάθουμε να εμπιστευόμαστε όλους όσους είναι πραγματιστές και αληθινοί troubleshooters. Είναι η εποχή των «μοναχικών λύκων», των ανθρώπων που περνάνε όμορφα μόνοι τους γιατί έχουν για τα καλά «γνωριστεί» με τον εαυτό τους και το απολαμβάνουν.

7. Είδαμε, πως οι επιστήμονες είναι πολύ πιο χρήσιμοι από τους πολιτικούς, τους αθλητές, τους πάσης φύσεως διασκεδαστές και φυσικά τους παπάδες (αυτοί είναι παντελώς άχρηστοι). Η μόνη διέξοδος από την πανδημία θα προκύψει από τις λύσεις που θα προτείνουν οι επιστήμονες και όχι οι πολιτικοί, οι τεχνοκράτες και οι θεοκράτες. Θα επαναξιολογήσουμε τις αντιλήψεις μας για τα διάφορα επαγγέλματα και θα δώσουμε προτεραιότητα σ’ αυτούς που πραγματικά την αξίζουν.

8. Θα αναδείξουμε την πραγματική και όχι την συγκυριακή φιλία ως το μέγιστο ανθρώπινο αγαθό. Οι πραγματικοί φίλοι είναι αυτοί που ακόμα και εξ αποστάσεως θα σταθούν δίπλα μας και άδολα θα μας προτείνουν λύσεις για τα αδιέξοδά μας. Η σημασία της ύπαρξης των ελάχιστων φίλων μας θα αποδειχτεί πολύτιμη ιδιαίτερα τώρα, την περίοδο της κοινωνικής απομόνωσης.

9. Η εγκράτεια θα αποδειχτεί ως το μέγιστο προτέρημα ενός ανθρώπου. Όσο περισσότερο εγκρατής είναι κάποιος, τόσο καλύτερα γνωρίζει τον εαυτό του.

10. Και λίγα λόγια για τη Ρωμιοσύνη και τους ρωμιούς:

• Αγελαίο Τουρκοβαλκανικό συνονθύλευμα με θρησκευτικές προλήψεις, αστείρευτες προκαταλήψεις και φανατισμό, κρυφό ρατσισμό και μεγαλοϊδεατισμό (Ελληνικό DNA και λοιπές μπούρδες). Ας αναλογιστούμε σε ποιους ανθρώπους επιτρέψαμε να μπουν στο κοινοβούλιο με τη ψήφο μας για να μας πουλήσουν στη συνέχεια ειδικές αλοιφές για «χειραψίες».

• Ζητιάνοι του κερατά. Μόλις ανακοινώθηκε το 800άρι του επιδόματος, έσπευσαν όλοι να το διεκδικήσουν ακόμα και άνθρωποι με ανύπαρκτα επαγγέλματα. Δεν είμαστε Ευρωπαίοι, αλλά ούτε και οι «Ευρωπαίοι» είναι. Πέη είμαστε όλοι μας. Και εμείς αλλά και αυτοί.

• Το πιο ανθεκτικό ζώο του πλανήτη είναι ο ρωμιός δημόσιος υπάλληλος. Δουλεύει τώρα με ραντεβού ή με κυλιόμενο ωράριο ή (δεν) δουλεύει από το σπίτι του χωρίς καμία απολύτως περικοπή. Βέβαια, οι συνθήκες επέτρεψαν να αυξηθούν οι ψηφιακές συναλλαγές με το κράτος και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αφού λοιπόν μπορούμε να ψηφιοποιηθεί το κράτος και ο κάθε πολίτης, τότε τι τους χρειαζόμαστε τους αργόσχολους κηφήνες Β’θμιας εκπαίδευσης διοικητικών τάχατις καθηκόντων, που κατακλύζουν το κράτος και απομυζούν τον κρατικό κορβανά εδώ και πολλά χρόνια;

Το ερώτημα είναι σαφώς ρητορικό, αλλά μήπως τελικά ήρθε η ώρα όλο αυτό το κηφηναριό να πάει στο σπίτι του και να μπει σε μόνιμη καραντίνα; Νισάφι πια!ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48938

  19 Απρ 2020

  "Το τέλος των λαϊκιστών ήρθε. Θα μάθουμε να εμπιστευόμαστε όλους όσους είναι πραγματιστές και αληθινοί troubleshooters. Είναι η εποχή των «μοναχικών λύκων», των ανθρώπων που περνάνε όμορφα μόνοι τους γιατί έχουν για τα καλά «γνωριστεί» με τον εαυτό τους και το απολαμβάνουν."

  Μην είσαι τόσο σίγουρος. Αν αύριο σταματήσει η καραντίνα, σύντομα θα ξαναδούμε τα ίδια: εισβολές στα πολυκαταστήματα, γεμάτα κλαμπ και μπαρ στη Μύκονο, ο Ρέμος να γεμίζει το μαγαζί στη Μύκονο κ.λπ. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μακριά θα τραβήξει η ιστορία αυτή. Και μια και μόνο όταν βρεθεί το εμβόλιο θα λήξει το θέμα, μάλλον είναι αρκετά πιθανό η επιστροφή στις παλιές" λόξες" να αργήσει αρκετά.

  Η ιστορία με την πανδημία είναι η μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με αυτό που εκκολάπτεται: η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση και οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και φυσικά στην ανθρωπότητα και στην καθημερινότητά της. Και επειδή κανείς δεν θέλει να αλλάξει το life-style του, τότε όταν θα αρχίσουν να χτυπάνε τα καμπανάκια, θα αρχίσουν και οι κυβερνήσεις να επιβάλλουν ακραίους περιορισμούς, καταναλωτικούς, ψυχαγωγικούς, μετακινήσεων, τώρα μάλιστα που έμαθαν πως γίνεται - προβλέπεται να το χρησιμοποιήσουν και στο μέλλον, χε, χε, χε, δεν έχει κανείς ιδέα τί επιφυλάσσει το μέλλον, ούτε και διάφοροι διανοητικοί μπετόβλακες, συνήθως φιλόσοφοι, ιστορικοί και οικονομολόγοι, που πετάγονται σαν πέη και αμολάνε το κοντό και το μακρύ τους, προκειμένου να αυξήσουν τις μετοχές τους για να τους καλούν στα συνέδρια όπου χρυσοπληρώνονται.

  Έγραψα για το εμβόλιο του κορονοιού, καταλαβαίνεις ότι το χειμώνα θα γίνει της μουρλής με το εποχικό γρίπης, θα τρέξουν όλοι να το κάνουν, ειδικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ηλικιωμένοι, χρόνια νοσήματα). Βλέπεις μισό εκατομμύρια θανάτους δίνει η εποχική γρίπη κάθε χρόνο. Ελέω κορονοιού και αναζήτησης του εμβολίου του, το εμβόλιο της εποχικής γρίπης θα πάρει φωτιά. Τώρα θα αρχίσουν όλοι να καταλαβαίνουν τί πάει να πει μισό εκατομμύριο θανάτοι κάθε χρόνο, γιαυτό και οι ειδικοί φωνάζανε για το εποχικό κάθε χρόνο, αλλά κάποιοι τους απόπαιρναν.

  Το ότι κάποιες χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία, Σουηδία, Ολλανδία) απέτυχαν είναι περίπλοκο θέμα. Πρωτίστως φταίει ότι δεν έλαβαν αμέσως περιοριστικά μέτρα για να μην επηρεαστεί η οικονομία τους, π.χ. ο Τραμπ έτρεξε να κλέψει υγειονομικό υλικό από άλλες χώρες και να αγοράσει την ομάδα που έφτιαχνε εμβόλιο από τους γερμανούς. Αυτά τα έκανε διότι ήλπιζε ότι από τη μια μεριά θα προλάβαινε την εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ, θα κρατούσε τις ΗΠΑ που είναι νησιωτικό κράτος μακριά από την επιδημία και από την άλλη μεριά θα έσωζε την οικονομία. Απλά δεν του βγήκε, έπαιξε και έχασε. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ήξερε έξαρχής ότι δεν πρόκειται για κάτι σαν γρίπη, αλλά για λείαν σοβαρή νόσο με μεγάλη μεταδοτικότητα. Τελευταία διαβάζω ότι είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρα από τη γρίπη, έχει Ro 6, πολύ υψηλότερο δηλαδή της γρίππης και ο ιός προσκολλάται στο ανθρώπινο κύτταρο τέσσερις φορές ισχυρότερα από τον ανθρώπινο υποδοχέα. Αυτά θα τα ξεκαθαρίσουν περισσότερο στο μέλλον. Για αυτό και τώρα κατηγορούν Κίνα και ΠΟΥ.

  Πολλές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, που έλαβαν αυστηρά μέτρα κράτησαν έτσι θνησιμότητα, θνητότητα και Ro πολύ χαμηλά, αλλά αυτοί οι δείκτες θα ήταν πολύ ψηλά αν δεν είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα, αυτό συχνά το ξεχνάνε διάφοροι μπαρουφολόγοι που εμφανίζονται στα μίντια.
  Τώρα όλοι ελπίζουν για ένα γρήγορο χρονικά εμβόλιο, όπως συνέβει και με την ασιατική γρίπη με το ένα εκατομμύριο νεκρούς, το οποίο ήταν διαθέσιμο σε λιγότερο από ένα χρόνο:

  "The vaccine was available from October 1957 in the United Kingdom. Although it was only available initially in limited quantities, its rapid deployment helped contain the pandemic.
  H2N2 influenza virus continued to circulate until 1968, when it transformed via antigenic shift into influenza A virus subtype H3N2, the cause of the 1968 influenza pandemic."
  https://en.wikipedia.org/wiki/1957%E2%80%9358_influenza_pandemic

  Μια ματιά στο σχόλιό μου 48898 εδώ:
  https://www.freeinquiry.gr/articles/geniki-kritiki/skianthropoi/4639.html