ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟ
ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΥΡΟΥ

Πώς μπορεί να αλλάξει
η «παρωχημένη αντίληψη
περί Τουρισμού»


Αυτό είναι το αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς τεσσάρων χρόνων
της Ανοιχτής Συνέλευσης κατοίκων του νησιού μας, για την επιτυχία
του στόχου, της κήρυξης του νησιού σε Γεωπάρκο από την ΟΥΝΕΣΚΟ.Χάρη σε κάποιους ξένους καθηγητές Γεωλογίας που, τις τελευταίες δεκαετίες, επισκέπτονται τακτικά το νησί της Σύρου μαζί με τους φοιτητές τους, αντιληφθήκαμε τη γεωλογική σημασία του νησιού μας. Οι επιστήμονες αυτοί, μας μίλησαν με θέρμη για τα γεωλογικά μνημεία του νησιού και μας εξήγησαν ότι η Σύρος αποτελεί ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο.

Έτσι γεννήθηκε μέσα μας η ιδέα της κήρυξης του νησιού σε Γεωπάρκο από την
UNESCO. Για τον λόγο αυτό κινητοποιήσαμε την τοπική κοινωνία και εδώ και
IMAGE DESCRIPTIONτρία χρόνια συναντιόμαστε, σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε δυο μήνες περίπου), σε μια μεγάλη και Ανοιχτή Συνέλευση των κατοίκων της Σύρου, όπου κουβεντιάζουμε και συναποφασίζουμε «για το τι έχει γίνει και τι μέλλει γενέσθαι».

Για την προώθηση της ιδέας αυτής δημιουργήσαμε, πριν από ένα χρόνο, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) με την επωνυμία «Απάνω Μεριά», η οποία ως σκοπούς έχει, την κήρυξη, προστασία, διατήρηση και λειτουργία του Γεωπάρκου.

Η ΚοινΣΕπ εργάζεται επίσης για την ενίσχυση δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού, σχετικών με τον γεωλογικό, αρχαιολογικό, πεζοπορικό τουρισμό, αγροτουρισμό και την παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων (κηπευτικά, μέλι, κρασί, τυροκομικά).

Σημειωτέον ότι και οι 25 συμμετέχοντες στην ΚοινΣΕπ δουλεύουμε εθελοντικά για την επιτυχία της και μας ενδιαφέρει να δώσουμε κίνητρα επαγγελματικά σε νέους, ανέργους, αγρότες ή επιστήμονες, ώστε να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων η σημαντικότητα του όλου εγχειρήματος.


Το όραμα αυτό άρχισε ήδη να υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου
Σύρου-Ερμούπολης
με την ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά». Αποτέλεσμα της συνεργασίας
αυτής υπήρξε η υποβολή από τον Δήμο πρότασης για χρηματοδοτικό πρόγραμμα –το
οποίο έχει ήδη εγκριθεί– και σκοπό έχει τη δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου
και την αποκατάσταση των μονοπατιών που οδηγούν σε θέσεις μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Συνεργαζόμαστε επίσης, και σε διάφορα επίπεδα, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (δημιουργία βάσης δεδομένων για ψηφιακές περιηγήσεις με GPS, κατασκευή συλλέκτη ατμοσφαιρικής υγρασίας για άρδευση και παραγωγή αγροτικών προϊόντων), με τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων στο θέμα των μονοπατιών, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τους φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το WWF, την Ορνιθολογική και όσες οργανώσεις εμπλέκονται στο «Θαλάσσιο Πάρκου Γυάρου» που συνδέεται άμεσα με το νησί της Σύρου, επίσης την «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», τους «Φίλους της Φύσης», το «Δίκτυο Αειφορικών Νήσων Δάφνη» καθώς και πανεπιστημιακές Γεωλογικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού (καθηγητές και φοιτητές) που επισκέπτονται συχνά το νησί για γεωλογική μελέτη επί του πεδίου…Το τελευταίο συριανό τοπίο...

Μια βόλτα στη φύση δίνει νόημα στην ύπαρξη, μια βόλτα αρκεί για να μας μεθύσει με εικόνες στιγμιαίες, σπάνιες, με μυρωδιές που θα ξαλαφρώσουν το άλγος της ψυχής μας. Μια μικρή ή μεγαλύτερη βόλτα μέσα στη φύση μας αναγεννά, μας ηρεμεί, μας χαλυβδώνει.

Για εμάς που ζούμε στα νησιά, η λιτή νησιωτική φύση είναι το βάλσαμό μας. Στο πέλαγος και στα βουνά, στα γκρεμνά και στις χαράδρες, στα πουλιά που συντροφεύουν τον αέρα, στα κελαϊδίσματα, στις ψιχάλες της βροχής που μας ξυπνούν από το λήθαργο, στο φύσημα του αέρα που μας δίνει νέα πνοή, στο σπάνιο χιόνι και στον εκτυφλωτικό ήλιο, στην ανάδυσή του τα πρωινά και στο μαγικό βύθισμά του στη θάλασσα το ηλιοβασίλεμα, εκεί βρίσκεται η ισορροπία μας.Η Απάνω Μεριά, το τελευταίο συριανό τοπίο είναι το απόθεμα της ψυχικής ηρεμίας, είναι το γυναικείο χάδι μπροστά στο θάνατο, είναι ένας μοναδικός φυσικός και παραδοσιακός βιότοπος.

eyploia.gr
Ο Τέος Ρόμβος είναι συγγραφέας, μεταφραστής, εκδότης και ακτιβιστής, γνωστός για τη σχέση του με τον αναρχισμό και την underground κουλτούρα.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


6 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47085

  11 Μαρ 2019

  https://www.iefimerida.gr/news/484317/hania-megali-symmetohi-kefi-kai-eyrimatikotita-stis-karnavalikes-ekdiloseis-eikones
  Ρωμιοσύνη στα χάι της.

 • Ανώνυμος 47078

  11 Μαρ 2019

  https://www.iefimerida.gr/news/484324/apokries-2019-entyposiako-kai-fetos-patrino-karnavali-monadika-armata-kai-40000

 • Ανώνυμος 47061

  9 Μαρ 2019

  https://www.iefimerida.gr/news/484123/ethimo-ton-fanon-stin-kozani-afthono-krasi-paradosiakes-pites-kai-skoptika-tragoydia

 • Ανώνυμος 47040

  4 Μαρ 2019

  https://www.iefimerida.gr/news/482864/o-matomenos-tympanistis-pligose-ta-heria-toy-htypontas-tympano-sto-karnavali-vinteo
  Μπράβο στον ματωμένο τυμπανιστή του καρναβαλιού που επιβεβαιώνει το μέλλον της ρωμιοσύνης.

 • Ανώνυμος 47026

  2 Μαρ 2019

  https://www.iefimerida.gr/news/482483/gemise-geroys-kai-koreles-el-venizelos-skyriana-ethima-ston-diethni-aerolimena-eikones
  Το μέλλον της ρωμιοσύνης, καρναβάλια και γιορτές.

 • Ανώνυμος 46696

  10 Ιαν 2019

  Προτείνω όλη η νεοΕλλάδα να μετατραπεί σε μουσείο και οι ιθαγενείς να κυκλοφορούν με στολές, χλαμύδες και θεατρικά κουστούμια.
  Υπάρχει τρόπος:
  https://www.iefimerida.gr/news/470156/stoles-eyzonon-ieratika-amfia-kai-theatrika-kostoymia-tis-istorikis-klostoyfantoyrgias
  Το μόνο που χρειάζεται είναι η βούληση και το επιχειρηματικό πνεύμα κυρίες και κύριοι.
  ;)