ΞΑΝΑΒΡΕΙΤΕ
ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΑΣ !

Με εξειδικευμένη
ομοιοπαθητική
οδοντιατρική θεραπεία


ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ


Τι είναι το ωραίο;


Η ελληνική αρχαιότητα έχει να παρουσιάσει ένα αυθεντικό αίσθημα του ωραίου και του υπέροχου, τόσο στην ποίηση, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική, όσο και στη νομοθεσία και τα ήθη της εποχής.

Μία από τις πρώτες αναλύσεις σχετικά με την καλλιτεχνική δραστηριότητα, από την εποχή του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, επισημαίνει ότι η τέχνη είναι αναπαράσταση ή «μίμηση» καταστάσεων του φυσικού κόσμου και της ανθρώπινης ζωής.

Ένα άγαλμα, ένας ζωγραφικός πίνακας, επιχειρούν να αποδώσουν μορφές, χρώματα, και καταστάσεις από τη ζωή που τραβούν την προσοχή μας. Όσο πιο πιστή είναι η αναπαράσταση, τόσο πιο ωραίο είναι το έργο τέχνης⸱ και είναι ωραίο, επειδή κατορθώνει να συλλάβει την αρμονία της μορφής του αντικειμένου που απεικονίζει, της πράξης ή της κατάστασης που περιγράφει.

Ο τρόπος παρατήρησης, η οπτική γωνία, αλλά και οι διαθέσεις και τα συναισθήματα του παρατηρητή διαμορφώνουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών «όψεων» αυτής της «αντικειμενικής» πραγματικότητας. Ο ανθρώπινος νους δεν είναι ένας παθητικός δέκτης εντυπώσεων, αλλά επεξεργάζεται τα στοιχεία που προσλαμβάνει από τις αισθήσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην ίδια την απεικόνιση του εξωτερικού κόσμου.


Τι είναι ένα ωραίο χαμόγελο

Για την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης αισθητικής παρέμβασης στο χαμόγελο ενός ατόμου, που επιθυμεί να το βελτιώσει, οφείλουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας όχι μόνο στο χαμόγελο, αλλά και στα βασικά γνωρίσματα του ίδιου του προσώπου ικανά να προκαλέσουν αισθητική συγκίνηση. Δε νοείται χαμόγελο χωρίς αναγνώριση της αισθητικής ιδιαιτερότητας, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός σχετικότητας στην ερμηνεία και την αξιολόγηση του ωραίου. Μόνο η δοκιμασία του χρόνου μπορεί να χαρακτηρίσει κλασική την ομορφιά.

Οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας —τα σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά— μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε την οδοντιατρική τέχνη με νέους τρόπους, οι οποίοι θέτουν σε αμφισβήτηση παραδοσιακές αντιλήψεις, αλλά και διευρύνουν τους ορίζοντες της καλλιτεχνικής μας δημιουργίας. Όπως και να ΄χει το πράγμα, είναι βέβαιο ότι η τέχνη της σύγχρονης οδοντιατρικής αποκαλύπτει νέες διαστάσεις της πραγματικότητας — ή θα μπορούσαμε καλύτερα να πούμε πως την εμπλουτίζει με νέα στοιχεία. Μας κάνει τελικά να βλέπουμε το χαμόγελο με διαφορετικό μάτι, συνειδητοποιώντας ότι η αρμονία ενός όμορφου προσώπου μας συμφιλιώνει με το ίδιο μας τον εαυτό.

• Η μελέτη των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων κάθε προσώπου, η ερμηνεία και η κριτική αξιολόγησή του, ξεκινούν συνήθως από την εξέταση της ψυχολογίας του κάθε ατόμου και της μοναδικότητάς του. Η αξιολόγηση ενός όμορφου χαμόγελου καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αισθητικές προτιμήσεις και το καλλιτεχνικό «γούστο» του κοινού κάθε εποχής και κοινωνίας, που επηρεάζονται από πολλούς —οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς— παράγοντες και αναπτύσσουν συγκεκριμένες προσδοκίες και αντιδράσεις απέναντι στη νέα δημιουργία. Αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την καλλιέργεια των αισθητικών αντιλήψεων παίζει η κατάλληλη παιδεία.

Παρά τις διαφορές στα αισθητικά κριτήρια συγκεκριμένων εποχών και κοινωνιών, μέσα από την ιστορία της οδοντιατρικής διαμορφώνονται ορισμένοι «Κανόνες», αισθητικά πρότυπα, που αναδεικνύονται μέσα από «μεγάλες» δημιουργίες, χαμόγελα που αντέχουν στη «δοκιμασία του χρόνου» και εξακολουθούν να συγκινούν τους περισσότερους ανθρώπους.

• Η συνδυαστική θεώρηση των διαφορετικών παραγόντων διαμόρφωσης και ανάδειξης της αισθητικής μας αξίας, μας βοηθά να κατανοήσουμε το σπουδαίο ρόλο που παίζει το αρμονικό χαμόγελο στη διαμόρφωση της ψυχολογίας μας.


Υλικά και τεχνικές που εφαρμόζονται
στη Σύγχρονη Αισθητική Οδοντιατρική


Η αισθητική οδοντιατρική χρησιμοποιεί της στεφάνες-θήκες από ολοκεραμικά υλικά και από ζιρκόνια —δηλαδή υλικά που δεν έχουν σκελετό από μέταλλο— όπως και υλικά από ρητίνες-composites, για να αλλάξει ή να βελτιώσει το σχήμα και το χρώμα του δοντιών μας με τρόπο απολυτά φυσικό. Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το πραγματικό από το τεχνητό.

Φυσικά δόντια και προσθετικές εργασίες πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά στο στόμα των ασθενών μας κάνοντας το χαμόγελο πιο όμορφο και αποδίδοντας με επιτυχία τα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου.

Στα φωτογραφικά παραδείγματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε προσθετικές εργασίες που έκανα στο ιατρείο μου χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα υλικά που προανέφερα.


Ο Ασθενής έπρεπε να αλλάξει τις μεταλλικές του γέφυρες
που ήταν από κράμα νικελίου, με γέφυρες ζιρκονίου.
Οι παλιές γέφυρες του προκαλούσαν αλλεργία στο πρόσωπο και αίσθημα καύσου στη γλώσσα.
Η μέτρηση με συσκευή βιοσυντονισμού το επιβεβαίωσε.
Εδω βλέπετε τα πίσω πάνω και κάτω δόντια χωρίς τις γέφυρες.
Ο Ασθενής με τις γέφυρες ζιρκονίας στο στόμα του.
Η αισθητική αρμονία του χαμόγελού του έχει ολοκληρωθεί.


Η Ασθενής παρουσιάζει μεγάλο αισθητικό πρόβλημα στα δόντια της άνω γνάθου
και κίτρινη δυσχρωμία στα δόντια της άνω και κάτω γνάθου.
Τα δόντια της άνω και κάτω γνάθου απέκτησαν ιδανικό χρώμα και σχήμα.
Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν προσόψεις από ρητίνες (composite).

Ο κ. Ρηγάτος είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδικός Ομοιοπαθητικός, Περιοδοντολόγος, Εμφυτευματολόγος.

Σπουδές:
• Φοίτηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οδοντιατρικής σχολής (1978-1984).
• Μετεκπαίδευση στην Παιδική Γναθοχειρουργική στο Νοσοκομείο Bretoneau Ρaris (1985-1986).
• Attache του Πανεπιστημίου Paris VII στο τμήμα Παιδοδοντίας Προληπτικής Οδοντιατρικής (1986-1990).
• Μετεκπαίδευση στη Χειρουργική του Περιοδοντίου στο Γναθοπροσωπικό Τμήμα του Νοσοκομείου Beaujon Paris (1985-1986).
• Μετεκπαίδευση στην Εμφυτευματολογία στο College Mediterraneen de Implantologie Orale-France (1988-1989).
• Δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ομοιοπαθητική με τα συγχαρητήρια της εξεταστικής επιτροπής στο Universite Paris V (1985-1987).
• Τελειοποίηση της Κλινικής Ομοιοπαθητικής και της εφαρμογής της στη Στοματολογία στο Νοσοκομείο Saint Deliveros Paris (1988-1989).
• Μετεκπαίδευση στην Εμφυτευματολογία στα Συστήματα Denar και Frialite (2000-2001).
• Μετεκπαίδευση στη Γνωστική Ομοιοπαθητική με τον ψυχίατρο Γιώργο Λουκά (2006-2007).
• Μετεκπαίδευση στην Πλαστική Χειρουργική άνω και κάτω χείλους με τη χρήση υαλουρονικού οξέως (2008).
• Μετεκπαίδευση στην Ανοιχτή Χειρουργική Ανύψωση Ιγμορείου για τοποθέτηση εμφυτευμάτων (2010-2011).

Επαγγελματική δράση:
• Εργάστηκε στο Παρίσι από το 1986 μέχρι το 1990, αποκλειστικά σαν Χειρουργός Στόματος-Περιοδοντολόγος.
• Από το 1991 μέχρι το 1998 εργάστηκε σαν Εμφυτευματολόγος και Περιοδοντολόγος στο Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Ψυχικό.
• Από το 1998 μέχρι και σήμερα διατηρεί Ιδιωτικό Ομοιοπαθητικό Οδοντιατρείο στη Γλυφάδα (Σωκράτους 2 και Αγ. Νικολάου 101, τηλ. 210-8943248, homeodentist.gr).
• Έχει ιδρύσει το Οδοντιατρικό Ομοιοπαθητικό Ινστιτούτο Γλυφάδας, με σκοπό τη διοργάνωση σεμιναρίων και την εκπαίδευση των οδοντιάτρων στην Ομοιοπαθητική.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ