WINDOWS
ΜΕ 0,60 ΕΥΡΩ !

Το βιομηχανικό «μπουμ»
της Κίνας


Η Κίνα εμπορεύεται με τη Δύση εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια. Οι ρωμαίοι είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τα κινέζικα μεταξωτά. Και στις εκθέσεις αντίκας, οι πορσελάνες, για τις οποίες οι ειδικοί μάς λένε τόσα σοφά πράγματα, προέρχονται από την Κίνα.

Τα μεταξωτά και οι πορσελάνες ήταν αποκλειστικά κινέζικα προϊόντα. Η Δύση δέν ηξερε να τα κατασκευάζει. Αντίθετα, η Δύση ξέρει πώς να κατασκευάζει σώβρακα και πλαστικά φορτηγάκια. Απλά, η Κίνα τα φτιάχνει φθηνότερα.

Όταν ήμουν παιδί, οι λέξεις «ιαπωνικής κατασκευής» σήμαιναν κάτι φθηνό και κακοφτιαγμένο. Σήμερα, το «ιαπωνικής κατασκευής» σημαίνει κορυφαία ποιότητα.

Η ίδια διαδικασία έχει αρχίσει να ισχύει και στην Κίνα. Υπάρχουν ακόμα πολλές επιχειρήσεις, που φτιάχνουν σκουπίδια, αλλά η ποιότητα και η πολυπλοκότητα των ειδών κινέζικης κατασκευής βελτιώνονται καθημερινά. Οι κινέζοι κατασκευάζουν όλο και πιο πολλά είδη υψηλής τεχνολογίας -τηλεοράσεις, τηλέφωνα, υπολογιστές- που είναι εξίσου καλά με οποιαδήποτε άλλα.

Ένα μεγάλο μέρος από αυτό το επίτευγμα έγινε μέσω τής ανεστραμμένης μηχανολογίας. Με άλλα λόγια, οι κινέζοι διέλυσαν εις τα εξ ων συνετέθησαν διάφορα δυτικά προϊόντα, είδαν πώς λειτουργούν κι άρχισαν να τα φτιάχνουν μόνοι τους. Έγιναν απίθανες κλοπές πνευματικής ιδιοκτησίας, ακόμα και κατατεθειμένων σημάτων. Τα τελευταία χρόνια κινέζικα εργοστάσια κατασκεύασαν μαϊμούδες μπίρα Χάινεκεν, μπλουζάκια Πόλο, σαμπουάν Χέντ εντ Σόλντερς, γυαλιά ηλίου Γκούτσι, αυτοκίνητα Τογιότα, μοτοσικλέτες Γιαμάχα, χάπια Βιάγκρα, εσώρουχα Κάλβιν Κλάιν και κάθε μάρκα ελβετικών ρολογιών, που υπάρχει.

Μπορείς να αγοράσεις ένα πλήρες πρόγραμμα Windows ή Adobe Acrobat γιά ένα δολάριο Ν.Ζ. (σ.σ. 0,60 ευρώ). Έχουν επίσης -κι αυτό με εντυπωσίασε ιδιαίτερα- νέες ιστορίες τού Χάρι Πότερ, που κυκλοφορούν με το όνομα τής Ρόουλινγκ στο εξώφυλλο. Δέν θα με εξέπληττε αν μάθαινα, ότι είναι πιό καλογραμμένες από τις πρωτότυπες.

Στη διαδικασία αυτή, η κινέζικη κυβέρνηση
συμμετείχε ξεδιάντροπα. Τον πρώτο καιρό τού βιομηχανικού «μπουμ» φρόντισε με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει, ότι η εισροή δυτικών ιδεών και χρήματος θα ωφελούσε την Κίνα περισσότερο από τη Δύση.
Η Δύση ήθελε τόσο απελπισμένα να αποκτήσει πρόσβαση σε τούτη τη φανταστικά τεράστια αγορά, ώστε η κινέζικη κυβέρνηση, που διατηρεί ατόφια την κεντρική εξουσία της, να έχει το
πάνω χέρι σε όλες τις διαπραγματεύσεις.
Και τα κατάφερε μια χαρά.

Κι έτσι, η Κίνα γίνεται όλο και πιό πλούσια. Κάποια στιγμή τα προϊόντα της θα ακριβύνουν και τα πλαστικά φορτηγάκια θʼ αρχίσουν να φτιάχνονται εκεί, όπου τα εργατικά θα είναι πιο φθηνά. Αυτή η μέρα όμως, αργεί ακόμα.

Γιατί στις επαρχίες πίσω από τη Σαγκάη, σʼ εκείνο το τεράστιο κομμάτι τής Ασιας, που ονομάζεται Κίνα και που η θέα του στο χάρτη και μόνο σε εξουθενώνει, ζουν ένα δισεκατομμύριο χωρικοί. Καλλιεργούν τη γη με τον ίδιο περίπου τρόπο, που την καλλιεργούσαν ανέκαθεν, καθώς οι δυναστείες ανέβαιναν κι έπεφταν. Στρατολογηθηκαν με βία σε πολέμους, υποχρεώθηκαν να χτίσουν τείχη και παλάτια, υπέστησαν βαριά φορολογία και φυσικές καταστροφές -που χτυπούν συχνά την Κίνα- αλλά συνέχισαν να προχωρούν μπροστά.

Τώρα, γιά πρώτη φορά, μέσα σε μια γενιά σημειώνονται μη αναστρέψιμες αλλαγές. Τα πολύχρωμα φώτα των πόλεων και η σέξι φωνή τού καπιταλισμού γοητεύουν τα παιδιά τους. Που τρέχουν στις πόλεις, γιά να βγάλουν χρηματα. Όχι πολλά, αλλά πολύ περισσότερα από αυτά, που είχαν οι γονείς κι οι παππούδες κι όλοι οι πρόγονοί τους - και με την πιθανότητα να κερδίσουν ακόμα περισσότερα.

Κανείς δέν ξέρει με βεβαιότητα πόσοι άνθρωποι μετοικούν σε αναζήτηση τού καινούργιου πλούτου. Έχω διαβάσει εκτιμήσεις, που μιλούν για 300 εκατομμύρια. Πρόκειται γιά τη μεγαλύτερη μετανάστευση στην ανθρώπινη ιστορία.
Ύστερα από μισό σχεδόν αιώνα, που αναγκά- ζονταν διά νόμου να παραμένουν στη θέση τους, στα μικροσκοπικά χωραφάκια τους, οι κινέζοι αγρότες πάνε τώρα στις πόλεις τής ανατολικής ακτής κυρίως. Χιλιάδες απʼ αυτούς καταφθάνουν καθημερινά στη Σαγκάη.

Η Κίνα αλλάζει γοργά. Κι οι κινέζοι αποτελούν το ένα πέμπτο τού ανθρώπινου είδους. Οι επιπτώσεις θα γίνουν -γίνονται ήδη- αισθητές. Παντού.


Σημείωση:
Το κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα
από το βιβλίο τού Τζόε Μπένετ:
Από πού έρχονται τα σώβρακα, έκδ. «Ωκεανίδα».
Ο τίτλος και οι φωτογραφίες
έγιναν με μέριμνα τής «Ελεύθερης Έρευνας».

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49447

  1 Οκτ 2020

  Ξεχάστε τα αυτά. Όπως και άλλες χώρες στο παρελθόν, π.χ. ΗΠΑ, Ιαπωνία, που ξεκίνησαν παράγοντας φθηνά και κακής ποιότητας προιόντα, έτσι και η Κίνα, αφού συγκέντρωσε πλούτο και τεχνογνωσία, είναι αναμενόμενο όλα τα οικονομικά μεγέθη να πάνε προς τα πάνω, αφού το ένα συμπαρασύρει το άλλο, όπως για παράδειγμα η αύξηση της κατανάλωσης αγαθών, οι μισθοί κ.λπ.

  "Αυτό που εννοούσαμε όταν λέγαμε «μισθοί Κίνας» ανήκει στο παρελθόν. Η χαμηλή ανεργία και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων για τους διαθέσιμους εργαζομένους και ιδίως την «αφρόκρεμα» του εργατικού δυναμικού, έχουν κάνει -όπως λέει- παρελθόν αυτό που στην Ευρώπη αποκαλείτο κάποτε «μισθοί Κίνας». Τα τελευταία χρόνια, εξηγεί, καταγράφεται μεγάλη αύξηση μισθών, ειδικά σε σημαντικά αστικά κέντρα, όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη και η Γκουανγκτζού. «Πλέον, ο μέσος εργαζόμενος σε αυτές τις περιοχές της Κίνας πληρώνεται καλύτερα από τον μέσο Έλληνα, ενώ τα στελέχη μπορεί να αμείβονται ακόμα και τρεις ή τέσσερις φορές πάνω από τα αντίστοιχα στην Ελλάδα», εξηγεί ο Βασίλης Μπαμπαόλους, ιδρυτής της αλυσίδας «Golden Olives», από την οποία έχει πλέον αποχωρήσει."
  https://www.iefimerida.gr/ellada/osa-antimetopise-ellinas-estiatoras-stin-kina

  "Ένα άρθρο του οικονομικού περιοδικού Economist αναλύει τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται μια συνεχής αύξηση των τιμών των «παραδοσιακά φτηνών» κινέζικων προϊόντων και εξηγεί πως σύντομα η εποχή της «φτηνής Κίνας» θα τελειώσει. Σύμφωνα με το άρθρο, ο βασικός λόγος της σταδιακής αύξησης της τιμής των κινεζικών προϊόντων είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία με τη σειρά της αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων όπως η αύξηση της τιμής των ακινήτων στις παραθαλλάσιες βιομηχανικές περιοχές, η αύξηση της φορολογίας και η επιβολή αυστηρότερων κανόνων παραγωγής. Ωστόσο η βασική αιτία για την οποία ανεβαίνει το κόστος παραγωγής των κινεζικών προϊόντων είναι η αλματώδης αύξηση των μισθών των Κινέζων εργατών."
  https://www.iefimerida.gr/news/40770/economist-το-τέλος-της-«φτηνής»-κίνας

 • Ανώνυμος 43603

  4 Αυγ 2017

  ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

 • Ανώνυμος 43526

  23 Ιουλ 2017


  http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2017/07/27-photo.html

 • Bielidopoulos

  25 Ιαν 2015

  ~
  "Τα μεταξωτά και οι πορσελάνες ήταν αποκλειστικά κινέζικα προϊόντα."
  Και το τσάι.

  "Ένα μεγάλο μέρος από αυτό το επίτευγμα έγινε μέσω τής ανεστραμμένης μηχανολογίας."
  Αντίστροφη μηχανική λέγεται (reverse engineering) και έχει χρησιμοποιηθεί από τους πάντες γιαπωνέζους στο παρελθόν, αμερικάνους στην αρχή της ιστορίας τους.. Ακόμα και μαθηματικούς και φυσικούς, όταν έχουν αποτελέσματα πειραμάτων που δεν ταιριάζουν με τις υπάρχουσες θεωρίες, προσπαθούν να τα βάλουν μέσα σε έναν μαθηματικό τύπο. Κατόπιν προσπαθούν να δουν τι μπορεί να τους λέει η εξίσωση και αν υπάρχει κάποια φυσική ερμηνεία.