ΤΟ ΔΙΟΝ
ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ

Ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ
αθλιοτήτων, που αντικρίζει ο επισκέπτης
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου


Σταυροί και καντήλια δίπλα σε αρχαία αγάλματα.
Την ώρα που βρισκόμασταν μέσα στο μουσείο, στο συγκεκριμένο σημείο τής παραπάνω φωτογραφίας, έτυχε να γίνουμε μάρτυρες ενός θλιβερού συμβάντος, που μάς έκανε εντύπωση κι είναι ενδεικτικό τής πνευματικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η σύγχρονη Ρωμιοσύνη. Πέρασε από δίπλα μας μια οικογένεια ρωμιών, το ένα αγοράκι τής οποίας, μόλις είδε τους σταυρούς, σταυροκοπήθηκε! Τι πλύση εγκεφάλου έχει υποστή το παιδί αυτό και τι μπορεί να περιμένει κανείς από το μέλλον αυτού τού τόπου...Oι κάτοικοι τής περιοχής είναι στην πλειοψηφία τους βλάχοι, σαρακατσάνοι κ.λπ.. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Είμαι βλάχος, δεν είμαι έλληνας!) Στις φωτογραφίες εικονίζονται σκληρά εργαζόμενοι ευτραφείς υπάλληλοι τού μουσείου, μελετητές... αθλητικών εφημερίδων.Αριστερά: Ο άθλιος χώρος υπαίθριας φύλαξης αρχαιοτήτων τού μουσείου.
Δεξιά: Ακριβώς απέναντι, ένας εξαιρετικά συντηρημένος, με γκαζόν, μάντρες, βυζαντινορθόδοξα ρωμαίικα λάβαρα κ.λπ. ναός τής Ρωμιοσύνης.Φωτογραφίες από τη γύρω περιοχή. Το Δίον ονομαζόταν Μαλαθριά. Την αρχαιοπρεπή ονομασία την πήρε μετά το 1961.


Δείτε στο ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ τής «Ελεύθερης Έρευνας» και στην Ενότητα ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ κι άλλες τριτοκοσμικές εικόνες από άλλα μέρη τής σύγχρονης Ρωμιοσύνης.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

  • Gerakina

    19 Οκτ 2011

    Δεν θέλω να πληρώνω τέτοιους κοπρίτες, που εικονίζονται αλλά και τους υπόλοιπους που έχουν "άδεια" και δεν υπάρχουν σε φωτογραφίες. Αλλά ποιός με ρωτά; Και καλά μου κάνει! Τέτοια που είμαι, τέτοια μου αξίζουν ...