ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ
ΜΕΛΙΝΑΣ

 Η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ορισμένες ημέρες το χρόνο είναι ελεύθερη. Τέτοιες ημέρες είναι:

 • Οι Κυριακές από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο.
 • Ημέρες, που ισχύουν και σε άλλες χώρες, όπως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, η Διεθνής Ημέρα Μνημείων, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού κ.ά.
 • Οριμένες Ορθόδοξες θρησκευτικές γιορτές, όπως: Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Δεκαπενταύγουστος κ.ά. - Ρωμιοσύνη είμαστε, πώς θα γλυτώναμε;

  Υπάρχει όμως, άλλη μιά ημέρα, κατά την οποία είναι ελεύθερη η είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ποιά είναι αυτή; Η 6η Μαρτίου, ημέρα μνήμης της ...Μελίνας Μερκούρη!

  

  Δεν θα σταθούμε τώρα στο βίο και πολιτεία της εκλιπούσης προ 15ετίας τέως υπουργού, η οποία αντιστεκόταν στη δικτατορία... εκ Παρισίων. Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως, ποιά ήταν η πολυδιαφημισμένη δήθεν προσφορά της τιμώμενης είτε στον πολιτισμό, είτε στην αρχαιολογία. Μήπως, το ότι υπήρξε ηθοποιός διεθνούς φήμης (κάτι, που δεν σημαίνει αυτόματα και ηθοποιός διεθνούς κύρους); Μα υπάρχουν πολύ σπουδαιότεροί της (και όχι απαραίτητα ηθοποιοί), που συνεισέφεραν πραγματικά στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ή μήπως το ότι έθεσε το υποκριτικό (να και κάτι σχετικό με το επάγγελμά της) ψευδοζήτημα της επιστροφής των «ελγινείων» μαρμάρων, επάνω στο οποίο έχουν χτιστεί -κι εξακολουθούν να χτίζονται- καριέρες πολλών νεοελλήνων πολιτικάντηδων (συμπεριλαμβανομένης της δικής της);


   Όσο κι άν είμαστε πλέον συνηθισμένοι στη «λογική» της Ρωμιοσύνης, μας προκαλεί κατάπληξη η απόφαση των ταγών της, που -στον τόπο των χιλιάδων επιστημόνων, φιλοσόφων, ποιητών κ.τ.λ., αντί κάποιας σημαντικής για τον παγκόσμιο πολιτισμό προσωπικότητας- προτίμησαν να τιμήσουν μιά αμφιλεγόμενη σύγχρονη καλλιτεχνική και πολιτική προσωπικότητα.


 

  Ενδιαφέρον επί πλέον παρουσιάζει και ο λόγος, που οδήγησε στην επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας (6ης Μαρτίου) από τις 365 ημέρες του χρόνου.


   Άν εξαιρέσουμε τη γέννηση του Ιησού (Χριστούγεννα), τα γενέθλια της Θεοτόκου και τη γέννηση του Αγίου -Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού- Ιωάννου (24 Ιουνίου), όλες οι χριστιανικές γιορτές όλων των αγίων είναι -όχι οι ημέρες της γέννησής τους, αλλά- οι ημέρες του θανάτου τους (κοίμησής τους, όπως λέγονται, γιατί υποτίθεται, ότι θα ξυπνήσουν κατά τη Δευτέρα Παρουσία.) Στο χριστιανισμό λατρεύεται ο θάνατος, με τον οποίο τελειώνει η ζωή, η οποία θεωρείται ως μιά προσωρινή αναγκαστική δοκιμασία, ένα διαβατήριο για την επόμενη αιώνια ζωή στον Παράδεισο ή στην Κόλαση.


*   *   *

  Η Μελίνα Μερκούρη, γεννημένη στις 18 Οκτωβρίου 1920, πέθανε στις 6 Μαρτίου 1994. Η συγκεκριμένη επιλογή λοιπόν, είναι  ενδεικτική του χριστιανικά διαβρωμένου και παρά φύση τρόπου σκέπτεσθαι των σύγχρονων ρωμιών, που ψευδωνύμως φέρουν τον τίτλο του έλληνα και οι οποίοι κατοικούν στη χώρα, που -επίσης ψευδωνύμως- καλείται Ελλάδα. 

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 34870

  21 Ιουν 2015


  https://www.youtube.com/watch?v=g0REA2Ewsgg
  Το μεγάλο μας τσίρκο.
  Κατά τα άλλα απόγονοι του Περικλή και των μυρμιδόνων..