ΘΑ ΕΣΩΖΕ
ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΗΘΕΛΕ
ΕΚΕΙΝΟΣ

Δυο λόγια
από μια πρώην κνίτισσα


IMAGE DESCRIPTIONΣωτήριο έτος (το οποίο κανέναν δεν έσωσε) 1982.

Μία πιτσιρίκα (ανώνυμη ανάμεσα σε άλλους) αποφάσισε να κάνει τη διαφορά και στα 14 της χρόνια, να σώσει έναν κόσμο. Έναν κόσμο, ο οποίος δεν χρειαζόταν καμία βοήθεια και κυρίως δεν είχε κάτι, από το οποίο να σωθεί. Αυτή όμως ήθελε!

Τα κατάφερε! Όχι να σώσει τον κόσμο ή έστω έναν άνθρωπο από το έξι, τότε, δισεκατομμύρια, αλλά να γραφτεί στην ΚΝΕ στα 14 της, ενώ απαγορευόταν, γιατί έπρεπε να έχεις κλείσει τα 15 για να γραφτείς σε μια κομματική νεολαία. Ε, αυτό το κατάφερε. Είπε ψέματα για την ηλικία της! Κανείς δεν πολυέψαξε το πράγμα.

Ανακάλυψε ότι στην νεολαία αυτή υπήρχε ένα αποκλειστικός βοσκός για τους νιούμπιδες σαν αυτήν. Τον έλεγαν Καθοδηγητή. Ένας πολιτικός παπάς. Μόνο που δεν έλεγε θεοτικά, μα πολιτικά. Ο Καθοδηγητής αυτός της έκανε μάθημα περί όλων των αριστερών μαχών που έδωσε το κόμμα αλλά το πιο δυνατό του σημείο ήταν το Πολυτεχνείο.

IMAGE DESCRIPTIONΗ πιτσιρίκα όμως, ρομαντική, έπεσε με τα μούτρα να σώσει αυτόν τον κόσμο! Είτε ήθελε να σωθεί ο κόσμος είτε όχι. Στεναχώρια της. Αυτή θα τον έσωζε είτε ο κόσμος ήθελε είτε δεν ήθελε. Πού ήξεραν εκείνοι; Γνώριζε αυτή!

Βέβαια, είχε κάποιες απορίες όπως:

• Γιατί, αφού το 70% των νέων είναι κνίτες, όταν πατάνε τα 18 και ψηφίζουν, το ΚΚΕ δεν βγαίνει;

• Γιατί το ΚΚΕ δεν πήρε θέση στο Πολυτεχνείο;

Απάντηση δεν πήρε και φαντάστηκε ότι επρόκειτο για ψεύτες. Αυτή, όταν ενηλικιωνόταν, θα ψήφιζε ΚΚΕ για να τους δείξει!

IMAGE DESCRIPTIONΑπό τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει μερικές δεκαετίες και ποτέ της δεν ψήφισε ΚΚΕ.


Ο Καθοδηγητής, της μίλησε για όλα αυτά τα ωραία και δημοκρατικά και στο καπάκι της έχωσε κάτω από την μύτη καμιά δεκαριά περιοδικά ΚΝΕ-Οδηγητής λέγοντάς της να τα πουλήσει. Επ΄ απειλή διαγραφής!

Πού; ήταν η ερώτηση.

Ε, σε γνωστούς, σε φίλους. Στην γειτονιά σου. Κι αν δεν αγοράσει κανείς, να πας στα φανάρια στο Σταυρό και να τα πουλήσεις.

Η πιτσιρίκα, αν και 14 ετών, ντράπηκε να πάει στα φανάρια και να ρεζιλευτεί σα ζητιάνα. Ντράπηκε να πάει και στη γειτονιά της, Αυτό το κατάλαβε. Τα δέκα τεύχη των περιοδικών όμως, τα πήρε.

Πήγε στην μάνα της. Αποφάσισε να πει στην μάνα της όλα αυτά τα ωραία που έμαθε, για να την ξεστραβώσει. Δυστυχώς για τον Καθοδηγητή, η μάνα της είχε ήδη ξεστραβωθεί. Αγόρασε όμως όλα τα τεύχη του περοδικού.

Πήρε θάρρος η μικρά! Καμάρωσε τις ωραίες πωλήσεις της στον Καθοδηγητή. Αυτός όμως, αντί να της πει «μπράβο πέρασες τις εξετάσεις» κάνει μια έτσι και της δίνει άλλα είκοσι τεύχη.

Της πιτσιρίκας δεν της άρεσε αυτό με τις πωλήσεις, αλλά έπρεπε να δείξει «πνεύμα». Πήρε λοιπόν τη δεύτερη εικοσάδα και ξαναπήγε στη μάνα της. Έναν πελάτη είχε!

IMAGE DESCRIPTIONΗ μάνα της, μόλις είδε την δεύτερη δόση των ανούσιων περιοδικών, της έκανε μία ερώτηση: «Σαν πολύ δεν κοστίζει στην οικογένεια η επανάστασή σου αυτή;».

Η πιτσιρίκα κατάλαβε την παπάτζα, είχε μάθει και λεπτομέρειες για το Πολυτεχνείο και της απουσίας του ΚΚΕ από αυτόν τον χαβαλέ, ο οποίος στο κεφάλι της είχε πάρει διαστάσεις Έβερεστ, πήγε λοιπόν στον Καθοδηγητή για να του επιστρέψει τα περιοδικά και να του εξηγήσει ότι κατάλαβε το πονηρόν «φέρε λεφτά».

Όταν έφτασε στην Νεολαία (το περιφεριακό κατάστημα) ο Καθοδηγητής ασχολούταν με μία κυρία της περιοχής, μεγάλη αγωνίστρια!

Ζήτησε συγνώμη για την διακοπή κι αντί να πει όλα αυτά που είχε σκεφτεί, περί παπάτζων και πολιτικών ανοησιών-ψευδών, πέταξε σε ένα τραπέζι τα περιοδικά, πέταξε και ένα «διαγράφομαι μόνη μου» και έφυγε. Ακριβώς έτσι έγινε.

IMAGE DESCRIPTIONΑυτά παιδιά μου. Αν δε, θέλετε λεπτομέρειες για τους ανύπαρκτους αγώνες του ΚΚΕ από την σύστασή του έως τους ΠΑΜΙΤΕΣ σήμερα, είμαι στην διάθεσή σας.

Κυρίως όμως, να θυμάστε ότι η ανθρώπινη φύση είναι για πολλές κλωτσές. Τι έγινε στην ΕΣΣΔ; Ξεκίνησαν να σώσουν τον κόσμο και έσωσαν τον ποπό τους.

Να θυμάστε παντα ότι οι εξτρίμ αριστεροί πιάνονται χέρι–χέρι με τους φασίστες. Ναι! Είναι ακριβώς το ιδιο πράγμα!

Δευτερευόντως, μην προσπαθήσετε να «σώσετε» κανέναν. Δεν έχει να σωθεί από κάπου και είναι μια χαρά μέσα στην κακομοιριά του ή στην ομορφιά του! Ο καθείς, επιλέγει την ζωή του. Κι εσείς, δεν είστε ο μπαμπάς του!

Και κυρίως, η πολιτική, δεν έχει ρομαντισμούς. Κρατήστε τους για τα αγόρια σας, που μάλλον δεν θα πιάσουν τόπο ούτε εκεί!


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ