ΤΕΡΗΔΟΝΑ

Η πρόληψή της
κάτω από το πρίσμα
της Κλασικής
και της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής


Τερηδόνα είναι η διάλυση του σμάλτου των δοντιών από τα οξέα του στόματος. Τα οξέα αυτά παράγονται από τη ζύμωση των τροφών από τα βακτήρια που υπάρχουν σε κάθε φυσιολογική στοματική κοιλότητα.

Ο άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού (βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών) μαστίζεται από την τερηδόνα, που αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα καταλήγει στην απώλεια των δοντιών.

Ένας βασικός παράγοντας για την εμφάνιση της νόσου είναι η διατροφή του «πολιτισμένου» ανθρώπου με μεγάλη ποσότητα κατεργασμένων τροφών πλούσιων σε κατεργασμένους υδατάνθρακες (αποφλοιωμένο ρύζι, σοκολάτα, γλυκά, λευκό ψωμί, σνακ πλούσια σε ζάχαρη).

Είναι βασικό να αναφέρουμε ότι οι πρωτόγονοι πολιτισμοί με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες στερούνται την εμφάνιση τερηδόνας. Η εμφάνιση της νόσου στους πολιτισμούς αυτούς άρχισε όταν «εκπολιτίστηκαν» και στη διατροφή τους μπήκαν τροφές με κατεργασμένους υδατάνθρακες.Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σμάλτο των δοντιών (αδαμαντίνη):

1. Φθείρεται λόγω της μάσησης των τροφών και της τριβής που αυτή συνεπάγεται

2. Διαλύεται από τα οξέα του στόματος που παράγονται από τη ζύμωση των τροφών, οι οποίες παραμένουν στο στόμα μετά το τέλος της μάσησης.

Όσο ο οργανισμός μέσω του σιέλου επισκευάζει ή αναπληρώνει το σμάλτο, που έχει διαλυθεί ή φθαρεί, τα δόντια είναι υγιή. Όταν όμως το ποσό του σμάλτου που χάνεται είναι μεγαλύτερο από αυτό που το σάλιο αναπληρώνει τότε έχουμε διάλυση των δοντιών.

Η διάλυση των δύο κυρίως συστατικών που αποτελούν το σμάλτο —του φωσφόρου και του ασβεστίου— γεννάει την τερηδόνα. Η άσπρη επιφάνεια του δοντιού γίνεται μαλακή, μαυρίζει και το δόντι είναι ευαίσθητο στο γλυκό, το κρύο και το ζεστό.Η Κλασσική Οδοντιατρική προτείνει τις παρακάτω λύσεις για την αντιμετώπιση της τερηδόνας:

1. Την αποφυγή κατανάλωσης τροφής πλούσιας σε κατεργασμένους υδατάνθρακες και την αντικατάστασή τους με τροφές πλούσιες σε ακατέργαστους υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί, σοκολάτα με λίγη ζάχαρη και φυτικές ίνες, φρούτα με πολλές ίνες κ.λπ.).

Τα τρόφιμα αυτά εκτός από τη θρεπτική τους αξία καθαρίζουν τη στοματική κοιλότητα κατά τη μάσηση πχ μήλο, ανανάς.

2. Τη χρησιμοποίηση προϊόντων (τσίχλα) που ρυθμίζουν την οξύτητα του στόματος αμέσως μετά τα μικρά ή τα μεγάλα γεύματα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η οξύτητα της στοματικής κοιλότητας αυξάνεται για 1-2 ώρες μετά τη μάσηση της τροφής. Αν μασήσουμε την ειδική τσίχλα αμέσως μετά το γεύμα, η οξύτητα αυτή διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα κι έτσι μειώνεται η διάλυση του σμάλτου.

3. Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών που διδάσκεται από το θεράποντα οδοντίατρο.

Για να διδαχθεί τη σωστή τεχνική του βουρτσίσματος ο ασθενής εκπαιδεύεται να βάφει τα δόντια με μια ειδική μη τοξική χρωστική και μετά να την αποκρίνει με την οδοντόβουρτσα χρησιμοποιώντας την κατάλληλη τεχνική βουρτσίσματος.

4. Την προληπτική έμφραξη των οπών και των σχισμών των δοντιών.

Πολλοί ασθενείς έχουν δόντια με ανάγλυφη ανατομία στη μασητική επιφάνεια. Αλλάζοντας με άσπρα σφραγίσματα την ανατομία των δοντιών αυτών μπορούμε να μειώσουμε την κατακράτηση των τροφών στις ως άνω επιφάνειες.

5. Τη σκλήρυνση του σμάλτου με τη φθορίωση των δοντιών.

Φθορίωση από γενική οδό: Ο ασθενής μέχρι τα δέκα του χρόνια, λαμβάνει φθόριο από το στόμα υπό τη μορφή δισκίων που απορροφούνται από τον οργανισμό, δεσμεύονται από τον υδροξαπατίτη που αποτελεί το κυρίως συστατικό του σμάλτου και το μετατρέπουν σε φθοριοαπατίτη. Ο φθοριοαπατίτης είναι περίπου δέκα φορές πιο αδιάλυτος από τα οξέα του στόματος. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνεται η φθορίωση του νερού ώστε όλοι μας να επωφεληθούμε από τη ευεργετική επίδραση του φθορίου στα δόντια που δεν είναι και τόσο «ευεργετική» για τον υπόλοιπο οργανισμό, όπως θα δούμε παρακάτω.

Τοπική εφαρμογή φθοριούχων διαλυμάτων στη στοματική κοιλότητα: Το φθόριο δεσμεύεται μέσα σε 60 δευτερόλεπτα με τον υδροξαπατίτη του σμάλτου και τον μετατρέπει σε φθοριοαπατίτη.


Λίγα λόγια για το φθόριο

Περίπου 2-6 γραμμάρια φθορίου περιέχονται συνήθως στο ανθρώπινο σώμα. Η συνολική ποσότητά του κατανέμεται στο αίμα (0,5 ppm), στα οστά (1.800-11.000 ppm) και στους ιστούς (0.04 ppm). Είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό γιατί συμμετέχει στο σχηματισμό των δοντιών και των οστών. Πηγές πρόληψης φθορίου είναι το κρέας των πουλερικών, τα ψάρια και τα αυγά.


Η ομοιοπαθητική αντιμετώπιση της τερηδόνας

Η Ομοιοπαθητική σαν ολιστική επιστήμη, μπορεί να επέμβει στη γέννηση παιδιών με υγιή δόντια... πριν από τη γέννησή τους. Αυτό σημαίνει ότι ο έμπειρος ομοιοπαθητικός μπορεί, παίρνοντας λεπτομερές ιστορικό στους γονείς που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, να αξιολογήσει την ευαισθησία τους στην τερηδόνα και να τους συστήσει τη χρήση συγκεκριμένων ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ώστε το παιδί που θα γεννηθεί να έχει δόντια υγιή και σωστά δομημένα (επαρκώς ενασβεστιωμένα) και σάλιο αρκετό και επαρκές από θρεπτικά για τα δόντια συστατικά.

Όταν το παιδί γεννηθεί, μπορούμε με τη χορήγηση των καταλλήλων σκευασμάτων που συνήθως είναι calcarea carbonica, calcarea phosphorica, calcarea fluorica, calcarea silicea και phosphorous να δομήσουμε έναν έφηβο με καλής ποιότητας σκελετό και δόντια.


Προβλήματα από την υπερκατανάλωση φθορίου

Η Ομοιοπαθητική εδώ και εξήντα χρόνια αναφέρει ότι η χρησιμοποίηση του φθορίου από γενική οδό (φθορίωση του νερού και χορήγηση δισκίων φθορίου στα παιδιά) μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη σωματική και ψυχοδιανοητική υγεία του ατόμου.

Τα άτομα που λαμβάνουν φθόριο από γενική οδό για αρκετούς μήνες ή χρόνια, κινδυνεύουν να αναπτύξουν αντικοινωνική συμπεριφορα, που ως χαρακτηριστικά έχει:

1. Βαθιά αίσθηση του ανικανοποίήτου σε όλα τα επίπεδα της ζωής.

2. Ανάπτυξη εξαιρετικά βίαιης κι επιθετικής συμπεριφοράς (χούλιγκανς).

3. Απάθεια και αδιαφορία. Όπως για παράδειγμα ένα παιδί που του είναι αδύνατο να συνυπάρχει με τους συμμαθητές του είτε επειδή νιώθει μειονεκτικά, είτε επειδή θέλει να προκαλεί μόνιμα καυγάδες ή ένας ενήλικας που αλλάζει συνεχώς σεξουαλικούς συντρόφους, δεν βιώνει ποτέ την αγάπη, νιώθει μέσα του τεράστιο συναισθηματικό κενό, το οποίο προσπαθεί να αναπληρώσει με το σεξ και τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας με οποιονδήποτε τρόπο (άτομα που πατάνε «επί πτωμάτων»).

4. Τάση για υπερκατανάλωση υλικών αγαθών.

5. Τάση για υπερκατανάλωση ευφορικών ουσιών, όπως αλκοόλ και ναρκωτικά.


Η χρόνια δηλητηρίαση από το φθόριο έχει και τις παρακάτω σωματικές επιπτώσεις:

1. Μετατροπή των συνδετικών ινών του οργανισμού σε ελαστικές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα μέρος από τις συνδετικές ίνες που στηρίζουν τις αρθρώσεις και το σκελετό μετατρέπονται σε ελαστικές και ο ασθενής εμφανίζει συχνές μετατοπίσεις των αρθρώσεών του πχ εξάρθρωση των άκρων ποδιών μετά από γυμναστική, μετατοπίσεις σπονδύλων, εξαρθρώσεις της ωμοπλάτης μετά από το σήκωμα μικρών βαρών.

2. Διαταραχή του μεταβολισμού των οστών με συνέπεια την οστική αραίωση (οστά εύθραυστα που σπάνε εύκολα και δύσκολα επουλώνονται) ή την οστική πύκνωση (αγκυλωτή σπονδυλαρθρίτιδα).

3. Παρεμβολή στο σχηματισμό των δοντιών με δημιουργία δοντιών ανώμαλου σχήματος και χρώματος.

4. Συσσώρευση στους αδένες του σώματος και στα αγγεία: στο θυρεοειδή αδένα με συνέπεια αργή σωματική ανάπτυξη και τάση για διανοητική καθυστέρηση (παιδιά πολύ κοντά για την ηλικία τους), στην υπόφυση που παρουσιάζεται ατροφία, στο συκώτι όπου παρουσιάζεται λιπώδης εκφύλιση − κίρρωση, στο τοίχωμα των φλεβών και των σπλάχνων όπου προκαλείται χαλάρωση και πτώση (κιρσοί, αιμορροΐδες, ανευρύσματα κ.λπ.) και στα λεμφικά γάγγλια.

Δυστυχώς, όλα αυτά έχουν αρχίσει να γράφονται εδώ κι εβδομήντα χρόνια στον ειδικό ιατρικό Τύπο, αλλά χώρες όπως η Αμερική εφαρμόζουν εδώ και πενήντα χρόνια την υποχρεωτική φθορίωση του νερού, οι παιδίατροι μοιράζουν γενναιόδωρα παστίλιες φθορίου και οι εταιρίες πρόληψης της τερηδόνας διαφημίζουν φθοριούχα διαλύματα για μικρά παιδιά και για ενήλικες χωρίς να τους προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες της χρόνιας κατάποσης ενός τέτοιου προϊόντος.

Σαν γενικό συμπέρασμα μπορεί κανείς να νοιώθει ασφαλής με την τοπική εφαρμογή φθοριούχου οδοντόκρεμας αρκεί να μην την καταπίνει και να ξεπλένει καλά το στόμα του μετά το βούρτσισμα. Αλλά δεν πρέπει να λαμβάνει φθόριο από γενική οδό (φθοριούχο αλάτι, νερό ή παστίλιες φθορίου) γιατί κινδυνεύει από χρόνια δηλητηρίαση με καταστροφικές συνέπειες στην ψuχοσωματική του ισορροπία.

Επειδή στα μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν φθοριούχες οδοντόκρεμες δεν μπορούμε να ελέγχουμε αν καταπίνουν έστω και μικρό ποσοστό από αυτές, η χρήση τους πρέπει να αποφεύγεται. Θεωρούμε πιο ασφαλές να κάνουν δυο-τρεις φορές το χρόνο φθορίωση στον οδοντίατρο με ειδικά gel φθορίου.Ο κ. Ρηγάτος είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδικός Ομοιοπαθητικός, Περιοδοντολόγος, Εμφυτευματολόγος.

Σπουδές:
• Φοίτηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οδοντιατρικής σχολής (1978-1984).
• Μετεκπαίδευση στην Παιδική Γναθοχειρουργική στο Νοσοκομείο Bretoneau Ρaris (1985-1986).
• Attache του Πανεπιστημίου Paris VII στο τμήμα Παιδοδοντίας Προληπτικής Οδοντιατρικής (1986-1990).
• Μετεκπαίδευση στη Χειρουργική του Περιοδοντίου στο Γναθοπροσωπικό Τμήμα του Νοσοκομείου Beaujon Paris (1985-1986).
• Μετεκπαίδευση στην Εμφυτευματολογία στο College Mediterraneen de Implantologie Orale-France (1988-1989).
• Δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ομοιοπαθητική με τα συγχαρητήρια της εξεταστικής επιτροπής στο Universite Paris V (1985-1987).
• Τελειοποίηση της Κλινικής Ομοιοπαθητικής και της εφαρμογής της στη Στοματολογία στο Νοσοκομείο Saint Deliveros Paris (1988-1989).
• Μετεκπαίδευση στην Εμφυτευματολογία στα Συστήματα Denar και Frialite (2000-2001).
• Μετεκπαίδευση στη Γνωστική Ομοιοπαθητική με τον ψυχίατρο Γιώργο Λουκά (2006-2007).
• Μετεκπαίδευση στην Πλαστική Χειρουργική άνω και κάτω χείλους με τη χρήση υαλουρονικού οξέως (2008).
• Μετεκπαίδευση στην Ανοιχτή Χειρουργική Ανύψωση Ιγμορείου για τοποθέτηση εμφυτευμάτων (2010-2011).

Επαγγελματική δράση:
• Εργάστηκε στο Παρίσι από το 1986 μέχρι το 1990, αποκλειστικά σαν Χειρουργός Στόματος-Περιοδοντολόγος.
• Από το 1991 μέχρι το 1998 εργάστηκε σαν Εμφυτευματολόγος και Περιοδοντολόγος στο Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Ψυχικό.
• Από το 1998 μέχρι και σήμερα διατηρεί Ιδιωτικό Ομοιοπαθητικό Οδοντιατρείο στη Γλυφάδα (Σωκράτους 2 και Αγ. Νικολάου 101, τηλ. 210-8943248, homeodentist.gr).
• Έχει ιδρύσει το Οδοντιατρικό Ομοιοπαθητικό Ινστιτούτο Γλυφάδας, με σκοπό τη διοργάνωση σεμιναρίων και την εκπαίδευση των οδοντιάτρων στην Ομοιοπαθητική.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


30 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50077

  11 Ιαν 2021

  Γερμανία : Νοσοκομεία χορηγούν μαντζούνια σε βαριά ασθενείς κοροναϊού
  Το ψευδοεπιστημονικό κίνημα των «σταϊνεριστών» έχει εκμεταλλευτεί την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο γερμανικό σύστημα υγείας για να αυξήσει την ισχύ του
  https://www.in.gr/2021/01/11/life/stories/germania-nosokomeia-xorigoun-mantzounia-se-varia-astheneis-koronaiou/

  Εμπρός της Γης οι ψεκασμένοι!
  (Καλό;)

 • Ανώνυμος 50072

  11 Ιαν 2021

  Στην κυριολεξία οι πολίτες του κόσμου πάσχουν από πρόωρη βιολογική κατάπτωση και πρόωρη βιολογική γήρανση λόγω σοβαρής κυτταρικής υποθρεψίας! Ασχέτως με το τι κάνατε μέχρι σήμερα, υπάρχει λύση για αναστροφή αυτής της κατάστασης! Η Ορθομοριακή διατροφή (Orthomolecular Nutrition) καθορίζει την ποιότητα της ζωής, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των κυττάρων και κατά συνέπεια των ορμονών, των νευροδιαβιβαστών και των βιοχημικών δεικτών. Επίσης μέσω άυλων διεργασιών επηρεάζει δυναμικά τον ανθρώπινο ψυχισμό, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε, αλλά και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Τα πάντα στο αέναο ταξίδι για καλύτερη υγεία και βιολογική ευεξία ξεκινούν με την Δυναμική Πυραμίδα Διατροφής.
  Η συγκεκριμένη Διατροφική Πυραμίδα αποτελεί την βάση της Ορθομοριακής Διατροφής, που βασίζεται απόλυτα στη ρήση του Ιπποκράτη: "Η τροφή που τρως είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή σου -είσαι ακριβώς αυτό που τρως”!
  https://www.capital.gr/health/3517774/orthomoriaki-diatrofi-anakalupste-tin-puramida-pou-allazei-ti-zoi-mas

  Νάτα μας. Η μπούρδα δεν σταματάει ποτέ. Ξεχνάει βέβαια ο συντάκτης να αναφέρει ότι η ορθομοριακή διατροφή είναι θεραπεία με μεγαδόσεις βιταμινών και ότι πρόκειται για άλλη μία εναλλακτική ιατρική χωρίς αποδείξεις.

  "The scientific and medical consensus holds that the broad claims of efficacy advanced by advocates of orthomolecular medicine are not adequately tested as drug therapies. It has been described as a form of food faddism and as quackery. Proponents point to mainstream sources that have published research supporting the benefits of nutrient supplementation and to instances where conventional medicine uses vitamins as treatments for some diseases. Some vitamins in large doses have been linked to increased risk of cardiovascular disease, cancer and death. The scientific consensus view is that for normal individuals, a balanced diet contains all necessary vitamins and minerals and that routine supplementation is not necessary outside of specific diagnosed deficiencies."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Orthomolecular_medicine

 • Ανώνυμος 50059

  9 Ιαν 2021

  https://www.holisticlife.gr/ απατεωνίστικο σάιτ, λογικό να θιχτείς. ;)

 • Ανώνυμος 50038

  7 Ιαν 2021

  Όχι, εσένα σου άρεσε που σε έχουν μπανάρει τόσα sites?
  Ευτυχώς δεν σε μπανάρουν κι εδώ. Ευτυχώς για σένα και δυστυχώς για εμάς.....

 • Ανώνυμος 50037

  7 Ιαν 2021

  Με μια μακροσκελή ανάρτησή του, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί του Ντόναλντ Τραμπ σε Facebook και Instagram θα μπλοκαριστούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/o-zoykermpergk-ekopse-tramp-facebook-instagram

  Μήπως είναι καιρός να πέσει μαύρο σε ότι διαδίδουν fake news και αβάσιμους επιστημονικά ισχυρισμούς, ακόμα και σε σάιτ που δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να διαδίδουν αρλούμπες όπως:
  https://www.holisticlife.gr/
  Ο κάθε αδαής πικραμένος με τις αμπελοφιλοσοφίες του που έχει απάιτηση να γίνουν αποδεκτές. Όχι ανεκτικότητα σε δεξιούς αλλά και αριστερούληδες φασίστες.

 • Ανώνυμος 50024

  5 Ιαν 2021

  https://menshouse.gr/extras/136164/aytes-einai-oi-alithines-fotografies-ton-ellinon-selempritis-sto-ntoympai-pics

  XD

 • Ανώνυμος 50023

  5 Ιαν 2021

  Το σχόλιο της ημέρας, aka θεικό σχόλιο:

  Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας έχει να κάνει κυρίως με την ισχυρή παρέμβαση του κράτους και την απουσία παραδοσιακής αστικής τάξης η οποία θα αποτελούσε αποτελεί υπόδειγμα παραγωγής και χρήσης του πλούτου και κυρίως μόρφωσης και συμπεριφοράς. Το να θέλει κάποιος να ταξιδέψει στο εξωτερικό για διασκέδαση το αντιλαμβάνομαι, αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το να ταξιδεύει κάποιος στο εξωτερικό για να διασκεδάσει σε ελληνικά μπουζούκια, με Έλληνες καλλιτέχνες και ελληνική κουζίνα. Πρόκειται για το άκρον άωτον του υπανάπτυκτου "βλαχαδισμού". Τούτο δεν αποτελεί "κουσούρι" των νεόπλουτων που υποδύονται τους αστούς, αλλά είναι γενικότερο φαινόμενο. Κάποιοι εκλαμβάνουν την αποστροφή να δοκιμάσουν γνώσεις, κουζίνες, ποτά και συνήθειες των τόπων που επισκέπτονται σαν κάποιο είδος πηγαίου πατριωτισμού. Μάλλον πρόκειται για επαρχιωτισμό και "βλαχαδισμό" του τύπου που παρουσίαζε ο Χατζηχρήστος με το χαρακτηριστικό γκροτέσκο τρόπο του Θύμιου από το χωριό.
  https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3506602/o-thumios-sto-ntoumpai

  Δώσε! Δώσε!
  Δεν αλλάζει ο βρωμιός, ειδικά η εκάστοτε παλιά γενιά που αποτελεί το βαρίδι της κάθε κοινωνίας. Βλαχαδισμός και βλαχομπαρόκ η τροφή των ρωμιών. Δεν θέλει ανάπτυξη, επενδύσεις, επιμόρφωση, εργασία, πρόγραμμα και σχέδιο ο ρωμιός. Θέλει αυθαίρετο, να παίρνει άδειες από τη σημαία, να το παίζει αντάρτης και αντιδραστικός, να τρέχουν γύρω του τα παιδάκια, εγγονάκια, ανιψάκια, να τα κάνει να φωνάζουν, να ουρλιάζουν, να τα διατάζει, να τα νουθετεί, να τα εκ-παιδεύει, να βγάζει τα κόμπλεξ του πάνω τους. Αυτή είναι ζωή βρε, έτσι ευφραίνεται ο βρωμιός. Και όποιος δεν ζει όπως ο ρωμιός, δεν ξέρει τί είναι να ζεις.. Απατεώνας της ζωής είναι ο ρωμιός. Υπόψιν!

  Έχουμε και τον συντάκτη του άρθρου, ο οποίος αφιερώνει πέντε παραγράφους για να κάνει μια αναδρομή στο πώς η κλασσική ιατρική αντιμετωπίζει την τερηδόνα, αλλά για την ψευδοεπιστήμη της ομοιοπαθητικής αρκεί μόνο μιάμιση γραμμή (!) για να καλύψει το πρόβλημα! Με ομοιοπαθητικά χάπια και ταμπλέτες αλάτων ασβεστίου κάνει στην άκρη την φθορίωση του νερού, τις οδοντόκρεμες, τα σφραγίσματα! Ε άι σιχτίρ. Για να μην πώ κάτι χειρότερο που αρχίζει από δια και τελειώνει σε όλο.
  (σιχτίρ < τουρκική siktir με [kt] > [xt] < sikmek < παλαιά τουρκική sik- < πρωτοτουρκική)

  https://www.youtube.com/watch?v=YF9qDPd0bz4
  https://www.youtube.com/watch?v=l0huVLcRZZg
  Πάρτε βρε παρακμιακοί μπουρτζόβλαχοι!
  Αυτά για την ώρα. ;)

 • Ανώνυμος 50022

  4 Ιαν 2021

  «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», απαντά η κυβέρνηση στο «αντάρτικο» της Εκκλησίας για τα νέα περιοριστικά μέτρα για τα Θεοφάνια.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/ti-apanta-kybernisi-ekklisia-antartiko-theofaneia

  Βολές κατά της Εκκλησίας, αλλά και της κυβέρνησης εξαπέλυσε το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να θέλει ανοιχτούς τους ναούς τα Θεοφάνεια, παρά το lockdown.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/kinal-adianoito-i-iera-synodos-na-zita-exaireseis-gia-tis-ekklisies-sto-lockdown-thetei-se

  Καιρός να πειθαρχήσει το ορθόδοξο ππαδαριό. Είμαστε στον 21ο αιώνα και ακόμα μοιράζουν θεία κοινωνία με το ίδιο κουτάλι και κύπελο. Μα καλά πού ζούνε τούτοι..

  @50021
  Φαπούλες σεσημεσμένε καραγκιόζη μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

 • Ανώνυμος 50021

  4 Ιαν 2021

  @ Λαλάκα του διαδικτύου, πολύξερου αμάμητου βικιπεδάρη:
  Άλλα αντί άλλων λες. Τράβα να ανάψεις κανένα κερί στο γιατρό σου, κάνε και το φρέσκο σου εμβόλιο και ξεφορτώσου μας.
  Είσαι πολύ χάλια, δεν βαριέσαι όλη τη μέρα να πρήζεις τον κόσμο με το πληκτρολόγιο στο χέρι?
  Αν και αμφιβάλλω αν πολλοί σε διαβάζουν, εγώ όχι πάντως. Όχι άλλο κάρβουνο!
  Είναι και κλειστά όλα με την καραντίνα, δεν μπορείς και να βγεις έξω να μαμήσεις να ξελαμπικάρεις

 • Ανώνυμος 50020

  4 Ιαν 2021

  Τα παρακάτω προέρχονται από εδώ:
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2014/08/04/frapelia/

  Θυμάστε την φραπελιά, το γνωστό “αντικαρκινικό” φάρμακο; Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή σ αυτή και τους “προγονούς” της, μιας και στη θέση της βλέπουμε κάθε μέρα – αν και χωρίς την ίδια δημοσιότητα είναι η αλήθεια- πλήθος άλλα ματζούνια .
  Η ονομασία του ελπιδοφόρου σκευάσματος δεν άργησε να επινοηθεί από τη δαιμόνια γλωσσοπλαστική ικανότητα του σύγχρονου Νεοέλληνα. Δε χρειάστηκε παραπάνω από μισή ώρα εκπομπής της Άννας Δρούζα στην κρατική τηλεόραση για να προκληθεί πανδαιμόνιο σχετικά με το νέο, φερόμενο ως θεραπευτικό του καρκίνου φάρμακο.

  Αρχές του 1952. Η Ελλάδα μόλις είχε βγει από τις στάχτες του εμφυλίου πολέμου και προσπαθούσε να αναδιοργανωθεί. Ενώ μέχρι τότε θεωρούνταν θαυματουργά τα κινίνα, μέσα σε λίγες μέρες ξέσπασε κυριολεκτικά σκάνδαλο με την είδηση πως ο ζωμός της πικραγγουριάς μπορούσε να θεραπεύσει την ασθένεια θρύλο, τον καρκίνο. Ολόκληρο το πανελλήνιο άρχισε να παραληρεί και να αναζητά μετά μανίας το μικρό αγκαθωτό φυτό σε οικόπεδα, χωράφια και πεζοδρόμια.

  Αρχές του 1955. Λίγα χρόνια μετά την έξαρση της πικραγγουριάς εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη ένας ποτοποιός , ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει παρασκευάσει ένα ρόφημα που μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Συρροή κόσμου παρατηρείται ξανά έξω από το ποτοποιείο του Γεωργιάδη με τους συνωστισμένους ανθρώπους κυριολεκτικά να τσαλαπατιούνται για να αποκτήσουν ελάχιστο από το θαυματουργό υγρό. Η κρατική μηχανή κινητοποιήθηκε ύστερα από τον θάνατο δύο καρκινοπαθών ανθρώπων που είχαν καταναλώσει το σκεύασμα και η Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ζήτησε από το ιατροδικαστικό και τοξικολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών να αποφανθεί για την εγκυρότητα των όσων υποστήριζε ο Γεωργιάδης. Το πόρισμα ήταν καταπέλτης. Το νέο φάρμακο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μείγμα από ζωμό πικραγγουριάς, άρωμα φράουλας, οινόπνευμα και ζάχαρη. Εναντίον του Γεωργιάδη ασκήθηκε ποινική δίωξη.

  Στα κανάλια παρουσιάζονταν εκτροφείς του μπλε σκορπιού στην Κούβα και ισχυρίζονταν ότι η θεραπευτικές ιδιότητες του σκευάσματος ήταν αδιαμφισβήτητες. Τους ισχυρισμούς αυτούς επιβεβαίωναν ασθενείς που διατείνονταν πως θεραπεύτηκαν χάρη στο νέο φάρμακο. Γρήγορα άρχισαν να οργανώνονται ομαδικά ταξίδια στην Κούβα σε αναζήτηση του περίφημου δηλητήριου. Η ιατρική κοινότητα αντέδρασε και μέσω πολλών εκπροσώπων της επιβεβαίωσε πως τίποτα δεν είναι αποδεδειγμένο Ύστερα από λίγο το κύμα ενθουσιασμού του κόσμου κόπασε και το δηλητήριο του μπλε σκορπιού έπαψε να πρωταγωνιστεί στα δελτία ειδήσεων και τις επικεφαλίδες των εφημερίδων.

  Και φτάσαμε στο 2007 με τη φραπελιά να πρωταγωνιστεί στα παράθυρα και τους πηχιαίους τίτλους των εφημερίδων. Η τιμή των φύλλων ελιάς άγγιξε τα 40 ευρώ το κιλό, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δυο αδέρφια στη Μεσσηνία ήρθαν στα χέρια με αποτέλεσμα τη δολοφονία του ενός. Αιτία αποτέλεσε η διαφωνία τους για το αν ο τρίτος αδερφός, που έπασχε από την επάρατη νόσο, έπρεπε να λάβει το σωτήριο παρασκεύασμα.

 • Ανώνυμος 50019

  4 Ιαν 2021

  @Gerakina
  Έχει επιδημιολογικές μελέτες, βιοστατιστική, κλινική εμπειρία, οι μαθηματικές αποδείξεις είναι στα μαθηματικά, κανείς δεν είπε αυτό που ισχυρίζεσαι.

  Ο Καματερός είχε καταδικαστεί για την απάτη του και πλήρωσε το τίμημα. Εκείνη την εποχή υπήρχαν οι εφημερίδες που διέδιδαν τα νέα, σήμερα το διαδίκτυο και τα κανάλια.
  Δεν θα πρέπει κάποιος που δηλώνει καρδιολόγος και ισχυρίζεται τηλεοπτικά ότι η ομοιοπαθητική θεραπεύει χρόνιες ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας (δες το παρακάτω βίντεο) να διώκεται ποινικά, ε Γερακίνα; Γιατί μόνο ο Καματερός είναι απατεώνας και ελπιδέμπορας δηλαδή.
  https://www.youtube.com/watch?v=i0_n9pwvBTk
  Επειδή λοιπόν ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης και η κατάσταση έχει ξεφύγει, καιρός να ποινικοποιηθεί η διασπορά ψευδών ειδήσεων και ισχυρισμών. Βέβαια εδώ εμφωλεύει ένα πρόβλημα, ότι μπορεί να γίνει κατάχρηση του νόμου για να διώκονται για παράδειγμα άτομα που θεωρούνται αντίπαλοι (πολιτικοί κ.ά.). Όμως η κατάσταση είναι σοβαρή, καιρός να αλλάξει ο νόμος και για σημαντικά θέματα δημόσιας υγείας να υπάρχει άμεση επέμβαση. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τον κάθε παραμυθά και ελπιδέμπορα που καταστατηγεί την αλήθεια και την κοινή λογική.

  Πάμε σε αποσπάσματα από αυτά που σας αρέσουν:

  Τα αδικήματα που αντιμετώπιζε ο Γιώργος Καματερός ήταν η αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και η παράνομη διάθεση φαρμακευτικού προϊόντος. Με λίγα λόγια το «εμπόριο ελπίδας». Ο παραμυθάς δικηγόρος μέσω του «θαυματουργού νερού» του, υποσχόταν θεραπεία από τον καρκίνο. Η απάτη ήταν τόσο καλοστημένη που κατέβηκε «μονορούφι», όπως στην πιο πρόσφατη ελληνική ιστορία, με την υπόθεσητης «φραπελιάς».
  Τον Φεβρουάριο του 1976 το όνομα Γιώργος Καματερός κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα μέσα ενημέρωσης της εποχής. Ο 36χρονος δικηγόρος είχε ήδη αρχίσει να φτιάχνει τον «μύθο» του, ισχυριζόμενος ότι ανακάλυψε στο νησί του ένα πέτρωμα, το οποίο στη συνέχεια διέλυε σε νερό, δημιουργώντας το Ήλιον, το θαυματουργό νερό κατά του καρκίνου. Με «όπλο» του την απελπισία των πασχόντων από καρκίνο και των οικογενειών τους έστησε μια από τις πιο γνωστές απάτες, που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η απάτη του «νερού του Καματερού».
  Ο «εθνοσωτήρας» είχε σκαρφαλώσει στην κορυφή του Έβερεστ της δημοφιλίας, δίνοντας ακόμη και συνεντεύξεις τύπου. Εκεί θέλησε να μοιραστεί με το κοινό, πως το όνειρό του ήταν να ανοίξει ένα πατσατζίδικο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δήλωνε οπαδός της Φρειδερίκης και διεμήνυε: «Θα ανοίξω την χούφτα μου και θα κάψω με ήλιον την Βουλή».
  Ο Καματερός ήταν έτοιμος να πάει την υπόθεση ένα βήμα παρακάτω, με την «επιστημονική» του ομάδα ορίζει τοπικούς αντιπροσώπους και αρχίζει να μοιράζει το νέο επίτευγμα, που δεν ήταν άλλο από την «σκόνη πετρώματος Άλφα» σε σωληνάρια, για ανάμιξη με απλό νερό.
  https://www.ethnos.gr/istoria/127787_thaymatoyrgo-nero-kata-toy-karkinoy-kai-emporio-elpidas-toy-kamateroy

  Η σκευωρία του Καματερού διχάζει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι το θέμα πουλούσε, αφού οι πωλήσεις των εφημερίδων εκτοξεύτηκαν-φτάνοντας πανελλαδικά τα 500.000 φύλλα-, συντηρούσαν το θέμα με καθημερινό ρεπορτάζ από τους χώρους που μοιραζόταν το Ήλιον-κυρίως σε προαύλια εκκλησιών- αλλά και με μαρτυρίες ανθρώπων που ισχυρίζονταν ότι θεραπεύτηκαν.
  https://menshouse.gr/ellada/4916/nero-tou-kamaterou-mia-apati-megalyteri-ke-ap-ti-frapelia

  H αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει, αλλά ο Καματερός απτόητος οργάνωνε συγκεντρώσεις και πορείες με εκατοντάδες οπαδούς του, ενώ εμφανιζόταν και ως πολιτικός ηγέτης. Οι συνεχείς αναλύσεις όμως αποδείκνυαν ότι το νερό αυτό όχι μόνο ήταν ψεύτικο, αλλά και επικίνδυνο, αφού περιείχε ραδιενέργεια 35-38%. Στις 30 Μαρτίου του 1976 η κατανάλωσή του απαγορεύτηκε επισήμως. Μετά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Καματερός έφυγε για ένα διάστημα στο εξωτερικό και στη συνέχεια ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. 22 χρόνια αργότερα, επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κω, όπου στις 6 Μαΐου του 1998, μη μπορώντας τα αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα, έβαλε τέλος στη ζωή του.
  https://www.sansimera.gr/articles/16

  Και πρόσφατα είχαμε τις αρλούμπες με την προσθήκη όζον στο νερό, τον βιοσυντονισμό και ένα σωρό αρλούμπες που διαδίδονται και φτάνουν και εν Ελλάδι μέσω του διαδικτύου. Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για ποιο γρήγορη παρέμβαση σε τέτοια θέματα.

 • Gerakina

  4 Ιαν 2021

  Από όσο διάβασα η ανοησία στα σχόλια περισσεύει.
  Πρώτον στην Ιατρική δεν υπάρχουν μαθηματικές αποδείξεις. Υπάρχει η ανατομία του σώματος, το μικροσκόπιο και τα χημικά φάρμακα. Εξισώσεις δεν θα βρείτε πουθενά στην Ιατρική.
  Δεύτερον αντί να παριστάνετε τους αυτόκλητους συνηγόρους της Ιατρικής, έναντι ενός φανταστικού εχθρού που λέγεται Ομοιοπαθητική, κάντε μία έρευνα όσο σάς επιτρέπει η διάθεσή και οι δυνατότητές σας αναφορικά με το πού βοηθά η Ομοιοπαθητική τον Άνθρωπο και πού η Χημεία. Όχι "πώς" αλλά "πού"! Διότι το "πώς" δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε, εκτός αν αποφασίσουμε τώρα να σπουδάσουμε ιατρική και ομοιοπαθητική ταυτόχρονα.

  Με λίγα λόγια κανείς δεν δικαιούται να αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα με την ελαφρότητα του "Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός"

  Κι όποιος έχει αντίρρηση, να καταθέσει τα σχόλιά του.

 • Ανώνυμος 50016

  4 Ιαν 2021

  Μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=F15kfDl7Q5k

 • Ανώνυμος 50015

  4 Ιαν 2021

  @50014
  Είσαι ένας αδίστακτος απατεώνας που προσπαθεί να φιλολογοποιήσει την ιατρική.
  Στις θετικές επιστήμες και στην ιατρική δεν χωράνε οι προσωπικοί ισχυρισμοί και οι προσωπικές πεποιθήσεις, για αυτό υπάρχουν για παράδειγμα στην ιατρική οι επιδημιολογικές μελέτες και στα μαθηματικά οι μαθηματικές αποδείξεις. Οι προσωπικές απόψεις είναι σας τις κωλοτρυπίδες, όλοι έχουν από μία. Στη φιλολογία, στη φιλοσοφία, ακόμα και στην ιστορία ή στην πολιτική μέχρι ενός βαθμού εκεί μπορεί ο καθένας να υποστηρίζει τα δικά του και να έχει κάποιο δίκιο. Ελλείψει αποδείξεων η ομοιοπαθητική δεν είναι επιστήμη, είναι απλά απάτη και είναι καιρός η διάδοση ψευδών ειδήσεων να ποινικοποιηθεί.
  Αν συμβεί πυρηνικό ατύχημα ο κόσμος θα ακολουθήσει τις συμβουλές των ειδικών. Αν ένας ειδικός πει ότι η ραδιενέργεια είναι βλαβερή και ένας άλλος ειδικός ότι δεν είναι βλαβερή τότε είναι θέμα κοινής λογικής. Για παράδειγμα ο κορωνοιός μεταδίδεται με σταγονίδια, άρα είναι κοινή λογική ότι η χρήση μασκών μπορεί να περιορίσει τη μετάδοσή του. Ό,τι αντίθετο και να πει ο οποιοσδήποτε για τη χρήση μασκών, ακόμα και αν είναι ειδικός, είναι ανοησία. Κοινή λογική λοιπόν. Φάε μια κρεμούλα καλύτερα, μην ασχολείσαι με θέματα που είσαι στούρνος. Άντε χάσου γελοίο σκουπίδι.

 • Ανώνυμος 50014

  4 Ιαν 2021

  Πάλι με links με διαφωτίζεις ρε αμάμητε?
  Μου δίνεις και του Ντόκινς που έλεγε την ανοησία με τα μόρια, που μου έλεγες κι εσύ?
  Άντε εμβολιάσου ρε χαμένε

 • Ανώνυμος 50013

  4 Ιαν 2021

  @50012
  Τί δεν καταλαβαίνεις όταν σου λένε ευγενικά ότι η ομοιοπαθητική είναι ψευδοεπιστήμη αστέρι μου;
  Σημαίνει ότι πρόκειται για απάτη και αυτοί που την προωθούν είναι απατεώνες. Πιο λιανά δεν γίνεται.
  Χωρίς αποδείξεις και με αστείους ισχυρισμούς που δεν βγάζουν νόημα αναμενόμενο είναι να τρως φάπες.
  Μου προέκυψες και αντιρρησίας και κατά φαντασία αντάρτης, σιγά θα σπάσεις τα αυγά.
  Μπουρδολόγος είσαι και ελεύθερος να πεις την άποψή σου, αλλά μέχρι εκεί, διότι μετά σειρά έχει ο αντίλογος,
  Μια φορά πάντως επιστήμονας δεν είσαι, τράβα στον Πάπα να το παίξεις κάποιος.
  https://www.imdb.com/title/tt8404614/
  Χάιντε!

  Ομοιοπαθητική: Το επιστημονικοφανές… ξεμάτιασμα
  https://atexnos.gr/ομοιοπαθητική-το-επιστημονικοφανές/

  Μια σταγόνα στον ωκεανό - Ομοιοπαθητική και ο θάνατος του ορθολογισμού!
  https://www.youtube.com/watch?v=i0_n9pwvBTk

  Ρίτσαρντ Ντόκινς - Ομοιοπαθητική (Ελλ. υπότιτλοι)
  https://www.youtube.com/watch?v=imgaB3XEEHA

 • Ανώνυμος 50012

  4 Ιαν 2021

  το πεταει ο γαιδαρος πεταει σε κανει προβατο. το να ακολουθεις ακριτα τα κελευυσματα του που, του συγχρονου βατικανου,που με το προσχημα της χωρις δυνατοτητα κριτικης, δηθεν επιστημοσυνης, σε κλεινει μεσα, χανεις τη δουλεια σου, χανεις την υγεια σου με τα χηνικα που σε ταιζει, σου μαζευει κι οτι λεφτα εχεις και τον υποστηριζεις κι απο πανω. αυτο σε κανει προβατο. εισαι δουλος του ιατρικου συστηματος που αγωνιζεσαι για τη διατηρηση των δεσμων σου, τι 1+1=2? 1+1=3 η 4 η 5 η οτι αλλο σου πουνε. μπεεεεε

 • Ανώνυμος 50010

  4 Ιαν 2021

  Αν το 1+1=2 με κάνει πρόβατο, τότε χίλιες φορές πρόβατο.

 • Ανώνυμος 50009

  4 Ιαν 2021

  Πηγαινε χτυπα και κανενα εμβολιο, παππους εισαι, θα στο κανουνε. Αν μαλιστα κι οι αμαμητοι ηλιθιοι ειναι ομοδα υψηλου κινδυνου, θα μπεις σε προτεραιοτητα. Βουρ ιατροτεκνον μου!

 • Ανώνυμος 50008

  4 Ιαν 2021

  Τι να διαβασω ρε γκαου? Αν θελω να γινω σοφος απο τη wikioedia κι απο τα παπαγαλακια hoaxes, μπορω και μονος μου. Εσενα περιμενει καποιος να βαλεις το λινκ για να το διαβασει? Κανενας δεν νομιζω οτι διαβαζει λινκς κι ειδικα τα δικα σου, που τα βαζεις με περισπουδαστο στιλ απο τα σιτες του συστηματος κι ολο τα ιδια και τα ιδια. Λαλακιες στο τετραγωνο. Στο εχω πει. Εισαι προβατο. Πρωτα πρεπει να βρεις γυναικα και μετα να πας να γραφεις σε κανενα ιατρικο σιτε να δεις το φως το αληθινον. Μα τοσο στουρνος που εισαι ουτε εκει πρεπει να σε διαβασει κανενας.

 • Ανώνυμος 50007

  3 Ιαν 2021

  @50005
  Αυτά που γράφει είναι καραμπινάτες διαστρεβλώσεις και ούτε υπάρχουν αποδείξεις ότι κάνουν κάτι οι ταμπλέτες με άλατα ασβεστίου. Και ούτε πρόκειται να υπάρξουν.
  Πρέπει να είσαι πολύ μικρόνους και μπετόβλακας για να προβάλλεις ως επιχείρημα την επαγγελματική ιδιότητα του Μηνά Ρηγάτου και τις σπουδές του.
  Και φυσικά το σχόλιο 50000 ούτε καν το διάβασες, αλλά έτρεξες να ποστάρεις τις συνηθισμένες ανοησίες σου (50001) μέσα σε κλάσμα δευτερολέπτου.
  Μην μιλάς μακάκα!

 • Ανώνυμος 50006

  3 Ιαν 2021

  Δεν είπαμε μόλις μαμήσεις θα τα δεις αλλιώς τα πράγματα;
  Άσε το πληκτρολόγιο και τη wikipedia και τράβα να ξελαμπικάρει το μυαλό σου,
  αν μπορείς βέβαια μετά από τόσο χημικό φάρμακο πολύξερε αμάμητε γέροντα

 • Ανώνυμος 50005

  3 Ιαν 2021

  Μα, γιατρός είναι αυτός που το γράφει και συγκρίνει πώς το βλέπει ο ένας και ο άλλος.
  Μην καίγεσαι πλούσιε τω πνεύματι.

 • Ανώνυμος 50004

  3 Ιαν 2021

  @50001
  Φαπούλες μέχρι να σβήσει ο ήλιος αστέρι μου!
  -Ανώνυμος 50000

 • Ανώνυμος 50003

  3 Ιαν 2021

  Για τους πτωχούς τω πνεύματι:
  https://i.postimg.cc/SskmqdTR/alternative-medicine.png

 • Ανώνυμος 50002

  3 Ιαν 2021

  Πολύ ζόρι τραβάνε κάποιοι...

 • Ανώνυμος 50001

  3 Ιαν 2021

  Boυρ για το εμβόλιο ιατροπιστέ!

 • Ανώνυμος 50000

  3 Ιαν 2021

  "Όταν το παιδί γεννηθεί, μπορούμε με τη χορήγηση των καταλλήλων σκευασμάτων που συνήθως είναι calcarea carbonica, calcarea phosphorica, calcarea fluorica, calcarea silicea και phosphorous να δομήσουμε έναν έφηβο με καλής ποιότητας σκελετό και δόντια."

  Υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό, κλινική εμπειρία;
  Δεν υπάρχει τίποτε, οπότε γιατί να δεχτούμε να παίρνουμε αυτές τις ομοιοπαθητικές παπαρίτσες..
  (Για όσους δεν ξέρουν πρόκειται για ομοιοπαθητικά χάπια με άλατα ασβεστίου).

  "Η Ομοιοπαθητική εδώ και εξήντα χρόνια αναφέρει ότι η χρησιμοποίηση του φθορίου από γενική οδό (φθορίωση του νερού και χορήγηση δισκίων φθορίου στα παιδιά) μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη σωματική και ψυχοδιανοητική υγεία του ατόμου."

  Η ομοιοπαθητική είναι ψευδοεπιστήμη και ως τέτοια δεν έχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της.
  Όποιες συνέπειες έχει το φθόριο για την υγεία πάνω από τις επιτρεπόμενες δόσεις είναι γνωστές στην κλασσική ιατρική.
  Η φθορίωση του νερού θεωρείται ένα από τα δέκα μεγάλα επιτεύγματα της δημόσιας υγείας του 20ου αιώνα.
  Έχει αποδεικτεί επανειλημμένως με μελέτες ότι συμβάλλει στη μείωση της τερηδόνας για αυτό και αποφασίστηκε να φθοριώνεται το νερό.


  "Όπως και στο θέμα των εμβολίων ή του καρκίνου, έτσι και στο θέμα της φθορίωσης του νερού η έλλειψη δεδομένων που υπάρχει στην επιστημονική έρευνα καλύπτεται από ψευδοεπιστημονικές θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες γεμίζουν αυτά τα κενά με τρομολαγνικούς, ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς. Στο άρθρο είδαμε ισχυρισμούς σχετικά με την ασφάλεια του φθορίου στο πλαίσιο της φθορίωσης του νερού και σχετικά με το κατά πόσο είναι αποτελεσματικό συγκριτικά με άλλες μεθόδους χορήγησης φθορίου στον οργανισμό. Ως προς το πρώτο σημείο τα στοιχεία μέχρι στιγμής δεν μας έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το φθόριο είναι επικίνδυνο για την υγεία. Όσων αφορά την αποτελεσματικότητα της φθορίωσης του νερού στη βελτίωσης της στοματικής υγιεινής τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι στα παιδιά υπάρχει σημαντική πιθανότητα θετικής συμβολής ενώ για τους ενήλικες δεν έχουμε, ακόμα, ξεκάθαρη εικόνα. Όσο περισσότερες έρευνες μεγάλου εύρους και καλής ποιότητας γίνονται τόσο περισσότερο θα αποκρυσταλλώνεται η εικόνα που έχουμε για το εν λόγω ζήτημα. Μέχρι τότε όμως η άκριτη αποδοχή ατεκμηρίωτων ισχυρισμών για ζητήματα δημόσιας υγείας από σελίδες αμφιβόλου ποιότητας δεν είναι η πιο ορθή κίνηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης μας."
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2017/07/28/a-review-of-the-evidence-fluoridation/

  Forget coronavirus, homoeopathy can’t cure anything. It’s a placebo, at best
  Homoeopathy may be very popular in India but global experts dismiss its efficacy. An Australian review found it ineffective, and Spain is considering a ban on it.
  https://theprint.in/science/forget-coronavirus-homoeopathy-cant-cure-anything-its-a-placebo-at-best/363174/

  Ban the quack medics who claim to cure autism
  PETER FROST returns to the subject of homeopathy
  https://morningstaronline.co.uk/article/f/ban-quack-medics-who-claim-cure-autism

  Homeopathy is an absurd pseudoscience, which survives today as ‘alternative’ medicine, despite there being no reliable scientific evidence that it works.
  Homeopathy could have value as placebo, but there are ethical and commercial considerations that need to be addressed. Ultimately, homeopaths need to stop undermining the public’s understanding of medicine and science.
  http://www.bangscience.org/2014/01/homeopathy-quackery/

  Homeopathy quackery - NHS leaders urge caution
  https://www.news-medical.net/news/20191029/Homeopathy-quackery-NHS-leaders-urge-caution.aspx

  Homeopathy is quackery plain and simple, whatever the royal family says
  Why do some GPs persist in prescribing watered-down, inactive substances?
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/apr/22/homeopathy-quackery-plain-and-simple-whatever-royal-family-says

  Homeopathic treatment has been dismissed as quackery by doctors — so why do people keep taking the medicine?
  https://inews.co.uk/news/long-reads/homeopathy-treatment-health-tablets-critics-supporters-330698

  Homeopathy: The Ultimate Fake
  https://quackwatch.org/related/homeo/

  Homeopathy: Pure Water or Pure Nonsense?
  https://skeptoid.com/episodes/4034

  Homeopathy or homoeopathy is a pseudoscientific system of alternative medicine.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy

  CALCAREA FLUORICA 6X- calcium fluoride tablet
  DISCLAIMER: This homeopathic product has not been evaluated by the Food and Drug Administration for safety or efficacy. FDA is not aware of scientific evidence to support homeopathy as effective.
  https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=0ebdb790-3ec2-3f4b-e054-00144ff8d46c

 • Ανώνυμος 49999

  3 Ιαν 2021

  Δεν φτύνεις και στα μπιλιρίνια σου αληθολαλάκα;

 • Ανώνυμος 49998

  3 Ιαν 2021

  Διαφήμιση ψευδοεπιστήμης. Προσπερνάμε φτύνοντας στον κόρφο.