ΠΩΣ
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
“ΕΦΗΥΡΕ”
ΤΟ ΔΑΝΕΖΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

Η σύνδεση
αρχαίων καταλοίπων
με την εθνική ταυτότητα

Οι Δανοί, ένα έθνος μικρό στη γωνιά της Ευρώπης, ένοιωσαν ιδιαίτερα υπερήφανοι που η κρατική χρηματοδότηση της επαγγελματικής αρχαιολογικής τους ενασχόλησης τη μεταναπολεόντεια εποχη κατέδειξε ότι, σε αντίθεση με τους γειτονικούς λαούς, δεν είχαν κατακτηθεί από τη ρωμαϊκή λαίλαπα, παρά είχαν αναπτύξει το «δικό τους» τοπικό πολιτισμό, των Vikings, και μελετούσαν με εμμονή, πρώτοι αυτοί στην Ευρώπη, την προϊστορική αρχαιολογία, ως αντίδραση στις απώλειες των εδαφών τους από τους ισχυρούς γείτονές τους. Το αποτέλεσμα ήταν να επιτύχουν, το 1819, την τριμερή διάταξη των Εποχών «Λίθου, Χαλκού, Σιδήρου», επανάσταση στην αρχαιολογία ανάλογη ─κατά τον Schnapp─ με την αναταραχή που επέφερε στον «οριενταλισμό» η αποκωδικοποίηση των ιερογλυφικών.

Έτσι, ο Christian Jϋrgensen Thomsen (1788-1865) όχι μόνο έδωσε την πρώτη εικόνα μιας προϊστορικής Ευρώπης με την πρακτική χρονολόγησης που καθιερωσε στην προσπάθειά του να οργανώσει το Μουσείο Βορείων Αρχαιοτήτων (Museet for Nordiske Oldsager) της Κοπεγχάγης που διηύθυνε, αλλά και κανένα ευρωπαϊκό μουσείο δεν διέθετε την εποχή εκείνη τόσο ολοκληρωμένες συλλογές όσο το δικό του.Η μέριμνα για την αρχαιολογία στη Δανία εμφανίστηκε ιδιαίτερα νωρίς. Ο πρίγκιπας Frederick VI ήδη από το 1807 είχε ιδρύσει τη Δανέζικη Βασιλική Επιτροπή Αρχαιοτήτων υπογράφοντας ένα διεξοδικό πλάνο ανασκαφής, προστασίας και αξιοποίησης των ευρεθέντων, που ολοκληρωνόταν με τη φράση «με το παρόν έγγραφο, δοξασμένες μέρες ανατέλλoυν για την αρχαιολοyία σrη Δανία» και την ίδια πολιτισμική πολιτική συνέχισε ο κληρονόμος του θρόνου Christian VII.

Το 1892 το Μουσείο Βορείων Αρχαιοτήτων θα μετονομαστεί, σύμφωνα με τους όρους της νεωτερικότητας, σε Εθνικό Μουσείο (Nationalmuseet), συνδέοντας ευθέως την εθνική ταυτότητα με τα αρχαία κατάλοιπα που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τα σώματα των βάλτων της Εποχής του Σιδήρου και τα τυμβοειδή κτίσματα πάνω από δρύινα πλοία-φέρετρα που χρησιμοποιούσαν οι Vikings για τους διαπρεπείς νεκρούς της κοινότητάς τους.
 
 


 
 

Όπως εκτιμά η αρχαιολόγος Marie Louise Sørensen, η αρχαιολογία κυριολεκτικά «εφηύρε» το δανέζικο έθνος, με τη δανέζικη πολιτική να θεσμοποιεί το παρελθόν μετατρέποντας τα ευρήματα σε συναισθηματικά στερεότυπα: αναπαραστάσεις των αρχαίων θέσεων και των ευρημάτων, υψωμένες πέτρες, λίθινα εργαλεία, χάλκινα και χρυσά τέχνεργα έγιναν πολύ γρήγορα πολιτικά posters, γραμματόσημα και logos επιχειρήσεων.

Όσο για τη διάταξη χρονολόγησης που θέσπισαν οι Σκανδιναβοί, αυτή συνέβαλε στην έκρηξη του εθνικιστικού φρονήματος στους κόλπους της επιστημονικής ελίτ σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία με αποτέλεσμα να ανασταλεί για ένα χρονικό διάστημα η εκεί πρόοδος της προϊστορικής αρχαιολογίας, αφού αρκετοί αρχαιολόγοι, μολονότι διακεκριμένοι, για εθνικιστικούς λόγους αντιτάχθηκαν στη σκανδιναβική χρονολόγηση αρκούμενοι στα εθνογραφικά παράλληλα και βγάζοντας συνολικά συμπεράσματα για τη φύση ολόκληρων πολιτισμών.


Η Καλλιόπη Παυλή από τη Σάμο, είναι απόφοιτος σπουδών Μ.Μ.Ε. (Αθήνα) και Ιστορίας (Πάτρα), με υποτροφία στη δεύτερη σχολή. Έζησε στον Καναδά και σε χώρες της Ευρώπης, και έχει ταξιδέψει στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επιστρέφοντας εργάστηκε στον αρχαιολογικό τουρισμό αρχίζοντας παράλληλα μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Παν/μίου, με τίτλο της διπλωματικής «Ο Εθνικισμός στην Αρχαιολογία της Δύσης». Η μεταπτυχιακή εργασία της περιλήφθηκε στην Ενδεικτική Θεματική Βιβλιογραφία για τους φοιτητές του σεμιναρίου «Νεο-Ελληνική Εθνική Ιδεολογία» του καθηγητή Στ. Πεσμαζόγλου.

Μετά και από τα ταξίδια στην Τουρκία που συνδέονταν με τη διατριβή της («Αρχαιολογώντας την terra desiderata: η Μεγάλη Ιδέα των αρχαίων υλικών καταλοίπων»), στην οποία εξετάστηκαν οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το Αρχαιολογικό τμήμα της Αρμοστείας Σμύρνης στη Μ. Ασία κατά την περίοδο της ελληνικής κατοχής (1919-1922), ανακηρύχθηκε δρ. Ιστορίας το 2012.

Το 2014 εξέδωσε το βιβλίο: Εις το όνομα του πολιτισμού. Η ιδεολογία των ανασκαφών στη Μικρά Ασία κατά την μικρασιατικήν κατοχήν υπό της Ελλάδος (1919-22), εκδόσεις Ισνάφι.

Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια, ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής και της οργανωτικής επιτροπής σε διεθνή συνέδρια, σε ανασκαφές στη Λήμνο υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Νικ. Ευστρατίου, έχει δημοσιεύσει άρθρα, ανήκει στο editorial board του Int. Journal SCS και είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κ.Ε.Ν.Ι. με θέμα την αποικιοκρατία του ύστερου 19ου-πρώιμου 20ού αιώνα και την πρόσληψή της από την εγχώρια λογιοσύνη εν όψει της μικρασιατικής εκστρατείας.

Τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντά της συνδέονται με τη μυθολογική θεμελίωση των εθνικών κρατών που περνά και από την κατά βούληση αρχαιολογική ερμηνεία, μέσα από την οποία επιβάλλεται η γεωγραφία και η πολιτική τους. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


26 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 41339

  3 Μαρ 2017


  Έχουμε διαφορετικές κοσμοθεωρίες, διαφορετική μεταφυσική θεώρηση της ζωής Γιάννη.

 • Ανώνυμος 41335

  2 Μαρ 2017

  Bieldopoulos,
  απ΄ όσο ξέρω, ζουν περισσότερο στο τώρα και λιγότερο στο χθές. Υπάρχουν χωριά (μικρά), που ίσως, να μην έχουν εκκλησία, αλλά έχουν οπωσδήποτε σχολείο.
  Γιαννης

 • Ανώνυμος 41334

  2 Μαρ 2017

  41330,
  Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις και συμφωνώ. Εννοώ, τις κλιματολογικές διαφορές ανάμεσα στον Βορά και τον Νότο και άλλους αντικειμενικούς παράγοντες, που ευνοούν τον Νότο. Οι Βόρειοι, το αντιπαρέρχονται με πρακτικές που για εμάς, εδώ στην Ελλάδα, είναι ¨άγνωστες". Πχ στην Δανία, ο μέσος αγρότης κατέχει αρκετές δεκάδες στρέμματα. Για να γίνεις αγρότης πρέπει να τελειώσεις μία πανεπιστημιακή σχολή, διάρκειας τριών ετών. Από τα κέρδη πάντα επενδύουν, σε διάφορους νεωτερισμούς, ο κάθε αγρότης μιλάει τουλάχιστον άλλη μία γλώσσα, δεν γνωρίζουν από.. σκυλάδικα (θα τα κάψω τα λεφτά μου τα ρημάδια) και ο αγροτικός παραταξιακός συνδικαλισμός, παίζει ελάχιστο ρόλο, κλπ
  Γιάννης

 • Bielidopoulos

  2 Μαρ 2017

  @Γιάννης
  Ε ναι, πάλι τελευταία και καταιδρωμένη θα είναι η ρωμιοσύνη. Μην μπερδεύεις Δανία του προηγούμενου με του σημερινού αιώνα τόσο άμεσα. Προφανώς έχουν αλλάξει και αυτοί. Γίνε "δανιολόγος" και θα μάθεις. Δεν επενδύουν τόσο πολύ όσο τουλάχιστον η ρωμιοσύνη στην ευγενή καταγωγή.

 • Ανώνυμος 41330

  2 Μαρ 2017


  Όχι Γιάννη, για προφανείς λόγους συμβαίνει στον βορρά αυτό που νομίζεις πως θα έπρεπε να συμβαίνει στον νότο και τούμπαλιν.

 • Ανώνυμος 41329

  2 Μαρ 2017

  41306,
  δεν μπόρεσα να σε καταλάβω
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 41328

  2 Μαρ 2017

  41320,
  Δεν είχα διάθεση να υπερασπιστώ ην Δανία ή να δείξω ότι τρέφω κάποιον θαυμασμό γι αυτήν. Ηθελα να πω, ότι αυτή η χώρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση απ' όλο το κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη και εν πολλοίς επικρατεί ακόμα. Αν ονειρεύονται αυτοκρατορίες ή όχι, δεν το γνωρίζω. Δεν είμαι.. δανιολόγος. Πάντως, η Γροιλανδία τους ανήκει, αλλά τα τελευταία χρόνια, της έχουν παραχωρήσει κάποιες ελευθερίες, περί αυτονομίας-δεν τα ξέρω καλά. Για μένα, το σημαντικότερο είναι πως μαζί με άλλες "χώρες του Βορά", έχουν πετύχει να είναι σε καλλίτερη μοίρα από εμάς, ενώ για προφανείς λόγους θα 'πρεπε να συμβαίνει τ αντίθετο.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 41325

  2 Μαρ 2017


  Ο απόηχος της δανέζικης κατάκτησης της Αγγλίας βρίσκεται στον "Άμλετ".

 • Bielidopoulos

  2 Μαρ 2017


  9:05 - "που τη λέγανε Ελλάς, δεν τη λέγανε Griechenland.."
  https://www.youtube.com/watch?v=uHkG1ZtUs4M
  Βρε Griechenland είναι πιο σωστό.

 • Ανώνυμος 41322

  2 Μαρ 2017


  Μου είσαι αδιάφορος.
  Ιστορία

 • Bielidopoulos

  2 Μαρ 2017


  Για την ιστορία τάδε έφη Bielidopoulos: 41320.

 • Ανώνυμος 41320

  2 Μαρ 2017


  "Ελλάδα μου εσύ
  Αρχαία, τρελή
  Σε άδεια πηγή
  Πέφτεις, πνίγεσαι"
  https://www.youtube.com/watch?v=4wr411GoaSE

  Μπα, δεν ιδρώνει το αυτί των ρωμιών (βλέπε μακάκας με παλαντώσεις..). Προτιμούν να είναι ονειροπαρμένοι καρπαζοεισπράκτορες παρά να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Η κατάσταση απαιτεί μαστίγιο και καρότο, ε, χε, χε. Α, κατά φωνή:
  http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/772671/mastigio-kai-karoto-apo-ti-lagkarnt-eiste-me-to-ena-podi-exo-apo-ti-laspi
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500131054
  Θα γίνει ο ρωμιός ευρωπαίος έστω και τρίτης κατηγορίας θέλει δεν θέλει. Αφού πήγε και έμπλεξε με τους ευρωπαίους και τους αμερικάνους θα την πατήσει. Να ξεχάσει τα κοντοσούβλια, τις τσικνοπέμπτες, τα κοκορέτσια και να στρωθεί στη δουλειά. Διότι μιλάει πολύ και όποιος μιλάει πολύ παράγει λίγο. Πρέπει να μιλάει λίγο ή καθόλου και να δουλεύει πολύ. Με οργάνωση, πρόγραμμα και σχέδιο. Να γίνει από τουρκόσπορος κουτοπόνηρος ανατολίτης, βέρος ευρωπαίος. Αμέ. Δύση ή Ανατολή, το δίλημμα είναι ξεκάθαρο και δεν έχει μέσες λύσεις. Διαλέγετε και παίρνετε.

  @Γιάννης
  ""φυσιολογική" αμυντική αντίδραση, σε μία εποχή εθνικιστικών αντιλήψεων"
  Σκέψου πριν γράψεις ρε Johnny. Μήπως έπαιξε ρόλο και η θύμηση του παρελθόντος; Η Γροιλανδία τους ανήκει. Μήπως ονειρεύονται και αυτοί αυτοκρατορίες; Παίζουν και άλλοι παράγοντες.

 • Ανώνυμος 41308

  2 Μαρ 2017

  Πώς ειχα την εντύπωση πως οι Δανοί όπως και οι Αγγλοι, κατοικοι της ΝΑ Αγγλίας ελιναι Σάξωνες δλδ,
  Σκύθικά φύλα που ξεκινησαν απο τις Ασιατικές στέπες και έφτασαν ως τη σκανδιναυία,
  με το μαχαίρι και τη φωτιά .

 • Ανώνυμος 41307

  2 Μαρ 2017

  265 έγραψε Βρωμισ ο τοπος ʽʼΜΜΜʼʼ Μονιμη Μανια ΜΑΠΑ να βρωμιζει κάθε τοπο.
  παντοτινά ΛΑ ΧΑΝΟΣ ΛΑ ΧΕΣ(τ)ΙΣ θαναι.
  φτηνιαρη που νομιζεις οτι γνωριζεις την γλωσσα που γραφεις
  Το περιεχομενο σου. ΜΜΜ, ΓΙΕΛ, ΛΟΛ, ΕΥΛΑΜΠΙΟΣ, ΚΡΕΜΟΥΛΑΣ, ΦΑΠΑΣ, ΦΡΑΠΑΣ,και Ρωμαιος νεοΝερωνας Σφαξε, Καψε, Ληστεψε.
  λατινοκοιλιόδουλε.

 • Ανώνυμος 41306

  2 Μαρ 2017

  Γιάννηηηηη ......Αφροδιτη σου λεει κατι;; Ζησε πρωτα και κατοπιν.....

 • Ανώνυμος 41305

  2 Μαρ 2017


  Χαχαχα, το "μικρό" κράτος της Δανίας όχι μόνο είχε κατακτήσει την Αγγλία, αλλά τους είχε υποχρεώσει να της πληρώνουν φόρο υποτέλειας.

 • Ανώνυμος 41304

  2 Μαρ 2017

  Εν μέσω πολύ ισχυρότερων εθνών και λαών, που χρησιμοποιούσαν το πραγματικό ή όχι ένδοξο παρελθόν τους, ήταν αναπόφευκτο για το μικρό έθνος των Δανών, να χρησιμοποιήσει κι αυτό το φαντασιακό του, ώστε να αποκτήσει ένα ιστορικό υπόβαθρο που το θα το καταστούσε ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Ηταν μία "φυσιολογική" αμυντική αντίδραση, σε μία εποχή εθνικιστικών αντιλήψεων. Εκείνο που θέλω να αναφέρω είναι, ότι η Δανοί δεν αρκέστηκαν, όπως κάνουν οι νεοέλληνες, στην πραγματική ή φανταστική ένδοξη τους καταγωγή, αλλά πέτυχαν παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία μικρή χώρα, που το μέγεθος της είναι λίγο μεγαλύτερο από την Πελοπόννησο και παρ' ότι το εξωτερικό χρέος της είναι μεγάλο, και χωρίς κάποιο ιδιαίτερα πλούσιο υπέδαφος, να έχουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο, χωρίς γραφειοκρατία και με πόλεις και χωριά, που χαρακτηρίζονται από ανθρωποκεντρισμό. Απ΄' όσο γνωρίζω το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έχει κερδίσει επτά βραβεία Νόμπελ. Συγκρίνετε το με τα δικά μας.. Ή η θανατική καταδίκη, καταργήθηκε νωρίς στο 20ο αιώνα.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 41290

  1 Μαρ 2017


  Και λέω που χάθηκε ο μπουρδολόγος, τσουπ, νέα άσχετη ανάρτηση. Ανακουφίστηκα. Όλα καλά στο ελλαδιστάν.

 • Bielidopoulos

  1 Μαρ 2017


  "Επανέρχεται στην ΕΡΤ1, από την Κυριακή 5 Μαρτίου (11:30), η εκπομή των Ενόπλων Δυνάμεων «Με αρετή και τόλμη», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο."
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500131695

  Αχαχά, έλεος. Κατά φωνή και ο γάιδαρος..
  Ελλαδίτσα last but not least.
  Κερασάκι στην τούρτα: οι παρουσιαστές θα είναι γυναίκες! Πάρτ' αυγό και κούρευτο..

 • Ανώνυμος 41287

  1 Μαρ 2017


  https://ellas2.wordpress.com/2009/07/20/μπιθεκούρας-και-αλβανοπαραμύθια-τη/

  lol

 • Ανώνυμος 41273

  1 Μαρ 2017


  Δεν έχει ανάγκη τις δικές μου ύβρεις, καλά εκτίθεται και μόνος του.

 • Ανώνυμος 41269

  1 Μαρ 2017


  Μην βρίζεις τον Μπιθέκουρα παλιοανθέλληνα.
  Ούτε να βρίσεις δεν ξέρεις. Για φάπες καλός είσαι.

 • Ανώνυμος 41268

  1 Μαρ 2017


  Stupid Bielidopoulos, last but not least is Albania.

 • Ανώνυμος 41265

  1 Μαρ 2017


  Μη Μιλάς Μ..., το υπόλοιπο το ξέρεις.

 • Ανώνυμος 41263

  1 Μαρ 2017


  Και όπως πάντα πρώτος και καλύτερος έσπευσε να σχολιάσει ο μπουρδολόγος άλλη μια βλακεία, έτσι γιατί είναι αερολόγος καρπαζοεισπράκτορας που «πληρώνεται» με το κομμάτι. Συνέχισε την καλή δουλειά αγαπητέ μου.

 • Bielidopoulos

  1 Μαρ 2017


  And last but not least: Griechenland.