“ΠΟΡΝΗ
ΒΑΒΥΛΩΝ”

Μια πόλη-κόσμημα
του αρχαίου κόσμου,
που καθυβρίζεται στη Βίβλο


Η Βαβυλώνα ήταν μια πόλη βιβλικών διαστάσεων. Υπήρξε η πρώτη μεγάλη μητρόπολη της αρχαιότητας, η οποία έφτασε στο ζενίθ της πριν από 4.000 χρόνια περίπου.

Βρισκόταν εκεί που είναι το σημερινό Ιράκ, στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, περίπου 85 χιλιόμετρα νότια της σημερινής πρωτεύουσας της χώρας. Θεωρείται ότι είναι μια από τις γενέτειρες του πολιτισμού.

Το όνομα και μόνο υπονοεί μεγαλείο. Όμως, το 2.300 π.Χ. ήταν μια μικρή πόλη της ακκαδικής αυτοκρατορίας. Περίπου τριακόσια με τετρακόσια χρόνια μετά, έγινε σημείο αναφοράς της μεγάλης βαβυλώνιας αυτοκρατορίας.

Ήταν η πρώτη πόλη στην ιστορία, που είχε πληθυσμό πάνω από 200.000 άτομα. Έφτασε στο αποκορύφωμα της ισχύος της κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορα. Κύρια δραστηριότητά του, εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ήταν η ανοικοδόμηση της πόλης και η ολοκλήρωση κι επέκταση των οχυρωματικών έργων που είχε αρχίσει ο πατέρας του.

Ξανάχτισε τους ναούς και το μεγάλο βασιλικό παλάτι κι έκανε έργα στα εντυπωσιακά τείχη της Βαβυλώνας, που είχαν το αξιοσημείωτο μήκος των ενενήντα χιλιομέτρων.Η Πύλη της Ιστάρ στο Pergamonmuseum του Βερολίνου.
Μοντέλο της πύλης.Πύλη της Ιστάρ

Οι περισσότερες αρχαίες πόλεις είχαν τείχη, αλλά η Βαβυλώνα ήταν τόσο πλούσια και εύπορη, που λένε ότι τα τείχη της ήταν διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους.

Μπορούμε να δούμε την εξαιρετική τους ομορφιά στο Pergamonmuseum του Βερολίνου. Εκεί εκτίθεται ανοικοδομημένο ένα μέρος της Πύλης της Ιστάρ, που δήλωνε την είσοδο της πόλης. Άλλα τμήματά της υπάρχουν σε διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Η λάμψη της οφείλεται στον ημιπολύτιμο λίθο λάπις λάζουλι, που καλύπτει τις πλίνθους.Εικόνες από τη διακόσμηση του τείχους.


Η Πύλη της Ιστάρ ήταν η όγδοη πύλη προς το κέντρο της πόλης. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από το Ναβουχοδονόσορα.

Αφιερωμένη στη βαβυλωνιακή θεά Ιστάρ, η πύλη κατασκευάστηκε με εφυαλωμένα τούβλα. Η οροφή και οι πόρτες της ήταν από κέδρο.

Την πύλη διέσχιζε η Οδός της Λιτανείας, ευθυγραμμισμένη με τοίχους επενδυμένους με παραστάσεις λιονταριών. Αγάλματα θεοτήτων παρέλαυναν μέσα από την Πύλη και στην Οδό της Λιτανείας κατά τη διάρκεια εορτασμών.


Η ανοικοδόμηση της Πύλης της Ιστάρ και της Οδού της Λιτανείας έγινε στο Pergamonmuseum από υλικό που ανασκάφηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.


Μέρος του τείχους.
Επιγραφή του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα.


Ζιγκουράτ

Μέσα στα τείχη υπήρχε άλλο ένα διάσημο οικοδόμημα, το ζιγκουράτ. Θεωρείται ότι ήταν ο Πύργος της Βαβέλ της Βίβλου, ο οποίος έδωσε στους βαβυλώνιους τη φήμη των αμαρτωλών, επειδή θύμωσαν το Θεό χτίζοντας ένα πύργο τόσο ψηλό, που έφτανε στον ουρανό.

Το ζιγκουράτ της Βαβυλώνας λένε ότι είχε ύψος πάνω από ενενήντα μέτρα. Είναι συγκλονιστικό να σκεφτείς ότι χτίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Με ύψος μεγαλύτερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας, χρειάστηκε πάνω από 43 χρόνια για την κατασκευή του και τουλάχιστον 17 εκατομμύρια τούβλα.


Καλλιτεχνική αναπαράσταση ενός ζιγκουράτ.Κρεμαστοί Κήποι

Το ζιγκουράτ πρέπει να ήταν εκπληκτικό, μα υπήρχε κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό στην πόλη: Οι Κρεμαστοί Κήποι της, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Φανταστείτε ένα τεχνητό βουνό καλυμμένο με τεράστια δέντρα, θάμνους και κλήματα να διατηρούνται πλούσια, πράσινα και φρέσκα.

Ένα πρωτοποριακό σύστημα άρδευσης μεταμόρφωσε το ξηρό, αμμώδες χώμα του κήπου. Αντλούσαν νερό από μία λίμνη χαμηλά έως 25 μέτρα ύψος. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ίσως χρησιμοποιήθηκε αντλία παρόμοια με τον Κοχλία του Αρχιμήδη.

Οι τεράστιοι κήποι με τους πλούσιους οπωρώνες κατασκευάστηκαν με απίστευτη υδραυλική μηχανική. Ένα επίτευγμα πρωτοφανές στην αρχαιότητα.
Καλλιτεχνική αναπαράσταση των Κρεμαστών Κήπων της Βαβυλώνας (19ος αι.).Πόρνη η Βαβυλώνα

Η Βαβυλώνα καθυβρίζεται σε διάφορα σημεία της Αγίας Γραφής.

Ειδικά στην «Αποκάλυψη» αναφέρεται:

IMAGE DESCRIPTIONΚαι ήρθε ένας από τους επτά αγγέλους που είχαν τις επτά φιάλες και μίλησε
μαζί μου λέγοντας:

Έλα, να σου δείξω την καταδίκη της πόρνης της μεγάλης που κάθεται
πάνω σε νερά πολλά, με την οποία πόρνευσαν οι βασιλιάδες της γης και μέθυσαν όσοι κατοικούν τη γη από το κρασί της πορνείας της.

Και με μετέφερε με πνευματική έκσταση σε μια έρημο. Και είδα γυναίκα να κάθεται πάνω στο θηρίο το κόκκινο, το γεμάτο βλάστημα ονόματα, που έχει επτά κεφάλια και δέκα κέρατα.

Και η γυναίκα ήταν ντυμένη με πορφύρα και κόκκινο, και στολισμένη με χρυσάφι και με πολύτιμους λίθους και με μαργαριτάρια, έχοντας χρυσό ποτήρι στο χέρι της γεμάτο με βδελύγματα και με τις ακαθαρσίες της πορνείας της γης.

Και πάνω στο μέτωπό της ένα όνομα γραμμένο:

Μυστήριο, Βαβυλώνα η μεγάλη, η μητέρα των πορνών
και των βδελυγμάτων της γης
.

«Αποκάλυψη» 17: 1-5.Επίλογος

Μετά από σχεδόν 2.000 χρόνια μεγαλείου, η Βαβυλώνα κατακτήθηκε από τον αρχηγό των μακεδόνων τον Μέγα Αλέξανδρο, το 331 π.Χ.. Μέσα στον επόμενο αιώνα η πόλη σταδιακά παρήκμασε.

Η προηγούμενη δόξα της χάθηκε, μα ποτέ δεν ξεχάστηκε.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49006

  7 Μαΐ 2020

  «Οσον αφορά τη φουστανέλα, την οποία ο αρθρογράφος ανούσια κι ανερυθρίαστα στηλιτεύει, σας πληροφορούμε ότι αποτελεί μετεξέλιξη του αρχαιοελληνικού χιτώνα».
  https://www.iefimerida.gr/ellada/i-kathimerini-zitise-syggnomi-gia-arthro-me-thema-toys-eyzones-me-ta-mini-kai-kalson

  Πόρνη Βαβυλώνα!
  (Καλό;)

 • Ανώνυμος 49005

  7 Μαΐ 2020

  Κατακόρυφη πτώση της τιμής των αστέρων του ποδοσφαίρου λόγω κοροναϊού
  Τρανό παράδειγμα των παραπάνω είναι ο Νεϊμάρ που σύμφωνα με τα στοιχεία της KPMG, από εκεί που το 2017 στοίχισε στην Παρί Σεν Ζερμέν 222 εκατ. ευρώ και τώρα κοστολογείται στα 175 εκατ., πλέον η τιμή του θα φτάσει στα 137 εκατ. ευρώ κάτι που συνιστά μείωση 21,7%.
  Αν πάντως θέλουμε να βρούμε και κάποια… θετικά σε όλη αυτή την ιστορία, όπως σημειώνει η έρευνα, θα μπορούσαμε να πούμε πως το ποδόσφαιρο θα γίνει κάπως πιο φυσιολογικό σε σχέση με το πώς είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι ομάδες θα αναγκαστούν να εμπιστευτούν και πάλι τις ακαδημίες τους, οι μισθοί θα πέσουν σε πιο λογικά επίπεδα και θα σταματήσουν οι μεταγραφές με τεράστια ποσά-πρόκληση.
  https://www.tovima.gr/2020/05/07/sports/katakoryfi-ptosi-tis-timis-ton-asteron-tou-podosfairou-logo-koronaiou/

  Πωπώ τον καημένο τον Νεϊμάρ..
  Καλομάθανε οι μπαλαδόροι. Καιρός να σφίξουν το ζωνάρι. Αλλά δεν φταίνε αυτοί, αλλά όσοι τρέχουν κάθε Κυριακή να γεμίσουν τα γήπεδα.
  Πόρνη Βαβυλώνα!

 • Ανώνυμος 49004

  7 Μαΐ 2020

  «Οι άνθρωποι νομίζουν ότι το να κάνουν κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα. Η ιστορία, όμως, μας λέει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», σχολίασε ο λοιμωξιολόγος Πολ Όφιτ του αμερικανικού Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια.
  https://www.in.gr/2020/05/07/tech/kina-proothei-enallaktikes-therapeies-gia-tin-katapolemisi-tou-koronaiou-distaktiki-eyropi/

 • Ανώνυμος 49003

  6 Μαΐ 2020

  https://www.iefimerida.gr/kosmos/kim-giongk-oyn-orgio-fimon-gia-sosia
  XD

  Σαν τον Wario είναι.
  https://www.youtube.com/watch?v=jm9HKxlyFIo

 • Ανώνυμος 49002

  6 Μαΐ 2020

  Και κάτι άσχετο:

  "Οι πολιτικοί τα βράδια πριν κοιμηθούν πρέπει να διαβάζουν Προμηθέα, λέει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Καραθάνος"
  https://www.iefimerida.gr/politismos/nikos-karathanos-synenteyxi-elliniko-pandimia

  "Και συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «όπως ο ντελιβεράς πήγαινε τα πράγματα του σούπερ μάρκετ, έτσι και ο ιερέας πήγαινε την πνευματική τροφή»."
  https://www.iefimerida.gr/ellada/arhimandriti-koinonoyse-pistoys-spitia-psomi-mila