ΠΙΣΤΕΥΕ
ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ

Ερευνούν για σένα
οι... ιστοσελίδες hoaxes!


Ο καθένας που έχει πρόσβαση σήμερα στο διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα με ό,τι θέμα θελήσει. Πολύ δημοφιλείς είναι αυτές με τα hoaxes (hoax=απάτη, κοροϊδία). Τέτοιες ιστοσελίδες και μπλογκς ξεκίνησαν πριν από χρόνια στο εξωτερικό με σκοπό τη γελοιοποίηση πολλών αστικών μύθων και ανοησιών που κυκλοφορούν ευρέως, όπως π.χ. την πύλη των εξωγήινων στον Βόρειο Πόλο, τους αεροψεκασμούς, τον ζωντανό Έλβις κ.λπ., οι οποίες αναπαράγονται άκριτα, κοινοποιούνται και διασπείρονται σωρηδόν κυρίως μέσω διαδικτύου.
 
Μερικές από αυτές διαθέτουν και χιούμορ, δεδομένου ότι τέτοια θεματολογία σηκώνει πολύ πλάκα, οπότε τα πράγματα ήταν αρκετά διασκεδαστικά.

Τα τελευταία χρόνια όμως, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Αρχίζουν να παίρνουν διαφορετική τροπή, να σοβαρεύουν. Πληθαίνουν οι ιστοσελίδες hoaxes, οι οποίες παράλληλα με τα φαιδρά, ασχολούνται και με σοβαρά ζητήματα. Τα φαιδρά μάλιστα τα χρησιμοποιούν σαν προκάλυμμα, προκειμένου να προβάλουν τα σοβαρά. Σκοπός τους δεν είναι πλέον η πλάκα, αλλά έχουν αναχθεί σε φανατικούς υποστηρικτές του Συστήματος σε οποιαδήποτε μορφή του (πολιτικό, ιατρικό, ιστορικό κ.λπ.).

Μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι οι ειδήσεις, οι σχετικές με τους εμβολιασμούς. Έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα. Θα θυμάστε πρόσφατα στη χώρα μας μεγαλογιατρούς, το ΚΕΕΛΠΝΟ κ.ά., αλλά και παγκοσμίως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κ.λπ.,
λειτουργώντας σαν κανονικοί dealers των φαρμακευτικών, να τρομοκρατούν τον κόσμο για μια τρομερή γρίπη που δήθεν θα ερχόταν και θα εξαπλωνόταν, μια παγκόσμια πανδημία, εξ αιτίας της οποίας θα παθαίναμε στους δρόμους αν δεν εμβολιαζόμασταν. Με μια γρήγορη αναζήτηση σε πληθώρα παλιότερων άρθρων μας ή στο Youtube, μπορείτε να δείτε πλήθος ιατροφαρμακευτικών φορέων να επιχειρούν να εξαπλώσουν μια παγκόσμια  τρομοϋστερία για την επερχόμενη γρίπη-φάντασμα και να ορύονται προκειμένου να μας πείσουν να εμβολιαστούμε. Ειδικά στη χρεωκοπημένη Ελλάδα, αγοράστηκαν εκατομμύρια εμβόλια και κατασκευάστηκαν γρήγορα ειδικές υποδομές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε όλα τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της επερχόμενης πανδημίας.

Παρʼ όλα αυτά, ο κόσμος δεν πείστηκε. Ελάχιστες χιλιάδες εμβολιάστηκαν, δεν εμφανίστηκε καμία πανδημία κι άνθρωποι που δεν εμβολιάστηκαν δεν αρρώστησαν. Αντίθετα, παρατηρήθηκαν πολλές περιπτώσεις να αρρωστήσουν άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί, είτε γιατί χωρίς λόγο μέσω του εμβολιασμού έβαλαν ιούς στον οργανισμό τους είτε από παρενέργειες των εμβολίων, ειδικά άνθρωποι από τις ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα αρκετοί ηλικιωμένοι.

Παρά το φιάσκο όμως, και προκειμένου να αυξάνεται ο τζίρος και τα κέρδη των φαρμακευτικών, κάθε φθινόπωρο ξανα-αρχίζουν τα παπαγαλάκια στις τηλεοράσεις, στον Τύπο και το ίντερνετ να πανικοβάλλουν τον κόσμο επιχειρώντας να μας πείσουν να εμβολιαστούμε. Πότε είναι η γρίπη των πτηνών που θα χτυπήσει, πότε των χοίρων και πάει λέγοντας...

Αν κάποιος τολμήσει να γράψει κάτι αντίθετο προτρέποντας τον κόσμο να μην υποκύψει στην παγκόσμια τρομολαγνεία και να μην εμβολιαστεί, κάποιος ιατρικοφαρμακευτικός φορέας θα βγάλει ανακοίνωση υπέρ του εμβολιασμού κι αμέσως θα παρουσιαστούν πολλές πρόθυμες ιστοσελίδες hoaxes, από τις πολλές που έχουν ξεφυτρώσει ─φερέφωνα ή και μέλη ενδεχομένως του ιατροφαρμακευτικού κατεστημένου─ που θα προβάλλουν την άποψη υπέρ του εμβολιασμού ξεφωνίζοντας αυτόν που έγραψε το αντίθετο και παρουσιάζοντας την δική του άποψη ως hoax.
 
Επιπλέον, διάφορα μπλογκς και ιστοσελίδες, ακόμα και στη χώρα μας, έχουν αρχίσει και επεκτείνονται και σε ιστορικά θέματα.
 
Στην «Ελεύθερη Έρευνα» μπορεί να βρει ο αναγνώστης πλήθος πρωτότυπων άρθρων-ερευνών, που ανατρέπουν πολλούς πάγιους μύθους και ψεύδη του εθνικοθρησκευτικού, πολιτικού κ.ά. κατεστημένων.

Οι ιστοσελίδες αυτές λοιπόν, εντοπίζουν άρθρα αντίθετα με τις εθνικοθρησκευτικές και άλλες φαντασιώσεις της Ρωμιοσύνης και τα παρουσιάζουν ως hoax.
 
Τόσα χρόνια δεν μπορούν να μας αντικρούσουν με στοιχεία. Βρήκαν τώρα το κόλπο με τις ιστοσελίδες hoaxes. Χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση παρουσιάζουν μια μελέτη ως hoax και... καθάρισαν!

Εντύπωση προκαλεί και η στάση ορισμένων από το κοινό. Μόλις βρουν κάποιο άρθρο μας για κάποιο ιστορικό θέμα π.χ., αν εντοπίσουν την ανάλογη ιστοσελίδα που το παρουσιάζει ως hoax, την αναπαράγουν χωρίς να το πολυσκεφτούν και κυρίως χωρίς να μελετήσουν την ιστορική εγκυρότητα του αρχικού άρθρου και προσθέτουν στο τέλος αντί δικών τους σχολίων το ανάλογο link της δημοσίευσης αυτής της ιστοσελίδας. Αφού το έγραψε μια ιστοσελίδα που αυτοτιτλοφορείται ως hoax, άρα είναι σωστό! Αν το είχε γράψει κάποια άλλη με άλλο τίτλο, θα πέρναγε ενδεχομένως απαρατήρητο.

Πίστευε και μη ερεύνα!

Αυτήν ακριβώς τη φράση χρησιμοποίησε μάλιστα σε δημοσίευσή του διαχειριστής εγχώριας ιστοσελίδας με hoaxes: «Πίστευε και μη ερεύνα. Ερευνά για σένα η ιστοσελίδα hoaxes»!

Μάλλον είναι καιρός λοιπόν, να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους και ιστοσελίδες με θέμα την αποκάλυψη των hoaxes των... ιστοσελίδων hoaxes.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 44045

  9 Οκτ 2017

  γιατι ειδικα για την ιλαρα το προβλημα; Δηλαδη οι αντιθετοι εχουν εμβολιαστει με τα υπολοιπα εμβολια; Δεν εχουν εμβολιαστει; Τοτε γιατι δεν υπαρχει προβλημα με τον Κοκυτη ας πουμε;

 • Bielidopoulos

  23 Ιαν 2017


  Επιδημία ιλαράς πλήττει την κοινότητα των Ορθόδοξων Εβραίων του Λος Αντζελες, εξαιτίας της άρνησης των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παρά την αυστηρή νομοθεσία υπέρ των εμβολιασμών που εφαρμόζεται στην Καλιφόρνια τους τελευταίους έξι μήνες. Όπως αναφέρουν οι Los Angeles Times, υπάρχουν μέχρι στιγμής 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 15 εκ των οποίων στην εβραϊκή κοινότητα. Εκπρόσωπος της Δημόσιας Υγείας του Λος Αντζελες δήλωσε ότι κανένας από όσους έχουν προσβληθεί από ιλαρά δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει εμβολιαστεί. Το κίνημα κατά των εμβολιασμών είναι αρκετά διαδεδομένο στους Ορθόδοξους Εβραίους του Λος Αντζελες, καθώς στηρίζεται από ορισμένους ραβίνους, οι υποστηρικτές των οποίων με απόλυτο σεβασμό περιφρονώντας τις συστάσεις γιατρών και άλλων επιστημόνων.
  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500126425

 • Bielidopoulos

  15 Ιαν 2017


  Έγραψα πριν ότι το εκάστοτε κείμενο, άρθρο και τα επιχειρήματα υπέρ ή κατά του έχουν πρωτεύουσα σημασία και όχι το όνομα της ιστοσελίδας. Για παράδειγμα το παρακάτω άρθρο δεν με βρίσκει σύμφωνο:
  http://ellinikahoaxes.gr/2016/12/18/emperors-of-byzantium-greeks/
  Ο συντάκτης προσπαθεί να αποδείξει ότι υπήρχαν αυτοκράτορες στο Βυζάντιο με "ελληνική καταγωγή". Δεν θα κάτσω να αναλύσω κάθε παράγραφο. Το βασικό λάθος που κάνει είναι πώς ορίζεται η "ελληνική καταγωγή" επί Βυζαντίου. Κάνει δηλαδή μια αυθαίρετη αρχική παραδοχή που τον οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, η οποία αποκαλύπτεται στο τέλος του κειμένου του. Προσέξτε τί γράφει:

  "Και η απάντηση σε αυτό το αιώνιο ερώτημα για το εάν υπήρχαν Έλληνες Βυζαντινοί Αυτοκράτορες, η απάντηση είναι ναι. Υπήρχαν, αλλά δεν ήταν μόνο Έλληνες, ήταν Ρωμαίοι, Χριστιανοί, που μιλούσαν ελληνικά και είχαν προφανώς κάποιους Έλληνες προγόνους."

  Παραδέχεται ότι οι αυτοκράτορες ήταν ρωμαίοι χριστιανοί κάτι που ακούγεται σωστό, ειδικά μετά το διάταγμα Καρακάλλα (212 μ.Χ.) που έδωσε τον τίτλο του ρωμαίου πολίτη σε όλους τους ελεύθερους πολίτες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (προκειμένου να αυξηθούν δια της φορολογίας τα κρατικά έσοδα) και την επικράτηση του χριστιανισμού αργότερα. Λέει όμως ότι "και είχαν προφανώς κάποιους Έλληνες προγόνους". Εδώ είναι το λάθος. Διότι πιθανολογεί ότι επειδή έζησαν σε χώρο που άκμασε η αρχαία Ελλάδα τότε θα υπάρχει αναπόφευκτα κάποια γενετική καταβολή. Αυτό όμως δεν αποδεικνύεται από κάπου ή από τα γραφόμενά του, στα οποία αναφέρει ότι κάποιοι ήταν ελληνόφωνες κάτι που είναι αδύναμο επιχείρημα χωρίς αξία.

 • Bielidopoulos

  15 Ιαν 2017


  Σημασία έχει το εκάστοτε άρθρο. Το ποια ιστοσελίδα το αναρτά είναι δευτερεύων. Εάν το άρθρο έχει λογικές βάσεις και περιλαμβάνει και τεκμήρια καλώς. Όσοι διαφωνούν δεν έχουν παρά να επιχειρηματολογήσουν εναντίον. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Εάν δεν περιλαμβάνει αποδείξεις τότε και στην εγκυρότερη ιστοσελία να αναρτηθεί δεν έχει σημασία. Π.χ. δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Κάποιοι λοιπόν υποστηρίζουν το αντίθετο χωρίς να παραθέτουν επιστημονικές αποδείξεις. Πίστευε και μή ερεύνα. Προσωπικά είμαι ανοικτός σε οποιονδήποτε ισχυρισμό αν υπάρχουν αποδείξεις, έστω λογικές ενδείξεις. Επίσης το ότι οι εταιρίες βλέπουν ως προιόν προς πώληση και κέρδος τα φάρμακα και τα εμβόλια, όπως και τόσα άλλα πράγματα (π.χ. τροφές, όπλα κ.λπ.) είναι πραγματικότητα, αλλά το αντιεμβολιαστικό συνομοσιωλογικό κίνημα δεν τα εξετάξει αυτά, αλλά μπουρδολογεί και στρέφει την κοινή γνώμη σε άσχετα και παράλογα μονοπάτια.

  "Πριν μερικές μέρες, το Αμερικάνικο FTC (Federal Trade Commission, Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου), της οποίας ο ρόλος είναι να προστατεύει τον Αμερικάνο καταναλωτή, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία λέει πως τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν προσφέρουν τίποτα και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως η ομοιοπαθητική έχει αποτέλεσμα. Με βάση αυτό, η FTC ζητάει να μην γράφουν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα πως γιατρεύουν συγκεκριμένες ασθένειες. Σε ένα κόσμο πνιγμένο στο ροδόνερο και τις νεράιδες, στις αυταπάτες και τις απάτες, πρόκειται για μια σπάνια νίκη για την επιστήμη και ελπίζω μόνο το πρώτο βήμα μιας και η ομοιοπαθητική είναι The One Fraud to rule them all, για να παραφράσω τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών."
  http://ellinikahoaxes.gr/2016/12/21/homeopathy-selfdebunk/
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/01/14/vaccines-2/
  http://ellinikahoaxes.gr/2016/10/17/emvolia-tromolagneia-facebook/

  Όσον αφορά τη ρωμιοσύνη μην ανησυχείτε. Το 15% του γενικού πληθυσμού
  και το 10% των επαγγελματιών υγείας είχαν κάνει το αντιγριπικό για το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία. Ποσοστά που θεωρούνται χαμηλά. Και μια ενδιαφέρουσα ταινία: Contagion (2011).

 • Ανώνυμος 40619

  15 Ιαν 2017

  Πολύ σωστά.Ας αρχίσει κάποιος να ονοματίζει τα σχετικά hoaxes,ώστε να τα αναπαράγουμε προς ενημέρωση.Για τα εμβόλια,ναι,έχετε δίκιο,δεν θα έλεγα όμως ΑΠΑΝΤΑ τα εμβόλια.Υπάρχουν και χρήσιμα.