ΠΑΡΑΦΡΑΣΗ
ΜΙΑΣ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑΣ

Ποιος ήταν
ο πραγματικός Σκρουτζ


IMAGE DESCRIPTIONΤο βιβλίο "Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία" ("A Christmas carol") περιγράφει τη φανταστική ιστορία του Ebenezer Scrooge, όπως την εμπνεύστηκε ο Charles Dickens, που όμως, σύμφωνα με μια θεωρία, βασίστηκε σε ένα ορθογραφικό λάθος.

Ο έμπορος καλαμποκιού και κρασιού Ebenezer Lennox Scroggie, ήταν γνωστός για τον πληθωρικό του χαρακτήρα ως ένας μπον βιβέρ στο Εδιμβούργο του 19ου αιώνα. Το πελατολόγιό του αποτελούταν από πλούσιους και ισχυρούς, μα ο πιο εντυπωσιακός του πελάτης ήταν ο βασιλιάς George IV, γνωστός πότης, τον οποίο ο Scroggie προμήθευε με πολλά κασόνια. Ήταν επίσης, ο επίσημος προμηθευτής ουίσκι του Βασιλικού Ναυτικού.

Μα ο Scroggie δεν το πουλούσε μόνο το αλκοόλ. Του άρεσε να το πίνει όσο άρεσε και στους πελάτες του. Ξόδευε την τεράστια περιουσία του σε γιορτές διοργανώνοντας τρελές νύχτες με τους φίλους του. Αλλά, το υπερβολικό ποτό δεν ήταν η μόνη του αδυναμία. Ήταν γνωστός και ως γυναικάς. Σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Εκκλησία της Σκωτίας, πείραξε μια κόμισσα, γεγονός που προκάλεσε ταραχή στους παρευρισκόμενους επισκόπους, ενώ δημιούργησε και σκάνδαλο κάνοντας παιδί με μια υπηρέτριά του.

Μα το ξεφάντωμά του δεν κράτησε πολύ. Πέθανε το 1836, λίγο μετά τα σαράντα του. Οι οικείοι του έγραψαν στην ταφόπλακά του: Ebenezer Lennox Scroggie, A meal man (αναφερόμενοι στην εργασία του ως έμπορου καλαμποκιού).

Δεν τελειώνει όμως εδώ η ιστορία του Scroggie. Τον Οκτώβριο του 1843, επτά χρόνια μετά το θάνατό του, έδωσε έμπνευση για να γραφεί ένα κορυφαίο διήγημα φαντασμάτων.

IMAGE DESCRIPTIONΟ 31χρονος τότε Charles Dickens βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του. Έχει γίνει διάσημος για τις περιγραφές της βικτωριανής ζωής, τόσο των πλούσιων όσο και των φτωχών. Το βιβλίο του Oliver Twist είναι παγκόσμιο best-seller. Αλλά ο συγγραφέας πιέζεται να γράψει κι άλλη μια επιτυχία. Ψάχνει απεγνωσμένα μια νέα ιδέα. Αφού πήγε πολύ καλά το προηγούμενο βιβλίο του, πρέπει τώρα να βρει κάτι εκπληκτικό και γρήγορα μάλιστα.

Ο συγγραφέας θέλει να φτιάξει έναν αξιομνημόνευτο ήρωα για την επόμενη δημιουργία του. Έτσι, στρέφεται στην καλύτερη πηγή έμπνευσης, τα ημερολόγιά του. Φυλλομετρώντας τα, πέφτει πάνω σε κάτι που έγραψε πριν δυο χρόνια. Περιγράφει μια νυχτερινή βόλτα μέσα στο Εδιμβούργο. Όταν ο Dickens ήθελε έμπνευση, συχνά έκανε μεγάλες βόλτες περπατώντας. Έτσι καθάριζε το μυαλό του και του κατέβαιναν ιδέες. Ενώ περιπλανιόταν στο κοιμητήριο Canongate Kirkyard, ένας τάφος του φάνηκε παράξενος. Δεδομένου ότι έπασχε κι από ελαφρά δυσλεξία, μέσα στο σκοτάδι το παρερμήνευσε σημειώνοντας στο ημερολόγιό του: Ebenezer Lennox Scroggie, A mean man (ένας κακός άνθρωπος).

Πόσο κακός πρέπει να είσαι, για να σε θυμούνται έτσι για πάντα; Η φαντασία του Dickens άρχισε να λειτουργεί. Σκέφτηκε ότι ίσως σ΄ αυτόν, τον κακό άνδρα του νεκροταφείου του Εδιμβούργου, μπορούσε να βασίσει το νέο του ήρωα. Το λάθος του απέδωσε πλουσιοπάροχα. Άρχισε να γράφει ξέφρενα την ιστορία ενός μίζερου φιλάργυρου που τον επισκέφθηκαν τρία φαντάσματα τα Χριστούγεννα.

IMAGE DESCRIPTIONΟ Dickens ονομάζει τον ήρωα Ebenezer Scrooge. Άλλαξε το επώνυμο Scroggie και το έκανε Scrooge (ίσως κι αυτό να το είχε σημειώσει λάθος), αλλά κράτησέ το όνομα Ebenezer. Φυσικά, αυτό ήταν πολύ ειρωνικό. Ο Scrooge ήταν ένας φιλάργυρος, μοναχικός γέρος, ενώ ο Scroggie ήταν η ψυχή των πάρτι, περιτριγυρισμένος από οικείους του.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1843, 6.000 αντίτυπα βγήκαν στην αγορά. Μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων είχαν εξαντληθεί. Ήταν πρωτοφανές κι ο Dickens πετούσε απ΄ τη χαρά του.

Από την πρώτη έκδοσή του, το βιβλίο δεν έπαψε να ανατυπώνεται. Με τα χρόνια, διασκευάστηκε πολλές φορές σε κινηματογραφικές ταινίες. Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία αγαπήθηκε από γενιές και γενιές. Tην έχουν πει γονείς τα παιδιά τους και την έχουν διαβάσει κι εκείνα στα δικά τους παιδιά.

Η παράφραση μιας ταφόπλακας ενέπνευσε την πιο αγαπητή ίσως γιορτινή ιστορία.