ΟΥΡΛΙΑΧΤΟ

Γιατί τραβάει
την προσοχή μας;

Είναι θορυβώδης ο κόσμος. Κάθε μέρα μας βομβαρδίζει τόσος θόρυβος, που είναι σα να ακούς πλυντήριο 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα.

Με τόσο θόρυβο πώς τραβάς την προσοχή κάποιου γρήγορα;

Ούρλιαξε!

Εντάξει, οι άνθρωποι αντιδρούν στα ουρλιαχτά. Αλλά γιατί τα ουρλιαχτά τραβούν την προσοχή μας και μάλιστα, τόσο γρήγορα;

Υπάρχει μία ιδιαίτερη ιδιότητα που κάνουν τα ουρλιαχτά να ξεχωρίζουν. Άσχετη με την ένταση. Σε αντίθεση με άλλους ήχους, που ενεργοποιούν τον ακουστικό φλοιό όπου επεξεργαζόμαστε τον ήχο, τα ουρλιαχτά ενεργοποιούν και την αμυγδαλή όπου είναι το κέντρο φόβου.

Όχι λόγω της έντασης, αλλά γιατί αλλάζουν ένταση γρήγορα. Η ομιλία εναλλάσσει την ένταση 4 με 5 φορές το δευτερόλεπτο. Αλλά το ουρλιαχτό από σιγανό γίνεται δυνατό 150 φορές το δευτερόλεπτο.

Αυτό δίνει στα ουρλιαχτά τον μοναδικό τους ήχο. Οι επιστήμονες το λένε τραχύτητα. Όσο πιο πολύ αλλάζει η ένταση τόσο πιο τραχύς ο ήχος.

Υπάρχουν άλλοι ήχοι που να παράγουν την ίδια τραχύτητα; Οι επιστήμονες δοκίμασαν μουσικά όργανα, συσκευές, ήχους κίνησης και την καθημερινή ομιλία.

Βρήκαν, ότι οι συναγερμοί μιμούνται την τραχύτητα του ουρλιαχτού. Ένα ξυπνητήρι στην ουσία λειτουργεί, για να σας τρομάξει να ξυπνήσετε.

Αν δεν ξυπνάτε έτσι σκεφτείτε αυτό. Σε κάθε πολιτισμό τα ουρλιαχτά είναι η πιο πρώιμη μορφή επικοινωνίας.

Το μέσο νεογνό κλαίει τρεις ώρες τη μέρα. Ο κόσμος αντιδρά έντονα σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου ασχέτως αν είναι γονείς ή όχι.

Γιατί τα όρια αυτά τραβούν την προσοχή μας τόσο γρήγορα; Η γρήγορη διακύμανση της έντασης προκαλεί αντίδραση.

Ειδοποιούσαν τους προγόνους για ένα αρπακτικό. Τώρα, μας ειδοποιούν για... μια βρεγμένη πάνα.