ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ


Η Ομοιοπαθητική είναι ευρέως διαδεδομένη στο γαλλικό ιατρικό κόσμο από το 1978. Τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία της Γαλλίας δικαιολογούν τη συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων

Στην Ελλάδα, μόλις τα δέκα τελευταία χρόνια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών στρέφεται προς την Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική γνωρίζοντας τις παρενέργειες που έχει η αλόγιστη χρήση των αλλοπαθητικών φαρμάκων.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της Ομοιοπαθητικής είναι η έλλειψη παρενεργειών, το χαμηλό τους κόστος, τα άμεσα αποτελέσματα και η μείωση στο ελάχιστο της χρήσης αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδων φαρμάκων. Η έλλειψη παρενεργειών κάνει τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα κατάλληλα για χρήση σε νεογνά, εγκύους, ασθενείς με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια και άτομα μεγάλης ηλικίας.

Ο συγγραφέας του άρθρου, χειρουργός οδοντίατρος με ειδικότητα στην εμφυτευματολογία και την περιοδοντολογία, τα τελευταία 26 χρόνια, διαπίστωσα ότι χρησιμοποιώντας ομοιοπαθητικά και φυτικά σκευάσματα στο 80% των περιπτώσεων είχα εξαιρετικά αποτελέσματα.IMAGE DESCRIPTIONΤι είναι η Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική ανακαλύφθηκε από τον ιατρό και φαρμακοποιό Samuel Christian Hahnemann (1755-1843), ο οποίος παρατήρησε ότι μια ουσία που προκαλεί σε ένα υγιές άτομο συγκεκριμένα κλινικά συμπτώματα, μπορεί να δοθεί σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο (διαλυμένη και δυναμοποιημένη) να θεραπεύσει τα συμπτώματα αυτά.

Η ανακάλυψη αυτή ονομάστηκε Νόμος της Ομοιότητας και αποτελεί την θεμελιώδη αρχή, στην οποία στηρίζεται η εφαρμογή της Ομοιοπαθητικής στην κλινική πρακτική.

Για να γίνει κατανοητός ο Νόμος την Ομοιότητας και η εφαρμογή του, θα δώσουμε το παρακάτω κλινικό παραδείγματα.

Οι περισσότεροι από μας έχουν τσιμπηθεί από μέλισσα (Apis Mellifica). Τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα επώδυνα και αρχίζουν μερικά δευτερόλεπτα μετά από το τσίμπημα. Πρόκειται για μια οξεία αλλεργική αντίδραση του οργανισμού μας στο δηλητήριο του εντόμου. Τα συμπτώματα αυτά είναι είτε τοπικά δηλαδή περιορίζονται στο σημείο του τσιμπήματος, είτε γενικά, λαμβάνοντας χαρακτήρα αλλεργικού σοκ, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο από ασφυξία.


IMAGE DESCRIPTIONΤοπικά συμπτώματα

Οξεία τοπική φλεγμονώδης αντίδραση που χαρακτηρίζεται από έντονους καυστικούς πόνους και εκτεταμένο οίδημα της περιοχής. Ο πόνος και το οίδημα περιορίζονται με την τοποθέτηση στην πάσχουσα περιοχή επιθεμάτων πάγου. Ο ασθενής αναζητά δροσερό περιβάλλον και οποιαδήποτε έκθεση σε εστία θερμότητας (ήλιος) του προκαλεί δυσφορία.

Το πάσχον άτομο είναι κατατονικό, απαθές σαν αποβλακωμένο αλλά εξαιρετικά ευερέθιστο και φοβισμένο.


Γενικά συμπτώματα

Το οίδημα μπορεί να επεκταθεί σχεδόν αυτόματα στα χείλη, στα βλέφαρα, στο λάρυγγα, σε πόδια και χέρια. Ο ασθενής εμφανίζει έντονα τρόμο θανάτου από ασφυξία.

Εάν στον ασθενή αυτό, δώσουμε αμέσως 5 pills Apis Mellifica 9 ch κάτω από τη γλώσσα, το οίδημα θα αρχίσει να υποχωρεί μέσα σε 20-30 δευτερόλεπτα.

Οι συχνές επαναλήψεις του φαρμάκου αυτού κάθε 5-10 λεπτά για 2-5 φορές ακόμη θα βοηθήσουν στην ολική αποδρομή των συμπτωμάτων — το φάρμακο Apis Mellifica παρασκευάζεται από τη διάλυση και τη δυναμοποίηση του εντόμου μέλισσα.

Το όμοιο θεραπεύει το όμοιο, όπως έλεγε κι ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ..Πώς εφαρμόζεται η Ομοιοπαθητική στην Οδοντιατρική
IMAGE DESCRIPTION
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση του υδραργύρου των μαύρων σφραγισμάτων από τον οργανισμό, τη θεραπεία της περιοδοντοπάθειας, τη χειρουργική στόματος, την εμφυτευματολογία, τις απονευρώσεις των δοντιών και τη θεραπεία των διαφόρων παθολογικών εκδηλώσεων του βλενογόνου του στόματος (άφθες, έρπης, λύκος κλπ).

Στην καθημερινή μας οδοντιατρική κλινική πρακτική έχουμε αντικαταστήσει ουσίες τοξικές για τον οργανισμό (αντιβιοτικά, ισχυρά αντισηπτικά, αντοφλεγμονώδη) με ομοιοπαθητικά − φυτικά σκευάσματα στο 80% των συνταγογραφήσεών μας. Η έλλειψη παρενεργειών κάνει τα σκευάσματα αυτά κατάλληλα για χρήση σε νεογνά, εγκύους, ασθενείς με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια και άτομα μεγάλης ηλικίας.

Με τη βοήθεια της Ομοιοπαθητικής τονώνουμε τις φυσικές δυνάμεις του οργανισμού, ώστε να τον κάνουμε πιο ισχυρό απέναντι σε χρόνιες νόσους όπως η περιοδοντοπάθεια και ο πολυτεριδονισμός, που είναι πλέον τόσο συχνές στο σύγχρονο άνθρωπο.


Ο κ. Ρηγάτος είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδικός Ομοιοπαθητικός, Περιοδοντολόγος, Εμφυτευματολόγος.

Σπουδές:
• Φοίτηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οδοντιατρικής σχολής (1978-1984).
• Μετεκπαίδευση στην Παιδική Γναθοχειρουργική στο Νοσοκομείο Bretoneau Ρaris (1985-1986).
• Attache του Πανεπιστημίου Paris VII στο τμήμα Παιδοδοντίας Προληπτικής Οδοντιατρικής (1986-1990).
• Μετεκπαίδευση στη Χειρουργική του Περιοδοντίου στο Γναθοπροσωπικό Τμήμα του Νοσοκομείου Beaujon Paris (1985-1986).
• Μετεκπαίδευση στην Εμφυτευματολογία στο College Mediterraneen de Implantologie Orale-France (1988-1989).
• Δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ομοιοπαθητική με τα συγχαρητήρια της εξεταστικής επιτροπής στο Universite Paris V (1985-1987).
• Τελειοποίηση της Κλινικής Ομοιοπαθητικής και της εφαρμογής της στη Στοματολογία στο Νοσοκομείο Saint Deliveros Paris (1988-1989).
• Μετεκπαίδευση στην Εμφυτευματολογία στα Συστήματα Denar και Frialite (2000-2001).
• Μετεκπαίδευση στη Γνωστική Ομοιοπαθητική με τον ψυχίατρο Γιώργο Λουκά (2006-2007).
• Μετεκπαίδευση στην Πλαστική Χειρουργική άνω και κάτω χείλους με τη χρήση υαλουρονικού οξέως (2008).
• Μετεκπαίδευση στην Ανοιχτή Χειρουργική Ανύψωση Ιγμορείου για τοποθέτηση εμφυτευμάτων (2010-2011).

Επαγγελματική δράση:
• Εργάστηκε στο Παρίσι από το 1986 μέχρι το 1990, αποκλειστικά σαν Χειρουργός Στόματος-Περιοδοντολόγος.
• Από το 1991 μέχρι το 1998 εργάστηκε σαν Εμφυτευματολόγος και Περιοδοντολόγος στο Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Ψυχικό.
• Από το 1998 μέχρι και σήμερα διατηρεί Ιδιωτικό Ομοιοπαθητικό Οδοντιατρείο στη Γλυφάδα (Σωκράτους 2 και Αγ. Νικολάου 101, τηλ. 210-8943248, homeodentist.gr).
• Έχει ιδρύσει το Οδοντιατρικό Ομοιοπαθητικό Ινστιτούτο Γλυφάδας, με σκοπό τη διοργάνωση σεμιναρίων και την εκπαίδευση των οδοντιάτρων στην Ομοιοπαθητική.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


9 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49741

  30 Νοε 2020

  Βίντεο 17 δευτερολέπτων με 4,5 εκατομμύρια views.
  https://www.youtube.com/watch?v=OF8TSHN-JDA

 • Ανώνυμος 49740

  30 Νοε 2020

  https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2020/11/SkitsoPetroulakis-768x480.png
  https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2020/11/SkitsoMakris-768x480.png

  «Αισθάνομαι σαν λιοντάρι στο κλουβί»
  https://www.kathimerini.gr/society/561177352/aisthanomai-san-liontari-sto-kloyvi/

  Κόψε το κρέας ρε θηρίο.

 • Ανώνυμος 49739

  29 Νοε 2020

  "Μιλώντας για αυτές απώλειες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ιθαν Χοκ, ανέφερε προβληματισμένος. «Τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και η κατάθλιψη είναι τρομεροί αντίπαλοι σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να πάρεις αυτό που θέλεις θα σε κάνει ευτυχισμένο, αλλά η αίσθηση του σκοπού και της αγάπης δεν προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες», είπε. «Και δεν μπορείς εύκολα να γλιτώσεις από αυτή την κουλτούρα που πανηγυρίζει συνέχεια για πράγματα που συνήθως δεν είναι αυτό που φαίνονται», πρόσθεσε."
  https://www.iefimerida.gr/zoi/ithan-hok-mathima-apo-thanayto-riber-finix

 • Ανώνυμος 49738

  29 Νοε 2020

  https://www.youtube.com/watch?v=18adWnQpwPs
  Ουδέν σχόλιον.

 • Ανώνυμος 49737

  29 Νοε 2020

  Ευκαρία για επικαιρότητα:

  Μία από τις αγαπημένες συνήθειες του ήταν να κανονίζει τακτικά ιδιωτικούς αγώνες στο ράντσο του ή αργότερα στη φυλακή «Catedral», για να παίζουν αυτός και οι συνεργάτες του, αλλά και να στοιχηματίζουν τεράστια πόσα στη νίκη της μίας ή της άλλης ομάδας. Οι 11αδες αποτελούνταν συχνά από την παρέα του και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, ενίοτε όμως και από πασίγνωστους, τους οποίους πλήρωνε αδρά για να του κάνουν την… τιμή. Μεταξύ αυτών οι διεθνείς παίκτες της Κολομβίας εκείνη την εποχή. Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις μάλιστα που η προπόνηση της Εθνικής ομάδας είχε ακυρωθεί, προκειμένου όλη η αποστολή να μεταβεί στην «αυλή» του Εσκομπάρ και να παίξει μαζί του μπάλα.
  Κάπως έτσι αφίχθη το Δεκέμβρη του 1991 στη «Catedral» ο διασημότερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα εξέτιε τότε ποινή 15 μηνών αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο, καθώς είχε βρεθεί θετικός σε χρήση κοκαΐνης. «Ένας πολύ σημαντικός άνδρας από την Κολομβία θέλει να τον επισκεφτείς για να παίξεις ένα φιλικό παιχνίδι. Η αμοιβή είναι πολύ μεγάλη», του είπε ο φίλος του και ατζέντης Γκιγέρμο Κόπολα, με τον Ντιέγκο να αποδέχεται την πρόταση, χωρίς να ρωτάει πολλά-πολλά. Στον αγώνα θα συμμετείχαν και άλλοι γνωστοί ποδοσφαιριστές της Λατινικής Αμερικής. Η αντίπαλη ομάδα από αυτή του Μαραντόνα θα ήταν η ομάδα του περίφημου Ρένε Χιγκίτα, προσωπικού φίλου του Πάμπλο Εσκομπάρ.
  «Με πήγαν σε μία φυλακή, περιτριγυρισμένη από εκατοντάδες φύλακες. Είπα, “τι στο καλό συμβαίνει εδώ; Θα με συλλάβουν;”», έχει δηλώσει ο Μαραντόνα για την έκπληξη που ένιωσε με την άφιξη του στη φυλακή.
  https://menshouse.gr/istories/68490/bala-gynekes-ke-narkotika-thryliko-parti-tou-eskobar-ton-marantona-sti-fylaki-catedral

  «Ναι, έκανα χρήση κοκαΐνης. Ήθελα να ξεπεράσω το στρες και την πίεση από τη σωματική και ψυχολογική κόπωση. Έκανα πολλά λάθη στη ζωή μου. Πίστεψα ότι η κοκαΐνη θα με ανακούφιζε. Δεν είχα δίκιο, αλλά δεν είχα και τις ηθικές δυνάμεις να αντισταθώ», παραδέχεται ο ίδιος.
  https://menshouse.gr/istories/82389/otan-o-marantona-bike-stin-fylaki-gia-tin-koka-ni-i-astynomikos-doloma-pou-ton-apoplanise

  Η περίπτωση του συγγραφέα του Queen’s Gambit:
  https://www.in.gr/2020/11/26/life/stories/queens-gambit-o-syggrafeas-ouolter-tevis-piso-apo-tin-epityxia/

  Ευχάριστο ανάγνωσμα:
  https://www.tovima.gr/2020/11/17/opinions/paranoma-parti-molossoi-kai-king-charles/

  Στο μεταξύ στο βόθρο της ρωμιοσύνης:

  «Έχω ένα είδος απογοήτευσης και θυμού για το πώς φέρθηκε η κοινωνία στις διαφορετικές ηλικίες. Δηλαδή, ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή είναι άνθρωπος που έχει μια αξία. Ένας γέροντας ξέρουμε πια τι ψάρια έπιασε στη ζωή του. Εγώ, αν ήταν να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου, που ζει ακόμα και δεν τα ‘χει χάσει, παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει, θα ’σωζα τον γέροντα, γιατί να το ρισκάρω, ο άλλος είναι μια πραγματική αξία αναγνωρισμένη».
  https://www.iefimerida.gr/ellada/kostas-tsoklis-diloseis-gia-koronoio

  Έχουν ξεφύγει τα γερόντια εν Ελλάδι, προφανώς έχουν καλομάθει ελέω φαραωνικού συνταξιοδοτικού. Είναι αδίστακτοί και αυθαίρετοι ακόμα και εν μέσω κρίσης.
  Ας πεθάνουν οι νέοι να ζήσουν ακόμα περισσότερο τα γερόντια. Ο τύπος αυτός είναι καλλιτέχνης, δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η φύση.
  Μα καλά κάνα μπουκοτάζ σε τέτοια όντα θα γίνει ποτέ.. Μπουκοτάζ μέχρι να ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη ο μπαρμπούλης.

 • Ανώνυμος 49736

  29 Νοε 2020

  "Δεν μεταφέρονται τα μόρια, δυναμοποίηση λέγεται η διαδικασία. Όσο πιο πολύ χτυπιέται, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται."
  Βάλε στο σέικερ αποσταγμένο νερό και αντί να προσθέσεις 65.000 mg ασκορβικού οξέος, πρόσθεσε ασκορβικό οξύ 300c και άρχισε να χτυπάς με μανία.
  Θα έχεις το φάρμακο για πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.
  (Πιέστο αμέσως, πριν χαθεί η δυναμοποίησή του. ;)

  "Από όσο ξέρω τα μαύρα σφραγίσματα έχουν μειωθεί πολύ, εδώ και αρκετά χρόνια.."
  Πλέον δεν να βρίσκεις αγαπητέ, σχεδόν παντού κάνουν άσπρα σφραγίσματα με συνθετικές ρητίνες. Οι ρητίνες έχουν εξελιχθεί, παλιότερα δεν ήταν τόσο ανθεκτικές και επίσης θρυμματίζονταν σταδιακά. Τα δόντια όπως και τα σφραγίσματα υπόκεινται σε μηχανική καταπόνηση. Ό,τι υπόκειται σε μηχανική καταπόνηση σταδιακά φθείρεται, ακόμα και αν είναι από διαμάντι. Ως εκ τούτου τέλεια υλικά για σφραγίσματα δεν υπάρχουν.

  Περί σφραγισμάτων:
  https://www.athensdentalcare.gr/λευκα-σφραγισματα/
  https://www.in.gr/2020/02/02/health/telos-ta-mayra-sfragismata-ti-lene-oi-odontiatroi/
  https://www.kathimerini.gr/society/900554/telos-ta-mayra-sfragismata-leei-i-e-e/

 • Ανώνυμος 49735

  29 Νοε 2020

  @ 49734 Όταν πλατσουρίζεις στα ρηχά σε μια ήσυχη παραλία και περνάει ένα καϊκι πιο βαθιά, σε λίγη ώρα εκεί που είσαι σηκώνεται κύμα. Από τα μόρια του νερού γύρο από το καϊκι, κανένα δεν έφτασε σε εσένα. Κι όμως εσύ νιώθεις κύμα. Η ενέργεια σου έρχεται, όχι τα μόρια.
  Πάμε ένα άλλο παράδειγμα. Έγινε προ ετών ένα μεγάλο τσουνάμι στην Ιαπωνία. Ο λόγος; Έγινε μια κατακρήμνιση βαθιά στον Ειρηνικό ωκεανό και σήκωσε κύμα. Το κύμα έφτασε μέχρι την Ιαπωνία και κατέστρεψε τον πυτηνικό τους σταθμό. Κανένα μόριο πάλι από το νερό της κατακρήμνισης βαθιά στον ωκεανό δεν έφτασε στην Ιαπωνία. Στο κύμα, το νερό πάνω κάτω χτυπιέται, δεν μεταδίδεται η ύλη, αλλά η ενέργεια. Και το κύμα που φεύγει μαζεύεται μαζί με τον άλλο κυματισμό που βρίσκει (προστίθεται ενέργεια) κι έτσι ενισχύεται. Όσο πιο μακριά, τόσο πιο πολύ θα χτυπηθεί και θα ενισχυθεί.
  Το ίδιο συμβαίνει με την ομοιοπαθητική. Δεν μεταφέρονται τα μόρια, δυναμοποίηση λέγεται η διαδικασία. Όσο πιο πολύ χτυπιέται, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται. Σαν το τσουνάμι ένα πράγμα.
  Την έχει πει τη βλακεία κάποιος με τα μόρια που δεν υπάρχουν και την επαναλαμβάνουν άκριτα τα ιατρικά πρόβατα από τότε.
  Εξ άλλου απότι είδα στο βιογραφικό, ο τύπος που εφαρμόζει την ομοιοπαθητική οδοντιατρική είναι γιατρός χειρούργος στη Γαλλία σπουδαγμένος.
  Τι ξερνάτε τις μπούρδες σας λοιπόν;

 • Ανώνυμος 49734

  29 Νοε 2020

  Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες και ο γιατρός αποφασίζει πότε πρέπει να λαμβάνονται.
  Αντιβιοτικά στην οδοντιατρική δίνονται όταν συντρέχουν οι κατάλληλοι λόγοι και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις:

  http://www.kastritis.gr/index.php/el/9-xrisima-arthra/45-2016-09-29-08-49-22
  https://medlabgr.blogspot.com/2014/07/blog-post_62.html

  Αν κατάλαβα καλά ο Μηνάς Ρηγάτος προτείνει αντί για αντιβιοτικά, π.χ. σε ένα εκτεταμένο απόστημα, νερό με ζάχαρη.
  Το c"" ή "ch" συμβολίζει τον βαθμό αραίωσης που είναι 100 (c=100) και ο αριθμός συμβολίζει τον αριθμό των σταδίων αραίωσης.
  Σε 9c που αναφέρει, η διάλυση είναι 100^9, δηλαδή 10^18, δηλαδή το ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριουστού του αρχικού διαλύματος.
  Σε 13c και πάνω δεν υπάρχει ούτε ένα μόριο της ουσίας στο διάλυμα, τη στιγμή που τα περισσότερα σκευάσματα είναι από 30c και πάνω..

 • Ανώνυμος 49733

  29 Νοε 2020

  Νομίζω πως θεραπευτικές ιδιότητες των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στην οδοντιατρική, αναφέρονται επί τροχάδην. Θα έπρεπε να παρατεθούν στοιχεία, διάφορες μελέτες και οι ανάλογες πηγές τους, που να δείχνουν σαφέστατα του λόγου το ασφαλές.
  Είναι καλό που δεν έχουν παρενέργειες, όμως δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να υπάρχουν ανάλογες μελέτες, με τα θετικά αποτελέσματα που έχουν τα αλλοπαθητικά φάρμακα.
  Το παράδειγμα με το αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας, μού φάνηκε μοναχικό.

  Από όσο ξέρω τα μαύρα σφραγίσματα έχουν μειωθεί πολύ, εδώ και αρκετά χρόνια..
  Γιάννης