ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ


Η Ομοιοπαθητική είναι ευρέως διαδεδομένη στο γαλλικό ιατρικό κόσμο από το 1978. Τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία της Γαλλίας δικαιολογούν τη συνταγογράφηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων

Στην Ελλάδα, μόλις τα δέκα τελευταία χρόνια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών στρέφεται προς την Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική γνωρίζοντας τις παρενέργειες που έχει η αλόγιστη χρήση των αλλοπαθητικών φαρμάκων.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της Ομοιοπαθητικής είναι η έλλειψη παρενεργειών, το χαμηλό τους κόστος, τα άμεσα αποτελέσματα και η μείωση στο ελάχιστο της χρήσης αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδων φαρμάκων. Η έλλειψη παρενεργειών κάνει τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα κατάλληλα για χρήση σε νεογνά, εγκύους, ασθενείς με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια και άτομα μεγάλης ηλικίας.

Ο συγγραφέας του άρθρου, χειρουργός οδοντίατρος με ειδικότητα στην εμφυτευματολογία και την περιοδοντολογία, τα τελευταία 26 χρόνια, διαπίστωσα ότι χρησιμοποιώντας ομοιοπαθητικά και φυτικά σκευάσματα στο 80% των περιπτώσεων είχα εξαιρετικά αποτελέσματα.IMAGE DESCRIPTIONΤι είναι η Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική ανακαλύφθηκε από τον ιατρό και φαρμακοποιό Samuel Christian Hahnemann (1755-1843), ο οποίος παρατήρησε ότι μια ουσία που προκαλεί σε ένα υγιές άτομο συγκεκριμένα κλινικά συμπτώματα, μπορεί να δοθεί σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο (διαλυμένη και δυναμοποιημένη) να θεραπεύσει τα συμπτώματα αυτά.

Η ανακάλυψη αυτή ονομάστηκε Νόμος της Ομοιότητας και αποτελεί την θεμελιώδη αρχή, στην οποία στηρίζεται η εφαρμογή της Ομοιοπαθητικής στην κλινική πρακτική.

Για να γίνει κατανοητός ο Νόμος την Ομοιότητας και η εφαρμογή του, θα δώσουμε το παρακάτω κλινικό παραδείγματα.

Οι περισσότεροι από μας έχουν τσιμπηθεί από μέλισσα (Apis Mellifica). Τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα επώδυνα και αρχίζουν μερικά δευτερόλεπτα μετά από το τσίμπημα. Πρόκειται για μια οξεία αλλεργική αντίδραση του οργανισμού μας στο δηλητήριο του εντόμου. Τα συμπτώματα αυτά είναι είτε τοπικά δηλαδή περιορίζονται στο σημείο του τσιμπήματος, είτε γενικά, λαμβάνοντας χαρακτήρα αλλεργικού σοκ, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο από ασφυξία.


IMAGE DESCRIPTIONΤοπικά συμπτώματα

Οξεία τοπική φλεγμονώδης αντίδραση που χαρακτηρίζεται από έντονους καυστικούς πόνους και εκτεταμένο οίδημα της περιοχής. Ο πόνος και το οίδημα περιορίζονται με την τοποθέτηση στην πάσχουσα περιοχή επιθεμάτων πάγου. Ο ασθενής αναζητά δροσερό περιβάλλον και οποιαδήποτε έκθεση σε εστία θερμότητας (ήλιος) του προκαλεί δυσφορία.

Το πάσχον άτομο είναι κατατονικό, απαθές σαν αποβλακωμένο αλλά εξαιρετικά ευερέθιστο και φοβισμένο.


Γενικά συμπτώματα

Το οίδημα μπορεί να επεκταθεί σχεδόν αυτόματα στα χείλη, στα βλέφαρα, στο λάρυγγα, σε πόδια και χέρια. Ο ασθενής εμφανίζει έντονα τρόμο θανάτου από ασφυξία.

Εάν στον ασθενή αυτό, δώσουμε αμέσως 5 pills Apis Mellifica 9 ch κάτω από τη γλώσσα, το οίδημα θα αρχίσει να υποχωρεί μέσα σε 20-30 δευτερόλεπτα.

Οι συχνές επαναλήψεις του φαρμάκου αυτού κάθε 5-10 λεπτά για 2-5 φορές ακόμη θα βοηθήσουν στην ολική αποδρομή των συμπτωμάτων — το φάρμακο Apis Mellifica παρασκευάζεται από τη διάλυση και τη δυναμοποίηση του εντόμου μέλισσα.

Το όμοιο θεραπεύει το όμοιο, όπως έλεγε κι ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ..Πώς εφαρμόζεται η Ομοιοπαθητική στην Οδοντιατρική
IMAGE DESCRIPTION
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση του υδραργύρου των μαύρων σφραγισμάτων από τον οργανισμό, τη θεραπεία της περιοδοντοπάθειας, τη χειρουργική στόματος, την εμφυτευματολογία, τις απονευρώσεις των δοντιών και τη θεραπεία των διαφόρων παθολογικών εκδηλώσεων του βλενογόνου του στόματος (άφθες, έρπης, λύκος κλπ).

Στην καθημερινή μας οδοντιατρική κλινική πρακτική έχουμε αντικαταστήσει ουσίες τοξικές για τον οργανισμό (αντιβιοτικά, ισχυρά αντισηπτικά, αντοφλεγμονώδη) με ομοιοπαθητικά − φυτικά σκευάσματα στο 80% των συνταγογραφήσεών μας. Η έλλειψη παρενεργειών κάνει τα σκευάσματα αυτά κατάλληλα για χρήση σε νεογνά, εγκύους, ασθενείς με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια και άτομα μεγάλης ηλικίας.

Με τη βοήθεια της Ομοιοπαθητικής τονώνουμε τις φυσικές δυνάμεις του οργανισμού, ώστε να τον κάνουμε πιο ισχυρό απέναντι σε χρόνιες νόσους όπως η περιοδοντοπάθεια και ο πολυτεριδονισμός, που είναι πλέον τόσο συχνές στο σύγχρονο άνθρωπο.


Ο κ. Ρηγάτος είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδικός Ομοιοπαθητικός, Περιοδοντολόγος, Εμφυτευματολόγος.

Σπουδές:
• Φοίτηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οδοντιατρικής σχολής (1978-1984).
• Μετεκπαίδευση στην Παιδική Γναθοχειρουργική στο Νοσοκομείο Bretoneau Ρaris (1985-1986).
• Attache του Πανεπιστημίου Paris VII στο τμήμα Παιδοδοντίας Προληπτικής Οδοντιατρικής (1986-1990).
• Μετεκπαίδευση στη Χειρουργική του Περιοδοντίου στο Γναθοπροσωπικό Τμήμα του Νοσοκομείου Beaujon Paris (1985-1986).
• Μετεκπαίδευση στην Εμφυτευματολογία στο College Mediterraneen de Implantologie Orale-France (1988-1989).
• Δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ομοιοπαθητική με τα συγχαρητήρια της εξεταστικής επιτροπής στο Universite Paris V (1985-1987).
• Τελειοποίηση της Κλινικής Ομοιοπαθητικής και της εφαρμογής της στη Στοματολογία στο Νοσοκομείο Saint Deliveros Paris (1988-1989).
• Μετεκπαίδευση στην Εμφυτευματολογία στα Συστήματα Denar και Frialite (2000-2001).
• Μετεκπαίδευση στη Γνωστική Ομοιοπαθητική με τον ψυχίατρο Γιώργο Λουκά (2006-2007).
• Μετεκπαίδευση στην Πλαστική Χειρουργική άνω και κάτω χείλους με τη χρήση υαλουρονικού οξέως (2008).
• Μετεκπαίδευση στην Ανοιχτή Χειρουργική Ανύψωση Ιγμορείου για τοποθέτηση εμφυτευμάτων (2010-2011).

Επαγγελματική δράση:
• Εργάστηκε στο Παρίσι από το 1986 μέχρι το 1990, αποκλειστικά σαν Χειρουργός Στόματος-Περιοδοντολόγος.
• Από το 1991 μέχρι το 1998 εργάστηκε σαν Εμφυτευματολόγος και Περιοδοντολόγος στο Οδοντιατρικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Ψυχικό.
• Από το 1998 μέχρι και σήμερα διατηρεί Ιδιωτικό Ομοιοπαθητικό Οδοντιατρείο στη Γλυφάδα (Σωκράτους 2 και Αγ. Νικολάου 101, τηλ. 210-8943248, homeodentist.gr).
• Έχει ιδρύσει το Οδοντιατρικό Ομοιοπαθητικό Ινστιτούτο Γλυφάδας, με σκοπό τη διοργάνωση σεμιναρίων και την εκπαίδευση των οδοντιάτρων στην Ομοιοπαθητική.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ