ΚΑΛΕΣ
ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ
ΣΤΙΓΜΕΣ

Η ιστορία
του συμβόλου του Βερολίνου

Καλοκαίρι του 2014. Η Γερμανία πήρε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο. Οι εορτασμοί έγιναν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στη λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν στο Βερολίνο.


Ποδοσφαιριστές της εθνικής Γερμανίας πανηγυρίζουν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.
Πλήθος γερμανών γιορτάζει μπροστά από την Πύλη την κατάκτηση του Μουντιάλ από τη Γερμανία (2014).

Μετά τη γερμανική ενοποίηση, η λεωφόρος χρησιμοποιείται ως μέρος συνάντησης ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλά σημαντικά γεγονότα της γερμανικής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, ιδιαίτερα του 20ού αιώνα. Σημάδεψε τις καλές και κακές στιγμές της Γερμανίας, επέζησε από πολέμους και επαναστάσεις. Εκεί έγιναν στρατιωτικές παρελάσεις. Είναι μια από τις 18 πύλες του Βερολίνου.


Ο Ναπολέων στην Πύλη του Βρανδεμβούργου μετά τη μάχη της Ιένας-Άουερστεντ (1806).
Η Πύλη το 1928.
Η Πύλη τη δεκαετία του 1930.
Η Πύλη κατεστραμμένη μετά τον Β΄ ΠΠ (Ιούνιος, 1945).

Η πύλη θυμίζει τα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών. Την έκτισε το 1791 ο πρώσος βασιλιάς Φρειδερίκος Γουλιέλμος Β΄ σε κλασικιστικό ύφος. Πάνω στη στέγη της στέκεται το άγαλμα της θεάς Νίκης, που επανδρώνει μια ρωμαϊκή πολεμική άμαξα με τέσσερα άλογα.

Εκείνη την εποχή η πόλη κέρδισε φήμη ως η Αθήνα του ποταμού Σπρέε.

Η κούτσε, όπως λένε οι βερολινέζοι την άμαξα, κατέληξε στα χέρια του Ναπολέοντα, όταν κέρδισε τη μάχη του 1806. Οχτώ χρόνια αργότερα, επέστρεψε στο Βερολίνο, όταν οι πρώσοι νίκησαν τον Ναπολέοντα.

Το 1860, με αφορμή την κατεδάφιση των τειχών του Βερολίνου, καταστράφηκαν σχεδόν όλες οι πύλες της πόλης, με εξαίρεση την Πύλη του Βρανδεμβούργου, που αποτελούσε το ορόσημο της αυτοκρατορίας.

Ως το 1918, μόνο οι αριστοκράτες έμπαιναν στο μεσαίο πέρασμα, ενώ οι κοινοί θνητοί περνούσαν από τις πλαϊνές εισόδους.

Το Νοέμβριο του 1918 ο αυτοκράτορας παραιτήθηκε. Η πύλη είδε την επανάσταση, που ίδρυσε την Πρώτη Δημοκρατία.

Ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία το 1933. Ακολούθησε πομπή των εθνοσοσιαλιστών στην πύλη. Εκεί γίνονταν παρελάσεις στη ναζιστική Γερμανία. Ο Χίτλερ οραματιζόταν να γίνει η πόλη παγκόσμια πρωτεύουσα με μια πύλη τετραπλάσια από αυτή του Βρανδεμβούργου.

Καταστροφή, ήττα και απελευθέρωση. Το 1945 το Βερολίνο ήταν γεμάτο ερείπια. Το γλυπτό της θεάς Νίκης με την άμαξα υπέστη σημαντικές ζημίες. Επίσης, το κυρίως σώμα της Πύλης είχε εν μέρει καταστραφεί.

Οι τέσσερις σύμμαχοι μοίρασαν την πόλη. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου ήταν στον σοβιετικό τομέα. Σύντομα δεν θα μπορούσε κανείς να περάσει από εκεί.


Στις 17 Ιουνίου 1953 έγινε διαμαρτυρία κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας. Πέτρες εναντίον τανκς. Λίγα χρόνια μετά, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Ενότητας απέκλεισε εντελώς τους κατοίκους.

Το μνημείο όμως, ήταν ανάγκη να ανακατασκευαστεί. Στις εργασίες της ανακατασκευής έλαβαν μέρος και τα δύο μέρη του Βερολίνου, το Ανατολικό και το Δυτικό. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1957.

Το 1961 ξεκίνησε το κτίσιμο του τείχους. Το τερατώδες τσιμέντο έγινε σύμβολο της μοιρασμένης χώρας, αλλά και του διχασμού στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου ήταν το όριο Ανατολικού - Δυτικού Βερολίνου, των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του ΝΑΤΟ.


Στρατηγοί των Συμμάχων μπορστά από την Πύλη, Ιούλιος 1945
Ο αμερικανός πρόεδρος Ronald Reagan εκφωνεί το περίφημο:
«Mr. Gorbachev, tear down this wall!» μπροστά
από την Πύλη του Βρανδεμβούργου (Ιούνιος, 1987).
Το Τείχος του Βερολίνου μπροστά από την Πύλη,
λίγο πριν το γκρέμισμά του το 1989.
Γερανός αφαιρεί ένα τμήμα του Τείχους
κοντά στην Πύλη (Δεκέμβριος 1989).
Εορτασμοί κατά την 20ή επέτειο της πτώσης του Τείχους (2009).
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου φωτισμένη με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015.

Το τείχος χώριζε τους γερμανούς, τους ένωσε όμως, όταν έπεσε το 1989. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτέλεσε το επίκεντρο των πανηγυρισμών, το σύμβολο της ένωσης της Γερμανίας και του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Τον Οκτώβριο του 1990 η Γερμανία ενοποιήθηκε. Για δεκαετίες έλεγαν:

Το γερμανικό θέμα παραμένει ανοιχτό, όσο η πύλη του Βρανδεμβούργου είναι κλειστή.

Το 2002 η Πύλη του Βρανδεμβούργου ανασκευάστηκε πλήρως, έπειτα από εργασίες 22 μηνών.


Η Πύλη του Βρανδεμβούργου τα μεσάνυχτα.

Τώρα πλέον, άνθρωποι από τα ανατολικά και τα δυτικά γιορτάζουν εκεί. Η Πύλη αποτελεί σύμβολο της ελευθερίας, της ειρήνης, της ενότητας. Σήμερα, είναι το πιο διάσημο κτίσμα της Γερμανίας.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48484

  20 Φεβ 2020

  "Στρατηγοί των Συμμάχων μπορστά από την Πύλη, Ιούλιος 1945"
  Στρατάρχες για την ακρίβεια. Στο κέντρο ο λιγνός είναι ο Μοντγκόμερυ, αριστερά του ο Ζούκοφ, ο καλύτερος σταρτάρχης του Στάλιν.
  Δεξιά του Μοντγκόμερυ είναι πάλι σοβιετικός, μάλλον ο Κονίεφ, ο δεύτερος καλύτερος στρατάρχης του Στάλιν.
  Βασικά αυτούς τους δύο στρατάρχες είχε ο Στάλιν αφού δεν του είχαν απομείνει και πολλοί έμπειροι ανώτατοι στρατιωτικοί μετά τις σταλινικές εκκαθαρίσεις του 1937 - 1939.
  ΥΓ: Ορίστε κάτι μάθατε και σήμερα ;)

 • Ανώνυμος 48479

  19 Φεβ 2020

  @48474
  Αφού σου αρέσει ο Χίτλερ, έλα τώρα.

 • Ανώνυμος 48474

  18 Φεβ 2020

  γαμημενοι german schwein κωλοουνοι.....σιχαινομαι κανω εμετο και μονο που βλεπω τις γερμανικες γουρουνισιες φατσες τους!!!

 • Ανώνυμος 48469

  17 Φεβ 2020

  https://www.youtube.com/watch?v=AhyifvjSHbU

 • Ανώνυμος 48461

  16 Φεβ 2020

  Βερολίνο 1945, δύο μήνες μετά την είσοδο των σοβιετικών:
  https://www.youtube.com/watch?v=R5i9k7s9X_A
  Στο βίντεο διακρίνονται: το Reichstag, η πύλη Βρανδεμβούργου , το ξενοδοχείο Adlon, το μπούνκερ του Χίτλερ, η Unter den Linden κ.λπ.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Unter_den_Linden#/media/File:Map_of_Unter_den_Linden,_Berlin.gif