Η ΦΩΤΙΑ
ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ
Ο ΘΑΛΗΣ

Ερμήνευε
τις εκδηλώσεις της φύσης
χωρίς την επίκληση
του υπερφυσικού

Υπήρξε μια στιγμή, που μας αποκαλύφθηκε ένας νέος τρόπος σκέψης και αντίληψης. Αυτό συνέβη πριν από περίπου 2.500 χρόνια στα ελληνικά νησιά ανάμεσα στις αυτοκρατορίες Ανατολής και Δύσης, όπου έμποροι, επισκέπτες και ναυτικοί συγχρωτίζονταν ελεύθερα κι αντάλλασσαν διηγήσεις για βασιλιάδες και θεούς. Στις Ιωνικές πόλεις, όπως η Μίλητος, πρωτοεμφανίστηκαν τα βασικότερα στοιχεία του σημερινού τρόπου ζωής.

Εδώ έγινε για πρώτη φορά αναπαράσταση πτυχών της ζωής, την οποία ετοίμασαν επαγγελματίες με την προοπτική νʼ αγγίξουν την καρδιά των θεατών ή απλά να τους κάνουν να γελάσουν. Ανέβηκαν τα πρώτα θεατρικά έργα, δραματικά και κωμικά.

Εδώ επίσης, γεννήθηκε και μια νέα ριζοσπαστική ιδέα, το να κυβερνά ο λαός. Τα πρώτα ψήγματα δημοκρατίας, το ίδιο ατελή, όπως και τώρα. Η αντίληψη ότι απλοί πολίτες έχουν ορισμένα δικαιώματα, μας έρχονται από εκείνη την εποχή και την περιοχή.

Η πιο επαναστατική καινοτομία όμως, που μας ήρθε από τότε είναι, ότι τα φυσικά φαινόμενα δεν ήταν ούτε τιμωρία ούτε επιβράβευση από ιδιότροπους θεούς.

Οι εκδηλώσεις της φύσης μπορούσαν να εξηγηθούν χωρίς την επίκληση του υπερφυσικού.

Ο πρώτος, που εξέφρασε αυτή την ιδέα ήταν ο Θαλής. Όταν χτυπούσε κεραυνός ή σειόταν η γη δεν σήμαινε, ότι κάποια πράξη μας είχε δυσαρεστήσει τους απαιτητικούς θεούς. Ήταν το αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών.


 
 
 
Ο Θαλής, αφορμώμενος από τη σκέψη, ότι με την παρατήρηση και την έρευνα των φυσικών φαινομένων θα είναι δυνατόν να δοθεί απάντηση στο κοσμογονικό πρόβλημα, που απασχολεί το ανθρώπινο πνεύμα, χάραξε νέους δρόμους για την θεώρηση των πραγμάτων του κόσμου κι έθεσε έτσι τις βάσεις της σύγχρονης επιστήμης μακρυά από κάθε θρησκευτική επιρροή. Από τότε, ο στοχασμός απολυτρωμένος από τη θρησκευτικο-θεοκρατική αντίληψη της δημιουργίας του κόσμου, αναζήτησε να βρεί μια άλλη ερμηνεία, μια διαφορετική απάντηση, με ορθολογισμό και συστηματικότητα.
 

 
Αν και δεν έχει διασωθεί κανένα βιβλίο του ο Θαλής άναψε μια φωτιά, που εξακολουθεί να καίει. Η ιδέα ενός σύμπαντος μέσα στο χάος. Ενός σύμπαντος, που κυβερνάται από φυσικούς νόμους, τους οποίους μπορούμε να κατανοήσουμε. Αυτή είναι η επική περιπέτεια, που ξεκίνησε στο μυαλό του Θαλή.
 


Ο νεαρός Ρέμπραντ ως Δημόκριτος,
ο γελαστός φιλόσοφος. (Ρέμπραντ, 1628-29).
Μόλις έναν αιώνα μετά το θάνατό του εμφανίστηκε μια άλλη ιδιοφυία. Και εκείνος, περισσότερο από όλους, ήταν ο πρώτος, που ανακάλυψε την ύπαρξη των κρυμμένων κόσμων που μας περιβάλλουν. Ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης ήταν πραγματικός επιστήμονας. Ποθούσε να γνωρίσει το σύμπαν, αλλά και να διασκεδάσει. Είπε κάποτε, ότι «βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος», δηλαδή ότι μια ζωή χωρίς διασκεδάσεις θα ήταν σαν ατέλειωτος δρόμος χωρίς ξενώνα.

Ο κόσμος, σύμφωνα με τον Δημόκριτιο, αποτελείται από αμέτρητα και αδιαίρετα άτομα κι από κενό. Αλλιώς, δεν θα κουνιόταν τίποτε, ούτε θα φύτρωνε ούτε θα άλλαζε. Χωρίς άτομα και κενό χώρο για να κινηθούν ο κόσμος θα ήταν στερεός, στατικός και νεκρός. Άπειρες δυνατότητες προκύπτουν από τις ποικίλες διατάξεις αυτών των ατόμων.





Διαβάστε ακόμα
στην «Ελεύθερη Έρευνα»:

Θαλής─Αναξίμανδρος─Αναξιμένης
(Σχολή της Μιλήτου: Ένα πανεπιστήμιο του στ΄αι. π.Χ.)


Οι προσωκρατικοί


 

 


Άλλα άρθρα
για την αρχαία ελληνική Φιλοσοφία

μπορείτε να βρήτε στο Θεματολόγιο/Φιλοσοφία
και για την αρχαία ελληνική Επιστήμη
στο Θεματολόγιο/Επιστήμες.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


56 ΣΧΟΛΙΑ

  • Ανώνυμος 38330

    21 Απρ 2016


    Get out of the closet Bielidopoulos.

  • Ανώνυμος 38328

    20 Απρ 2016

    Μόνο μία;;

  • Ανώνυμος 38327

    20 Απρ 2016


    Μια μπαρούφα πέταξα και αμέσως τσακίστηκε ο παντογνώστης να μιλήσει. Τι ψώνιο!

  • Bielidopoulos

    20 Απρ 2016

    ~
    Εγώ δεν φηφίζω. Αλλά του λόγου σου μόλις αποκαλύφθηκες.

  • Ανώνυμος 38325

    20 Απρ 2016

    Οχι 38320 το V.R δεν σημαίνει αυτό που νομίζεις. Αλλά δεν έχει σημασία....
    Σημασία έχει πως ο "παντογνώστης" επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τη φήμη του. Ακόμα και στις πολιτικές εκτιμήσεις!!!
    V.R

  • Bielidopoulos

    20 Απρ 2016

    ~
    "Αυτό δεν σημαίνει το V.R; Ποιό το πρόβλημα;"
    Μπα κανένα πρόβλημα. Μα τί λες τώρα; Προς "θεού" δηλαδή. Συριζοκοπρόσκυλο θα είναι που ζει σε παράλληλο σύμπαν. Αυτοί έχουν χάσει προ πολλού την επαφή με την πραγματικότητα. Νομίζουν ότι είναι αντιπολίτευση και κάνουν κατάληψη.

  • Ανώνυμος 38320

    20 Απρ 2016


    Αυτό δεν σημαίνει το V.R; Ποιό το πρόβλημα; Ο άλλος νομίζει πως είναι ο φωτεινός παντογνώστης.

  • Ανώνυμος 38319

    20 Απρ 2016

    Ζεις σε εικονικό κόσμο.

  • Ανώνυμος 38316

    20 Απρ 2016

    Απορώ γιατί κάθεστε σοβαροί άνθρωποι και ασχολείστε με τον κάθε ακαμάτη -τύπου Bielidopoulos- που τον συντηρούν άλλοι, για να κάθεται πάνω από ένα υπολογιστή, αυτοϊκανοποιούμενος και προσποιούμενος τον παντογνώστη. Ειλικρινά απορώ με την υπομονή και την επιμονή σας, να δίνεται αξία σε τέτοιες ναρκισσιστικές υποπροσωπικότητες! Καν'τε καλύτερα κάτι ποιο εποικοδομητικό, από το να δίνετε με τα επιχειρήματά σας, αξία στον κάθε βαρεμένο τεμπελχανά.
    Στο κάτω της γραφής δεν χρειαζόμαστε σαν λαός να αποδείξουμε τις ιστορικές μας ρίζες και αξίες. Απλώς για κάμποσους αιώνες κάποιοι φρόντισαν -δια της βίας- να τις ξεχάσουμε. Ευτυχώς όμως πρόλαβαν και τις διέσωσαν άλλοι, οι οποίοι όταν εμείς βρισκόμασταν στο σκοταδισμό της βυζαντινοτούρκικης περιόδου, έσπευσαν να μας τις θυμίσουν, μπας και ξυπνήσουμε.
    V.R

  • Ανώνυμος 38314

    20 Απρ 2016


    Βρε από το αυτί και στον δάσκαλο...... μπας και βάλεις μυαλό Bielidopoulos.

  • Ανώνυμος 38312

    20 Απρ 2016


    Πάλι πήρες μηδέν στην κατανόηση κειμένου Bielidopoulos. Καλημερούδια.

  • Ανώνυμος 38310

    20 Απρ 2016


    Οπωσδήποτε. Το παράξενο είναι πως ιδέες όπως δημοκρατία ή θέατρο δεν βρήκαν απήχηση στους κινέζους και τους ινδούς. Μάλλον θα οφείλεται στην κίνηση της γης που είναι μιας κατευθύνσεως για αυτό ήταν αδύνατη η μεταφορά αυτών των ιδεών ή οι ανώτεροι πολιτισμοί δεν επηρρεάζονται από τους κατώτερους. (Η ιδέα της έλευσης του μοναδικού θεού σε αρχ. έλληνες και ίνκας θα οφείλεται στο εμπόριο μεταξωτής κορδέλας με την Ατλαντίδα.)

  • Bielidopoulos

    20 Απρ 2016

    ~
    Οι ιδέες μεταφέρονταν μαζί με τα εμπορεύματα. Πριν την εγκαθίδρυση του δρόμου του μεταξιού η Κίνα είχε εμπορικές σχέσεις με κεντρική Ασία και Ινδία, η Ινδία με την περιοχή του Ιράν, Ιράν με Μεσοποταμία και Μεσοποταμία με Αίγυπτο. Μια ιστορία πολύ παλιά. Το ινδικό ατσάλι (wootz steel) που παραγόταν στη νότια Ινδία και Σρι Λάνκα σε ειδικούς κλιβάνους ήταν το καλύτερο του κόσμου. Πως το γνώριζαν οι κινέζοι, οι αρχαίοι έλληνες και οι ρωμαίοι; Τα δακασκηνά σπαθιά των αράβων που κατασκευάζονταν από το ινδικό ατσάλι ήταν τα καλύτερα του κόσμου, καλύτερα και από τα γιαπωνέζικα κατάνα. Φάε μια κρεμούλα αντί να ασχολείσαι με πράγματα που δεν κατανοείς.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Silk_Road#Chinese_and_Central_Asian_contacts
    https://en.wikipedia.org/wiki/Wootz_steel
    https://en.wikipedia.org/wiki/Damascus_steel
    http://www.tovima.gr/science/article/?aid=152347

  • Ανώνυμος 38303

    20 Απρ 2016


    Αυτός που έχει γράψει τα κείμενα στους συνδέσμους έχει διαβάσει τόνους βιβλία και το πιστοποιεί ο Bielidopoulos. Λέει ας πούμε ο βιβλιοφάγος πως «Όλες αυτές οι θεωρίες είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο…» αλλά το πως μεταδόθηκαν στην Ιωνία και στην Ελλάδα το αφήνει μετέωρο. Ο Bielidopoulos έχει την απάντηση: ο δρόμος του μεταξιού! Μιλώντας για τον Δημόκριτο ο βιβλιοφάγος μας λέει πως δεν ήταν επιστήμονας, σιγά το νέο. Αλλού μας λέει την προσωπική του άποψη της πυθαγόρειας μαθηματικοποίησης των πάντων, κάτι τρέχει στα γύφτικα δηλαδή. Κάνει πλακίτσα και με τον Παρμενίδη και οι σχολιαστές τον παίρνουν στα σοβαρά. Φυσικά αν το λέει ο Bielidopoulos τότε ο βιβλιοφάγος είναι σίγουρα έγκυρος και αξιόπιστος. Αυτά βέβαια για όσους τρώνε φάπες διότι όσοι ρίχνουν δεν πιστεύουν στις ανοησίες του κάθε ιντερνετικού «βιβλιοφάγου».

  • Ανώνυμος 38301

    19 Απρ 2016


    Λοιπον, αποφάσισα να έχεις τον τελευταίο λόγο. Το νήμα σου ανήκει: σολάρισε δικέ μου.

  • Bielidopoulos

    19 Απρ 2016

    @38298
    Τουλάχιστον πριν κατάφερες και έγραψες κάτι που βγαίνει νόημα και έχει κάποια λογική βάση. Πάλι καλά. Με λίγο βρισίδι (= δίκαιους χαρακτηρισμούς) ο ρωμιός παίρνει μπρος, μπορεί ίσως να αποκτήσει και αξιοπρέπεια. Βέβαια εδώ να πω εν συντομία ότι αυτός που έχει γράψει τα κείμενα στους συνδέσμους έχει διαβάσει τόνους βιβλία, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι έγραψες κάτι που στέκει, κάτι είναι και αυτό.

    @38299
    Ποια συζήτηση; Ένας ρίχνει φάπες και ο άλλος τις τρώει. Και αυτός που τις ρίχνει είναι πάντα ο ίδιος.

  • Ανώνυμος 38299

    19 Απρ 2016


    Σύμφωνα λοιπόν με τον ορισμό σου Bielidopoulos και εσύ είσαι εθνόκαυλος. Παίρνεις μια ασήμαντη συζήτηση και την κάνεις τόσο σημαντική για να ηδονιστείς, αν και ειδικά για την περίπτωση σου μιλάμε για την ηδονή της ασήμαντης ψηφιακής ύπαρξης σου.

  • Ανώνυμος 38298

    19 Απρ 2016


    Άνοιξε το στοματάκι σου Bielidopoulos! Σλουρπ, - τα κατάπιες; Μπράβο σου. Αύριο πάλι πρωί-πρωί μην ξεχάσεις την δόση σου, θα σε μαλώσω.

  • Bielidopoulos

    19 Απρ 2016

    @38294
    Ναι καλά, εντάξει. Τα χάπια μην ξεχάσεις.

    @Διογένης
    Επίτρεψέ μου να σου δώσω έναν ορισμό της εθνοκαβλίασης. Όταν ένα ντουρκορωμιό παίρνει κάτι ασήμαντο και το κάνει τόσοοο μεγάλο για να ηδονιστεί. ;)

  • Ανώνυμος 38296

    19 Απρ 2016


    Κάτσε φρόνιμα τώρα και βλέπω Wagner...

  • Ανώνυμος 38295

    19 Απρ 2016

    Bielidopoulos έγραψε...

    @Διογένης

    Εθνοκαβλίαση το λένε. Ανίατη ασθένεια.

    (Ετσι τη χαρακτηρίζεις εσύ. Αλλά κι έτσι να'ναι, είναι προτιμότερη από την σχιζοφρένεια του εθνομηδενισμού-διεθνοκομπλεξισμού, διανθισμένη με τεμπελοπαρασιτισμό.)
    Διογένης

  • Ανώνυμος 38294

    19 Απρ 2016


    Αφόρητα προβλέψιμο μπάζο είσαι Bielidopoulos. Χαίρομαι να σε διαβάζω, είσαι η παρηγοριά μου. Χαχαχα

  • Bielidopoulos

    19 Απρ 2016

    ~
    Μπράβο, έγραψες κάτι που βγάζει νόημα. Επιτέλους! Και την επόμενη φορά αν έχεις κότσια πες μου ευθέως ότι "εγώ διαβάζω βιβλία και δεν εμπιστεύομαι συνδέσμους", αντί να αναμοχλεύεις το σκατό σου. Χάιντε Χάιντι!
    (Από βιβλία οι αρχαιολάτρες μας έχουν φλομώσει στη μαλακία και στη φαντασίωση, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Τώρα βέβαια με την κρίση έχουν και αυτοί πρόβλημα πωλήσεων και μπορεί σε λίγο να τα πουλάνε με το κιλό όπως οι πατάτες στη λαική.)

  • Ανώνυμος 38291

    19 Απρ 2016


    Και συ άνοιξε κανένα βιβλίο διότι τα link τα διαβάζουν οι ανόητοι ρωμιοί που όλα τα θέλουν χωρίς κόπο. Καλά κρασιά ελληναρά μου. Στις υπόλοιπες ανοησίες σου δεν έχει νόημα να απαντήσω, αυτό το αφήνω σε σένα για να σολάρεις.

  • Bielidopoulos

    19 Απρ 2016

    ~
    Α μάλιστα. Αποφάσισες να γράψεις τί σε πείραξε. Βρε καραγκιοζάνθρωπε αντί να αναμοχλεύεις το σκατό σου, γιατί δεν λες εξαρχής πού διαφωνείς και τί θες να αποδείξεις. Τόσο δύσκολο σου είναι να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση; Τί αραδιάζεις εκεί μαλακιούλες περί δεν ήταν μόνος και τρίχες κατσαρές. Σε πειράζει λοιπόν ότι δεν ήταν δυνατόν να ταξιδέψουν από Κίνα και Ινδία. Το μόνο που έχω να σου προτείνω είναι να διαβάσεις τα link από psonthomfanix που παρέθεσα αρχικά. Και μάθετε επιτέλους να γράφετε πλήρεις προτάσεις που να βγάζει κανείς νόημα και επίσης μάθε κατανόηση κειμένου. Έχεις πρόβλημα σε αυτό τον τομέα. Η εθνοκαβλίαση φταίει που σου φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά που είναι για τα σκουπίδια. Και καλά ξεμπερδέματα.

  • Ανώνυμος 38289

    19 Απρ 2016


    Όπως είπα Διογένη το άτομο είναι δικηγόρος. Και μάλιστα κακός.
    Δικό του:
    "Οι λεγόμενοι "Ίωνες Φιλόσοφοι" ήταν στην πραγματικότητα αποκρυφιστές και μύστες των ανατολίτικων κοσμοθεωριών. Κήρυτταν τον πανθεϊσμό, την αλληλεξάρτηση των πάντων, τη σύνθεση των αντιθέτων, την ύπαρξη συμπαντικών νόμων, την ύπαρξη της αλήθειας εντός μας, την ενορατική σοφία, τη βαθύτερη ευταξία που κρύβεται πίσω απ' τη φαινομενική αταξία. Όλες αυτές οι θεωρίες είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο..."
    Δικό μου:
    "Δηλαδή ΔΕΝ ήταν μόνος του ο Ηράκλειτος!" (Είπαμε, Το «μόνος του στην εποχή του» το μετέτρεψε σε «μόνος στον τόπο του»)

    Τι δεν καταλαβαίνει; Ας το κάνω νια-νια: Οι θεωρίες που είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο ήσαν πανθεϊσμός, την αλληλεξάρτηση των πάντων, τη σύνθεση των αντιθέτων, την ύπαρξη συμπαντικών νόμων, την ύπαρξη της αλήθειας εντός μας, την ενορατική σοφία, τη βαθύτερη ευταξία που κρύβεται πίσω απ' τη φαινομενική αταξία. Ο Ηράκλειτος (που κατ΄αυτόν ήταν μόνος στην εποχή του) μίλαγε για μία από τις προηγούμενες θεωρίες, άλλοι (που ξαφνικά πετάχτηκαν οι άτιμοι και χαλάνε την μαγιονέζα) για άλλες. Αυτές λοιπόν οι θεωρίες υπήρχαν ήδη και ο καθένας ίωνας φιλόσοφος χρησιμοποιούσε όποια τον βόλευε!!! Οι θεωρίες λοιπόν της ιωνικής φιλοσοφίας δεν ήταν ελληνική πρωτοτυπία (δεν είναι δικό μου). Πως βέβαια κατάφεραν να ταξιδέψουν είναι άλλο τροπάριο. Και ο δρόμος του μεταξιού το παραμύθι του.

  • Bielidopoulos

    19 Απρ 2016

    ~
    Η εθνοκαβλίαση σε έχει κάψει και νομίζεις ό,τι σου κατέβει. Ο Ηράκλειτος μίλαγε για ενότητα των αντιθέτων από τους προσωκρατικούς. Ρε καραγκιοζάνθρωπε άντε να πάρεις τα χάπια σου.

  • Ανώνυμος 38287

    19 Απρ 2016


    Τελικά Διογένη ο Bielidopoulos είναι δικηγόρος, και μάλιστα του χειρίστου είδους. Το «μόνος του στην εποχή του» το μετέτρεψε σε «μόνος στον τόπο του» και νομίζει πως καθάρισε. Τα υπόλοιπα γαργάρα φυσικά. Ρε αυτά δεν περνάνε ούτε στο καφενείο που τον πίνει.

  • Bielidopoulos

    19 Απρ 2016

    @Διογένης
    Εθνοκαβλίαση το λένε. Ανίατη ασθένεια.

    @38277,38278
    Ρε άνθρωπε τί πίνεις; Πόσο καμένος μπορεί να είσαι; Ήταν ο μόνος στον τόπο του που έλεγε για ενότητα των αντιθέτων.
    Δεν συμφωνείς με αυτά που γράφω, αλλά επειδή δεν έχεις επιχειρήματα και επειδή ξέρεις ότι θα φας φάπα (ως συνήθως) ψάχνεις να βρεις κενά πού και σε τί; Διαστρεβλώνοντας τί; Φάε μια κρεμούλα και θα σου περάσει.

  • Ανώνυμος 38284

    19 Απρ 2016

    @38374
    Αλλά κι έτσι να είναι, τι σχέση έχει ο σύγχρονος κάτοικος του χώρου (αρβανίτης, βλάχος κλπ) με όλα αυτά; Είσαι μίγμα Μαντάμ Σουσούς και Καραγκιόζη
    (Μη βρίζεις τους γονείς σου δημόσια μικρέ, δεν είναι σωστό...)
    @Bielidopoulos
    (Για την "κατάρριψη του μύθου" ο ερευνητής ζήτησε:..."ζήτησα βοήθεια από τη φίλη Ρηγούλα, από το πολύ καλό site lexilogia να θέσει ένα ερώτημα στην ομάδα της". Μάλιστα....η Ρηγούλα κάτι θα ξέρει....
    Εδώ παραθέτω τη βιβλιογραφία του Ρισπέν:
    La Chanson des gueux (Το τραγούδι των ζητιάνων, ποίηση, 1876).
    Les Blasphèmes (Οι βλασφημίες, 1884)
    Mes Paradis (Οι Παράδεισοί μου, ποίηση, 1895)
    Les Grandes Amoureuses (Οι μεγάλες ερωμένες, διηγήματα, 1896)
    Contes espagnols (Ισπανικά διηγήματα, 1901)
    La Glu (λυρικό δράμα, 1883)
    Don Quichotte (δράμα έμμετρο ηρωικό-κωμικό, 1905)
    Miarka (λυρικό δράμα, 1905)
    Ελληνική Μυθολογία (Τομοι Α',Β', Γ', Δ', Ε')
    Τα διάβασε όλα αυτά η Ρηγούλα και δεν βρήκε τίποτα που να λέει για την Ελλάδα και τους Ελληνες;
    Διογένης

  • Ανώνυμος 38280

    19 Απρ 2016

    ΠΟλυχρονεμένε Μπινελόπουλε,
    Σ' ευχαριστούμε που μας διδάσκεις και ασχολείσαι μαζί μας.
    Τι οφείλουμε; Το γνωστό λούτσο;

  • Ανώνυμος 38278

    19 Απρ 2016

    Και πιο πριν:
    Ανώνυμος 37907 έγραψε...
    Ποιός αντέγραψε ποιόν κανένας δεν το ξέρει, ούτε πιθανότατα να το μάθουμε και ποτέ. Έτσι και αλλιώς τα λόγια του Ηράκλειτου είναι εντελώς αποσπασματικά εν αντιθέσει με του Λάο Τσε, οπότε κάθε σύγκριση είναι αυθαίρετη και ανόητη.
    Bielidopoulos έγραψε...
    "Έτσι και αλλιώς τα λόγια του Ηράκλειτου είναι εντελώς αποσπασματικά εν αντιθέσει με του Λάο Τσε"
    Έτσι,. Πολύ σωστά. Να το διευκρινίζουμε αυτό, διότι εν Ελλάδι πάνω στα σπαράγματα ο καθένας φαντάζεται ό,τι του κατέβει. Λαός φαντασιόπληκτος γαρ.
    Πάντως ένα ερώτημα έθεσα και μια υποψία. Διότι μην ξεχνάμε ότι ο Ηράκλειτος ήταν μόνος του στην εποχή του, ενώ στην άλλη άκρη της γης αυτές οι ιδέες είχαν περάσει και επηρεάσει την παράδοση και τις αντιλήψεις. Άρα αν όντως κάποιος αντέγραψε κάποιον, τότε δεν χρειάζεται να είμαστε μάντεις ή να ψάχνουμε τις χρονολογίες για να καταλάβουμε ποιος.

    Και, αν και η αναφορά γίνεται μόνο στον Ηράκλειτο στο συγκεκριμένο thread, εδώ αποδέχεσαι την άποψη:
    (17.04.2016, 13:01:06) Και για να μην λένε κάποιοι ότι αυτά τα λέω μόνο εγώ, ας δούμε μερικά αποσπάσματα:
    "Οι λεγόμενοι "Ίωνες Φιλόσοφοι" ήταν στην πραγματικότητα αποκρυφιστές και μύστες των ανατολίτικων κοσμοθεωριών. Κήρυτταν τον πανθεϊσμό, την αλληλεξάρτηση των πάντων, τη σύνθεση των αντιθέτων, την ύπαρξη συμπαντικών νόμων, την ύπαρξη της αλήθειας εντός μας, την ενορατική σοφία, τη βαθύτερη ευταξία που κρύβεται πίσω απ' τη φαινομενική αταξία. Όλες αυτές οι θεωρίες είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο..."
    http://psonthomfanix.blogspot.gr/2015/03/36.html
    Δηλαδή ΔΕΝ ήταν μόνος του ο Ηράκλειτος!

  • Ανώνυμος 38277

    19 Απρ 2016


    Στο έχω ξαναπεί Bielidopoulos αλλά δεν παίρνεις χαμπάρι:
    http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=3973
    - Ανώνυμος 37910 έγραψε...
    Το συζητάμε, το πότε έζησε ο καθένας τους. Διότι αν ο Λάο Τσε έζησε τον 4 ΠΚΕ αιώνα.... Εν πάσει περιπτώσει η χωρική απόσταση ανάμεσά τους είναι τεράστια (ακόμα και για την σύχρονη εποχή) και παρεμβάλονται πάρα πολλοί λαοί μεταξύ Κίνας και Ιωνίας για να μπορέσουμε με κάθε σιγουριά να πούμε πως ο ένας επηρρέασε τον άλλο.
    - Bielidopoulos έγραψε...
    ~
    Να υπευθυμίσω τον δρόμο του μεταξιού, όπως και τις εμπορικές σχέσεις με λιμάνια της Ινδίας. Όποιος ψάχνει βρίσκει.
    - Ανώνυμος 37914 έγραψε...
    Kαι εγώ να υπενθυμίσω το «χαλασμένο τηλέφωνο», το «χαμένοι στην μετάφραση», ή ακόμα καλύτερα τον συνδυασμό αυτών των δύο.

  • Ανώνυμος 38276

    19 Απρ 2016

    Α χα χα χα, μα τι βλάκας.... Δία του!
    Για πολλοστή φορά αναπαράγει λαλακίες.
    Πόσο ανόητος.....

  • Ανώνυμος 38274

    19 Απρ 2016

    Υπερτιμημένα είναι όλα όσα λέει ο τύπος στο link. Αλλά κι έτσι να είναι, τι σχέση έχει ο σύγχρονος κάτοικος του χώρου (αρβανίτης, βλάχος κλπ) με όλα αυτά; Είσαι μίγμα Μαντάμ Σουσούς και Καραγκιόζη, διό-τουβλε.

  • Ανώνυμος 38273

    19 Απρ 2016

    Επειδή ως "τυροκόμος" και δη "φαντασμένος" δεν δικαιούμαι (κατά τον "πεφωτισμένο" Bielidopoulos) να έχω άποψη, παραθέτω τις απόψεις ενός Αμερικανού λογοτέχνη:
    http://myroniailias.blogspot.gr/2016/04/blog-post_61.html

    Για να μην ξεχνιόμαστε μικρέ.... Εκκρεμεί η απάντηση για το επάγγελμά σου.
    Διογένης

  • Bielidopoulos

    19 Απρ 2016

    @38268
    Άνοιξε τον κάδο και πήδα μέσα, ξέρεις εσύ.

    @Διογένης
    Μην μπερδεύεις τον Θαλή με τον θαλλό.
    https://el.wiktionary.org/wiki/θαλλός
    ;)
    Παράξενο, σε πείραξε το "τυροκόμος", αλλά δεν σε πείραξε το "φαντασμένε". Είναι σαν να σε λέω "μαλάκα άντρα" και εσύ να μου λες "ε όχι και άντρας!" Όπου άντρας=τυροκόμος και μαλάκας=φαντασμένος.
    ;)

    Πάμε και στο θέμα μας. Όχι μόνο οι αρχαίοι φιλόσοφοι αντέγραψαν από Ινδία, Κίνα και αλλού, αλλά είμαι της άποψης ότι άλλα τα αντέγραψαν επιφανειακά, άλλα τα πετσόκοψαν και άλλα τα διαστρέβλωσαν ή τα αντιλήφθηκαν λάθος. Δηλαδή αντέγραψαν ό,τι ήθελαν με βάση τις δικές τους αντιλήψεις και τα προσάρμοσαν στα δικά τους δεδομένα, τα οποία ήταν: πατριαρχία, ανδροκρατία, μιλιταρισμός, συγκρουσιακή νοοτροπία, πίστη στην αταλάντευτη αρχή και στο νόμο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι όλες οι θεωρίες τους περιέχουν αντιφάσεις, αδιέξοδα και αδυναμίες, που τις εκμεταλλευόντουσαν οι αντίπαλοί τους και έτσι όλοι κατηγορούσαν όλους.

  • Ανώνυμος 38266

    19 Απρ 2016

    @Bielidopoulos
    Τι προσπαθείς να μου πεις; Πως το τυροκόμος το είπες ως φιλοφρόνηση; Θα μας πεις το επαγγελματάκι σου μικρέ, ή θα αρκεστείς στις γνωστές ύβρεις που σε χαρακτηρίζουν;
    ρε "φωτιά που άναψε ο Θαλλής"....
    Διογένης

  • Bielidopoulos

    18 Απρ 2016

    ~
    Εσύ είσαι αυτός που το βλέπεις περιφρονητικά, άρα εσύ είσαι το πρόβλημα. Εσύ που ξέρεις ρε μπάζο ότι το είπα περιφρονητικά; Άντε γεια!

  • Ανώνυμος 38263

    18 Απρ 2016

    @Bielidopoulos
    Tώρα μάλιστα. Τώρα θα σε ευχαριστήσω που ασχολείσαι μαζί μου, (ολόκληρο σεντόνι μου αφιέρωσες), όχι όμως να θες ευχαριστώ με μια γραμμούλα μόνο.
    Για πες μου, από πότε το να είναι κανείς "τυροκόμος" είναι άξιο περιφρόνησης; Εσύ άραγε τι δουλειά κάνεις; (δεν μας είπες!) που απαιτείς το αλάνθαστο των γνώσεών σου;

  • Bielidopoulos

    18 Απρ 2016

    @Διογένης
    Γιατί να απαντήσω σε ασυναρτησίες; Σου αφιέρωσα μία ολόκληρη γραμμή. Κανονικά θα έπρεπε να με ευχαριστήσεις που ασχολούμαι μαζί σου. ;)
    Πολλά ελληναράδικα, αρχαιολαγνικά σάιτ διαβάζεις. Ποια φυλετική συνέχεια βρε φαντασμένε τυροκόμε; Ποια ανάκαμψη και τρίχες κατσαρές; Εδώ Διογένη πέφτουν φάπες, δεν χαιδεύουμε αυτιά.

    "Ο εθνοκαβλισμός έχει κάψει πλήρως τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Μας οδηγεί να βλέπουμε τα πάντα από λάθος οπτική γωνιά. Πάσχουμε από κόμπλεξ κατωτερότητας. Και ψάχνουμε για σταγόνες περηφάνιας παραμυθιαζόμενοι πως είμαστε απόγονοι σπουδαίων προγόνων, κυρίως φιλοσόφων. Και δεν διστάζουμε να αλλοιώσουμε τις απόψεις ανθρώπων που έζησαν πριν 2.700 χρόνια, απλά και μόνο για να τους προσδώσουμε εξέχουσες ικανότητες ώστε να απολαύσουμε κι εμείς λίγη απ' τη λάμψη τους..."
    http://psonthomfanix.blogspot.gr/2015/03/36.html

    "Η Ελλάδα είναι μια χώρα ρετρό, όπως αποδεικνύουν τα ερείπιά της και οι ερειπωμένοι άνθρωποί της. Μας είπαν πως έχουμε ενδόξους προγόνους και να μη φκιάξουμε ενδόξους απογόνους. Και το τρικ έπια­σε. Πιστέψαμε στ αλήθεια πως είμαστε συγγενείς πρώτου βαθμού του Περικλή, του Πλάτωνα, του Σω­κράτη, του Σοφοκλή. Και μας έκαναν να ψάχνουμε για ρίζες μέσα στα μεγαλειώδη ερείπια, αφενός για να ξε­χνούμε την αθλιότητά μας και αφετέρου να μην μπο­ρούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας ως λαός. Μας φό­ρεσαν μέχρι τ αυτιά το καπέλο της πεποιημένης προγονολατρίας για να μην μπορούμε να στρίψουμε το κε­φάλι προς το μέλλον. Και βέβαια, δε μας είπαν πως όλοι οι προτεινόμενοι ως πρόγονοι πέθαναν εδώ και περισσότερο από 2.000 χρόνια χωρίς ν αφήσουν απογόνους σε τούτον εδώ τον τόπο της μόνιμης ορφάνιας. Σε καμιά περίπτωση και από καμιά άποψη δεν είμαστε οι κληρονόμοι των αρ­χαίων μας «προγόνων». Δεν υπάρχει ούτε βιολογική (αυτό είναι αυταπόδεικτο) ούτε ηθική ούτε θρησκευ­τική, ούτε ψυχολογική συνέχεια ανάμεσα στην αρχαία και τη νέα Ελλάδα."
    http://eranistis.net/wordpress/2014/05/01/ελλάδα-μια-χώρα-ρετρό/
    http://eranistis.net/wordpress/2014/05/22/η-ομάδα-αίματος-των-καθαρόαιμων-ελλήν/

  • Ανώνυμος 38259

    18 Απρ 2016

    Διό-τουβλο, ακαταμάχητα τα επιχειρήματά σου!!. Κάποιας φυλής μεγάλων λακαμάδων πρέπει να είσαι αντάξιος απόγονος.....

  • Ανώνυμος 38258

    18 Απρ 2016

    @Βielidopoulos
    "Διογένη σε λίγο θα μας πεις ότι ήξερες και προσωπικά τον Δημόκριτο. Ασε ρε μαν. Άντε να πήξεις το τυρί."
    (Eκτός της προτροπής σου να πήξω το τυρί, έχεις κάτι να πεις για την ουσία του δικού μου σχόλιου; Αμα δεν έχεις, μην απαντάς καν. Εκτίθεσαι και συ και η ναρκισσιστική "παντογνωσία" σου.
    @38253
    "Κορδώνεσαι δε για επιτεύγματα ανθρώπων που η φαντασία σου τους βάφτισε προγόνους σου."
    (Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Bielidopoulo κινείσαι. Που είδες το κόρδωμα ρε φουκαρά; Ε ψιτ, μικρέ....Δεν παίρνω το μέρος κανενός αρθρογράφου. Παίρνω το μέρος της λογικής που εσύ προσπαθείς εναγωνίως να καταργήσεις. Ε πάλι ψιτ μικρέ.....Εσένα σίγουρα δεν είναι πρόγονοί σου. Εμένα είναι! Μπορείς να αποδείξεις το αντίθετο;)
    Και κάτι τελευταίο: Μπερδεύετε την φυλετική με την πνευματική συνέχεια. Οσο προσπαθείτε να αποδείξετε ότι δεν υπάρχει φυλετική συνέχεια πολλών (γιατί όλων είναι αδύνατον) εκ των Ελλήνων, τόσο θα τρώτε τα μούτρα σας. Η Πνευματική συνέχεια όντως είναι ελάχιστη, αλλά εκεί ευθύνεται η χριστιανοβυζαντινή (και μετέπειτα τουρκοραγιάδικη) μάστιγα που εξαφάνισε το ελληνικό πνεύμα. Αλλά για κακή σας τύχη, αργά αλλά σταθερά, ανακάμπτει και επανέρχεται.
    Διογένης

  • Ανώνυμος 38257

    18 Απρ 2016


    Φουλ από ελληναράδες ο χώρος.

  • Ανώνυμος 38256

    18 Απρ 2016


    Άντε στο μπαούλο σου ρε τσολιά.

  • Ανώνυμος 38255

    18 Απρ 2016


    Άσε ρε Διογένη, ούτε Schrödinger δεν έχουν διαβάσει. Και το παίζουν σύγχρονοι.

  • Bielidopoulos

    18 Απρ 2016

    ~
    Διογένη σε λίγο θα μας πεις ότι ήξερες και προσωπικά τον Δημόκριτο. Ασε ρε μαν. Άντε να πήξεις το τυρί.

  • Ανώνυμος 38253

    18 Απρ 2016

    Διότουβλο, τι έγινε; Σε σύγχυση σε βλέπω. Τώρα παίρνεις το μέρος των ανθελλήνων σιωνιστών της ιστοσελίδας; Κορδώνεσαι δε για επιτεύγματα ανθρώπων που η φαντασία σου τους βάφτισε προγόνους σου. Η λακαμία για σένα δεν είναι άποψη, αλλά τρόπος ζωής!

  • Ανώνυμος 38251

    18 Απρ 2016

    @Βielidopoulos
    "Οι προσωκρατικοί έχουν κάπου λίγο εξιδανικευθεί ελέω του αρχαιολατρικού ρεύματος που έπληξε την ρωμιοσύνη από τη δεκαετία του '80"
    (Στην "απολίτιστη" Δύση, το ρεύμα "αρχαιολατρίας" τους έχει πλήξει κάτι αιώνες νωρίτερα. Αλλά τι ξέρουν τώρα από προσωκρατικούς οι "κουτόφραγκοι" ιστορικοί....)
    "Οι λεγόμενοι "Ίωνες Φιλόσοφοι" ήταν στην πραγματικότητα αποκρυφιστές και μύστες των ανατολίτικων κοσμοθεωριών. Κήρυτταν τον πανθεϊσμό, την αλληλεξάρτηση των πάντων, τη σύνθεση των αντιθέτων, την ύπαρξη συμπαντικών νόμων, την ύπαρξη της αλήθειας εντός μας, την ενορατική σοφία, τη βαθύτερη ευταξία που κρύβεται πίσω απ' τη φαινομενική αταξία. Όλες αυτές οι θεωρίες είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο..."
    (Προφανώς οι λαοί αυτοί δεν είχαν εφεύρει τη γραφή, γι'αυτό και δεν σώθηκαν οι πρωτότυπες θεωρίες τους, ούτε και τα πρόσωπα που τις πρωτανακάλυψαν. Αλλά που οι παμπόνηροι Ελληνες τις ξεπατίκωσαν (από που άραγε) και τις πλάσαραν ως δικές τους, ε;;)
    "Με άλλα λόγια, η "ατομική θεωρία" του Δημόκριτου δεν είχε καμιά απολύτως επιστημονική διάσταση."
    (Ναι μωρέ, αλμπάνης ήταν κι αυτός. "Ψευτοεπιστήμονας" της πλάκας! Μήπως δεν ήταν καν υπαρκτό πρόσωπο; Ψαξ'το ακόμα λίγο...)
    Προσπαθείς τώρα να βγάλεις όλη την παγκόσμια έρευνα, επιστήμη και βιβλιογραφία ως παραμυθατζήδες; Ολοι σ'αυτή τη γη δικαιούνται να έχουν άποψη. Μόνο που η λακαμία δεν είναι άποψη!
    Διογένης

  • Ανώνυμος 38250

    18 Απρ 2016


    δόκος επί πάσι τέτυκται
    Ξενοφάνης

  • Bielidopoulos

    17 Απρ 2016

    ~
    Διάβασες που έγραψα; Αναιρείται κάτι από αυτά;

  • Ανώνυμος 38248

    17 Απρ 2016


    Από τότε δεν έχουν αλλαξει και πολλά πράγματα Bielidopoulos ως προς την δημιουργία διαφόρων θεωριών. Ο επόμενος πατάει στα χνάρια του προηγούμενου.Και όπως λέει και ο Popper: «Μια εσφαλμένη θεωρία μπορεί να είναι εξίσου μεγάλο επίτευγμα όσο μια ορθή. Και πολλες εσφαλμένες θεωρίες υπήρξαν πολύ πιο επιβοηθητικές στις αναζητησεις μας για την αλήθεια παρά κάποιες άλλες όχι και πολύ ενδιαφέρουσες θεωρίες που είναι ακόμα αποδεκτές. Διότι οι εσφαλμένες θεωρίες μπορούν να ειναι επιβοηθητικές κατά πολλούς τρόπους, μπορούν να γίνουν εναύσματα για ορισμένες λίγο πολύ ριζικές τροποποιήσεις ή μπορεί να υποκινούν την κριτική». «Αυτό που ονομάζουμε επιστημονική γνώση σήμερα είναι ένα σύνολο προτάσεων με κυμαινόμενη βεβαιότητα» Feynman.

  • Ανώνυμος 38245

    17 Απρ 2016

    Κι όμως ακόμη και σήμερα όταν υπάρχει βροχερός καιρός με φορτία (κεραυνοί, αστραπές) λένε στα παιδάκια τους ότι ο θεός τα στέλνει. Και αναφέρομαι σε διπλωματούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όχι σε αποφοίτους δημοτικού.

    Κι αν τολμήσεις να τους πεις "τι λέτε ρε παιδιά;!" σε αγριοκοιτούν από πάνω. Φρίκη.

    Για να μην αναλύσουμε τα δικαιώματα τους όπου η μεταβαση από την "ελευθερία" στην "ασυδοσία" είναι υποθεση δευτερολέπτων.

    Υποψιάζομαι ότι ο ανθρώπινος νους είναι περιορισμένης Random Access Memory (R.A.M.).

    Γερακίνα

  • Bielidopoulos

    17 Απρ 2016

    ~
    Σε επίτιμο διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου αναγορεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επί της αριστερής επαναστατικής κυβέρνησής μας..
    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5351863/se-epitimo-didaktora-toy-dhmokriteioy-panepisthmioy-anagoreythke-o-arxiepiskopos-ierwnymos/

    Στο μεταξύ:
    http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ekopse_tis_nerantzies_giati_ekryban_to_magazi_tou-64362816/

  • Bielidopoulos

    17 Απρ 2016

    ~
    *κβαντικές διακυμάνσεις, όχι διαταραχές.
    http://users.sch.gr/kassetas/zzVacuum.htm
    http://www.physics4u.gr/articles/2006/vacuum_fluctuations_universe.html
    https://physics4u.wordpress.com/2012/02/28/είναι-πια-επιβεβαιωμένο-η-ύλη-είναι-απ/

  • Bielidopoulos

    17 Απρ 2016

    ~
    Οι προσωκρατικοί έχουν κάπου λίγο εξιδανικευθεί ελέω του αρχαιολατρικού ρεύματος που έπληξε την ρωμιοσύνη από τη δεκαετία του 80, που όμως τα αρχικά ερεθίσματα τίθενται λίγο πιο πριν (θυμίζω την αρχαιοελληνική φιέστα του Παπαδόπουλου στο Καλλιμάρμαρο). Έτσι μετά τους ελληνο-χριστιανούς έχουμε και τους ελληνο-έλληνες και τις προσπάθειες "επανελλήνισης" (φέξε μου και σκόνταψα).
    Ο δε Δημόκριτος πήρε αυτούσια την θεωρία του Παρμενίδη εκτός από την ιδέα ότι η κίνηση είναι ψευδαίσθηση και πρόσθεσε την ιδέα ότι η φύση είναι αλλαγή του Ηράκλειτου. Έτσι προέκυψαν οι παρμενίδειες οντότητες που είναι αμετάβλητες και αιώνιες, οι οποίες όμως κινούνται μέσα στο άπειρο κενό όπου και συνδυάζονται ή διασκορπίζονται.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Atomism#Greek_atomism
    https://en.wikipedia.org/wiki/Free_will_in_antiquity#Democritus_and_Leucippus

    Η ατομική θεώρηση δημιούργησε το σημαντικό πρόβλημα της ελευθερίας της βούλησης και τροφοδότησε με ιδέες την νευτώνια φυσική και την θεωρία του Ντάλτον στην χημεία. Και οι δύο θεωρίες είναι πλέον ξεπερασμένες, όχι ως επιστημονικές θεωρίες, αλλά ως φυσικές ερμηνείες της πραγματικότητας. Πλέον στη χημεία υπάρχουν τα ατομικά και μοριακά τροχιακά που προέρχονται από την κυματοσυνάρτηση ψ του Σρέντιγκερ και στην φυσική υπάρχει βεβαίως η κβαντομηχανική και οι θεωρίες κβαντικού πεδίου όπου οι δυνάμεις είναι ανταλλαγές εικονικών σωματιδίων, δηλαδή διαταραχές του κβαντικού κενού.

    Και για να μην λένε κάποιοι ότι αυτά τα λέω μόνο εγώ, ας δούμε μερικά αποσπάσματα:
    "Οι λεγόμενοι "Ίωνες Φιλόσοφοι" ήταν στην πραγματικότητα αποκρυφιστές και μύστες των ανατολίτικων κοσμοθεωριών. Κήρυτταν τον πανθεϊσμό, την αλληλεξάρτηση των πάντων, τη σύνθεση των αντιθέτων, την ύπαρξη συμπαντικών νόμων, την ύπαρξη της αλήθειας εντός μας, την ενορατική σοφία, τη βαθύτερη ευταξία που κρύβεται πίσω απ' τη φαινομενική αταξία. Όλες αυτές οι θεωρίες είχαν αναπτυχθεί προ πολλού στην Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία και Αίγυπτο..."
    http://psonthomfanix.blogspot.gr/2015/03/36.html

    "Με άλλα λόγια, η "ατομική θεωρία" του Δημόκριτου δεν είχε καμιά απολύτως επιστημονική διάσταση. Εντασσόταν, απλά, στη συνηθισμένη στην εποχή του τάση των φιλοσόφων να συνθέτουν τις αντίθετες απόψεις των προκατόχων τους..."
    http://psonthomfanix.blogspot.gr/2014/09/11.html

    http://psonthomfanix.blogspot.gr/2014/05/e.html
    http://psonthomfanix.blogspot.gr/2015/07/blog-post_21.html