Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΣΤΟΝ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

(Από τη Μεγάλη Αικατερίνη)

Στα 1784 η Αικατερίνη η Μεγάλη κατέλυσε την κυριαρχία των Τατάρων και προσάρτησε την Κριμαία στη ρώσικη αυτοκρατορία. Για να το κάνει αυτό οργάνωσε την περίφημη «Ελληνική Λεγεώνα», σώμα μισθοφόρων χριστιανών που τους στρατολόγησε απ’ τα νησιά της Άσπρης Θάλασσας, του Αιγαίου.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήτανε Αρβανίτες κουρσάροι από την Ύδρα, τις Σπέτσες κι άλλα ναυτικά νησιά. Πόντιοι δεν πήγανε στο σώμα αυτό που υπό την αρχηγία του Ορλώφ κατέλαβε την Κριμαία, γιατί οι Πόντιοι την είχαν την Κριμαία και δεν τους συνέφερε ν’ αλλάξει χέρια κι απ’ την οθωμανική γραφειοκρατία, που την ελέγχανε, να πάει στα χέρια της ρώσικης γραφειοκρατίας που δεν την ήξεραν.

Όσο για την Αικατερίνη, έπαιξε βρώμικο παιχνίδι για να κάνει τη δουλειά της. Βαφτίζοντας «Έλληνες» τους Αιγαιοπελαγίτες κουρσάρους που δεν μπορούσαν να ζυγώσουν εύκολα στη Μαύρη Θάλασσα, τους έφερνε αντιμέτωπους με τους «Ρωμιούς» του Πόντου. Κι ύστερα από την κατάληψη της Κριμαίας και της Ουκρανίας έκανε το παν για να προσελκύσει εκεί τους Αιγαιοπελαγίτες και να φτιάξει μια διασπαστική αιγαιοπελαγίτικη μαγιά, στραμμένη ενάντια στους Μαυροθαλασσίτες.

Οι Πόντιοι αντέδρασαν βέβαια με πονηριά, που τους έκανε να πέσουν στην παγίδα του Ελληνισμού. Για να μη χάσουν την Κριμαία και την Ουκρανία, είπαν: Εμείς είμαστε πιο Έλληνες απ’αυτούς. Αυτοί που μαζέψατε εδώ πέρα δεν είν’ Έλληνες, είναι Αρναούτηδες, δηλαδή Αρβανίτες! Κι άνοιξαν τις πόρτες προς την ελληνολατρία που είχε κερδίσει μια μερίδα των ιθυνόντων του Ρωμαίικου, του Πατριαρχείου. Άνοιξαν την πόρτα στους «ελληνοδασκάλους» για να μάθουν τα παιδιά τους ελληνικά, μιας κι αυτό έπιανε στη Ρωσία και στην τεράστια ρωσική γραφειοκρατία που εγκαταστάθηκε στα βορινά της Μαύρης Θάλασσας.

Έχει σημασία να παραθέσουμε ένα κομμάτι από σχολικό βιβλίο που κυκλοφορούσε τότε, στις αρχές του 19ου αιώνα, και που μας δίνει κάμποσα κλειδιά. Είν’ από ένα αναγνωστικό που πρωτοτυπώθηκε στη Βενετία, έχει για τίτλο «Χειραγωγία των παίδων» κι είναι συνταγμένο με ερωταποκρίσεις:

Ερώτησις: Πώς πρέπει να ονομαζόμεθα ημείς, Έλληνες ή Ρωμαίοι;

Απόκρισις: Ποτέ να μη θελήσετε να ονομάζεσθε Ρωμαίοι, αλλά Έλληνες, διότι οι Ρωμαίοι εβαρβάρωσαν την Ελλάδα. Και aν τινας νέος έχει όνομα Ρωμαϊκόν, πρέπει να το αλλάξη και να ονομάζεται με όνομα Ελληνικόν, τουτέστι Αχιλλεύς, Θησεύς, Αλέξανδρος, Πλάτων ή Δημοσθένης.

Kι άρχισε έτσι ένα τεράστιο «μακιγιάρισμα» ή «μασκάρεμα» των κατοίκων των ποντιακών πόλεων πίσω από αρχαιοελληνικά ονόματα. Και το χειρότερο απ’ όλα ήταν τα επώνυμα, που εμφανίζονταν ακόμα πιο ελληνοπρεπή γιατί μπορούσες εύκολα να τ’ αλλάξεις μεταφράζοντας το πατρώνυμο, το μητρώνυμο ή το παρατσούκλι που ήτανε τούρκικο ή βυζαντινό με κάποιο αρχαιοελληνικό αντίστοιχό του και κοτσάροντας και την αρχαιοπρεπέστατη κατάληξη ─ίδης.

«Είπαν του τρελλού να χέσει κι αυτός ξεκωλώθηκε». Και βγήκαν τα περίφημα Αρχιτεκτονίδης, Ξενίδης, Ζυμαρίδης, Μαυρίδης, Λεοντίδης, Αλεκτορίδης, Δρακοντίδης, και άλλα, που μας κυνηγάνε μέχρι σήμερα.

Η κατάληξη ─ίδης κόλλησε τότε στους Πόντιους που την παίρνανε μετά και την κολλούσαν στα ονόματά τους αμετάφραστα, φτιάχνοντας έτσι επίθετα από ανήκουστα αμαλγάματα γλωσσών, τελείως ακατανόητα όπως τα Μουρατχανίδης, Κογκαλίδης, Τελιμπασίδης κ.λπ., όταν σιγά-σιγά όλες οι κοινότητες των παραθαλάσσιων πόλεων του Πόντου κι ακόμα κι οι πόλεις του εσωτερικού απόχτησαν σχολεία. Πλήρης αστική σχολή επτατάξιος στη Λειβερά της επαρχίας Ροδοπόλεως, φροντιστήριο εξατάξιο στην Αργυρούπολη της επαρχίας Χαλδίας, εκπαιδευτήριο και παρθεναγωγείο στην Ορτού, έδρα της επαρχίας Νεοκαισαρείας, γυμνάσιο στην Αμισό, σχολή με πρώτη γυμνασιακή τάξη στη Νικόπολη της επαρχίας Κολωνίας, φροντιστήριο στην Κερασούντα, και σιγά-σιγά και η μικρότερη κοινότητα του Πόντου είχε και διατηρούσε με δικά της έξοδα Δημοτική Σχολή.

Από παράσταση Καραγκιόζη.

Υπήρχαν οπωσδήποτε και αντιδράσεις ενάντια στην …ελληνοκαλλιέργεια, ενάντια στο σχολείο κι ενάντια στα γράμματα. Στην ύπαιθρο, κυκλοφόρησε το σλόγκαν «τα πολλά τα γράμματα τη δαβόλ’», δηλαδή τα πολλά τα γράμματα είναι του διαβόλου. Κι ακόμα ο περίφημος στίχος:

Tα γράμματα φαντάσματα, υιέ μ’ τη λύρα σ’ παίξον.

M’ άλλα λόγια:

Τα γράμματα σε κάνουν φαντασμένο, εσύ γυιέ μου παίζε τη λύρα σου.

Κι αυτό δείχνει πως ο κοσμάκης είχε άμεση και ξεκάθαρη συνείδηση της διαφοράς ανάμεσα στους δυο τρόπους μόρφωσης. Έβλεπε ότι ο τρόπος της επίσημης μόρφωσης με τα γράμματα και το σχολείο οδηγούσε το παιδί, το νέο, σε μια ατομικιστική θεώρηση του κόσμου και της κοινωνίας, τον ξέκοβε από την ομάδα της καταγωγής του και τον έφερνε πιο κοντά στους ομοίους του, τους γραμματισμένους, που λυμαίνονταν την εξουσία, τη θρησκεία και το εμπόριο. Έβλεπε ακόμα πως ο τρόπος της μόρφωσης με τη ρυθμική και μελωδική μνήμη, με τη λύρα, ήταν ο μόνος που κράταγε το νέο στην ομάδα της καταγωγής του, που τον έκανε φορέα των σχέσεων παραγωγής της και των παραδόσεών της.

Αναφέρονται κιόλας αντιδράσεις και μάλιστα βίαιες, στη Σάντα π.χ., ενάντια σ’ εκείνους που βάλθηκαν να χτίσουν σχολεία, στον Κυριακίδη και στους οπαδούς του. Έναν απ’ αυτούς, το δάσκαλο Σπύρο Μαντίδη, τον κακοποίησαν πάνω στο χτίσιμο ενός σχολείου και τον ανάγκασαν να φύγει στο Βατούμ.Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Ε. Ζάχου:
«Είμαστε Πόντιοι» (έκδ. «Καραμπερόπουλος», Αθήνα, 1984, σελ. 161-164),
που αναρτήθηκε από τον Α. Γαβριηλίδη στο Nomadic universality.
Ο Ευάγγελος Ζάχος-Παπαζαχαρίου (υπογράφει κι ως Εμμανουήλ Παπαζαχαρίου, Ε. Ζάχος) γεννήθηκε στην Αθήνα από πόντιους πρόσφυγες της ανταλλαγής του 1923.
Μαθητής του Σίμωνα Καρά στα χρόνια 1952-1958 σπούδασε στο Παρίσι εθνολογία, εθνομουσικολογία, ανατολικές και βαλκανικές γλώσσες και πολιτισμούς.
Διδάκτωρ της συγκριτικής φιλολογίας της Σορβώνης το 1968, εξέδωσε τα βιβλία "La poesie populaire des Grecs" (1966), " Albanie " (1971), Babel Balkanique. Histoire politigue des alphabets utilisies dans les Balkans " (1975).
Στην Ελλάδα εξέδωσε τα βιβλία, "Η Πιάτσα" (1980), "Το Λεξικό της Πιάτσας" (1981, β΄ έκδ. "Λεξικό της Ελληνικής Αργκό", 1999), "Ο άλλος Θεόφιλος" (1998), "Είμαστε Πόντιοι" (1984), "Ο ξένος της Νέας Κερασούντας" (1984), "Γλώσσες Αλφάβητα και εθνική ιδεολογία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια" (2000), "Ανατολή Ανατολών" (2005), "Ο Μάρκος και η λαϊκότητα" (2005), "Η λαϊκότητα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο" (2010).
Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση, το τραγούδι, ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης, στιχουργός και συνθέτης.
Δίδαξε κατά καιρούς στα Πανεπιστήμια Θράκης, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, εθνογραφία, κοινωνική ανθρωπολογία, βαλκανολογία.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


15 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47510

  22 Μαΐ 2019

  "Tα γράμματα φαντάσματα, υιέ μ’ τη λύρα σ’ παίξον", ετσι μιλουσαν οι πόντιοι, αλλά ο συντακτης δεν διακρινει τα ελληνικά. Το συμπερασμα το δικο μου ειναι οτι το χρημα ρεει και τα πρακτορακια βρηκαν ολα δουλεια.

 • Ανώνυμος 47121

  20 Μαρ 2019

  το συμπερασμα του αρθρου? παλι η Ρωσσια φταιει για ολα... αρα αναλογως μπορουμε πολυ ευκολα να συμπαιρενουμε οτι οσυγκεκριμενος αρθρογραφος ειναι πρακτορας των τουρκων!)

 • Ανώνυμος 44388

  15 Δεκ 2017


  Ανώνυμος 44322
  1 Δεκ 2017

  Ανώνυμος 44310
  30 Νοε 2017


  Ανώνυμος 44265
  22 Νοε 2017

  Ανώνυμος 44203
  15 Νοε 2017

  Bielidopoulo αν εχεις αντερο φτιαξε κολοχαρτο την τουρκικη σημαια σου. την επομενη δεν θα υπαρχεις. θα σε εχουν πεταξει τα ματια εξω. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΙΠΕ Ο ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 • Ανώνυμος 44370

  13 Δεκ 2017

  Ανώνυμος 44322 Ο ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Χαίρομαι που επιτέλους παραδέχεσε ότι είσαι ομοφυλόφιλος Παπαδόπουλε, όσο για την Ρωμέικη ή έστω -ελληνική- σημαία θες δεν θες μόνο για κωλόχαρτο κάνει.

 • Ανώνυμος 44322

  1 Δεκ 2017

  Ανώνυμος 44310
  30 Νοε 2017


  Ανώνυμος 44265
  22 Νοε 2017

  Ανώνυμος 44203
  15 Νοε 2017

  Bielidopoulo αν εχεις αντερο φτιαξε κολοχαρτο την τουρκικη σημαια σου. την επομενη δεν θα υπαρχεις. θα σε εχουν πεταξει τα ματια εξω. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΙΠΕ Ο ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 • Ανώνυμος 44316

  30 Νοε 2017

  Ανώνυμος 44310 Ο ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Χαίρομαι που επιτέλους παραδέχεσε ότι είσαι ομοφυλόφιλος Παπαδόπουλε, όσο για την Ρωμέικη ή έστω -ελληνική- σημαία θες δεν θες μόνο για κωλόχαρτο κάνει.

 • Ανώνυμος 44310

  30 Νοε 2017


  Ανώνυμος 44265
  22 Νοε 2017

  Ανώνυμος 44203
  15 Νοε 2017

  Bielidopoulo αν εχεις αντερο φτιαξε κολοχαρτο την τουρκικη σημαια σου. την επομενη δεν θα υπαρχεις. θα σε εχουν πεταξει τα ματια εξω. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΙΠΕ Ο ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


 • Ανώνυμος 44296

  27 Νοε 2017

  ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΒΑΥΑΡΟΑΓΓΛΙΚΗ, ΕΜ ΣΥΓΝΩΜΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ, ΣΗΜΑΙΑ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΚΑΝΕΙ


  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 • Ανώνυμος 44282

  27 Νοε 2017

  Ανώνυμος 44241Ανώνυμος 4426322 Νοε 2017 Ανώνυμος 4417910 Νοε 2017
  ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΗΛΑΔΗ
  ΕΜΕΙΣ οι σκοπιανοι ματσεντον σλαβεϋκ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ;
  ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΜΠΡΑΤΣΑ
  ΤΟ οστρογοτθικο ΚΑΛΟΣ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΩΣΤΕ αιμοβορος σαρκοφαγια ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΥΝΑΙΔΗΣ ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ
  ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΕΟΔΟΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
  ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΩΔΗΣ ΚΥΝΟΠΕΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ, ΑΝΤΡΑΣ ΣΛΑΒΕΫΚ ΜΕ ΑΝΤΡΑ ΣΛΑΒΕΫΚ
  ΜΠΙΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΛΑΜΠΙΟΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΔΙΣΤΗΣ

  ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 • Ανώνυμος 44265

  22 Νοε 2017

  Ανώνυμος 44203
  15 Νοε 2017

  Bielidopoulo αν εχεις αντερο φτιαξε κολοχαρτο την τουρκικη σημαια σου. την επομενη δεν θα υπαρχεις. θα σε εχουν πεταξει τα ματια εξω.

 • Ανώνυμος 44241

  20 Νοε 2017

  Ανώνυμος 44203 Ο ψευτομαγκας παππους Παπαδοπουλος (που παριστανει καποιον Γιωτα) επεστρεψε. Ενα ειναι το κουρελοπανο Παπαδοπουλε και αυτο ειναι η Ρωμεηκη γαλανολευκη σημαια, ο 44188 καλα τα ειπε, διαβαζε να μαθαινεις πατριωτη του πληκτρολογιου.

 • Ανώνυμος 44203

  15 Νοε 2017

  Bielidopoulo αν εχεις αντερο φτιαξε κολοχαρτο την τουρκικη σημαια σου. την επομενη δεν θα υπαρχεις. θα σε εχουν πεταξει τα ματια εξω.
  44188. Ρε ποντιε τι σχεση εχει ρε χεστη το κειμενο της \'\'κεμεντσεσ\'\' αιτιασεωσ με τον λωρο.
  ποια σχεση εχει του πονου το αιτιο ποινης \'\'ποντιος\'\' με το χασιμο της ζωης\'\'λαζως\'\'.

 • Ανώνυμος 44188

  12 Νοε 2017

  Ο συγγραφέας κάνει λάθος στο όνομα λύρα, που στους Πόντιους, που κανονικά λέγονται Λαζοί, είναι ή ήταν άγνωστο, ώσπου ο κεμεντσές των Ποντίων ή Λαζών ελληνοποιήθηκε και έγινε λύρα.

 • Bielidopoulos

  12 Νοε 2017

  \"Και aν τινας νέος έχει όνομα Ρωμαϊκόν, πρέπει να το αλλάξη και να ονομάζεται με όνομα Ελληνικόν, τουτέστι Αχιλλεύς, Θησεύς, Αλέξανδρος, Πλάτων ή Δημοσθένης.\"
  Ε, αφού έτσι αρέσει στους ρωμιούς τί να κάνουμε τώρα..
  http://frikipaideia.wikia.com/wiki/Βλαχομπαρόκ

 • Ανώνυμος 44186

  12 Νοε 2017

  https://nomadicuniversality.com/2017/11/10/h-αντίσταση-των-ποντίων-στον-εξελληνισ/