Ένας σταυρός στη σημαία του κρατιδίου μας δεξιά, κι άλλοι πέντε στην άγνωστης προέλευσης σημαία αριστερά, συμπαραστεκονται στον ανδριάντα ―που υποτίθεται ότι είναι― του αρχαίου αθηναίου ναυάρχου Φορμίωνος. «Φορμίων Ασωπίου Παιανιεύς», έγραψαν υπερήφανοι για τη φαντασιακή καταγωγή τους σύγχρονοι ρωμιοί στη βάση του αγάλματος, που έστησαν στην Παιανία.
Ο Φορμίων καταρχήν, που είχε γεννηθεί στην αρχαία Παιανία, δεν είχε πολεμήσει με ξένους, αλλά με έλληνες: Σάμιους, σπαρτιάτες, μεσσήνιους κ.λπ.. Αλλά ακόμα κι αν τον θεωρήσουμε έλληνα ήρωα, τι φυλετική ή άλλη σχέση είχε με τους σημερινούς κατοίκους του χώρου; Η συντριπτική πλειοψηφια των κατοίκων της περιοχής, είναι επήλυδες, απόγονοι κυρίως ρώσων που είχαν προ αιώνων εγκατασταθεί εκεί (γι΄αυτό απαντώνται αρκετοί με το όνομα Δάβαρης ή Ντάβαρης εκ του Νταβάριτς ‒ υπάρχει και σχετικός ανδριάντας στην κεντρική πλατεία), αλλά και αρβανιτών, εξ ου και το Λιόπεσι, μέχρι πρό τινος όνομα της Παιανίας, το οποίο προέρχεται από τη φάρα του επιφανούς αλβανού στρατιωτικού Λόπεση (κι όχι από το λιόπε=αγελάδα).
Όλες οι γύρω περιοχές αρβανοκρατούνταν επίσης, κι ακόμα και σήμερα διατηρούν τα αλβανικά ονόματά τους (Σπάτα, Κορωπί, Λούτσα κ.λπ.). Πολλοί εκ των αρβανιτών προγόνων ήταν στην υπηρεσία των βασιλιάδων, γι΄ αυτό στις μέρες μας αρκετοί κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι βασιλόφρονες, υπάρχουν δε πολλοί δρόμοι με ονόματα πρώην βασιλιάδων.
Η ονομασία Λιόπεσι πάντως, έχει διατηρηθεί στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής, παρά τη σχετικά πρόσφατη μετονομασία της σε Παιανία.
Φαντασιακός αρχαίος ήρωας, φαντασιακή φυλετική συνέχεια, φαντασιακός ανδριάντας και παράλληλος εξαγιασμός όλων αυτών με πληθώρα σταυρών, του σύμβολου του σύγχρονου θρησκευτικού φαντασιακού: Ένας φαντασιακός αχταρμάς της σημερινής Ρωμιοσύνης. Μόνο αν ήταν ...εμβολιασμένος δεν σκέφτηκαν (ακόμα).
ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟΣ
ΑΧΤΑΡΜΑΣ
Φορμίων Ασωπίου... Ρωμιεύς:
Ο αρχαίος ναύαρχος,
που εξαγιάστηκε με έξι σταυρούς
