ΕΣ ΕΔΑΦΟΣ...
ΧΟΡΟΣΤΑΤΕΙΝ

Πάνω σε ερείπια
αρχαίου ελληνικού ναού
λειτουργούσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός

   

 

  «...Τη δεύτερη μέρα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση [σ.σ. Γ΄ Εθνική Συνέλευση Επιδαύρου (Πιάδας), 1826], οι αντιπρόσωποι πήγαν σ΄ ένα λιβάδι και παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία. Χοροστατούσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός πάνω στα ερείπια ενός ιερού του Ασκληπιού. Αμέσως μετά την τελετή οι αντιπρόσωποι...».

   Την πληροφορία τη διέσωσε ένας γάλλος φιλέλληνας εθελοντής, ο F. R. Schack, μορφωμένος αρχαιολάτρης, στο χρονικό του «Nouvelle Adeline» (1827), όπου κατέγραψε τις εμπειρίες του από το ταξίδι του στην Ελλάδα. (Βλ. Κ. Σιμόπουλου: «Πώς είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του ΄21», τ. Ε΄, σελ. 79, έκδ. «Στάχυ», Αθήνα, 1999).

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 33020

  25 Μαρ 2015

  ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ με «ΕΙΣ ΕΔΑΦΟΣ ΦΕΡΕΙΝ»
  «...τάς μὲν ἐκκλησίας εἰς ἔδαφος φέρειν, τάς δὲ γραφὰς ἀφανεῖς πυρὶ γενέσθαι, προστάττοντα καὶ τοὺς μὲν τιμῆς ἐπειλλημένους ἀτίμους, τοὺς δὲ ἐν οἰκετίαις, εἰ ἐπιμένοιεν ἐν τῇ τοῦ χριστιανισμοῦ προθέσει, ἐλευθερίας στερεῖσθαι» (Μτφρ: «..εδημοσιεύοντο πανταχού βασιλικά διατάγματα, προστάσσοντα αι μεν εκκλησίαι να κατεδαφισθούν, αι δε Γραφαί να εξαφανισθούν με πυρ και ορίζοντα οι μεν τιμημένοι με αξιώματα να τα χάσουν, οι δε ευρισκόμενοι εις την υπηρεσίαν ανωτάτων αξιωματούχων να στερηθούν της ελευθερίας των, εάν επιμένουν εις την ομολογίαν του Χριστιανισμού.»)
  ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΡΗΘΟΥΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ [ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΣΑΝΑ ΚΑΙ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΠΙΜΟΝΟΙ]
  ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΙΣΤΗ ΔΕ ΧΑΘΗΚΕ...ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΝΙΚΗΣΕ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ.....ΑΝΩ Ο ΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ...ΚΛΑΨΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ